Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 30.04.2015 kl. 13:39

  Ingen lidelse uten kjærlighet

  - men ikke nødvendigvis omvendt

  «Onsdagskveld i Hinna kirke» markerte 8. april forfatteren Alfred Hauges fødsel for 100 år siden. Kulturutvalget i Hinna menighet hadde invitert Jan Inge Sørbø - professor ved Høgskulen i Volda - samt etterkommere av Hauge, til denne minnemarkeringen.

  Alfred Hauge var født på Finnøy 17. oktober 1915, og vokste opp på Kyrkjøy. Han begynte på teologistudiet, men fullførte det ikke. Hauge identifiserte seg som en kristen hele livet, og var en ivrig kirkegjenger. Etter krigen begynte han sin forfatterkarriere, noe han skulle komme til å høste mange priser for.

  Foredraget

  Særlig opptatt var Alfred Hauge av utvandringen fra Norge til USA, og det førte til trilogien om Cleng Peerson. Fra 1953 av var han ansatt i Stavanger Aftenblad, hvor han ble værende til 1983. Han flyttet til Vaulen med familien i 1958, og var i stor utstrekning entusiastisk i byggingen av Hinna kirke, som ble innviet i 1967.

  I sitt foredrag, «Lidelsens veier er kjærlighetens veier», ga Sørbø en god beskrivelse av både personen og forfatteren, Alfred Hauge. Han beskrev ham som én med sans for vandringen i livet. Hauge var også fascinert av frikirkene på 40-tallet - da spesielt forfølgelsen av kvekerne, og han hadde et våkent blikk for misbruk av kristendommen.

  Utstrakt forfattervirksomhet - både på nynorsk og bokmål - gjorde ham kjent og skattet. Minst like mye ble han også det for sine salmer. Salmene hadde lidelse, kjærlighet, tvil og hjertelag som innhold. I yngre år hadde Hauge slitt med sykdom - som han ble frisk av - og var tidvis tungsindig på grunn av fundamentale, religiøse spørsmål: «Du er ikke forlatt av Gud om du opplever lidelse gjennom nederlag», var et av hans postulat, og «Lidelsen av ikke å kunne hjelpe andre i sin lidelse», et annet.

  Alt-i-alt et meget beskrivende foredrag, noe sokneprest Arne Berge fastslo i sin takk til Sørbø. Men arrangementet inneholdt mye mer. En fullsatt kirke fikk stifte bekjentskap med Alfred Hauges yngste barn, Møyfrid Hauge, som deklamerte dikt fra farens verker med stor innlevelse.

  3d6a0388-001 - kopi1.jpg

  1.      ( Professor Jan Inge Sørbø – aftenens foredragsholder – og Møyfrid Hauge, datter av Alfred Hauge.)

  Kulturinnslag

  Både Hauges barnebarn og oldebarn hadde sine opptredener med salmesang acapella, fremført rent og velklingende. Hinna og Hillevåg menighetskor deltok også med sin fremføring av Hauges salmer. I tillegg var det også musikalske innslag på orgel, obo og piano - vakkert og stilig.

  3d6a0426 - kopi1.jpg

     ( Oldebarna til Hauge sang seg inn i alles hjerter.)

  Før soknepresten kunne avslutte denne onsdagskvelden, fortalte Edvard Eikill noen gode historier fra samvær med Alfred Hauge.

  Kulturutvalget i Hinna menighet skal ha ros for et meget godt sammensatt program.

  3d6a0435-001 - kopi1.jpg

  (Hillevåg og Hinna menighetskor)

  Tekst og foto:

  Axel Helgeland Leversen