Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print
Av Admin Hinnavis 03.12.2016 kl. 16:11

  BYDELSPROFILEN

  ARNE BERGE (60) 

  I disse adventstider, har HinnAvis tatt en prat med soknepresten i Hinna menighet.

  Sokneprest i Hinna menighet, Arne Berge.

  Tekst og foto: Jone Lindanger.  Hvem er Arne Berge?

  Jeg er fra Stavanger og flyttet faktisk til Hinna da jeg var 13 år. I ungdomsårene bodde jeg her i bydelen og gikk på Hinna skole, og siden på Hetland. 


  I ungdommen var jeg svært aktiv i speideren, i Ynglingen og KFUM. Dette har preget meg seinere, jeg er veldig glad i friluftsliv og tilnærmingen til kristen tro. 


  Den første jobben jeg fikk var på Klepp som ungdomsarbeider i KFUK og KFUM. Deretter ble jeg prest på Bryne, og var der i mange år. I fem år jobbet jeg ved bispedømmekontoret hos biskopen. Etterhvert lengtet jeg tilbake til å være menighetsprest. Jeg liker veldig godt kontakten med mennesker. Derfor søkte jeg prestestillingen her på Hinna.


  Hvorfor presteyrket?

  Jeg fikk vite om teologi som universitetsfag da jeg var yngre, og syntes det hørtes veldig spennende ut. Det var først og fremst interessen for faget, men jeg tenkte at det å bli prest fikk jeg vente med å se. 


  I løpet av studietiden ble jeg mer sikker på at det var prest jeg ønsket å bli. Det var ikke før jeg ble 36 år jeg begynte som prest. Før det hadde jeg hatt en del år i ungdomsarbeid.


  Det er kanskje store ord, men det å bli prest var for meg et indre kall. Jeg føler at jeg er på rett plass i livet. 


  Presteyrket er et veldig meningsfullt og spennende yrke. Man er veldig nær folk i viktige deler av livet. Noen har en veldig god tid sammen med, mens andre er det rett inn i situasjoner. Det kan være begravelser, det å kunne bety noe der og da. 

  Uansett hvordan man møter døden, er det noe som er utrolig sterkt for folk. Da er det veldig godt å ha noen gode ritualer å gå inn i, der er begravelsesritualet ganske flott, det er likt for alle. 


  Man har også de mer gledelige stundene, som dåp. Det er fantastisk å være med å feire livet, møte et lite barn med det beste. Jeg trives også med konfirmantarbeid.


  Hva kjennetegner deg som prest?

  Jeg tror selv jeg er en glad og trygg person. Av andre har jeg fått høre at jeg er en god brobygger. Jeg er en grundig person, som går i dybden. Interessen for bibelen er stor, og jeg blir aldri ferdig med å grave i tekstene. Det er en skattekiste. 


  Hva kjennetegner folk i bydelen?

  Vi lever i en rik bydel og er nok preget av det, kanskje uten at en vet det selv. Jeg tror det kan være lurt å være bevisst på dette slik at vi ikke uten å tenke går inn i en fremtid hvor de verdiene som har preget samfunnet tidligere får være med videre. 

  Da tenker jeg på hva nære relasjoner betyr, tid til hverandre, både i familie og i lokalmiljøet. Vi må se hverandre, må se når noen trenger hjelp. Helt grunnleggende basis ting for å ha et godt samfunn. 


  Flere av idrettslagene og skolekorpsene bruker kirken. Folk opplever at kirken har en sentral rolle, det er en stor oppslutning rundt konfirmasjon. 


  Ønsket er at vi som kirke kan være et lim i lokalsamfunnet hvor alle barn og ungdommer blir sett. Ikke ut fra hvilke klær de går i eller hvordan de presterer på skolen, men ut fra hvem de er. Vi ønsker å bety en forskjell i bydelen. 


  Hvorfor har kirken en spesiell rolle i julen?

  Jeg tenker at de mange som kommer til julaften viser hvor sterkt den kristne tradisjon står i samfunnet. Det er bare positivt at de kommer i julen. Det betyr egentlig ikke noe om de ikke kommer ellers. 

  Julen handler om det kristne budskapet. Den dagen det forsvinner, blir julefeiringen ganske tom. Derfor er det flott at det kommer mange folk. Det kommer også mange folk i adventstiden, på konserter eller gudstjenester.


  I hele denne tiden er det mange som er innom. Vi legger til rette for at det kan komme rundt 1500 mennesker her på julaften. Det betyr tre gudstjenester. 


  På årsbasis har vi et gjennomsnitt på 200 mennesker på gudstjeneste. Julaften er en viktig dag for kirken, vi ønsker at folk skal få en god opplevelse. De skal få høre de gode gamle julesangene. 


  Ellers så arrangerer vi julegudstjenester for skolene, barnehagene og for de ulike institusjonene. Totalt sett er det stor aktivitet i julen. Vi starter adventstiden med noe vi kaller «lys våken». Natt til første søndag i advent kommer elleveåringer og overnatter i kirken. 

  Hvilke verdier ligger julen til?

  Guds kjærlighetshistorie med menneskene når sitt høydepunkt med at Jesus ble født i Betlehem og at han ble et vanlig menneskebarn. 


  Det er det sentrale i julen. Dette har ført til at barna har en viktig plass i julefeiringen. Ikke bare jesusbarnet, men også våre barn. 


  Andre verdier er nærhet, det å bry seg om hverandre. Nettopp derfor er det mange som også synes julen er vond. Mange har ikke de relasjonene de skulle ønsket til sine nærmeste. Det kan være konflikter i familien, eller at man har mistet noen.


  Det at alle er så lykkelige i julen, det tror jeg ikke noe på. For noen er det noen av mest krevende dagene i året. 


  Det at vi gir hverandre gaver er en kristen tradisjon. Vi mottar den største gaven ved at Jesus kom til jorden og at vi skal være gode mot hverandre. Vi skal dele godhet. 


  Hva liker du å drive med på fritiden? 

  Jeg synes det er kjekt å gå fjellturer, særlig i Ryfylkeheiene. I sommer var kona mi og jeg hytteverter på en av turistforeningshyttene i Sirdalen.
  Ellers driver vi med pilegrimsvandring. 


  Det store livsprosjektet er å gå til Santiago de Compostela. Da har vi valgt en av de lange rutene, så gjenstår det å se om vi kommer frem noen gang. 

  Familielivet er viktig for meg. Jeg har fire barn og seks barnebarn. Den eldste av barnebarna er fem år. 


  Hva liker du å lese?

  Nå holder jeg på å lese Marte Michelet sin bok «Den Største Forbrytelsen» som handler om det norske holocaust. Man tenker ofte på tyskerne, men nordmenn var dessverre også aktive. Historien tar for de norske jødene, og hvordan de ble tatt for det. Denne vil jeg anbefale. 


  Hvem var din barndomshelt?

  I oppveksten var speiderlederne mine veldig viktige. Det å være speider og bli gitt ansvar i ung alder var viktig for meg. Jeg hadde også en storebror som betydde mye for meg. 


  Hva er din største form for motivasjon?

  Jeg trives veldig godt her i kirken. Arbeidsfellesskapet med kollegaene betyr mye for meg, vi har det kjekt sammen. Jeg har også litt av det introverte i meg, og blir inspirert av å ha tid for meg selv og ikke alltid ha fullt kjør rundt meg. 


  Hva gjør du når du skal skeie ut?

  Jeg lever et nokså regulert liv, men jeg liker å reise på ferie. Det kan være en god kopp kaffe på en kaffebar. Man må gjøre det som er godt, der og da. Det som gir avslapping og avkobling. 


  Hva ville du gått i demonstrasjonstog for eller i mot?

  Nylig var det et demonstrasjonstog i Stavanger for forfulgte kristne. Det fikk jeg ikke deltatt på, men det er en viktig og aktuell kamp. 


  Kan du beskrive deg selv med tre ord? 

  Rolig, glad og kristen.   

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 19.02.2018 - 12:27
  IMG_0520.jpg

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 04.12.2017 - 19:47
  2000-05-31 06.23.25.jpg

  Bydelsprofilen: Terje Vareberg (69)

  Terje Vareberg er fortsatt glad i å lære og forbereder seg nå på å bli pensjonist. Gradvis.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 04.09.2017 - 11:10
  2000-01-08 12.34.046.jpg

  Bydelsprofilen: Gunn Tone Dubland

  Ei nabokjerring på Forus

  Hinna er en raus, rettferdig og inkluderende bydel, mener Gunn Tone Dubland. Etter 24 år på Forus kjenner hun mange. Møter hun noen hun ikke kjenner, hilser hun og spør gjerne hvem de er.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 13.05.2017 - 22:14
  DSCF0070.jpg

  BYDELSPROFILEN

   

  ANE SJØBU (47) Vi har tatt en prat med Ane Sjøbu i Jåtten skolekorps. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 22.02.2017 - 20:55
  IMG_0026.jpg

  BYDELSPROFILEN

  RICHARD BJERGA (41)

  Richard Bjerga er ansatt som ny A-lagstrener i Hinna Fotball. HINNAvis tok en en prat foran kommende sesong. 

  » Les hele saken