Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 03.12.2016 kl. 17:07

  Il Tempo Gausel Gigante

  I en alder av 13 år har Morgan Kristiansen vist at han er å regne med i fremtiden. Nylig ble han norgesmester i go-kart.

  Norgesmester Morgan med laurbærkrans og pokalvegg.

  Tekst og foto: Jone Lindanger

   

  HinnAvis møter familien Kristiansen hjemme på Gausel. Morgan, mor Eva og far Øystein viser vei ned i det aller helligste. 


  Garasjekjelleren er en lekegrind for store og små, i form av treningsapparater og storskjem. Her er også det synlige beviset på at dette ikke er en helt vanlig familie fra Gausel.


  Den ene veggen er tapetsert med pokaler fra en relativt ung motorsportkarriere. På gulvet står definitivt det gjeveste trofeet av dem alle; en laurbærkrans og pokalen fra NM.


  Mot alle odds

  Planen for 2016 var opprinnelig å ta et treningsår. Morgan skulle bli kjent Yamaha-klassen han kjører i. Familien Kristiansen hadde kost seg på ferie i Miami, og måtte haste avgårde for i det hele tatt å nå norgesmesterskapet i Sigdal.


  «Vi var hjemme på Gausel i tre kvarter, før vi kjørte opp til Sigdal. Vi kom frem klokken ett på natten. Da skulle Øystein klargjøre karten», forteller mor Eva.


  Det første passet i Morgans klasse skulle kjøres klokken åtte på morgenen. Alle var enige om at ingenting tydet på at Morgan skulle nå opp i år. 


  «Han vant i fjor også, men da var han under 13 år. Seieren er derfor uoffisiell. Vi sa at han hadde ingenting å tape. Det var det første året i ny klasse. I tillegg hadde alle de andre førerne trent hele fredagen», fortsetter mor. 


  NM-finalen på Sigdal skulle vise seg å være en av de mest nervepirrende finalene noensinne. Førti runder skulle til for å krone norgesmesteren. Ekspertkommentatorene uttalte at de knapt hadde opplevd en så spennende finale før. Det skal ha blitt sagt at slike finaler opplever man kun i utlandet, og på Sigdal.


  Morgan på sin side var aldri i tvil da han stilte seg opp på startstreken, som yngste fører i feltet. De andre førerne har lang erfaring fra klassen, og de fleste var mellom 18–19 år. Den eldste føreren var 35 år. 


  «Jeg visste at jeg kom til å vinne. Jeg kjente det på magefølelsen. Taktikken var å holde meg litt bak, og ta de igjen på de siste rundene. Alle stiller likt til start, og det er første mann i mål som vinner», forteller Morgan. 


  I begynnelsen av desember reiser hele familien Kristiansen til Oslo for å delta på Bilsportgallaen. Her skal Morgan få de synlige bevisene på den utrolige sesongen. I tillegg til å ha vunnet NM, sikret han seg også bronse i norgescupen. Cupen går over seks løp, og krever full konsentrasjon over lengre tid.

   

  Tøff start

  Som i alle idretter kreves det mye for å nå langt. Man skal ha talent, men også mye innsatsvilje. I Morgans tilfelle begynte han å kjøre allerede i barnehagealder.


  Morgan var ikke mer enn fire eller fem år første gang han kjørte kart. Det er ikke helt lov, men vi lurte oss til når banen var stengt, forteller far Øystein Kristiansen. 


  Det skulle imidlertid ta noen år før det tok helt av. Da Morgan var seks år skjedde det som ikke skulle skje. Morgan og noen venner skulle bygge trehytte på Gausel. I treet var det en fuglekasse som vekket Morgans oppmerksomhet. I det han skulle til å se oppi kassen, falt han.


  «Han falt seks meter, og landet med hodet først rett i steinrøysen. Resultatet ble elleve sting i hodet og ett døgn i koma. På sykehuset var den brutale beskjeden at de ikke kunne garantere at Morgan ville overleve», forteller mor Eva.

  Morgan måtte holde seg i ro i tre måneder etter ulykken. Ikke lett for en liten gutt på seks år. Det gjorde ikke situasjonen lettere at det var masse snø dette året. I dag har han ingen varige mén etter ulykken. 


  Tre år etter ulykken, står familiens gode venn og støttespiller, Kåre Thunem på døren.


  «Kåre skulle låne noe verktøy av meg, og vi skulle selge en liten kart. Han spurte om vi ikke skulle kjøpe ny. Jeg svarte; Nei, jeg tror ikke det. Jooo, kom det fra Morgan. Da var det på an igjen», forteller far Øystein. 


  Kombinasjonen høye hastigheter og mange førere i feltet, høres ut som en dårlig kombinasjon. Mor og far Kristiansen legger ikke skjul på at det er nervepirrende å følge Morgan fra sidelinjen.


  «Vi kunne solgt oss rike på beroligende midler under løp. Det er veldig nervepirrende, og jeg kjenner det i magen. Man blir aldri helt vandt til den følelsen. Jeg snakket en gang med en av ambulansepersonalet på på Klepp. Han fortalte at i sine 15 år på banen, var en brukket finger og rusk i øyet det verste han hadde vært borti», forteller Eva.


  Foreldrene forteller at de er like nervøse når eldstedatteren, Malin spiller fotballkamp, som når Morgan kjører go-kart.


  Travel hverdag 

  Løpssesongen varer fra april til september. Da er det løp hver helg, noe som innebærer mye reisevirksomhet for familien. Uken brukes til å klargjøre go-karten til neste løp. Oppsettet varierer fra bane til bane. 


  Far Øystein er mekaniker. Han har aldri kjørt aktivt selv, men har lært mye fra Kåre Thunem. Ellers er det meste selvlært.


  «Det er tidkrevende, og kan by på familiediskusjoner, men vi har blitt enige om arbeidet må til. Det er verdt det, fordi Morgan synes det er kjekt. Vi er veldig klar over at det ikke skal gå utover de andre to i søskenflokken», sier mor.


  De fleste løpene finner sted på Østlandet. Da er det snakk om flere timer i bil. Bort på fredag, og hjem på søndag. Det hele har blitt en familieting. Noen ganger reiser Morgan sammen med far og andre ganger reiser hele familien på fem. 


  «Det er veldig koselig. Vi treffer kjente på løpene og griller på kveldene. I det hele tatt, svært sosialt. Det eneste som er slit, er reisingen som kan være på opptil ni timer», sier Eva.


  Her i området finnes det kun en bane, på Klepp. På Østlandet kan det være snakk om
  elleve baner innenfor en kjøreavstand på to timer. 


  «Når det er korte turer, får jeg være litt sammen med vennene mine på torsdagen og fredagen, men er det en lang tur, må jeg legge meg tidligere», forteller Morgan. 


  Utenfor sesongen, får den ferske han vært mer tid med kompisene sine. I tillegg er det viktig å holde formen ved like. 


  «Man blir sliten av å kjøre så mange runder og løp. Det er tungt med stor kart og hastigheter opp mot 100 km/t. uten servostyring. For å holde meg i form, løper jeg en del, og trener styrke. I tillegg kjører jeg inne med simulator og storskjem.»


  Fremtidsplaner

  Morgan kjører for Anders Krohn juniorteam. Krohn er selv en merittert fører fra Sandnes. Han har utvandret til USA, hvor han blant annet kjører Indycar; amerikanernes svar på Formel 1.


  «Anders er det store idolet mitt. Målet er å bli like stor som han og kunne leve av sporten», sier Morgan. 


  Anders Krohn er alltid den første som gratulerer når det skjer noe stort. Etter NM-tittelen var beskjeden klar; «Feir i dag, men i morgen må det være fokus på neste løp.»

  «Det jeg ser mest i Morgan er en ung idrettsutøver som er mer selvdreven enn det jeg har sett på mange år. Selvsagt er foreldrene en stor del av bildet, men den indre driven kommer fra Morgan, og det viser igjen i resultatene. Racing er en vanskelig sport å komme til topps i, men jeg har ståltro på Morgan, og er sikker på at han vil gå veldig langt», skriver Krohn i en e-post.


  Neste år skal Morgan Kristiansen opp en klasse. Da skal han kjøre mot førere som er jevngamle. Det blir ny go-kart, som allerede er bestilt. Den hentes når familien skal tilbringe påsken på treningsleir i Italia. 


  Team Kristiansen håper også at muligheten for å løse internasjonal lisens åpner seg. Da er de avhengig av å få inn nok sponsormidler.


  «Vi har kjørt ett år uten sponsorer nå, fordi Stavanger er i en slik situasjon som nå. Nå har jeg begynt å få inn noen til neste år, men det er vanskelig. Blant annet har vi fått et bilverksted som har byttet turboen i bilen vår. Det er 50 000 kroner rett inn», sier far og mekaniker Øystein.


  Morgan forteller at han er svært takknemlig for all støtten han får fra familien. 


  «Jeg hadde ikke klart det uten dem. Mormor er den største sponsoren, og min største fan. Hun stiller også opp på løp. Pappa har vært veldig flink til å pushe meg. Kommer vi hjem fra løp natt til mandag, går vi på trening igjen på tirsdag.»


  Målet for neste år å kunne kjøre noen løp i Tyskland, i det tyske mesterskapet. Dette er den hardeste ligaen i verden. Hvis ikke det går i havn, blir det verdensfinalen i Italia.


  «Det har vært en fin sesong, med mange gode minner, både på og utenfor banen», avslutter norgesmesteren.


   

  Vi ønsker Morgan og resten av team Kristiansen lykke til i fremtiden.


   

  Næringsliv

  Publisert 07.09.2020 - 09:36
  Nr 12.png

  Ønsker å skape byens beste nabolag på Jåtun

  I 2018 kjøpte Base Bolig og Ineo Eiendom Jåttå Utviklingsselskap, og utbyggingsprosjektet på Jåtun er allerede godt i gang med boligprosjektet Husene i Skogen.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.09.2020 - 09:13
  Bilde 160.jpg

  Fotballen har vært en trygg havn

  I 1987 ble navnet til Hans Arne Haga (37) nevnt for første gang i en årsrapport i klubben. Siden da har Hansi, som de fleste kaller ham, vært en del av Hinna fotball, som han i dag er daglig leder for.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.09.2020 - 09:32
  Skjermbilde 2020-09-01 kl. 09.26.34.png

  Kai Hansen 50 år - vil gi kunden den gode trykkeopplevelsen

  Kai Hansen trykkeri på Forus feirer 50 år. Fra én ansatt i 1970 til konsern og 100 ansatte i 2020 har de utviklet en trykkeribedrift som leverer kortreiste produkter og er totalleverandør på trykkeritjenester.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 07.09.2020 - 09:19
  syrinhortensia.jpg

  Høsttips til hagen

  Nå begynner kanskje hagen å se litt stusselig ut og det kan være fint å plante litt nytt. Det er flere stauder og busker som blomstrer nå om høsten. Jeg skal gi dere mine favoritter her.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.09.2020 - 09:26
  Nr 125.jpg

  Hinnasenteret rammet av korona-restriksjoner

  Hinnasenteret er i ferd med å starte opp igjen etter å ha vært nedstengt siden 12. mars. Nå starter bridgespilling, bridgekurs, hverdangstanker, turgruppe, husflidgruppe og sosialt treff for aleneboende. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 11.05.2020 - 08:39
  Toyota1.jpg

  Med hjerte for Hinna

  Tre generasjoner Oftedal har solgt Toyota siden tidlig på 1970-tallet. I dag har de butikk både på Mariero og Forus, og åpner på Bryne til neste år.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.09.2020 - 09:16
  Oversikt Parken 2021.png

  Snart klart for åpning av Gapahuk og aktivitetspark i Hinna Park

  Velforeningen i Hinna Park har siden 2018 stått i spissen for å få opparbeidet en aktivitetspark for kommunedelens beboere. Nå står en helt ny gapahuk på plass, og i løpet av nærmeste framtid kommer det både bocciabaner og utendørs bowlingbaner på høyden i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 11.05.2020 - 08:31
  20200421_103959.jpg

  Store ting på gang på Ullandhaug

  I slutten av mai får vi et inntrykk av hvor høyt det nye sykehuset på Ullandhaug blir.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.09.2020 - 10:21
  gettyimages-748355965-steve-de-neef-skra-strek-getty-imagesjpg.jpg

  TV-aksjonen blir digital

  I år går TV-aksjonen av stabelen søndag 18. oktober, og det blir ikke en dør til dør aksjon, på grunn av koronasituasjonen. I år skal vi være digitale bøssebærere. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.09.2020 - 10:07
  Bilde.jpg

  OBOS har skapt økonomisk jubel for Jåtten skolekorps

  Som en del av OBOS sitt samfunnsbidrag, har de på landsbasis satt av 40 millioner kroner som skal gå til organisasjoner som har fått ekstra utfordringer etter koronautbruddet. Av disse fikk Jåtten skolekorps 60.000 tiltrengte kroner.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.09.2020 - 10:14
  Jenter1.jpg

  Full aktivitet i Vaulen IL

  Vaulenbanen er full av ivrige barn, i full kamp om ballen. Vaulen IL har i sommer arrangert fotballskole i uke 26 og 33, med god oppslutning.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.09.2020 - 10:11
  Bilde 240.jpg

  Åpent klubbhus på Hinna i sommer

  I løpet av juli har det vært åpent klubbhus på det nye «Hinnahuset». Dette har vært et tilbud for barn og unge, med finansiell støtte fra Stavanger kommune, for å lage et samlingspunkt i løpet av juli måned.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken