Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 13.05.2017 kl. 22:14

  BYDELSPROFILEN

   

  ANE SJØBU (47) Vi har tatt en prat med Ane Sjøbu i Jåtten skolekorps. 

   

  Hvem er Ane Sjøbu?

  Jeg er oversetter, og jobber frilans først og fremst for forlag, men også for næringslivet. Der jobber jeg som oversetter og språkkonsulent.

  Jeg er utdannet fagoversetter i engelsk, men jeg er også journalist. Jeg oversetter mest akademisk litteratur, lærebøker, artikler og bedriftspresentasjoner.

  Frilansjobbingen har mange sider. Det er en tilværelse som innebærer mye frihet og eksibilitet. Når man jobber selvstendig så må man også gjøre mye mer enn det en er utdannet til. Man skal «selge» seg selv, styre økonomien og planlegge tiden.

  Jeg pleier å si at man skal ha en del fangst og skefolk i seg; man skal kunne lære seg å leve med usikkerheten. Det tar tid å etablere seg. Man blir innleid ved behov, da må man kunne generere det behovet selv.

  Hvorfor korps?

  Jeg visste ingenting om korps, før jeg ble introdusert for det gjennom den eldste av mine to barn. Da visste jeg ingenting om hva som skjer bak fasaden. Min sønn kom engasjert hjem fra en rekrutteringskonsert på skolen og ga klar beskjed om at dette ville han begynne på.

  Det er noe med totalpakken som korps har å by på, både det sosiale og det musikalske. Kvaliteten på det er bra og mangfoldet som ungene lærer. Dette vet man ingenting om fra utsiden. Det sosiale er med på å trekke dem med videre, når det butter i mot på det musikalske.

  Hvordan rekrutterer dere?

  Vi har fire skoler i bydelen som vi rekrutterer fra, Jåtten skole, Gausel skole, Godeset skole og Gautesete skole. Hver vår har vi noen  flinke pedagoger som kommer til skolene og har en rekrutteringskonsert. Dette er for andre og tredje klasse, formen og musikken blir tilpasset publikummet. Elevene får også lov til å prøve instumentene. Disse konsertene foregår i skoletiden, noe som gjør at alle elevene er til stede. Vi har et godt samarbeid med skolene.

  De siste årene har vi hatt en rekruttering på mellom 30 og 40 musikanter hvert år. Det er en stor operasjon, ikke minst med å skaffe instumenter til alle.

  Hvordan går forberedelsene til 17. mai?

  Mange tror kanskje vi sitter og spiller marsjer hele året, det er kanskje den største myten. 17. mai er kun en liten del av det å spille i korps. Vi begynner å øve inn marsjene tre uker før nasjonaldagen. Hovedkorpset på Jåtten har de siste årene også begynt å øve å drill og marsjering i formasjon. Det synes vi er veldig artig, det er krevende, men det gir korpset en ekstra utfordring.

  Hvorfor tror du korps har blitt en så viktig del av nasjonaldagen?

  Musikken setter en høytidelig ramme rundt nasjonaldagen og musikk brukes til å feire ting. Skolekorpsene er et særnorsk fenomen. Barn i alderen åtte til nitten er ganske uvanlig, det er stor bevegelse sammenliknet med andre land. 17. mai er barnas dag. Korpsmusikken skaper det festlige og høytidelige rammen rundt dagen ogdeter barn og unge som leverer musikken.

  Hvordan er korpsets status i bydelen?

  Det jobbes ganske systematisk fra moderorganisasjonen; Norges musikkorpsforbund for å gjøre noe med alle fordommene som nnes der ute mot korps. Vi jobber også en del med omdømmebygging, slik at folk kan se at det skjer andre ting enn kun spilling på 17. mai.

  Jeg føler det er i ferd med å nå inn blant folk at det mer som inngår i korpspakken enn det som folk est antok tidligere. Det er også en grunn til at vi får økt rekruttering. Noe av fordommene som har vært er at musikken er stygg og det er sure toner. Dette vil være avhengig av kvaliteten på undervisningen. Korpsene drives nesten som profesjonelle organisasjoner med profesjonelle lærekrefter.

  Den kanskje aller største fordommen mot korps er at foreldre tror det er så uhorvelig mye dugnad i korps. Dette hører vi alle sammenhenger, men det stemmer overhodet ikke. Det er ikke mer dugnad enn det er i andre organisasjoner. noen tar det som en opplest og vedtatt sannhet, det er synd for vi som er på innsiden vet at det ikke er riktig.

  Vi rekrutterer bra, men det er dumt for de barna som ikke får være med på grunn av at foreldre tror på disse fordommene.

  Hva liker du å drive med på fritiden?

  Jeg er en aktiv turgåer, jeg har både hund og hest. I tillegg til det språkmenneske jeg er, så er jeg glad i å lese.

  Hva liker du å lese?

  Jeg er glad i sakprosa og debatt- og aktualitetsbøker. Samfunnsrettede bøker. Jeg leser også romaner, både aktuelle nye bøker og klassikere.

  Det eneste jeg kanskje ikke leser er påskekrim, annet enn påskekrimmen på melkekartongen. Den går det nesten sport i å nne ut av først.

  Hvem var din barndomshelt?

  I ungdomsårene var jeg aktiv i Amnesty og engasjerte meg i menneskerettighetskampen. Da var det de store navnene som satt fengslet for denne saken. Blant annet Nelson Mandela i Sør-Afrika. Hans og de andres sak gjorde sterkt inntrykk på meg.

  Hva er din største form for motivasjon?

  Jeg er glad i å få til gode samarbeid med andre mennesker, jeg er et grunnleggende sosialt menneske. Jeg får blant annet masse energi av den magien som skapes sammen i et korps.

  Hva gjør du når du skal skeie ut?

  I høst skal jeg og min far på to ukers sykkeltur på Cuba. Det blir kjempespennende og et stort eventyr.

  Hva ville du gått i demonstrasjonstog, for eller i mot?

  En av de sakene som jeg ser hadde vært å gå i tog mot, er svart arbeid. Denne typen arbeid undergraver fellesskapsprosjektet Norge. Det skaper en underklasse med manglende rettigheter. Dette ser jeg på som dypt problematisk.

  Kan du beskrive deg selv med tre ord?

  Positiv, nysgjerrig og åpen. 


   

  Bydelsprofilen

  Publisert 17.02.2020 - 10:55
  DSC_6045.JPG

  Elli på Bistroen

  I april i fjor feiret Hinna Bistro 30 år. Daglig leder, Eldbjørg (Elli) Høiland Schjølberg har vært der i alle år. Og hun er klar for flere år

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 02.12.2019 - 15:14
  DSC_6015.JPG

  Bydelsprofil: Thorbjørn Hinna (71)

  Idretten har gitt meg så mye

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 02.09.2019 - 23:56
  FOTORA~1.JPG

  Bydelsprofilen: Therese Øvstebø Markhus (41)

   

  Heddapris for originalitet og godt spill.

  The Mute - en kjælighetshistorie uten ord – bare musikk og kropp som formidler historien, fikk Heddaprisen 2019 for ”Årets forestilling”. Therese Øvstebø Markhus fra Gausel hadde ansvaret for koreografien. Janove Ottesen og Christian Eriksen skrev manus og laget musikken, Arne Nøst og Christian Eriksen hadde regien.

   

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 19.02.2018 - 12:27
  IMG_0520.jpg

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 04.12.2017 - 19:47
  2000-05-31 06.23.25.jpg

  Bydelsprofilen: Terje Vareberg (69)

  Terje Vareberg er fortsatt glad i å lære og forbereder seg nå på å bli pensjonist. Gradvis.

  » Les hele saken