Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Næringsliv

Print
Av Admin Hinnavis 04.12.2017 kl. 17:09

  Integrate renewables: Lysende framtid med energi fra solen

  Det ligger et stort potensial i å fange energi fra sol og vind. Dette potensialet har Integrate Renewables på Forus tenkt å utnytte. Ikke bare i Norge, men på verdensbasis.

   

   

  Selskapet er en av Vestlandets ledende aktører innen integrert fornybar energi. Nå satser de på maritim sektor, i tillegg til bygg og privathus. Daglig leder Thomas Flinskau ser ingen grenser for fremtidig teknologiutvikling.  Sol og vind har et enormt potensial for å produsere kraft.

  Landets første

  For et par uker siden fikk Integrate Renewables kontrakten med den nye Montesorri-skolen i Drøbak som skal stå ferdig i mars 2018. Skolen blir landets første Powerhouse ungdomsskole og skal produsere nærmere 30500 kWh energi gjennom solstrømproduksjon. Skolebygget er designet av arkitektselskapet Snøhetta og Integrate Renewables på Forus skal levere og installere solcellepanelene.

  Powerhouse-samarbeidet definerer plusshus som et bygg som produserer mer ren og fornybar energi over livsløpet enn det som blir brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget.

  -Solenergi er i ferd med å komme stort over hele verden. I 2016 økte installeringen av solcellepaneler i Norge med 366%. I år vil økningen bli ytterligere over 300%, forteller Flinskau. I fjor høst kom han tilbake til selskapet etter noen år som administrerende direktør i fasadeentreprenørselskapet Hubro AS. Han har store ambisjoner når det gjelder bruken av fornybar energi, spesielt innen sol og vind. –I tillegg til paneler på private bygg og skoler, ønsker vi å satse på oppdrettsnæringen og næringsbygg, forteller han.

  Mindre utslipp og støy

  Integrate Renewables har fått penger fra Rogaland fylkeskommune til å gjennomføre et forskningsprosjekt sammen med Uni Research Polytec i Haugesund. Prosjektet skal teste ut om kraftflåten tåler de tøffe forholdene til havs.

  -Solceller og vindmøller kan bidra til å halvere dieselforbruket og CO2-utslippet på oppdrettsanlegg. Det finnes ca 1000 oppdrettsanlegg langs kysten vår, og fordi de ligger langt til havs uten strøm fra land, brukes det i dag dieseldrevne aggregater som lager mye støy og bruker mye diesel. Vi utvikler nå en ny løsning med kraftflåten ”IRene” som er dekket med solceller og utstyrt med tre vindmøller. Dette vil halvere bruken av dieselaggregatene, sier Flinskau og legger til at energien fra sol og vind vil bli lagret i en batteripakke på flåten.

  Designbeskyttelse

  - Patentstyret godkjente våre rettigheter i august og vi har dermed fått designbeskyttelse av kraftflåten til oppdrettsnæringen. Det er vi veldig godt fornøyde med. Vi hadde en svært god dialog med Patentstyret, forteller Thomas Flinskau.

  -Kraftflåten er 15x25 meter med tre møller på nordsiden for å gi mest mulig solcelleflate for solen. Denne løsningen vil optimalisere den fornybare energiproduksjonen og lagringen i forhold til forbruket på fórflåten. Det betyr at det i perioder av året ikke vil være behov for å bruke dieselaggregatene, sier Flinskau og legger til at både risiko for utslipp og støynivået vil reduseres fordi aggregatene er slått av i lange perioder. Kraftflåten er mobil og kan skaleres etter kundens behov og ønsker. – IRene vil redusere driftstiden på dagens dieselaggregat med opp til 50%.

  Norges smarteste næringsbygg og private hus

  Ved flyplassen på Sola planlegges for nytt hotell og konferansesenter med plass til 600 gjester. Hotellet har fått støtte fra Enova til innovative løsninger. Integrate Renewables skal levere og montere solcelleanlegget på byggets tak. –Anlegget er på 66,12kWp installert effekt montert på flatt tak og skal ha tilsammen 228 solcellemoduler, forteller Thomas Flinskau.

  Integrate Renewables har også montert solcellepaneler på Nye Jordal Amfi i Oslo, et driftsbygg for geiter i Vindafjord, et kyllinghus i Heskestad og en mengde private hus i Stavanger, Ålgård og Figgjo. Det siste prosjektet har vært installering av solceller og batteribank på Rennesøy sykehjem. –Det første sykehjemmet med hybrid lagring, sier en stolt Flinskau

  -Nye Jordal Amfi kan bli verdens meste energieffektive ishall. Driftsbygget i Vindafjord har egen trafo for å integrere anlegget til eksisterende nett, mens kyllinghuset i Heskestad kombineres med en batteribank for å lagre overskuddsenergi for senere bruk.

  Norge et godt egnet sted

  -Anleggene i privathusene har vært i drift i et par år. På hjemmesiden vår kan du følge noen av solcelleanleggene som er gjort tilgjengelig for offtentligheten, forteller Flinskau.

  -Vi bruker erfarne montører som setter kvalitet og sikkerhet i høysetet. Våre ansatte prosjekterer anlegget med de mest egnete produktene, sørger for å optimalisere anlegget og gi større sikkerhet for god strømproduksjon, forteller Flinskau og legger til at solen gir nok energi på en time til å kunne dekke hele jordens energibehov for ett år. Teknologien som omhandler solceller er relativ gammel, men utviklingen de siste årene har vært enorm. –Norge er godt egnet for utbygging av solcelleanlegg på grunn av kaldt og tørt klima. Dette bidrar til å holde driftstemperaturen på solcellene nede og dermed minsker på varmetap og slitasje. Vi har like gode forhold her som i Nord-Tyskland.

  Miljø og energi i Rogaland

  -Andre fylker i Norge har atskillig bedre støtteordninger enn Rogaland. Mange sitter på gjerdet og venter. Som privatperson kan du søke støtte hos Enova, men dette gjelder ikke for næringslivet, sier Flinskau.

  -Det stemmer at de andre fylkene og kommunene har vært mye mer aggressive i forhold til forskjellige støtteordninger når det gjelder sol på tak. Her ligger kanskje Oslo kommune på gasspedalen, sier Christien Herheim, leder for klimapartnere Rogaland i Rogaland fylkeskommune, men mener bildet er betydelig mer sammensatt. -Kommunene og fylket gjør mye på miljø og energi, for eksempel innen den biosirkulære økonomien, sykkelveinettet, Smartby-tankesettet, gjenvinningsanlegget på Forus og IVARs sorteringsanlegg.

  På full gass mot det grønne skiftet

  Rogaland fylkeskommune starter nå opp et nettverk for klimapartnere som skal hjelpe både offentlig og privat næring å bli mer konkurransedyktige. -De skal lære å iverksette tiltak for å bruke klima og miljø som et strategisk verktøy. Bergen, Oslo og Trondheim har vært veldig synlige i sitt arbeid med klima og miljø, sier Christian Herheim. Han mener at Rogaland gjennom nettverket vil kunne hjelpe regionen til å vise sin konkurranseevne og ta igjen noe av forspranget. –Nettverket vil hente det beste fra de andre landsdelene og iverksette det alle snakker om – det grønne skiftet. Rogaland har kommet veldig langt og arbeidet i regionen vil bli mer synlig gjennom Klimapartnernettverket, sier han.

  Må satse på lærlinger

  Thomas Flinskau overtok som leder i Integrate Renewables i november 2016, men var en av initiativtakerne og gründerne i selskapet da de startet opp. I to år var han administrerende direktør i Hybro AS, samtidig hadde han rollen som styreleder i Integrate Renewables. Flinskau er utdannet elektriker og har senere tatt lederutdannelse på BI. –Jeg hadde egentlig tenkt å ta Teknisk fagskole, men var skolelei og gikk enkleste vei ut av videregående. Det har senere vist seg at det er viktig med et fagbrev i bunnen, sier han og understreker viktigheten av lærlingeordningen. –Å lære fra seg er viktig. Derfor må vi satse på lærlinger, og ta inn i bedrifter unge mennesker som stiller spørsmål, mener han.

  Framtiden

  -Vi har fått skikkelig rotfeste i solenergibransjen, og satser på flere og større solcelleanlegg både på tak og integrert i fasader. Framtiden er BIPV – Building Integrated Photo Voltanic -bygningsintegrerte moduler eller dekorasjonsflater i glass med integrerte solceller. Kundene kan få den fargen og det mønsteret de vil. På denne måten kan store vindusflater fungere som solceller, forteller Flinskau. Han ser fram til en framtid med selvgående busser, energi fra sol og vind og ikke minst; Norge kan eksportere sol- og vindkraft til kontinentet via sjøkabler. Framtidig teknologi har ingen grenser og vi satser på hele verden som fremtidige kunder, sier Flinskau.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 04.12.2017 - 17:09
  2000-06-08 03.24.442.jpg

  Integrate renewables: Lysende framtid med energi fra solen

  Det ligger et stort potensial i å fange energi fra sol og vind. Dette potensialet har Integrate Renewables på Forus tenkt å utnytte. Ikke bare i Norge, men på verdensbasis.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 04.12.2017 - 20:05
  Bilde 47.JPG

  O, jul med sin glede...

  Desember er en travel måned for de fleste. Vi skal rekke å vaske huset, kjøpe gaver, få skrevet årets julekort, bakt 7 slag og ikke minst pyntet til jul både ute og inne.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 04.12.2017 - 19:47
  2000-05-31 06.23.25.jpg

  Bydelsprofilen: Terje Vareberg (69)

  Terje Vareberg er fortsatt glad i å lære og forbereder seg nå på å bli pensjonist. Gradvis.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 04.12.2017 - 17:01
  Bilde 133.JPG

  Privatmegleren

  Vi har en klar strategi: å samle de beste meglerne og gi dem de beste verktøy for lykkes med ditt boligsalg. Skal du selge boligen din bør du ikke legge den ut for salg før du har mottatt et tilbud fra en av våre eiendomsmeglere.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 04.12.2017 - 14:07
  Bilde 132.JPG

  Scandic Hotell Stavanger Forus

  Dette seks år gamle konferansehotellet som ble etablert som et nisjehotell for møter og konferanser rettet mot oljeindustrien på Forus har hatt noen vanskelige år etter at markedet endret seg ved nedgangen i oljevirksomheten.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 04.09.2017 - 17:15
  ivar sorteringsanlegg212.jpg

  Nytt sorteringsanlegg på Forus

  I 2019 skal IVARs sorteringsanlegg for restavfall, papir og plast være ferdig. Avfallssorteringsanlegget blir det første i verden med et anlegg for industriell produksjon av plastråstoff fra gjenvunnet plastavfall (vaske- og ekstruderingsanlegg), der hele prosessen utføres i én fabrikk.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2017 - 17:26

  Jåttå og Hinna historielag – Årbok 7

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2017 - 17:17

  Glimt fra lokalhistorien

  Den 19. september 1951 ble Forus yngre kvinneforening stiftet. Ett av formålene var «å samle inn midler til reising av bedehus på Forus».

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2017 - 18:24
  Bilde 141.jpg

  Gauseldronningen

  Er hun et vitnesbyrd om at byen vår er eldre enn kirken?

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2017 - 18:19
  Bilde 138.JPG

  Sagaen om ein historikar og sagaskribent frå Hinna

  Sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfatter og skribent.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 06.12.2017 - 09:39
  IMG_82701.JPG

  Svømmeglede på Gjøvik

  I september gikk Landsstevnet for utviklingshemmede av stabelen på Gjøvik. Madla Svømmeklubb dro avgårde med seks svømmere, én trener og spente foreldre.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 06.12.2017 - 09:21
  Bilde 1. Fellesbilde3.jpg

  Aktiv kickboxing - en ny kvinneidrett i Norge?

  Aktiv kickboxingklubb deltok i ScandinavianOpen 2017 i Bjølsenhallen, Oslo 13. – 14. oktober med 7 utøvere.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 14:15
  HinnAvis startbilde (1)1.jpg

  Greit at vi ikke har naboen på maten

  Trygt, stor hage og kort vei til Sørmarka. Familien Mollan kan ikke tenke seg et bedre sted å bo. I følge levekårsundersøkelsen er de tydeligvis ikke alene om å tenke slik.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 14:05
  Hovedbilde_Thea 3mfb1.JPG

  Ny frisk i Jåttåvågen

  Ved første øyekast kan Jåttåvågen sikkert arte seg som betongkledd med logoer fra olje og finans. 

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 13:54
  Bilde 218.jpg

  En annerledes opplevelse

  Det er kanskje ikke så lett å tenke seg, når man står på Hinnaberget og skuer utover de glaserte takpannene som skinner i solen, men for bare en knapp mannsalder siden, om man hadde stått slik og kikket, ville nesten alt vært grønne enger.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 13:38
  Amalie_Hinnavis21.jpg

  Lite ungdomskriminalitet på Hinna

  Ifølge Stavanger kommunes levekårsundersøkelse er svært få barn og unge på Hinna involvert i kriminalitet. Bydelshuset og Natteravnene arbeider for at det skal forbli slik. 

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 13:21
  EMbo1.jpg

  Et trygt og godt hjem

  EMbo Stavanger er Stavanger kommunes botiltak for enslige mindreårige flyktninger som har fått opphold. En av avdelingene ligger på Hinna. 

  » Les hele saken