Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Næringsliv

Print
Av Admin Hinnavis 04.12.2017 kl. 17:09

  Integrate renewables: Lysende framtid med energi fra solen

  Det ligger et stort potensial i å fange energi fra sol og vind. Dette potensialet har Integrate Renewables på Forus tenkt å utnytte. Ikke bare i Norge, men på verdensbasis.

   

   

  Selskapet er en av Vestlandets ledende aktører innen integrert fornybar energi. Nå satser de på maritim sektor, i tillegg til bygg og privathus. Daglig leder Thomas Flinskau ser ingen grenser for fremtidig teknologiutvikling.  Sol og vind har et enormt potensial for å produsere kraft.

  Landets første

  For et par uker siden fikk Integrate Renewables kontrakten med den nye Montesorri-skolen i Drøbak som skal stå ferdig i mars 2018. Skolen blir landets første Powerhouse ungdomsskole og skal produsere nærmere 30500 kWh energi gjennom solstrømproduksjon. Skolebygget er designet av arkitektselskapet Snøhetta og Integrate Renewables på Forus skal levere og installere solcellepanelene.

  Powerhouse-samarbeidet definerer plusshus som et bygg som produserer mer ren og fornybar energi over livsløpet enn det som blir brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget.

  -Solenergi er i ferd med å komme stort over hele verden. I 2016 økte installeringen av solcellepaneler i Norge med 366%. I år vil økningen bli ytterligere over 300%, forteller Flinskau. I fjor høst kom han tilbake til selskapet etter noen år som administrerende direktør i fasadeentreprenørselskapet Hubro AS. Han har store ambisjoner når det gjelder bruken av fornybar energi, spesielt innen sol og vind. –I tillegg til paneler på private bygg og skoler, ønsker vi å satse på oppdrettsnæringen og næringsbygg, forteller han.

  Mindre utslipp og støy

  Integrate Renewables har fått penger fra Rogaland fylkeskommune til å gjennomføre et forskningsprosjekt sammen med Uni Research Polytec i Haugesund. Prosjektet skal teste ut om kraftflåten tåler de tøffe forholdene til havs.

  -Solceller og vindmøller kan bidra til å halvere dieselforbruket og CO2-utslippet på oppdrettsanlegg. Det finnes ca 1000 oppdrettsanlegg langs kysten vår, og fordi de ligger langt til havs uten strøm fra land, brukes det i dag dieseldrevne aggregater som lager mye støy og bruker mye diesel. Vi utvikler nå en ny løsning med kraftflåten ”IRene” som er dekket med solceller og utstyrt med tre vindmøller. Dette vil halvere bruken av dieselaggregatene, sier Flinskau og legger til at energien fra sol og vind vil bli lagret i en batteripakke på flåten.

  Designbeskyttelse

  - Patentstyret godkjente våre rettigheter i august og vi har dermed fått designbeskyttelse av kraftflåten til oppdrettsnæringen. Det er vi veldig godt fornøyde med. Vi hadde en svært god dialog med Patentstyret, forteller Thomas Flinskau.

  -Kraftflåten er 15x25 meter med tre møller på nordsiden for å gi mest mulig solcelleflate for solen. Denne løsningen vil optimalisere den fornybare energiproduksjonen og lagringen i forhold til forbruket på fórflåten. Det betyr at det i perioder av året ikke vil være behov for å bruke dieselaggregatene, sier Flinskau og legger til at både risiko for utslipp og støynivået vil reduseres fordi aggregatene er slått av i lange perioder. Kraftflåten er mobil og kan skaleres etter kundens behov og ønsker. – IRene vil redusere driftstiden på dagens dieselaggregat med opp til 50%.

  Norges smarteste næringsbygg og private hus

  Ved flyplassen på Sola planlegges for nytt hotell og konferansesenter med plass til 600 gjester. Hotellet har fått støtte fra Enova til innovative løsninger. Integrate Renewables skal levere og montere solcelleanlegget på byggets tak. –Anlegget er på 66,12kWp installert effekt montert på flatt tak og skal ha tilsammen 228 solcellemoduler, forteller Thomas Flinskau.

  Integrate Renewables har også montert solcellepaneler på Nye Jordal Amfi i Oslo, et driftsbygg for geiter i Vindafjord, et kyllinghus i Heskestad og en mengde private hus i Stavanger, Ålgård og Figgjo. Det siste prosjektet har vært installering av solceller og batteribank på Rennesøy sykehjem. –Det første sykehjemmet med hybrid lagring, sier en stolt Flinskau

  -Nye Jordal Amfi kan bli verdens meste energieffektive ishall. Driftsbygget i Vindafjord har egen trafo for å integrere anlegget til eksisterende nett, mens kyllinghuset i Heskestad kombineres med en batteribank for å lagre overskuddsenergi for senere bruk.

  Norge et godt egnet sted

  -Anleggene i privathusene har vært i drift i et par år. På hjemmesiden vår kan du følge noen av solcelleanleggene som er gjort tilgjengelig for offtentligheten, forteller Flinskau.

  -Vi bruker erfarne montører som setter kvalitet og sikkerhet i høysetet. Våre ansatte prosjekterer anlegget med de mest egnete produktene, sørger for å optimalisere anlegget og gi større sikkerhet for god strømproduksjon, forteller Flinskau og legger til at solen gir nok energi på en time til å kunne dekke hele jordens energibehov for ett år. Teknologien som omhandler solceller er relativ gammel, men utviklingen de siste årene har vært enorm. –Norge er godt egnet for utbygging av solcelleanlegg på grunn av kaldt og tørt klima. Dette bidrar til å holde driftstemperaturen på solcellene nede og dermed minsker på varmetap og slitasje. Vi har like gode forhold her som i Nord-Tyskland.

  Miljø og energi i Rogaland

  -Andre fylker i Norge har atskillig bedre støtteordninger enn Rogaland. Mange sitter på gjerdet og venter. Som privatperson kan du søke støtte hos Enova, men dette gjelder ikke for næringslivet, sier Flinskau.

  -Det stemmer at de andre fylkene og kommunene har vært mye mer aggressive i forhold til forskjellige støtteordninger når det gjelder sol på tak. Her ligger kanskje Oslo kommune på gasspedalen, sier Christien Herheim, leder for klimapartnere Rogaland i Rogaland fylkeskommune, men mener bildet er betydelig mer sammensatt. -Kommunene og fylket gjør mye på miljø og energi, for eksempel innen den biosirkulære økonomien, sykkelveinettet, Smartby-tankesettet, gjenvinningsanlegget på Forus og IVARs sorteringsanlegg.

  På full gass mot det grønne skiftet

  Rogaland fylkeskommune starter nå opp et nettverk for klimapartnere som skal hjelpe både offentlig og privat næring å bli mer konkurransedyktige. -De skal lære å iverksette tiltak for å bruke klima og miljø som et strategisk verktøy. Bergen, Oslo og Trondheim har vært veldig synlige i sitt arbeid med klima og miljø, sier Christian Herheim. Han mener at Rogaland gjennom nettverket vil kunne hjelpe regionen til å vise sin konkurranseevne og ta igjen noe av forspranget. –Nettverket vil hente det beste fra de andre landsdelene og iverksette det alle snakker om – det grønne skiftet. Rogaland har kommet veldig langt og arbeidet i regionen vil bli mer synlig gjennom Klimapartnernettverket, sier han.

  Må satse på lærlinger

  Thomas Flinskau overtok som leder i Integrate Renewables i november 2016, men var en av initiativtakerne og gründerne i selskapet da de startet opp. I to år var han administrerende direktør i Hybro AS, samtidig hadde han rollen som styreleder i Integrate Renewables. Flinskau er utdannet elektriker og har senere tatt lederutdannelse på BI. –Jeg hadde egentlig tenkt å ta Teknisk fagskole, men var skolelei og gikk enkleste vei ut av videregående. Det har senere vist seg at det er viktig med et fagbrev i bunnen, sier han og understreker viktigheten av lærlingeordningen. –Å lære fra seg er viktig. Derfor må vi satse på lærlinger, og ta inn i bedrifter unge mennesker som stiller spørsmål, mener han.

  Framtiden

  -Vi har fått skikkelig rotfeste i solenergibransjen, og satser på flere og større solcelleanlegg både på tak og integrert i fasader. Framtiden er BIPV – Building Integrated Photo Voltanic -bygningsintegrerte moduler eller dekorasjonsflater i glass med integrerte solceller. Kundene kan få den fargen og det mønsteret de vil. På denne måten kan store vindusflater fungere som solceller, forteller Flinskau. Han ser fram til en framtid med selvgående busser, energi fra sol og vind og ikke minst; Norge kan eksportere sol- og vindkraft til kontinentet via sjøkabler. Framtidig teknologi har ingen grenser og vi satser på hele verden som fremtidige kunder, sier Flinskau.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 321.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:11
  Fasade_Jåttåflaten_27_DSC1907.jpg

  Wintershall - kommet for å bli

  Lengst ute i Jåttåvågen ved det skjeve tårnet ligger kontorlokalene til oljeselskapet Wintershall. Selskapet med det litt vanskelige navnet som uttales ´Vinters-hall´.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2018 - 22:49
  eplehekk.jpg

  Hagespalten: Høst i hagen

  Sensommer og høst er en fin tid å plante bærbusker og frukttrær på. Epletreet er mest populært.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 22:06
  jattavagveien10_5KA37954.jpg

  Aker BP blir på Hinna

  Ny vekst har resultert i flere ansatte. Spørsmålet om kontorbygget var stort nok, dukket opp. Nå har selskapet spredt seg i flere bygg i Hinna Park. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-014-21.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 18:10
  Bilde 1.jpg

  .....Bare en luftetur

  Nytt hefte med lufteturer for Hinna bydel kommer ut sommeren 2019. Har du gode forslag? 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 17:09
  Bilde 1 Leif Arild.jpg

  Hinna Rør - en liten bedrift med kvalifiserte rørleggere

   

  Hinna Rør har sitt kontor og et lite delelager i Liveien på sentrale Hinna og ledes av Leif Arild Michaelsen. Dette er bedriften for alle i bydelen som trenger hjelp med rørleggerarbeid. Det er et lite firma med kort reaksjonstid som er lett å tilkalle og kjøreavstanden er kort til der du bor.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:48
  DSC_0301.JPG

  Kultur på tvers

  Dette skjer på bydelshuset: 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:26
  Bilde 156.jpg

  Hinnaprisen 2017

  Hinnaprisen for 2017 ble som vanlig utdelt under 17. maifeiringen på Jåtten skole.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria2.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød4.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken