Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 05.12.2017 kl. 18:19

  Sagaen om ein historikar og sagaskribent frå Hinna

  Sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfatter og skribent.

  Edvard heite ein mann, han vølte tenner for folk i Stafangr eit langt liv. Då han hadde nådd til livets pensjonsalder traff han ein ekspert på Vikingesagaer. Dei hadde felles interesse for fortidens hendelser og Edvard vart egget og oppildnet til å lære seg det gamle norrøne språk for å bringe denne fellesarven fram for dagens folk.

  Dette er selvsagt sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfattere og saga oversetter på sine eldre dager.

  Vi har fått høre at Eikill var en av de viktige personene som arbeidet for byggingen av Hinna kirke for over 50 år siden. Han var menighetenes representant i byggekomiteen og leder av det første menighetsrådet. Han har også vært utdeler av menighetsbladet og svært aktiv i Hinna Y‘s Men’s Club i mange år.

   

  I tillegg forteller han selv at han stort sett har syklet til og fra jobb. sin tannlepraksis i Store Skippergate i byen og sitt hjem på Hinna, fra 1953 fram til han pensjonerte seg i 1997. Eikill er kanskje en sjelden sykkelpioner som burde hedres av dagens sykkelentusiaster. Han har underveis i livet også hatt andre hobbyer. Han drev en tid med modulering, laget skulpturer og litt med treskjæring.

   

  Eikill er neppe et Hinna navn antyder vi.

   

  -Nei, det er det egentlig ikke, det var far min som kom hit fra gården Eikill i Åseral.

   

  -Noen sa til meg, finn deg en hobby som du er 100% interessert i så blir pensjonisttilværelsen en lek. Det ble forfatter og oversetter fra norrønt. Forteller Eikill.     Heldigvis behøver ikke jeg å leve av mitt forfatterskap, den fordelen hadde jeg i forhold til alle andre. Min første bok kom ut i 2005 på min 75 årsdag. Listen av romaner er som Følger:

   

  -Lokes lek, roman (2005) (Wigestrand Forlag

  -Grim farmannen, roman, (2009) (Saga)

  -Korsferd, roman, (2011) (Saga)

  -En herse - tre konger, roman, (2016) (Wigestrand Forlag)

   

  -Jeg har vært interessert i historie hele livet men møtet med historiker Torgrim Titlestad ble nøkkelen for meg og det jeg holder på med i dag. Han lurte på om jeg kunne oversette fra gammelnorsk eller norrønt og jeg svarte at det kunne jeg ikke. Tilestad sa da «Du kan jo lære». Jeg tok han på ordet og satte i gang.

   

  Flatøy boka eller bøkene er vel en enorm jobb?

  -Ja den er jo enda ikke fullført de 2 siste bindene kommer i 2018.  Det har vært mye arbeid med å lære seg gammelnorsk eller norrønt. men jeg anser meg jo slett ikke som en ekspert på språkene likevel så det er godt å ha spesialister som kan, og ser etter at mine oversettelser er riktig. Tidskrevende arbeid er det.

  Oversettelser, her kommer du ut med en ny bok nå i høst.  

  -Ja, Sagaen om Håkon Ivarsson. En skikkelig helt fra vikingtiden som vinner ære og gods på sine vikingferder og er raus og gavmild med sine venner. Han oppnår høy rang både hos Kong Harald Hardråde av Norge og Kong Svein Estridsson av Danmark. Han hevder sin ære og forsvarer sin rett og kommer derfor i konflikt med begge.  Denne sagaen er bevart som en islandsk håndskrift fra siste halvdel av 1400 tallet.

   

  -Sagaene har for øvrig vært inspirasjonen til romanene mine, Vikingetiden representerte jo i vår del av verden en tid med vel så mye «demokrati» som ei Grekenland demokratiets såkalte vugge. Folkets vilje var avgjørende Norge, men jeg er ikke sikker på om det var tilfelle for grekerne. Frie menn var fri. En enke hadde stemmerett på tinget. Og var man blitt enke kunne man selv velge seg en ny make. Ekteskap inngått av kjærlighet var sjelden vare i de dager. Det var langt mer avgjørende å gifte døtrene sinne inn i gode slekter og å skape gode allianser for familien. Ektemennene kunne mange ganger være nokså gamle menn, men som sagt når de døde sto enken fritt til å skape egen lykke.

   

  Andre oversettelser

  -Fagerskinna, (2007) (Saga)

  -Den store sagaen om Olav den hellige, (2009) (Saga)

  -Angrvadil - sagaene om Torstein Vikingsson og Fridtjov den frøkne (2012) (Saga)

  -Og selvsagt Flatøyboka, (fra 2014) (Saga)

   

  Vi har nylig lest romanen En Herse – tre konger, og sagen, Sagaen om Håkon Ivarsson, de kan begge anbefales å lese eller å gi som julepresang til noen som liker historie

   

  -De nyest bøken mine finnes gjerne i bokhandelen, og er de ikke der kan de fleste bokhandlere skaffe dem. De er i alle fall å få tak i hos forlagene, og nettet, avslutter Eikill.

   

  http://sagabok.no/no/forfattere/blogitem/17_edvard_eikill

   

  https://www.wigestrand.no/en-herse-tre-konger_3020p.html

   


   

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 3 - Malgruppen er bade inter nasjonale og norske turister.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:48
  SUS-modell når det står ferdig i 2023.png

  SUS2023: Nytt sykehus - arbeidet i full gang

  Tidlig i høst startet arbeidet med veier og infrastruktur til det nye sykehuset. Første byggetrinn skal være innflytningsklart i løpet av 2023. For et par uker siden ble det nye sykehuset kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.12.2018 - 10:56
  IMG_3714 2.jpg

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:39
  Nr 3 - Hinna gjengen (f.v.) Elisabeth, Oscar, Anita og Larisa (Jeanette var ikke tilstede da bilde ble tatt).jpg

  Snart 60 år med hårklipp i Hinnasvingen

  Amdal frisør het tidligere Amdalsalongen, og er «frisøren i svingen» på Hinna. Salongen ble startet i Hillevåg i 1943 av Solveig Amdal. Familien og salongen flyttet til Hinnasvingen i 1959. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 319.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2018 - 12:14
  DSC_0919.JPG

  Ei spanande og modig kvinne som vart fylkesmann

  Magnhild Meltveit Kleppa har brøyta seg rydning som kvinne i lokalpolitikken på Hjelmeland og har vore pendlar til Oslo i 20 år. Nå dreg ho snart inn årane. Og kva då – ittepå?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.12.2018 - 11:36
  Nr 2 - Lokal koordinator for årets dugnad Vibeke Lavik Bjaanes sammen med sønnen og kollegaer i Deloitte..jpg

  TV-aksjonen i Hinna bydel

  Det var god stemning blant årets bøssebærere til tross for store nedbørsmengder. Dugnaden i år gikk til Kirkens Bymisjon sitt arbeid med å forebygge ensomhet og hjelpe de som blir stående utenfor i samfunnet. Rogaland fylke kom på imponerende andre plass i landet med 25 millioner av totalt 244 millioner på landsbasis.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2018 - 11:52
  5- Kulturlab har vært en fest for hele bydelen med mange aktiviteter..jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Høsten har blitt en travel periode på Hinna bydelshus, med mange organisasjoner og lag som har valgt oss som møteplass og arena. Dessuten har manage private aktører leid lokalene til familiearrangementer. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.12.2018 - 11:05
  Nr 1 -uten tekst.jpg

  Kunstnerprofil: Helene Egeland

  Helene Egeland (28) fra Hinna er utdannet Art Director og arbeider i dag som illustratør med base i Stavanger. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 13.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken