Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 05.12.2017 kl. 18:19

  Sagaen om ein historikar og sagaskribent frå Hinna

  Sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfatter og skribent.

  Edvard heite ein mann, han vølte tenner for folk i Stafangr eit langt liv. Då han hadde nådd til livets pensjonsalder traff han ein ekspert på Vikingesagaer. Dei hadde felles interesse for fortidens hendelser og Edvard vart egget og oppildnet til å lære seg det gamle norrøne språk for å bringe denne fellesarven fram for dagens folk.

  Dette er selvsagt sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfattere og saga oversetter på sine eldre dager.

  Vi har fått høre at Eikill var en av de viktige personene som arbeidet for byggingen av Hinna kirke for over 50 år siden. Han var menighetenes representant i byggekomiteen og leder av det første menighetsrådet. Han har også vært utdeler av menighetsbladet og svært aktiv i Hinna Y‘s Men’s Club i mange år.

   

  I tillegg forteller han selv at han stort sett har syklet til og fra jobb. sin tannlepraksis i Store Skippergate i byen og sitt hjem på Hinna, fra 1953 fram til han pensjonerte seg i 1997. Eikill er kanskje en sjelden sykkelpioner som burde hedres av dagens sykkelentusiaster. Han har underveis i livet også hatt andre hobbyer. Han drev en tid med modulering, laget skulpturer og litt med treskjæring.

   

  Eikill er neppe et Hinna navn antyder vi.

   

  -Nei, det er det egentlig ikke, det var far min som kom hit fra gården Eikill i Åseral.

   

  -Noen sa til meg, finn deg en hobby som du er 100% interessert i så blir pensjonisttilværelsen en lek. Det ble forfatter og oversetter fra norrønt. Forteller Eikill.     Heldigvis behøver ikke jeg å leve av mitt forfatterskap, den fordelen hadde jeg i forhold til alle andre. Min første bok kom ut i 2005 på min 75 årsdag. Listen av romaner er som Følger:

   

  -Lokes lek, roman (2005) (Wigestrand Forlag

  -Grim farmannen, roman, (2009) (Saga)

  -Korsferd, roman, (2011) (Saga)

  -En herse - tre konger, roman, (2016) (Wigestrand Forlag)

   

  -Jeg har vært interessert i historie hele livet men møtet med historiker Torgrim Titlestad ble nøkkelen for meg og det jeg holder på med i dag. Han lurte på om jeg kunne oversette fra gammelnorsk eller norrønt og jeg svarte at det kunne jeg ikke. Tilestad sa da «Du kan jo lære». Jeg tok han på ordet og satte i gang.

   

  Flatøy boka eller bøkene er vel en enorm jobb?

  -Ja den er jo enda ikke fullført de 2 siste bindene kommer i 2018.  Det har vært mye arbeid med å lære seg gammelnorsk eller norrønt. men jeg anser meg jo slett ikke som en ekspert på språkene likevel så det er godt å ha spesialister som kan, og ser etter at mine oversettelser er riktig. Tidskrevende arbeid er det.

  Oversettelser, her kommer du ut med en ny bok nå i høst.  

  -Ja, Sagaen om Håkon Ivarsson. En skikkelig helt fra vikingtiden som vinner ære og gods på sine vikingferder og er raus og gavmild med sine venner. Han oppnår høy rang både hos Kong Harald Hardråde av Norge og Kong Svein Estridsson av Danmark. Han hevder sin ære og forsvarer sin rett og kommer derfor i konflikt med begge.  Denne sagaen er bevart som en islandsk håndskrift fra siste halvdel av 1400 tallet.

   

  -Sagaene har for øvrig vært inspirasjonen til romanene mine, Vikingetiden representerte jo i vår del av verden en tid med vel så mye «demokrati» som ei Grekenland demokratiets såkalte vugge. Folkets vilje var avgjørende Norge, men jeg er ikke sikker på om det var tilfelle for grekerne. Frie menn var fri. En enke hadde stemmerett på tinget. Og var man blitt enke kunne man selv velge seg en ny make. Ekteskap inngått av kjærlighet var sjelden vare i de dager. Det var langt mer avgjørende å gifte døtrene sinne inn i gode slekter og å skape gode allianser for familien. Ektemennene kunne mange ganger være nokså gamle menn, men som sagt når de døde sto enken fritt til å skape egen lykke.

   

  Andre oversettelser

  -Fagerskinna, (2007) (Saga)

  -Den store sagaen om Olav den hellige, (2009) (Saga)

  -Angrvadil - sagaene om Torstein Vikingsson og Fridtjov den frøkne (2012) (Saga)

  -Og selvsagt Flatøyboka, (fra 2014) (Saga)

   

  Vi har nylig lest romanen En Herse – tre konger, og sagen, Sagaen om Håkon Ivarsson, de kan begge anbefales å lese eller å gi som julepresang til noen som liker historie

   

  -De nyest bøken mine finnes gjerne i bokhandelen, og er de ikke der kan de fleste bokhandlere skaffe dem. De er i alle fall å få tak i hos forlagene, og nettet, avslutter Eikill.

   

  http://sagabok.no/no/forfattere/blogitem/17_edvard_eikill

   

  https://www.wigestrand.no/en-herse-tre-konger_3020p.html

   


   

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 321.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:11
  Fasade_Jåttåflaten_27_DSC1907.jpg

  Wintershall - kommet for å bli

  Lengst ute i Jåttåvågen ved det skjeve tårnet ligger kontorlokalene til oljeselskapet Wintershall. Selskapet med det litt vanskelige navnet som uttales ´Vinters-hall´.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2018 - 22:49
  eplehekk.jpg

  Hagespalten: Høst i hagen

  Sensommer og høst er en fin tid å plante bærbusker og frukttrær på. Epletreet er mest populært.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 22:06
  jattavagveien10_5KA37954.jpg

  Aker BP blir på Hinna

  Ny vekst har resultert i flere ansatte. Spørsmålet om kontorbygget var stort nok, dukket opp. Nå har selskapet spredt seg i flere bygg i Hinna Park. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-014-21.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 18:10
  Bilde 1.jpg

  .....Bare en luftetur

  Nytt hefte med lufteturer for Hinna bydel kommer ut sommeren 2019. Har du gode forslag? 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 17:09
  Bilde 1 Leif Arild.jpg

  Hinna Rør - en liten bedrift med kvalifiserte rørleggere

   

  Hinna Rør har sitt kontor og et lite delelager i Liveien på sentrale Hinna og ledes av Leif Arild Michaelsen. Dette er bedriften for alle i bydelen som trenger hjelp med rørleggerarbeid. Det er et lite firma med kort reaksjonstid som er lett å tilkalle og kjøreavstanden er kort til der du bor.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:48
  DSC_0301.JPG

  Kultur på tvers

  Dette skjer på bydelshuset: 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:26
  Bilde 156.jpg

  Hinnaprisen 2017

  Hinnaprisen for 2017 ble som vanlig utdelt under 17. maifeiringen på Jåtten skole.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria2.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød4.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken