Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 05.12.2017 kl. 18:19

  Sagaen om ein historikar og sagaskribent frå Hinna

  Sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfatter og skribent.

  Edvard heite ein mann, han vølte tenner for folk i Stafangr eit langt liv. Då han hadde nådd til livets pensjonsalder traff han ein ekspert på Vikingesagaer. Dei hadde felles interesse for fortidens hendelser og Edvard vart egget og oppildnet til å lære seg det gamle norrøne språk for å bringe denne fellesarven fram for dagens folk.

  Dette er selvsagt sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfattere og saga oversetter på sine eldre dager.

  Vi har fått høre at Eikill var en av de viktige personene som arbeidet for byggingen av Hinna kirke for over 50 år siden. Han var menighetenes representant i byggekomiteen og leder av det første menighetsrådet. Han har også vært utdeler av menighetsbladet og svært aktiv i Hinna Y‘s Men’s Club i mange år.

   

  I tillegg forteller han selv at han stort sett har syklet til og fra jobb. sin tannlepraksis i Store Skippergate i byen og sitt hjem på Hinna, fra 1953 fram til han pensjonerte seg i 1997. Eikill er kanskje en sjelden sykkelpioner som burde hedres av dagens sykkelentusiaster. Han har underveis i livet også hatt andre hobbyer. Han drev en tid med modulering, laget skulpturer og litt med treskjæring.

   

  Eikill er neppe et Hinna navn antyder vi.

   

  -Nei, det er det egentlig ikke, det var far min som kom hit fra gården Eikill i Åseral.

   

  -Noen sa til meg, finn deg en hobby som du er 100% interessert i så blir pensjonisttilværelsen en lek. Det ble forfatter og oversetter fra norrønt. Forteller Eikill.     Heldigvis behøver ikke jeg å leve av mitt forfatterskap, den fordelen hadde jeg i forhold til alle andre. Min første bok kom ut i 2005 på min 75 årsdag. Listen av romaner er som Følger:

   

  -Lokes lek, roman (2005) (Wigestrand Forlag

  -Grim farmannen, roman, (2009) (Saga)

  -Korsferd, roman, (2011) (Saga)

  -En herse - tre konger, roman, (2016) (Wigestrand Forlag)

   

  -Jeg har vært interessert i historie hele livet men møtet med historiker Torgrim Titlestad ble nøkkelen for meg og det jeg holder på med i dag. Han lurte på om jeg kunne oversette fra gammelnorsk eller norrønt og jeg svarte at det kunne jeg ikke. Tilestad sa da «Du kan jo lære». Jeg tok han på ordet og satte i gang.

   

  Flatøy boka eller bøkene er vel en enorm jobb?

  -Ja den er jo enda ikke fullført de 2 siste bindene kommer i 2018.  Det har vært mye arbeid med å lære seg gammelnorsk eller norrønt. men jeg anser meg jo slett ikke som en ekspert på språkene likevel så det er godt å ha spesialister som kan, og ser etter at mine oversettelser er riktig. Tidskrevende arbeid er det.

  Oversettelser, her kommer du ut med en ny bok nå i høst.  

  -Ja, Sagaen om Håkon Ivarsson. En skikkelig helt fra vikingtiden som vinner ære og gods på sine vikingferder og er raus og gavmild med sine venner. Han oppnår høy rang både hos Kong Harald Hardråde av Norge og Kong Svein Estridsson av Danmark. Han hevder sin ære og forsvarer sin rett og kommer derfor i konflikt med begge.  Denne sagaen er bevart som en islandsk håndskrift fra siste halvdel av 1400 tallet.

   

  -Sagaene har for øvrig vært inspirasjonen til romanene mine, Vikingetiden representerte jo i vår del av verden en tid med vel så mye «demokrati» som ei Grekenland demokratiets såkalte vugge. Folkets vilje var avgjørende Norge, men jeg er ikke sikker på om det var tilfelle for grekerne. Frie menn var fri. En enke hadde stemmerett på tinget. Og var man blitt enke kunne man selv velge seg en ny make. Ekteskap inngått av kjærlighet var sjelden vare i de dager. Det var langt mer avgjørende å gifte døtrene sinne inn i gode slekter og å skape gode allianser for familien. Ektemennene kunne mange ganger være nokså gamle menn, men som sagt når de døde sto enken fritt til å skape egen lykke.

   

  Andre oversettelser

  -Fagerskinna, (2007) (Saga)

  -Den store sagaen om Olav den hellige, (2009) (Saga)

  -Angrvadil - sagaene om Torstein Vikingsson og Fridtjov den frøkne (2012) (Saga)

  -Og selvsagt Flatøyboka, (fra 2014) (Saga)

   

  Vi har nylig lest romanen En Herse – tre konger, og sagen, Sagaen om Håkon Ivarsson, de kan begge anbefales å lese eller å gi som julepresang til noen som liker historie

   

  -De nyest bøken mine finnes gjerne i bokhandelen, og er de ikke der kan de fleste bokhandlere skaffe dem. De er i alle fall å få tak i hos forlagene, og nettet, avslutter Eikill.

   

  http://sagabok.no/no/forfattere/blogitem/17_edvard_eikill

   

  https://www.wigestrand.no/en-herse-tre-konger_3020p.html

   


   

  Næringsliv

  Publisert 20.02.2018 - 11:19
  Slik ser det ute ned fra hullet.JPG

  Bjelland AS - vår «lokale» veibygger

  Byggearbeidene skal være ferdig i oktober, litt på etterskudd.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 19.02.2018 - 12:27
  IMG_0520.jpg

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 11:37
  IMG_3182.jpg

  Z Energi - miljø- og energieffektivisering

  Z Energi holder til i Forusparken og driver med forskning og utprøving av bedre metoder for energi effektivisering. Dette er blitt mer aktuelt nå enn i tider da alt innen industrien på Forus gikk på skinner og energisparing var noe man ikke ofret en tanke.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 20.02.2018 - 10:52
  muscari3.JPG

  Hagespalten: Februar i hagen

  Nå kan du starte arbeidet i hagen! I februar ser vi fram til lysere tider og gleder oss over små spirer som popper opp i hagen. Snøklokker, klosterklokker og krokus spretter opp av den kalde jorda, men ellers ser hagen ganske brun og kjedelig ut på denne tiden.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 11:15
  DSC_01322.jpg

  Kvaleberg - en hall full av spesialister

  Et trygt arbeidsmiljø der det utvikles og kvalifiseres arbeidstakere. En effektiv bedrift som trenger nye oppdrag og der drømmeoppdraget vil være å produsere for lager.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 10:31
  Salg og markedssjef, Gjermund Haugeneset til høyre og avdelingsleder for smart teknologi, Tor Haakon Totland.JPG

  Haga Bolig AS skal bruke Smarthusteknologi

  I et tregt boligmarked setter vi vår lit til smarthus. Vi legger inn en grunnpakke med "smarthusteknologi" i alle nye prosjekter, forteller salgs- og markedssjef, Gjermund Haugeneset og avdelingsleder for smart teknologi, Tor Haakon Totland, i Haga Bolig. I Hindalsveien 7 kan det aller meste styres trådløst.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 20.02.2018 - 17:11
  Bilde 314.jpg

  Glimt fra lokalhistorien

  T. Kilane Kolonial. Les mer i Historielagets årbok nr. 4 - 2014.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 20.02.2018 - 16:50

  Hvem vil du foreslå til bydelsutvalgets Hinnaprisen for 2017

  Kanskje trenger du å klø deg litt i hodet, eller så ramler tanken ned med en gang: jo, har han, hun eller de har virkelig gjort en innsats for kulturlivet og det sosiale livet i Hinna bydel i 2017.  

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 20.02.2018 - 10:33
  Daglig leder foran hovedhallen.JPG

  Rush Trampolinepark - endelig i Stavanger

  I januar åpnet Rush Trampolinepark sin nyeste, største og absolutt mest varierte trampolinepark på Forus.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 20.02.2018 - 10:28
  foto Martine.jpg

  Gausel bydelshus har fått ny fritidsleder

  Martine Bolognini erstatter Elsie Frugaard Steinsvik.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 19.02.2018 - 12:44
  IMG_13762.JPG

  Historisk finalesølv i Oslo

  Hinna Håndball J20 bidro sterkt til historisk finale sølv i Oslo Spektrum.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 06.12.2017 - 09:39
  IMG_82701.JPG

  Svømmeglede på Gjøvik

  I september gikk Landsstevnet for utviklingshemmede av stabelen på Gjøvik. Madla Svømmeklubb dro avgårde med seks svømmere, én trener og spente foreldre.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken