Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 05.12.2017 kl. 18:19

  Sagaen om ein historikar og sagaskribent frå Hinna

  Sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfatter og skribent.

  Edvard heite ein mann, han vølte tenner for folk i Stafangr eit langt liv. Då han hadde nådd til livets pensjonsalder traff han ein ekspert på Vikingesagaer. Dei hadde felles interesse for fortidens hendelser og Edvard vart egget og oppildnet til å lære seg det gamle norrøne språk for å bringe denne fellesarven fram for dagens folk.

  Dette er selvsagt sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfattere og saga oversetter på sine eldre dager.

  Vi har fått høre at Eikill var en av de viktige personene som arbeidet for byggingen av Hinna kirke for over 50 år siden. Han var menighetenes representant i byggekomiteen og leder av det første menighetsrådet. Han har også vært utdeler av menighetsbladet og svært aktiv i Hinna Y‘s Men’s Club i mange år.

   

  I tillegg forteller han selv at han stort sett har syklet til og fra jobb. sin tannlepraksis i Store Skippergate i byen og sitt hjem på Hinna, fra 1953 fram til han pensjonerte seg i 1997. Eikill er kanskje en sjelden sykkelpioner som burde hedres av dagens sykkelentusiaster. Han har underveis i livet også hatt andre hobbyer. Han drev en tid med modulering, laget skulpturer og litt med treskjæring.

   

  Eikill er neppe et Hinna navn antyder vi.

   

  -Nei, det er det egentlig ikke, det var far min som kom hit fra gården Eikill i Åseral.

   

  -Noen sa til meg, finn deg en hobby som du er 100% interessert i så blir pensjonisttilværelsen en lek. Det ble forfatter og oversetter fra norrønt. Forteller Eikill.     Heldigvis behøver ikke jeg å leve av mitt forfatterskap, den fordelen hadde jeg i forhold til alle andre. Min første bok kom ut i 2005 på min 75 årsdag. Listen av romaner er som Følger:

   

  -Lokes lek, roman (2005) (Wigestrand Forlag

  -Grim farmannen, roman, (2009) (Saga)

  -Korsferd, roman, (2011) (Saga)

  -En herse - tre konger, roman, (2016) (Wigestrand Forlag)

   

  -Jeg har vært interessert i historie hele livet men møtet med historiker Torgrim Titlestad ble nøkkelen for meg og det jeg holder på med i dag. Han lurte på om jeg kunne oversette fra gammelnorsk eller norrønt og jeg svarte at det kunne jeg ikke. Tilestad sa da «Du kan jo lære». Jeg tok han på ordet og satte i gang.

   

  Flatøy boka eller bøkene er vel en enorm jobb?

  -Ja den er jo enda ikke fullført de 2 siste bindene kommer i 2018.  Det har vært mye arbeid med å lære seg gammelnorsk eller norrønt. men jeg anser meg jo slett ikke som en ekspert på språkene likevel så det er godt å ha spesialister som kan, og ser etter at mine oversettelser er riktig. Tidskrevende arbeid er det.

  Oversettelser, her kommer du ut med en ny bok nå i høst.  

  -Ja, Sagaen om Håkon Ivarsson. En skikkelig helt fra vikingtiden som vinner ære og gods på sine vikingferder og er raus og gavmild med sine venner. Han oppnår høy rang både hos Kong Harald Hardråde av Norge og Kong Svein Estridsson av Danmark. Han hevder sin ære og forsvarer sin rett og kommer derfor i konflikt med begge.  Denne sagaen er bevart som en islandsk håndskrift fra siste halvdel av 1400 tallet.

   

  -Sagaene har for øvrig vært inspirasjonen til romanene mine, Vikingetiden representerte jo i vår del av verden en tid med vel så mye «demokrati» som ei Grekenland demokratiets såkalte vugge. Folkets vilje var avgjørende Norge, men jeg er ikke sikker på om det var tilfelle for grekerne. Frie menn var fri. En enke hadde stemmerett på tinget. Og var man blitt enke kunne man selv velge seg en ny make. Ekteskap inngått av kjærlighet var sjelden vare i de dager. Det var langt mer avgjørende å gifte døtrene sinne inn i gode slekter og å skape gode allianser for familien. Ektemennene kunne mange ganger være nokså gamle menn, men som sagt når de døde sto enken fritt til å skape egen lykke.

   

  Andre oversettelser

  -Fagerskinna, (2007) (Saga)

  -Den store sagaen om Olav den hellige, (2009) (Saga)

  -Angrvadil - sagaene om Torstein Vikingsson og Fridtjov den frøkne (2012) (Saga)

  -Og selvsagt Flatøyboka, (fra 2014) (Saga)

   

  Vi har nylig lest romanen En Herse – tre konger, og sagen, Sagaen om Håkon Ivarsson, de kan begge anbefales å lese eller å gi som julepresang til noen som liker historie

   

  -De nyest bøken mine finnes gjerne i bokhandelen, og er de ikke der kan de fleste bokhandlere skaffe dem. De er i alle fall å få tak i hos forlagene, og nettet, avslutter Eikill.

   

  http://sagabok.no/no/forfattere/blogitem/17_edvard_eikill

   

  https://www.wigestrand.no/en-herse-tre-konger_3020p.html

   


   

  Næringsliv

  Publisert 04.12.2017 - 17:09
  2000-06-08 03.24.442.jpg

  Integrate renewables: Lysende framtid med energi fra solen

  Det ligger et stort potensial i å fange energi fra sol og vind. Dette potensialet har Integrate Renewables på Forus tenkt å utnytte. Ikke bare i Norge, men på verdensbasis.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 04.12.2017 - 20:05
  Bilde 47.JPG

  O, jul med sin glede...

  Desember er en travel måned for de fleste. Vi skal rekke å vaske huset, kjøpe gaver, få skrevet årets julekort, bakt 7 slag og ikke minst pyntet til jul både ute og inne.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 04.12.2017 - 19:47
  2000-05-31 06.23.25.jpg

  Bydelsprofilen: Terje Vareberg (69)

  Terje Vareberg er fortsatt glad i å lære og forbereder seg nå på å bli pensjonist. Gradvis.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 04.12.2017 - 17:01
  Bilde 133.JPG

  Privatmegleren

  Vi har en klar strategi: å samle de beste meglerne og gi dem de beste verktøy for lykkes med ditt boligsalg. Skal du selge boligen din bør du ikke legge den ut for salg før du har mottatt et tilbud fra en av våre eiendomsmeglere.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 04.12.2017 - 14:07
  Bilde 132.JPG

  Scandic Hotell Stavanger Forus

  Dette seks år gamle konferansehotellet som ble etablert som et nisjehotell for møter og konferanser rettet mot oljeindustrien på Forus har hatt noen vanskelige år etter at markedet endret seg ved nedgangen i oljevirksomheten.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 04.09.2017 - 17:15
  ivar sorteringsanlegg212.jpg

  Nytt sorteringsanlegg på Forus

  I 2019 skal IVARs sorteringsanlegg for restavfall, papir og plast være ferdig. Avfallssorteringsanlegget blir det første i verden med et anlegg for industriell produksjon av plastråstoff fra gjenvunnet plastavfall (vaske- og ekstruderingsanlegg), der hele prosessen utføres i én fabrikk.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2017 - 17:26

  Jåttå og Hinna historielag – Årbok 7

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2017 - 17:17

  Glimt fra lokalhistorien

  Den 19. september 1951 ble Forus yngre kvinneforening stiftet. Ett av formålene var «å samle inn midler til reising av bedehus på Forus».

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2017 - 18:24
  Bilde 141.jpg

  Gauseldronningen

  Er hun et vitnesbyrd om at byen vår er eldre enn kirken?

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2017 - 18:19
  Bilde 138.JPG

  Sagaen om ein historikar og sagaskribent frå Hinna

  Sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfatter og skribent.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 06.12.2017 - 09:39
  IMG_82701.JPG

  Svømmeglede på Gjøvik

  I september gikk Landsstevnet for utviklingshemmede av stabelen på Gjøvik. Madla Svømmeklubb dro avgårde med seks svømmere, én trener og spente foreldre.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 06.12.2017 - 09:21
  Bilde 1. Fellesbilde3.jpg

  Aktiv kickboxing - en ny kvinneidrett i Norge?

  Aktiv kickboxingklubb deltok i ScandinavianOpen 2017 i Bjølsenhallen, Oslo 13. – 14. oktober med 7 utøvere.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 14:15
  HinnAvis startbilde (1)1.jpg

  Greit at vi ikke har naboen på maten

  Trygt, stor hage og kort vei til Sørmarka. Familien Mollan kan ikke tenke seg et bedre sted å bo. I følge levekårsundersøkelsen er de tydeligvis ikke alene om å tenke slik.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 14:05
  Hovedbilde_Thea 3mfb1.JPG

  Ny frisk i Jåttåvågen

  Ved første øyekast kan Jåttåvågen sikkert arte seg som betongkledd med logoer fra olje og finans. 

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 13:54
  Bilde 218.jpg

  En annerledes opplevelse

  Det er kanskje ikke så lett å tenke seg, når man står på Hinnaberget og skuer utover de glaserte takpannene som skinner i solen, men for bare en knapp mannsalder siden, om man hadde stått slik og kikket, ville nesten alt vært grønne enger.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 13:38
  Amalie_Hinnavis21.jpg

  Lite ungdomskriminalitet på Hinna

  Ifølge Stavanger kommunes levekårsundersøkelse er svært få barn og unge på Hinna involvert i kriminalitet. Bydelshuset og Natteravnene arbeider for at det skal forbli slik. 

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 14.05.2017 - 13:21
  EMbo1.jpg

  Et trygt og godt hjem

  EMbo Stavanger er Stavanger kommunes botiltak for enslige mindreårige flyktninger som har fått opphold. En av avdelingene ligger på Hinna. 

  » Les hele saken