Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 05.12.2017 kl. 18:19

  Sagaen om ein historikar og sagaskribent frå Hinna

  Sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfatter og skribent.

  Edvard heite ein mann, han vølte tenner for folk i Stafangr eit langt liv. Då han hadde nådd til livets pensjonsalder traff han ein ekspert på Vikingesagaer. Dei hadde felles interesse for fortidens hendelser og Edvard vart egget og oppildnet til å lære seg det gamle norrøne språk for å bringe denne fellesarven fram for dagens folk.

  Dette er selvsagt sagaen om tannlege Edvard Eikill som ble historiker, forfattere og saga oversetter på sine eldre dager.

  Vi har fått høre at Eikill var en av de viktige personene som arbeidet for byggingen av Hinna kirke for over 50 år siden. Han var menighetenes representant i byggekomiteen og leder av det første menighetsrådet. Han har også vært utdeler av menighetsbladet og svært aktiv i Hinna Y‘s Men’s Club i mange år.

   

  I tillegg forteller han selv at han stort sett har syklet til og fra jobb. sin tannlepraksis i Store Skippergate i byen og sitt hjem på Hinna, fra 1953 fram til han pensjonerte seg i 1997. Eikill er kanskje en sjelden sykkelpioner som burde hedres av dagens sykkelentusiaster. Han har underveis i livet også hatt andre hobbyer. Han drev en tid med modulering, laget skulpturer og litt med treskjæring.

   

  Eikill er neppe et Hinna navn antyder vi.

   

  -Nei, det er det egentlig ikke, det var far min som kom hit fra gården Eikill i Åseral.

   

  -Noen sa til meg, finn deg en hobby som du er 100% interessert i så blir pensjonisttilværelsen en lek. Det ble forfatter og oversetter fra norrønt. Forteller Eikill.     Heldigvis behøver ikke jeg å leve av mitt forfatterskap, den fordelen hadde jeg i forhold til alle andre. Min første bok kom ut i 2005 på min 75 årsdag. Listen av romaner er som Følger:

   

  -Lokes lek, roman (2005) (Wigestrand Forlag

  -Grim farmannen, roman, (2009) (Saga)

  -Korsferd, roman, (2011) (Saga)

  -En herse - tre konger, roman, (2016) (Wigestrand Forlag)

   

  -Jeg har vært interessert i historie hele livet men møtet med historiker Torgrim Titlestad ble nøkkelen for meg og det jeg holder på med i dag. Han lurte på om jeg kunne oversette fra gammelnorsk eller norrønt og jeg svarte at det kunne jeg ikke. Tilestad sa da «Du kan jo lære». Jeg tok han på ordet og satte i gang.

   

  Flatøy boka eller bøkene er vel en enorm jobb?

  -Ja den er jo enda ikke fullført de 2 siste bindene kommer i 2018.  Det har vært mye arbeid med å lære seg gammelnorsk eller norrønt. men jeg anser meg jo slett ikke som en ekspert på språkene likevel så det er godt å ha spesialister som kan, og ser etter at mine oversettelser er riktig. Tidskrevende arbeid er det.

  Oversettelser, her kommer du ut med en ny bok nå i høst.  

  -Ja, Sagaen om Håkon Ivarsson. En skikkelig helt fra vikingtiden som vinner ære og gods på sine vikingferder og er raus og gavmild med sine venner. Han oppnår høy rang både hos Kong Harald Hardråde av Norge og Kong Svein Estridsson av Danmark. Han hevder sin ære og forsvarer sin rett og kommer derfor i konflikt med begge.  Denne sagaen er bevart som en islandsk håndskrift fra siste halvdel av 1400 tallet.

   

  -Sagaene har for øvrig vært inspirasjonen til romanene mine, Vikingetiden representerte jo i vår del av verden en tid med vel så mye «demokrati» som ei Grekenland demokratiets såkalte vugge. Folkets vilje var avgjørende Norge, men jeg er ikke sikker på om det var tilfelle for grekerne. Frie menn var fri. En enke hadde stemmerett på tinget. Og var man blitt enke kunne man selv velge seg en ny make. Ekteskap inngått av kjærlighet var sjelden vare i de dager. Det var langt mer avgjørende å gifte døtrene sinne inn i gode slekter og å skape gode allianser for familien. Ektemennene kunne mange ganger være nokså gamle menn, men som sagt når de døde sto enken fritt til å skape egen lykke.

   

  Andre oversettelser

  -Fagerskinna, (2007) (Saga)

  -Den store sagaen om Olav den hellige, (2009) (Saga)

  -Angrvadil - sagaene om Torstein Vikingsson og Fridtjov den frøkne (2012) (Saga)

  -Og selvsagt Flatøyboka, (fra 2014) (Saga)

   

  Vi har nylig lest romanen En Herse – tre konger, og sagen, Sagaen om Håkon Ivarsson, de kan begge anbefales å lese eller å gi som julepresang til noen som liker historie

   

  -De nyest bøken mine finnes gjerne i bokhandelen, og er de ikke der kan de fleste bokhandlere skaffe dem. De er i alle fall å få tak i hos forlagene, og nettet, avslutter Eikill.

   

  http://sagabok.no/no/forfattere/blogitem/17_edvard_eikill

   

  https://www.wigestrand.no/en-herse-tre-konger_3020p.html

   


   

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-020.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:17
  Bilde 152.jpg

  Våre lokale eksperter på lyd og bilde

  Showroom leverte lyd og bilde til super suksessen på Festplassen i Hinna Park på ettervinterens kaldeste dag. Da brølene til Dovregubben i sin hall gjallet mellom bygningen i jåttåvågen og samlet oppimot 700 for det meste barn og unge foran storskjermen deres.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 07.05.2018 - 10:09
  krydder.JPG

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:59
  Bilde 317.jpg

  Ramirent på Gausel er mer enn utleie av maskiner og stillaser

  Ramirent er representert i 10 land og har 2800 ansatte, hvorav 440 er i Norge fordelt på 40 utleiesteder. På Gausel er vi totalt 14 ansatte forteller Solveig Hellstrøm som er Regionsjef Vestlandet, det vil si en kvinnelig sjef for Ramirent sine utleiesteder i de 4 Vestlandsfylkene.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:49
  Bilde 229.jpg

  Kolumbus her og nå, og i fremtiden

  Kolumbus har som mål å få flest mulig til å sette bilen hjemme og heller reise kollektivt, sykle eller gå til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Dette er i tråd med regjeringens og fylkeskommunens nullvekstmål. For å nå dette målet har vi sett oss nødt til å gjøre til dels store justeringer i det etablerte rutetilbudet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 10:55
  Bilde 1 Hinnasenteret.jpg

  Hinnasenteret et kurs- og aktivitetssenter

  I Hinnasenteret kan man finne en rekke kurs og aktiviteter som kanskje er det rette nettopp for deg. De aller fleste man kommer i kontakt med her i bydelen tror at Hinnasenteret er et sted med kristne aktiviteter styrt av Hinna kirke. Det er en myte

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 09:57
  Bilde 226.jpg

  Jåttåvågen Båtforening 50 år

  Jåttåvågen Båtforening fyller 50 år lørdag 16 juni. På jubileumsdagen vil det bli diverse aktiviteter for å feire dagen i og omkring båthavna og klubbhuset i Jåttåvågen i kjernetiden 11 til 15 forteller, Svein Olav Joakimsen og Egil Schanche, styremedlemmer i foreningen og de to som er ansvarlig for jubileumsarrangementet 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 09.05.2018 - 10:09
  Liggende bilde.jpg

  Kongens fortjenestemedalje til Signe Godeset Figved

  Det er velkjent i hele bydelen at vår alles kjære, respekterte, omsorgsfulle og med en tanker for alle, tidligere lærer ved Jåtten skole, Signe Godeset Figved, ble tildelt Kongens fortjenestemedalje. Medaljen ble overrakt av Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa på en stor tilstelning på Jåtten skole mandag 19. februar.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.05.2018 - 18:24
  DSC_0303.JPG

  Kultur på tvers

  Det er på bydelshuset det skjer!

  Av Martine Bolognini

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 12:32
  DSC_01842.JPG

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 10:14
  Bilde113.jpg

  Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna Norgesmesteren junior i Squash

  Etter 22 år fikk Hafrsfjord squashklubb sin første norgesmester. Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna ble norgesmester under junior squash-NM i Bergen første helg etter påske.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken