Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 05.12.2017 kl. 18:24

  Gauseldronningen

  Er hun et vitnesbyrd om at byen vår er eldre enn kirken?

  Gravfunnet

  Graven til den som kalles Gauseldronningen ble oppdaget av grunneier Samuel Gausel høsten 1883. I graven var det et kammer på 2,30 x 1,10 m (ytre mål) bygget av rundete stein og dekket av tre steinheller. De nærmere 40 gjenstandene funnet i graven viser at det var en svært velstående kvinne som ble begravd her rundt år 850 e.Kr. Smykkene og utstyret som ble funnet i graven for 134 år siden vitner om stor rikdom.

  Nå ligger Gauselåsen og Husaberget litt utenfor det som var trolig Stavanger sentrum for 900, 1000 eller 1175 år siden da denne «dronningen» ble gravlagt, men har hun og det samfunnet som fantes her på Nord Jæren for vel 1000år siden noe å si oss.

  Byens 900års feiring

  I 2025 skal vi feire at byen er 900 år. Diskusjonene går høyt om dette. Såkalte eksperter med flotte titler og ditto referanser har funnet ut at Stavanger førstebispedømme ble etablert i år 1120 og at domkirken ble bygget og sto på plass 1125. De samme ekspertene er meget klar på at noen by fantes det absolutt ikke i 1125. Tesen er, for å sette det litt på spissen; først kom domkirken så vokste byen fram. Da går det ikke an å si «kirkebyen Stavanger er 900 år». Man må si domkirken i Stavanger er 900 år.

  Utgravningene på Gauselåsen

  I årene før blokker og rekkehus tok over ble det mellom 1997 og 2000 utført omfattende arkeologiske undersøkelser og utgravinger på Gausel. Dette avdekket, ja beviste, at området her har vært bosatt av mektige slekter fra bronse-, og jernalderen og vikingetiden. I dag burde man kanskje også forvente at det fantes en markering, en bauta, en minneplakett eller lignende som forteller om dette viktige funnet på/ved Husaberget. Det er intet der.

  Særlig funnene fra vikingtiden er enestående.  Smykkerikdommen fra "dronninggraven" på Gausel kan sammenlignes med funnene på Osebergskipet, der dronning Åsa ble gravlagt.  Blant annet fikk Gauseldronningen med seg et rikt utsmykket hestehode i graven, i tillegg til hennes personlige smykker av gull og sølv. 

  Under dagens boligområde nord og øst for Husaberget, har det ligget rester etter mange hus med boligdel og fjøs, smier, åker og flere mektige gravhauger.  Fra Gauselåsen og ikke minst nabohøyden Jåttånuten, bygdeborgen, har folkene kunnet kontrollere landskapet i alle retninger, og de har kunnet ha sine skip og naust både i Hafrsfjord og Gandsfjorden. 

  To av gravene var båtgraver, de har inneholdt trebåter, som før gravleggingen må ha blitt slept fra fjorden opp til Husaberget ca. 79 moh.  I Gauselskogen er det registrert over 100 gravhauger og røyser samt en holveg, altså restene etter vegen som forbandt gårdstunet på høyden med stranden i Gauselvågen.

  Slett Ikke bare røvergods

  Kvaliteten på de «irske gjenstandene» i Gauselfunnet indikerer at dette ikke er tilfeldig røvde gjenstander, men muligvis et bevisst utvalg av et større hærfang. Nord-Jæren har utvilsom vært et viktig utgangspunkt for vikingferder vestover til De britiske øyer. Her er det også gjort andre funn, noen av de fineste irske gjenstandene ble funnet på gårdene Jåttå og Soma.

  Gauselfunnet er likevel det rikeste av dem alle, og kvinnen som ble begravd her må ha tilhørt en ledende slekt med både politisk makt og økonomi til å organisere og utstyre vikingferdene til Irland. Dette er bakgrunnen for at hun har blitt kalt «Gauseldronningen». Man antar at hun kan ha vært en del av slekten til sagakongen Olaf Kvite og hans far Gudrød som ifølge sagaen var rettmessige arvinger etter grunnleggeren av det norske vikingriket i Dublin, og som hersket der i 853 til 871

  Hodet til en hest var også lagt ned, prydet med et staselig irsk seletøy med dekorerte og forgylte bronsebeslag. Seletøyet lå fortsatt på hestekraniet da graven ble åpnet i 1883. Hesten var sannsynligvis ofret i forbindelse med gravleggelsen. I tillegg har mange av de andre funnene i graven som de irske bisselbeslagene, bronsekaret og drikkehornbeslagene vært importerte og spesielt sjeldne og verdifulle saker i sin samtid. Dette er en type gjenstander som kun personer med posisjon, gode kontakter og svært god økonomi kunne skaffe seg, personer i de absolutt høyeste sjikt av samfunnet.

  Utvikling

  Gauseldronningens begravelse og Domkirkens innvielse fant sted omtrent i hver sin ende av Vikingetiden som man tradisjonelt sett regner er fra angrepet på klosteret på Lindisfarne i 793 fram til år ca. 1100. I vårt område var det mange mektige og rike høvdinger som hersket og sikkert var datiden lokomotiv for utviklingen. Er det trolig at det skjedde en utvikling i vårt område fra 850 til 1120?

  På denne bakgrunn er virker troverdigheten til de ekspertene som mener at det ikke fantes en bystruktur her i årene før man bestemte at bispedømmet skulle legges til Stavanger relativ tvilsom for vanlige folk. Legger man til grunn at selv i Vikingetiden var vekst og rikdom kilder og faktorer for bymessige og sosial utvikling av landet vårt bør Gauseldronningen og funnene på Gauselåsen i søndre bydel veie tungt som et indisium. Trolig voks byen fram der den naturlige havnen lå i Vågen, Stafangr. Er Stavanger 600 – 900 eller kanskje 1000 år?  Tenk!

   

  Kilder: Diverse rapporter etter funn og utgravningene, gravfunnet og Wickipedia.

   

   

   

   

   

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 3 - Malgruppen er bade inter nasjonale og norske turister.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:48
  SUS-modell når det står ferdig i 2023.png

  SUS2023: Nytt sykehus - arbeidet i full gang

  Tidlig i høst startet arbeidet med veier og infrastruktur til det nye sykehuset. Første byggetrinn skal være innflytningsklart i løpet av 2023. For et par uker siden ble det nye sykehuset kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.12.2018 - 10:56
  IMG_3714 2.jpg

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:39
  Nr 3 - Hinna gjengen (f.v.) Elisabeth, Oscar, Anita og Larisa (Jeanette var ikke tilstede da bilde ble tatt).jpg

  Snart 60 år med hårklipp i Hinnasvingen

  Amdal frisør het tidligere Amdalsalongen, og er «frisøren i svingen» på Hinna. Salongen ble startet i Hillevåg i 1943 av Solveig Amdal. Familien og salongen flyttet til Hinnasvingen i 1959. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 319.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2018 - 12:14
  DSC_0919.JPG

  Ei spanande og modig kvinne som vart fylkesmann

  Magnhild Meltveit Kleppa har brøyta seg rydning som kvinne i lokalpolitikken på Hjelmeland og har vore pendlar til Oslo i 20 år. Nå dreg ho snart inn årane. Og kva då – ittepå?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.12.2018 - 11:36
  Nr 2 - Lokal koordinator for årets dugnad Vibeke Lavik Bjaanes sammen med sønnen og kollegaer i Deloitte..jpg

  TV-aksjonen i Hinna bydel

  Det var god stemning blant årets bøssebærere til tross for store nedbørsmengder. Dugnaden i år gikk til Kirkens Bymisjon sitt arbeid med å forebygge ensomhet og hjelpe de som blir stående utenfor i samfunnet. Rogaland fylke kom på imponerende andre plass i landet med 25 millioner av totalt 244 millioner på landsbasis.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2018 - 11:52
  5- Kulturlab har vært en fest for hele bydelen med mange aktiviteter..jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Høsten har blitt en travel periode på Hinna bydelshus, med mange organisasjoner og lag som har valgt oss som møteplass og arena. Dessuten har manage private aktører leid lokalene til familiearrangementer. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.12.2018 - 11:05
  Nr 1 -uten tekst.jpg

  Kunstnerprofil: Helene Egeland

  Helene Egeland (28) fra Hinna er utdannet Art Director og arbeider i dag som illustratør med base i Stavanger. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 13.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken