Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Næringsliv

Print
Av Admin Hinnavis 19.02.2018 kl. 11:37

  Z Energi - miljø- og energieffektivisering

  Z Energi holder til i Forusparken og driver med forskning og utprøving av bedre metoder for energi effektivisering. Dette er blitt mer aktuelt nå enn i tider da alt innen industrien på Forus gikk på skinner og energisparing var noe man ikke ofret en tanke.

  Tor Line i Z brenner for Hybridsolceller, han forteller at de er 10 ganger så effektiv som dagens tradisjonelle løsninger som det snakkes om.

  I dette bygget, det tidligere Tau bryggeri har vi tatt denne teknologien i bruk sammen med jordvarme og vi har redusert energiforbruket i huset med hele 40%. Vi har gjort det samme i Qualty Hotel på Sola med en hele 47% reduksjon.

  Legionellaproblem, her holder vi på å utvikle og teste løsninger med Innovasjon Norge, Stavanger Kommune og borettslag. Mål er å redusere energibruk opptil 50%. Legionella er svært kostbart for båt, borettslag, kommuner osv.

  Hybridsolceller

  Hybridsolceller, på fagspråket Photovoltaic Therminal (PVT-E) bruker både solceller og solfangere for å øke energiproduksjon. For å få god effekt bør hybridsolcellene integreres i bygget. Denne type løsning er plassbesparende og vil kunne halvere arealbehovet uten å forårsake visuell støy.

  Hybride solceller og solfanger benytter mer av solens energi en tradisjonell solcelle. Mens solceller produserer elektrisitet, omdanner solfangere solstråler til varme. Solfangere legges som en varmekrets på baksiden av solcellepanelet.

  Solceller trives best i lave temperaturer, og optimale temperaturer er typisk under -5 °C. Når solen skinner genereres det varme på solcellepanelene, fører dette til at virkningsgraden reduseres på grunn av den økende temperaturen. Det er derfor ønskelig å fjerne overskuddsvarmen. Overskuddskjøling fra varmepumper eller snøsmelting kan lede bort varmen fra solcellene og på den måten kjøle dem ned. Denne metoden øker effektiviteten til både solceller og varmepumpe betydelig.

  PVT-E har en rekke driftsfordeler, eksempelvis levetid, vekt, feilkilder og kan produseres i alle farger og fasonger. PVT-E er lite utprøvd i Norge og i slike omgivelser og det bør være et absolutt krav med en test før bygging.

  Vi tjener penger på å spare energi det deles 50/50 mellom oss og kundene

  Z Energi skal være en ledende leverandør og samarbeidspartner innen miljø- og energieffektivisering. Slik vil kunden oppnå sine energimålsetninger og få økonomiske besparelser.

  Vi er opptatt av gode referanser og fornøyde kunder. Vi vet at måten vi arbeider på påvirker mennesker og miljø. Derfor ønsker vi å integrere dette i alt vi gjør.

  Mulighetsstudie av Kjeraghytta

  Stavanger Turistforening (STF) ønsker å bygge en energieffektiv hytte som er tilpasset internasjonale turister og de røffe værforholdene på Kjeragplatået. Beliggenheten gjør det umulig å koble seg til eksternt strømnett. Slike løsninger må produsere all energi på stedet og omtales som en off gridløsning.

  Internasjonalt er det stort fokus på off grid-løsninger, og anerkjennes som et viktig element for å oppnå reduksjon av klimagassutslippene bla. Norge har forpliktet seg til gjennom Prisavtalen. Denne studien forsøker å avdekke muligheter og utfordringer knyttet til slike løsninger. Prosjektet legger stor vekt på spredning og kompetanseformidling, slik at det kan overføres til andre tilsvarende prosjekter, både lokalt og internasjonalt. Løsninger fra Kjerag ønsker Turistforeningen å videreføre til en ny hytte på Trolltunga.

  En effektiv off grid-løsning på Kjerag skal være et visuelt og teknisk utstillingsvindu fra Norge til hele verden, og vil vise at fremtidens energiløsninger kan være effektive samtidig som naturens eksisterende kvaliteter ivaretas.

  Legionellaløsning reduserer kostnader til varmtvann med 25 prosent.

  – Sølv er et slikt produkt som ikke brytes ned i naturen, og som er mye brukt og meget kostbart for kunden. Å bytte en sølvstav koster cirka kroner 18 000, sier Line.

  På Clarion har vi legionellasikring på varmt forbruksvann, hos Stavanger kommune har vi sikring på både varmt og kaldt vann, sier Line. Z Energi har følgende mål med legionellaløsningen i vannsystemer:

  - Redusere energiforbruk og temperaturer

  - Fjerne legionella fra kaldtvann

  - Fjerne bruken av sjokkspyling med hetvann (70-80°C), kjemikalier og metaller.

  - Redusere effekt og spisslast fra gass, fjernvarme og elektrisk

  - Øke brukstid for varmepumpe og få høyere COP

  - Øke utbredelsen av 4. generasjons lavtempererte løsninger i nye og eksisterende bygg

  - Redusere energitap fra varmerør og kjøling

  – Vi har mistanke om at legionella mange ganger kommer i fra kaldt vann. Løsningen vår kan brukes i både kaldt og varmt vann. Den består i å indeksere mikroskopiske mengder bordsalt som kjøres gjennom en elektrolyse. Dette for å ikke skade mennesker eller rørsystemer, sier Line.

  Løsningen til Danish Clean Water, som er montert hos Clarion Hotell og i Stavanger kommune ble installert i det psykiatriske sykehuset Vordingborg i Danmark i 2015.

  Fredede, eldre bygninger og lange avstander til tappestedene gjorde det vanskelig å bekjempe legionella på det psykiatriske sykehuset. Et nytt anlegg fra Danish Clean Water løste problemet. I 2015 oppdaget den tekniske avdelingen på Vordingborg for høye legionellatall i en av fire vannprøver. De så på flere metoder for å løse problemet, men valget falt på løsningen til Danish Clean Water som hadde levert et anlegg på Køge sykehus. Danish Clean Water on-site-units fremstiller med elektrisitet, vann og salt biocidet Neuthox®, som inneholder hypoklorsyre. Dette sirkulerer med det varme vannet og bryter ned biofilmen i systemet.

  – Det gikk overraskende raskt. Fra de kom og installerte anlegget, hadde vi allerede gode Neuthox®-resultater i løpet av den første timen. Etter 14 dager hadde vi de første dokumenterte målinger, og akseptable legionellatall.

  – Hos Clarion Hotell og Stavanger kommune har vi i tre måneder testet en legionellaløsning som ikke bruker kjemikalier (klordioksid, hvor en må bruke beskyttelsesutstyr) eller metaller som ikke brytes ned i naturen og resirkuleres via matfatet.

  Z Energi har testet en legionellaløsning hos Clarion Hotell i Stavanger.– Vi kan dokumentere at vi ikke harxproblemer med legionella, og andre vil helt klart ha glede av denne typen anlegg. Det holder hva det lover, selv om og det har ikke vært driftsproblemer,

  Anlegget absolutt er en akseptabel løsning. De eneste utgiftene ut over selve anlegget, har vært salttabletter og den vanlige servicen.

  Store besparelser i drift og vedlikehold

  – Det er store besparelser i drift og vedlikehold med denne løsningen kontra tradisjonelle med klordioksid eller sølv/kobber. Dette gjør at driftspersonellet er begeistret, sier Line. Kostnadene med varmtvann reduseres med cirka 25 prosent.

  – Danish Clean Waters´ løsning krever service to ganger per år og skal ha web-tilkobling. Service koster 6-7000 per år. Installasjonskostnaden er på rundt 130 000 kroner, sier Line.

  – Erfaringene så langt i to prøveanlegg hos Clarion og Stavanger kommune, er strålende. Driftspersonell og huseiere er kjempefornøyde, sier Line.

  To løsninger

  – En kan sikre seg mot legionella på to måter, sier Line. Den ene er med legionellasikring, og den andre er med vekslere.

  Løsningen med vekslere har Z Energi AS installert på passivhusprosjekt i Østre Hageby i Stavanger. Prosjektet er Norges første Ultra lavtempererte nærvarmeanlegg. – Når vi bruker varmevekslere gir det ingen eller lav smittefare, fordi vi ikke har stående varmt vann i rør. I Østre Hageby har det vært stort fokus på legionella under planlegging av traseer, isolasjon, blindrør og så videre for å minimalisere legionellafaren, sier Line.

  – En god sirkulasjon er nødvendig for å holde kontroll med legionella. I dag stenges flere skoler og svømmehaller i ferier, og en få en oppblomstring av legionella. Vi tenker derfor å sjokkdosere bygg for å fjerne legionella på en enkel måte før skolen/svømmehallen åpner etter ferie. I dag brukes store ressurser på legionellafjerning etter ferier, sier Tor Line.

   

  Web side: http://www.zenergi.no/

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 20.02.2018 - 11:19
  Slik ser det ute ned fra hullet.JPG

  Bjelland AS - vår «lokale» veibygger

  Byggearbeidene skal være ferdig i oktober, litt på etterskudd.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 19.02.2018 - 12:27
  IMG_0520.jpg

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 11:37
  IMG_3182.jpg

  Z Energi - miljø- og energieffektivisering

  Z Energi holder til i Forusparken og driver med forskning og utprøving av bedre metoder for energi effektivisering. Dette er blitt mer aktuelt nå enn i tider da alt innen industrien på Forus gikk på skinner og energisparing var noe man ikke ofret en tanke.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 20.02.2018 - 10:52
  muscari3.JPG

  Hagespalten: Februar i hagen

  Nå kan du starte arbeidet i hagen! I februar ser vi fram til lysere tider og gleder oss over små spirer som popper opp i hagen. Snøklokker, klosterklokker og krokus spretter opp av den kalde jorda, men ellers ser hagen ganske brun og kjedelig ut på denne tiden.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 11:15
  DSC_01322.jpg

  Kvaleberg - en hall full av spesialister

  Et trygt arbeidsmiljø der det utvikles og kvalifiseres arbeidstakere. En effektiv bedrift som trenger nye oppdrag og der drømmeoppdraget vil være å produsere for lager.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 10:31
  Salg og markedssjef, Gjermund Haugeneset til høyre og avdelingsleder for smart teknologi, Tor Haakon Totland.JPG

  Haga Bolig AS skal bruke Smarthusteknologi

  I et tregt boligmarked setter vi vår lit til smarthus. Vi legger inn en grunnpakke med "smarthusteknologi" i alle nye prosjekter, forteller salgs- og markedssjef, Gjermund Haugeneset og avdelingsleder for smart teknologi, Tor Haakon Totland, i Haga Bolig. I Hindalsveien 7 kan det aller meste styres trådløst.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 20.02.2018 - 17:11
  Bilde 314.jpg

  Glimt fra lokalhistorien

  T. Kilane Kolonial. Les mer i Historielagets årbok nr. 4 - 2014.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 20.02.2018 - 16:50

  Hvem vil du foreslå til bydelsutvalgets Hinnaprisen for 2017

  Kanskje trenger du å klø deg litt i hodet, eller så ramler tanken ned med en gang: jo, har han, hun eller de har virkelig gjort en innsats for kulturlivet og det sosiale livet i Hinna bydel i 2017.  

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 20.02.2018 - 10:33
  Daglig leder foran hovedhallen.JPG

  Rush Trampolinepark - endelig i Stavanger

  I januar åpnet Rush Trampolinepark sin nyeste, største og absolutt mest varierte trampolinepark på Forus.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 20.02.2018 - 10:28
  foto Martine.jpg

  Gausel bydelshus har fått ny fritidsleder

  Martine Bolognini erstatter Elsie Frugaard Steinsvik.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 19.02.2018 - 12:44
  IMG_13762.JPG

  Historisk finalesølv i Oslo

  Hinna Håndball J20 bidro sterkt til historisk finale sølv i Oslo Spektrum.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 06.12.2017 - 09:39
  IMG_82701.JPG

  Svømmeglede på Gjøvik

  I september gikk Landsstevnet for utviklingshemmede av stabelen på Gjøvik. Madla Svømmeklubb dro avgårde med seks svømmere, én trener og spente foreldre.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken