Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Næringsliv

Print
Av Admin Hinnavis 19.02.2018 kl. 11:37

  Z Energi - miljø- og energieffektivisering

  Z Energi holder til i Forusparken og driver med forskning og utprøving av bedre metoder for energi effektivisering. Dette er blitt mer aktuelt nå enn i tider da alt innen industrien på Forus gikk på skinner og energisparing var noe man ikke ofret en tanke.

  Tor Line i Z brenner for Hybridsolceller, han forteller at de er 10 ganger så effektiv som dagens tradisjonelle løsninger som det snakkes om.

  I dette bygget, det tidligere Tau bryggeri har vi tatt denne teknologien i bruk sammen med jordvarme og vi har redusert energiforbruket i huset med hele 40%. Vi har gjort det samme i Qualty Hotel på Sola med en hele 47% reduksjon.

  Legionellaproblem, her holder vi på å utvikle og teste løsninger med Innovasjon Norge, Stavanger Kommune og borettslag. Mål er å redusere energibruk opptil 50%. Legionella er svært kostbart for båt, borettslag, kommuner osv.

  Hybridsolceller

  Hybridsolceller, på fagspråket Photovoltaic Therminal (PVT-E) bruker både solceller og solfangere for å øke energiproduksjon. For å få god effekt bør hybridsolcellene integreres i bygget. Denne type løsning er plassbesparende og vil kunne halvere arealbehovet uten å forårsake visuell støy.

  Hybride solceller og solfanger benytter mer av solens energi en tradisjonell solcelle. Mens solceller produserer elektrisitet, omdanner solfangere solstråler til varme. Solfangere legges som en varmekrets på baksiden av solcellepanelet.

  Solceller trives best i lave temperaturer, og optimale temperaturer er typisk under -5 °C. Når solen skinner genereres det varme på solcellepanelene, fører dette til at virkningsgraden reduseres på grunn av den økende temperaturen. Det er derfor ønskelig å fjerne overskuddsvarmen. Overskuddskjøling fra varmepumper eller snøsmelting kan lede bort varmen fra solcellene og på den måten kjøle dem ned. Denne metoden øker effektiviteten til både solceller og varmepumpe betydelig.

  PVT-E har en rekke driftsfordeler, eksempelvis levetid, vekt, feilkilder og kan produseres i alle farger og fasonger. PVT-E er lite utprøvd i Norge og i slike omgivelser og det bør være et absolutt krav med en test før bygging.

  Vi tjener penger på å spare energi det deles 50/50 mellom oss og kundene

  Z Energi skal være en ledende leverandør og samarbeidspartner innen miljø- og energieffektivisering. Slik vil kunden oppnå sine energimålsetninger og få økonomiske besparelser.

  Vi er opptatt av gode referanser og fornøyde kunder. Vi vet at måten vi arbeider på påvirker mennesker og miljø. Derfor ønsker vi å integrere dette i alt vi gjør.

  Mulighetsstudie av Kjeraghytta

  Stavanger Turistforening (STF) ønsker å bygge en energieffektiv hytte som er tilpasset internasjonale turister og de røffe værforholdene på Kjeragplatået. Beliggenheten gjør det umulig å koble seg til eksternt strømnett. Slike løsninger må produsere all energi på stedet og omtales som en off gridløsning.

  Internasjonalt er det stort fokus på off grid-løsninger, og anerkjennes som et viktig element for å oppnå reduksjon av klimagassutslippene bla. Norge har forpliktet seg til gjennom Prisavtalen. Denne studien forsøker å avdekke muligheter og utfordringer knyttet til slike løsninger. Prosjektet legger stor vekt på spredning og kompetanseformidling, slik at det kan overføres til andre tilsvarende prosjekter, både lokalt og internasjonalt. Løsninger fra Kjerag ønsker Turistforeningen å videreføre til en ny hytte på Trolltunga.

  En effektiv off grid-løsning på Kjerag skal være et visuelt og teknisk utstillingsvindu fra Norge til hele verden, og vil vise at fremtidens energiløsninger kan være effektive samtidig som naturens eksisterende kvaliteter ivaretas.

  Legionellaløsning reduserer kostnader til varmtvann med 25 prosent.

  – Sølv er et slikt produkt som ikke brytes ned i naturen, og som er mye brukt og meget kostbart for kunden. Å bytte en sølvstav koster cirka kroner 18 000, sier Line.

  På Clarion har vi legionellasikring på varmt forbruksvann, hos Stavanger kommune har vi sikring på både varmt og kaldt vann, sier Line. Z Energi har følgende mål med legionellaløsningen i vannsystemer:

  - Redusere energiforbruk og temperaturer

  - Fjerne legionella fra kaldtvann

  - Fjerne bruken av sjokkspyling med hetvann (70-80°C), kjemikalier og metaller.

  - Redusere effekt og spisslast fra gass, fjernvarme og elektrisk

  - Øke brukstid for varmepumpe og få høyere COP

  - Øke utbredelsen av 4. generasjons lavtempererte løsninger i nye og eksisterende bygg

  - Redusere energitap fra varmerør og kjøling

  – Vi har mistanke om at legionella mange ganger kommer i fra kaldt vann. Løsningen vår kan brukes i både kaldt og varmt vann. Den består i å indeksere mikroskopiske mengder bordsalt som kjøres gjennom en elektrolyse. Dette for å ikke skade mennesker eller rørsystemer, sier Line.

  Løsningen til Danish Clean Water, som er montert hos Clarion Hotell og i Stavanger kommune ble installert i det psykiatriske sykehuset Vordingborg i Danmark i 2015.

  Fredede, eldre bygninger og lange avstander til tappestedene gjorde det vanskelig å bekjempe legionella på det psykiatriske sykehuset. Et nytt anlegg fra Danish Clean Water løste problemet. I 2015 oppdaget den tekniske avdelingen på Vordingborg for høye legionellatall i en av fire vannprøver. De så på flere metoder for å løse problemet, men valget falt på løsningen til Danish Clean Water som hadde levert et anlegg på Køge sykehus. Danish Clean Water on-site-units fremstiller med elektrisitet, vann og salt biocidet Neuthox®, som inneholder hypoklorsyre. Dette sirkulerer med det varme vannet og bryter ned biofilmen i systemet.

  – Det gikk overraskende raskt. Fra de kom og installerte anlegget, hadde vi allerede gode Neuthox®-resultater i løpet av den første timen. Etter 14 dager hadde vi de første dokumenterte målinger, og akseptable legionellatall.

  – Hos Clarion Hotell og Stavanger kommune har vi i tre måneder testet en legionellaløsning som ikke bruker kjemikalier (klordioksid, hvor en må bruke beskyttelsesutstyr) eller metaller som ikke brytes ned i naturen og resirkuleres via matfatet.

  Z Energi har testet en legionellaløsning hos Clarion Hotell i Stavanger.– Vi kan dokumentere at vi ikke harxproblemer med legionella, og andre vil helt klart ha glede av denne typen anlegg. Det holder hva det lover, selv om og det har ikke vært driftsproblemer,

  Anlegget absolutt er en akseptabel løsning. De eneste utgiftene ut over selve anlegget, har vært salttabletter og den vanlige servicen.

  Store besparelser i drift og vedlikehold

  – Det er store besparelser i drift og vedlikehold med denne løsningen kontra tradisjonelle med klordioksid eller sølv/kobber. Dette gjør at driftspersonellet er begeistret, sier Line. Kostnadene med varmtvann reduseres med cirka 25 prosent.

  – Danish Clean Waters´ løsning krever service to ganger per år og skal ha web-tilkobling. Service koster 6-7000 per år. Installasjonskostnaden er på rundt 130 000 kroner, sier Line.

  – Erfaringene så langt i to prøveanlegg hos Clarion og Stavanger kommune, er strålende. Driftspersonell og huseiere er kjempefornøyde, sier Line.

  To løsninger

  – En kan sikre seg mot legionella på to måter, sier Line. Den ene er med legionellasikring, og den andre er med vekslere.

  Løsningen med vekslere har Z Energi AS installert på passivhusprosjekt i Østre Hageby i Stavanger. Prosjektet er Norges første Ultra lavtempererte nærvarmeanlegg. – Når vi bruker varmevekslere gir det ingen eller lav smittefare, fordi vi ikke har stående varmt vann i rør. I Østre Hageby har det vært stort fokus på legionella under planlegging av traseer, isolasjon, blindrør og så videre for å minimalisere legionellafaren, sier Line.

  – En god sirkulasjon er nødvendig for å holde kontroll med legionella. I dag stenges flere skoler og svømmehaller i ferier, og en få en oppblomstring av legionella. Vi tenker derfor å sjokkdosere bygg for å fjerne legionella på en enkel måte før skolen/svømmehallen åpner etter ferie. I dag brukes store ressurser på legionellafjerning etter ferier, sier Tor Line.

   

  Web side: http://www.zenergi.no/

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 321.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:11
  Fasade_Jåttåflaten_27_DSC1907.jpg

  Wintershall - kommet for å bli

  Lengst ute i Jåttåvågen ved det skjeve tårnet ligger kontorlokalene til oljeselskapet Wintershall. Selskapet med det litt vanskelige navnet som uttales ´Vinters-hall´.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2018 - 22:49
  eplehekk.jpg

  Hagespalten: Høst i hagen

  Sensommer og høst er en fin tid å plante bærbusker og frukttrær på. Epletreet er mest populært.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 22:06
  jattavagveien10_5KA37954.jpg

  Aker BP blir på Hinna

  Ny vekst har resultert i flere ansatte. Spørsmålet om kontorbygget var stort nok, dukket opp. Nå har selskapet spredt seg i flere bygg i Hinna Park. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-014-21.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 18:10
  Bilde 1.jpg

  .....Bare en luftetur

  Nytt hefte med lufteturer for Hinna bydel kommer ut sommeren 2019. Har du gode forslag? 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 17:09
  Bilde 1 Leif Arild.jpg

  Hinna Rør - en liten bedrift med kvalifiserte rørleggere

   

  Hinna Rør har sitt kontor og et lite delelager i Liveien på sentrale Hinna og ledes av Leif Arild Michaelsen. Dette er bedriften for alle i bydelen som trenger hjelp med rørleggerarbeid. Det er et lite firma med kort reaksjonstid som er lett å tilkalle og kjøreavstanden er kort til der du bor.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:48
  DSC_0301.JPG

  Kultur på tvers

  Dette skjer på bydelshuset: 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:26
  Bilde 156.jpg

  Hinnaprisen 2017

  Hinnaprisen for 2017 ble som vanlig utdelt under 17. maifeiringen på Jåtten skole.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria2.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød4.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken