Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 19.02.2018 kl. 12:27

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  Sverre Torgersen har snart bodd på Hinna i 84 år, bortsett fra noen år i Oslo. Han ble født i 1934 og husker Hinna fra den tiden det var gårder og marker som dominerte. Han husker også små glimt fra krigens dager i nærmiljøet.

  –Jeg var ikke så gammel, men jeg husker de tyske flyene som tok av og landet på Sola. Jeg husker også at det falt bomber på Jåttå, like ved Bryns gartneri, forteller han. Vi møter ham i leiligheten på Boganessletta, til varm gløgg, kaffe og kaker. Og en fantastisk utsikt over Gandsfjorden. Vi drøser litt om krigen, og Sverre forteller at det bodde russiske fanger på gamlehjemmet på Hinna, der folk leverte mat og byttet til seg saker og ting som fangene hadde laget. Dette falt ikke i god jord hos tyskerne, og de skjøt skremmeskudd for å hindre folk i å ha kontakt med de russiske fangene.

  -Jeg husker da freden kom. Vi hadde vært med far en tur på Sele, og da vi passerte Malmheim på vei hjem, stoppet tyske soldater oss med ordene: ”Der Führer ist tot”. Vi oppfattet at soldatene også syntes det var positivt. Aktivitetene under fredsdagene var enorme, og må bare oppleves.

   

  Telegrafist på jernbanen

  Sverre avtjente verneplikten på Befalsskolen for infanteriet i Kristiansand tidlig på 50-tallet. –Jeg jobbet på jernbanen, og var stasjonert på Ogna noen måneder. Jeg var nygift, vi hadde leilighet på Hinna, jeg hadde hybel på Ogna og kona jobbet på Sandnes. Ikke særlig romantisk for et nygift par, husker Sverre.

  Senere tok han Jernbaneskolen i Oslo, ble telegrafist, og paret flyttet til Oslo for en kort periode. Han ble stasjonert på Jernbaneskolen og senere på Statsbanens reisebyrå i Oslo. Så kom han til Sandnes og ble leder av Bennett reisebyrå noen år, før han ble ansatt i Polaris. De siste 30 yrkesaktive årene var han ansatt i Gjensidige og jobbet for en stor del med skadeforebyggende arbeid.

   

  -Jeg har vært gift to ganger. Min første kone døde på slutten i 2001 og min andre kone døde i 2011. Leiligheten jeg bor i nå, kjøpte vi da blokken var ny i 2003, og vi fikk velge hvilken leilighet vi ønsket. Jeg angrer ikke på det, sier Sverre, og legger til at etter tre drypp i fjor har han ikke lenger sertifikat. –Det er langt å gå helt opp til Viking Stadion for å komme til buss-stoppet, spesielt hvis man har knær og bein som svikter. Jeg skulle ønske bussen gikk nedover her til oss, sier han. –Jeg har kjøpt meg el-sykkel, men den kan kun brukes når veiene er frie for snø og slaps. Regn og vind er heller ikke noe trivelig på sykkel. Det har vært gruelig godt å ha bil.

   

  Politikk og reguleringsplaner

  Sverre har vært aktiv i politikken i KrF i mange år. –Jeg satt i bystyret i tre perioder, og i Jåttå bydelsutvalg. Den gangen hadde bydelene større ansvar enn i dag. Vi hadde egen administrasjonsleder, var sosialstyre, styre for Vågedalen sykehjem, skolestyre, forteller han. –Dette var det såkalte ’Frikommuneprosjektet’. Jeg mener fordelene og tankene rundt Frikommuneprosjektet burde brukes nå når Stavanger skal bli en større kommune sammen med Rennesøy/Finnøy. Det var mye positivt.

  -Det mest givende jeg har vært med på er de åtte årene som formann i Bygningsrådet i Stavanger. Mange store reguleringsplaner ble vedtatt, og spesielt reguleringsbestemmelsene for Stavanger sentrum som ble utarbeid sammen med byantikvar Einar Hedén og arkitektene Hoem og Kloster. Et interessant arbeid.

  Etter kommunesammenslåingen mellom Hetland, Madla og Stavanger, var Sverre Torgersen leder i Stavanger KrF i fem år. Deretter ledet han Rogaland KrF i tre år. –Det var en hektisk periode, men rike opplevelser og jeg fikk mange gode venner i hele fylket, sier han.

  Lokalhistorie - Jåttå og Hinna historielag

  De siste årene har Sverre sittet i redaksjonskomiteen til Hinna historielag og vært med på å skrive de seks første bøkene om Hinna. –Det har vært veldig interessant, men da arbeidet  startet på den siste boken som nettopp kom ut, trakk jeg meg. Mye forandrer seg, det går fort og vi glemmer. Jeg har gjort mitt, sier Sverre. På spørsmål om han alltid har vært interessert i historie, svarer han at det er noe som har kommet med alderen.

  Det mest sentrale

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten i bydelen vært det mest sentrale. –Jeg var med på å stifte Hinna kristelige ungdomslag i 1950 og var formann der i mange år. Der hadde vi veldig trivelige møter annenhver uke, med Yngres-aktiviteter i mellomuken.

  -Det største jeg var med på, var å sende en bygningsmann til misjonsmarken i Etiopia. Misjonærene våre hadde hendene fulle med alt fra kristelig arbeid til bygging av hus og kirker. De ønsket en person som kunne ta seg av praktiske ting. Vi fikk tak på en tømrer fra Randaberg. Han ble sendt ned og var borte i fire år. Musikklaget på Hinna reiste på turnéer og samlet inn penger til prosjektet. Ungdomslaget var ansvarlig for prosjektøkonomien, og det gikk godt. Dette var den såkalte Etiopiasaken, som mange sikkert husker.

  -I Hinna bydel har vi to bedehus; Fredheim og Betlehem. Jeg har vært aktiv og engasjert i Fredheim i mange år. Der har vi mange ukentlige aktiviteter. Generelt i kristent arbeid er det flest kvinner. På formiddagstreffet er det bra med menn. Dette blir ofte kommentert, og det er det eneste arrangementet på Fredheim der kvinnene og mennene sitter hver for seg. Årsaken vet jeg ikke, men kanskje det er det sosiale og «drøsen». Her snakker menn om sitt og kvinnene om sitt. Det er bare blitt slik.

  -Helt siden 1992 har vi hatt andakt og møter på Vågedalen sykehjem fem ganger i året. Det har vært veldig populært. Det vi merker nå er at de gamle er sykere og at det ikke blir det samme engasjementet som før. Folk bor lenger hjemme og får hjelp i egen leilighet, sier Sverre.

  Hinna og fremtiden

  Sverre vil ikke spå om fremtiden, men han mener Hinna bydel er et godt sted å bo. –For meg er de kristne aktivitetene det mest sentrale, og jeg mener generelt at ungdommene her har mye å velge i. Hinna idrettslag er stort og samler mye ungdom. Vi har hele tre idrettslag i   denne bydelen. Frivillige ledere gjør en fantastisk jobb. Hinna kirke samler mye ungdom, det samme gjør bydelshuset. Den som vil, finner et sted å være og noe å gjøre, mener Sverre Torgersen.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 321.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:11
  Fasade_Jåttåflaten_27_DSC1907.jpg

  Wintershall - kommet for å bli

  Lengst ute i Jåttåvågen ved det skjeve tårnet ligger kontorlokalene til oljeselskapet Wintershall. Selskapet med det litt vanskelige navnet som uttales ´Vinters-hall´.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2018 - 22:49
  eplehekk.jpg

  Hagespalten: Høst i hagen

  Sensommer og høst er en fin tid å plante bærbusker og frukttrær på. Epletreet er mest populært.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 22:06
  jattavagveien10_5KA37954.jpg

  Aker BP blir på Hinna

  Ny vekst har resultert i flere ansatte. Spørsmålet om kontorbygget var stort nok, dukket opp. Nå har selskapet spredt seg i flere bygg i Hinna Park. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-014-21.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 18:10
  Bilde 1.jpg

  .....Bare en luftetur

  Nytt hefte med lufteturer for Hinna bydel kommer ut sommeren 2019. Har du gode forslag? 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 17:09
  Bilde 1 Leif Arild.jpg

  Hinna Rør - en liten bedrift med kvalifiserte rørleggere

   

  Hinna Rør har sitt kontor og et lite delelager i Liveien på sentrale Hinna og ledes av Leif Arild Michaelsen. Dette er bedriften for alle i bydelen som trenger hjelp med rørleggerarbeid. Det er et lite firma med kort reaksjonstid som er lett å tilkalle og kjøreavstanden er kort til der du bor.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:48
  DSC_0301.JPG

  Kultur på tvers

  Dette skjer på bydelshuset: 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:26
  Bilde 156.jpg

  Hinnaprisen 2017

  Hinnaprisen for 2017 ble som vanlig utdelt under 17. maifeiringen på Jåtten skole.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria2.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød4.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken