Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 19.02.2018 kl. 12:27

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  Sverre Torgersen har snart bodd på Hinna i 84 år, bortsett fra noen år i Oslo. Han ble født i 1934 og husker Hinna fra den tiden det var gårder og marker som dominerte. Han husker også små glimt fra krigens dager i nærmiljøet.

  –Jeg var ikke så gammel, men jeg husker de tyske flyene som tok av og landet på Sola. Jeg husker også at det falt bomber på Jåttå, like ved Bryns gartneri, forteller han. Vi møter ham i leiligheten på Boganessletta, til varm gløgg, kaffe og kaker. Og en fantastisk utsikt over Gandsfjorden. Vi drøser litt om krigen, og Sverre forteller at det bodde russiske fanger på gamlehjemmet på Hinna, der folk leverte mat og byttet til seg saker og ting som fangene hadde laget. Dette falt ikke i god jord hos tyskerne, og de skjøt skremmeskudd for å hindre folk i å ha kontakt med de russiske fangene.

  -Jeg husker da freden kom. Vi hadde vært med far en tur på Sele, og da vi passerte Malmheim på vei hjem, stoppet tyske soldater oss med ordene: ”Der Führer ist tot”. Vi oppfattet at soldatene også syntes det var positivt. Aktivitetene under fredsdagene var enorme, og må bare oppleves.

   

  Telegrafist på jernbanen

  Sverre avtjente verneplikten på Befalsskolen for infanteriet i Kristiansand tidlig på 50-tallet. –Jeg jobbet på jernbanen, og var stasjonert på Ogna noen måneder. Jeg var nygift, vi hadde leilighet på Hinna, jeg hadde hybel på Ogna og kona jobbet på Sandnes. Ikke særlig romantisk for et nygift par, husker Sverre.

  Senere tok han Jernbaneskolen i Oslo, ble telegrafist, og paret flyttet til Oslo for en kort periode. Han ble stasjonert på Jernbaneskolen og senere på Statsbanens reisebyrå i Oslo. Så kom han til Sandnes og ble leder av Bennett reisebyrå noen år, før han ble ansatt i Polaris. De siste 30 yrkesaktive årene var han ansatt i Gjensidige og jobbet for en stor del med skadeforebyggende arbeid.

   

  -Jeg har vært gift to ganger. Min første kone døde på slutten i 2001 og min andre kone døde i 2011. Leiligheten jeg bor i nå, kjøpte vi da blokken var ny i 2003, og vi fikk velge hvilken leilighet vi ønsket. Jeg angrer ikke på det, sier Sverre, og legger til at etter tre drypp i fjor har han ikke lenger sertifikat. –Det er langt å gå helt opp til Viking Stadion for å komme til buss-stoppet, spesielt hvis man har knær og bein som svikter. Jeg skulle ønske bussen gikk nedover her til oss, sier han. –Jeg har kjøpt meg el-sykkel, men den kan kun brukes når veiene er frie for snø og slaps. Regn og vind er heller ikke noe trivelig på sykkel. Det har vært gruelig godt å ha bil.

   

  Politikk og reguleringsplaner

  Sverre har vært aktiv i politikken i KrF i mange år. –Jeg satt i bystyret i tre perioder, og i Jåttå bydelsutvalg. Den gangen hadde bydelene større ansvar enn i dag. Vi hadde egen administrasjonsleder, var sosialstyre, styre for Vågedalen sykehjem, skolestyre, forteller han. –Dette var det såkalte ’Frikommuneprosjektet’. Jeg mener fordelene og tankene rundt Frikommuneprosjektet burde brukes nå når Stavanger skal bli en større kommune sammen med Rennesøy/Finnøy. Det var mye positivt.

  -Det mest givende jeg har vært med på er de åtte årene som formann i Bygningsrådet i Stavanger. Mange store reguleringsplaner ble vedtatt, og spesielt reguleringsbestemmelsene for Stavanger sentrum som ble utarbeid sammen med byantikvar Einar Hedén og arkitektene Hoem og Kloster. Et interessant arbeid.

  Etter kommunesammenslåingen mellom Hetland, Madla og Stavanger, var Sverre Torgersen leder i Stavanger KrF i fem år. Deretter ledet han Rogaland KrF i tre år. –Det var en hektisk periode, men rike opplevelser og jeg fikk mange gode venner i hele fylket, sier han.

  Lokalhistorie - Jåttå og Hinna historielag

  De siste årene har Sverre sittet i redaksjonskomiteen til Hinna historielag og vært med på å skrive de seks første bøkene om Hinna. –Det har vært veldig interessant, men da arbeidet  startet på den siste boken som nettopp kom ut, trakk jeg meg. Mye forandrer seg, det går fort og vi glemmer. Jeg har gjort mitt, sier Sverre. På spørsmål om han alltid har vært interessert i historie, svarer han at det er noe som har kommet med alderen.

  Det mest sentrale

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten i bydelen vært det mest sentrale. –Jeg var med på å stifte Hinna kristelige ungdomslag i 1950 og var formann der i mange år. Der hadde vi veldig trivelige møter annenhver uke, med Yngres-aktiviteter i mellomuken.

  -Det største jeg var med på, var å sende en bygningsmann til misjonsmarken i Etiopia. Misjonærene våre hadde hendene fulle med alt fra kristelig arbeid til bygging av hus og kirker. De ønsket en person som kunne ta seg av praktiske ting. Vi fikk tak på en tømrer fra Randaberg. Han ble sendt ned og var borte i fire år. Musikklaget på Hinna reiste på turnéer og samlet inn penger til prosjektet. Ungdomslaget var ansvarlig for prosjektøkonomien, og det gikk godt. Dette var den såkalte Etiopiasaken, som mange sikkert husker.

  -I Hinna bydel har vi to bedehus; Fredheim og Betlehem. Jeg har vært aktiv og engasjert i Fredheim i mange år. Der har vi mange ukentlige aktiviteter. Generelt i kristent arbeid er det flest kvinner. På formiddagstreffet er det bra med menn. Dette blir ofte kommentert, og det er det eneste arrangementet på Fredheim der kvinnene og mennene sitter hver for seg. Årsaken vet jeg ikke, men kanskje det er det sosiale og «drøsen». Her snakker menn om sitt og kvinnene om sitt. Det er bare blitt slik.

  -Helt siden 1992 har vi hatt andakt og møter på Vågedalen sykehjem fem ganger i året. Det har vært veldig populært. Det vi merker nå er at de gamle er sykere og at det ikke blir det samme engasjementet som før. Folk bor lenger hjemme og får hjelp i egen leilighet, sier Sverre.

  Hinna og fremtiden

  Sverre vil ikke spå om fremtiden, men han mener Hinna bydel er et godt sted å bo. –For meg er de kristne aktivitetene det mest sentrale, og jeg mener generelt at ungdommene her har mye å velge i. Hinna idrettslag er stort og samler mye ungdom. Vi har hele tre idrettslag i   denne bydelen. Frivillige ledere gjør en fantastisk jobb. Hinna kirke samler mye ungdom, det samme gjør bydelshuset. Den som vil, finner et sted å være og noe å gjøre, mener Sverre Torgersen.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 20.02.2018 - 11:19
  Slik ser det ute ned fra hullet.JPG

  Bjelland AS - vår «lokale» veibygger

  Byggearbeidene skal være ferdig i oktober, litt på etterskudd.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 19.02.2018 - 12:27
  IMG_0520.jpg

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 11:37
  IMG_3182.jpg

  Z Energi - miljø- og energieffektivisering

  Z Energi holder til i Forusparken og driver med forskning og utprøving av bedre metoder for energi effektivisering. Dette er blitt mer aktuelt nå enn i tider da alt innen industrien på Forus gikk på skinner og energisparing var noe man ikke ofret en tanke.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 20.02.2018 - 10:52
  muscari3.JPG

  Hagespalten: Februar i hagen

  Nå kan du starte arbeidet i hagen! I februar ser vi fram til lysere tider og gleder oss over små spirer som popper opp i hagen. Snøklokker, klosterklokker og krokus spretter opp av den kalde jorda, men ellers ser hagen ganske brun og kjedelig ut på denne tiden.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 11:15
  DSC_01322.jpg

  Kvaleberg - en hall full av spesialister

  Et trygt arbeidsmiljø der det utvikles og kvalifiseres arbeidstakere. En effektiv bedrift som trenger nye oppdrag og der drømmeoppdraget vil være å produsere for lager.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 19.02.2018 - 10:31
  Salg og markedssjef, Gjermund Haugeneset til høyre og avdelingsleder for smart teknologi, Tor Haakon Totland.JPG

  Haga Bolig AS skal bruke Smarthusteknologi

  I et tregt boligmarked setter vi vår lit til smarthus. Vi legger inn en grunnpakke med "smarthusteknologi" i alle nye prosjekter, forteller salgs- og markedssjef, Gjermund Haugeneset og avdelingsleder for smart teknologi, Tor Haakon Totland, i Haga Bolig. I Hindalsveien 7 kan det aller meste styres trådløst.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 20.02.2018 - 17:11
  Bilde 314.jpg

  Glimt fra lokalhistorien

  T. Kilane Kolonial. Les mer i Historielagets årbok nr. 4 - 2014.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 20.02.2018 - 16:50

  Hvem vil du foreslå til bydelsutvalgets Hinnaprisen for 2017

  Kanskje trenger du å klø deg litt i hodet, eller så ramler tanken ned med en gang: jo, har han, hun eller de har virkelig gjort en innsats for kulturlivet og det sosiale livet i Hinna bydel i 2017.  

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 20.02.2018 - 10:33
  Daglig leder foran hovedhallen.JPG

  Rush Trampolinepark - endelig i Stavanger

  I januar åpnet Rush Trampolinepark sin nyeste, største og absolutt mest varierte trampolinepark på Forus.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 20.02.2018 - 10:28
  foto Martine.jpg

  Gausel bydelshus har fått ny fritidsleder

  Martine Bolognini erstatter Elsie Frugaard Steinsvik.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 19.02.2018 - 12:44
  IMG_13762.JPG

  Historisk finalesølv i Oslo

  Hinna Håndball J20 bidro sterkt til historisk finale sølv i Oslo Spektrum.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 06.12.2017 - 09:39
  IMG_82701.JPG

  Svømmeglede på Gjøvik

  I september gikk Landsstevnet for utviklingshemmede av stabelen på Gjøvik. Madla Svømmeklubb dro avgårde med seks svømmere, én trener og spente foreldre.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken