Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 19.02.2018 kl. 12:27

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  Sverre Torgersen har snart bodd på Hinna i 84 år, bortsett fra noen år i Oslo. Han ble født i 1934 og husker Hinna fra den tiden det var gårder og marker som dominerte. Han husker også små glimt fra krigens dager i nærmiljøet.

  –Jeg var ikke så gammel, men jeg husker de tyske flyene som tok av og landet på Sola. Jeg husker også at det falt bomber på Jåttå, like ved Bryns gartneri, forteller han. Vi møter ham i leiligheten på Boganessletta, til varm gløgg, kaffe og kaker. Og en fantastisk utsikt over Gandsfjorden. Vi drøser litt om krigen, og Sverre forteller at det bodde russiske fanger på gamlehjemmet på Hinna, der folk leverte mat og byttet til seg saker og ting som fangene hadde laget. Dette falt ikke i god jord hos tyskerne, og de skjøt skremmeskudd for å hindre folk i å ha kontakt med de russiske fangene.

  -Jeg husker da freden kom. Vi hadde vært med far en tur på Sele, og da vi passerte Malmheim på vei hjem, stoppet tyske soldater oss med ordene: ”Der Führer ist tot”. Vi oppfattet at soldatene også syntes det var positivt. Aktivitetene under fredsdagene var enorme, og må bare oppleves.

   

  Telegrafist på jernbanen

  Sverre avtjente verneplikten på Befalsskolen for infanteriet i Kristiansand tidlig på 50-tallet. –Jeg jobbet på jernbanen, og var stasjonert på Ogna noen måneder. Jeg var nygift, vi hadde leilighet på Hinna, jeg hadde hybel på Ogna og kona jobbet på Sandnes. Ikke særlig romantisk for et nygift par, husker Sverre.

  Senere tok han Jernbaneskolen i Oslo, ble telegrafist, og paret flyttet til Oslo for en kort periode. Han ble stasjonert på Jernbaneskolen og senere på Statsbanens reisebyrå i Oslo. Så kom han til Sandnes og ble leder av Bennett reisebyrå noen år, før han ble ansatt i Polaris. De siste 30 yrkesaktive årene var han ansatt i Gjensidige og jobbet for en stor del med skadeforebyggende arbeid.

   

  -Jeg har vært gift to ganger. Min første kone døde på slutten i 2001 og min andre kone døde i 2011. Leiligheten jeg bor i nå, kjøpte vi da blokken var ny i 2003, og vi fikk velge hvilken leilighet vi ønsket. Jeg angrer ikke på det, sier Sverre, og legger til at etter tre drypp i fjor har han ikke lenger sertifikat. –Det er langt å gå helt opp til Viking Stadion for å komme til buss-stoppet, spesielt hvis man har knær og bein som svikter. Jeg skulle ønske bussen gikk nedover her til oss, sier han. –Jeg har kjøpt meg el-sykkel, men den kan kun brukes når veiene er frie for snø og slaps. Regn og vind er heller ikke noe trivelig på sykkel. Det har vært gruelig godt å ha bil.

   

  Politikk og reguleringsplaner

  Sverre har vært aktiv i politikken i KrF i mange år. –Jeg satt i bystyret i tre perioder, og i Jåttå bydelsutvalg. Den gangen hadde bydelene større ansvar enn i dag. Vi hadde egen administrasjonsleder, var sosialstyre, styre for Vågedalen sykehjem, skolestyre, forteller han. –Dette var det såkalte ’Frikommuneprosjektet’. Jeg mener fordelene og tankene rundt Frikommuneprosjektet burde brukes nå når Stavanger skal bli en større kommune sammen med Rennesøy/Finnøy. Det var mye positivt.

  -Det mest givende jeg har vært med på er de åtte årene som formann i Bygningsrådet i Stavanger. Mange store reguleringsplaner ble vedtatt, og spesielt reguleringsbestemmelsene for Stavanger sentrum som ble utarbeid sammen med byantikvar Einar Hedén og arkitektene Hoem og Kloster. Et interessant arbeid.

  Etter kommunesammenslåingen mellom Hetland, Madla og Stavanger, var Sverre Torgersen leder i Stavanger KrF i fem år. Deretter ledet han Rogaland KrF i tre år. –Det var en hektisk periode, men rike opplevelser og jeg fikk mange gode venner i hele fylket, sier han.

  Lokalhistorie - Jåttå og Hinna historielag

  De siste årene har Sverre sittet i redaksjonskomiteen til Hinna historielag og vært med på å skrive de seks første bøkene om Hinna. –Det har vært veldig interessant, men da arbeidet  startet på den siste boken som nettopp kom ut, trakk jeg meg. Mye forandrer seg, det går fort og vi glemmer. Jeg har gjort mitt, sier Sverre. På spørsmål om han alltid har vært interessert i historie, svarer han at det er noe som har kommet med alderen.

  Det mest sentrale

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten i bydelen vært det mest sentrale. –Jeg var med på å stifte Hinna kristelige ungdomslag i 1950 og var formann der i mange år. Der hadde vi veldig trivelige møter annenhver uke, med Yngres-aktiviteter i mellomuken.

  -Det største jeg var med på, var å sende en bygningsmann til misjonsmarken i Etiopia. Misjonærene våre hadde hendene fulle med alt fra kristelig arbeid til bygging av hus og kirker. De ønsket en person som kunne ta seg av praktiske ting. Vi fikk tak på en tømrer fra Randaberg. Han ble sendt ned og var borte i fire år. Musikklaget på Hinna reiste på turnéer og samlet inn penger til prosjektet. Ungdomslaget var ansvarlig for prosjektøkonomien, og det gikk godt. Dette var den såkalte Etiopiasaken, som mange sikkert husker.

  -I Hinna bydel har vi to bedehus; Fredheim og Betlehem. Jeg har vært aktiv og engasjert i Fredheim i mange år. Der har vi mange ukentlige aktiviteter. Generelt i kristent arbeid er det flest kvinner. På formiddagstreffet er det bra med menn. Dette blir ofte kommentert, og det er det eneste arrangementet på Fredheim der kvinnene og mennene sitter hver for seg. Årsaken vet jeg ikke, men kanskje det er det sosiale og «drøsen». Her snakker menn om sitt og kvinnene om sitt. Det er bare blitt slik.

  -Helt siden 1992 har vi hatt andakt og møter på Vågedalen sykehjem fem ganger i året. Det har vært veldig populært. Det vi merker nå er at de gamle er sykere og at det ikke blir det samme engasjementet som før. Folk bor lenger hjemme og får hjelp i egen leilighet, sier Sverre.

  Hinna og fremtiden

  Sverre vil ikke spå om fremtiden, men han mener Hinna bydel er et godt sted å bo. –For meg er de kristne aktivitetene det mest sentrale, og jeg mener generelt at ungdommene her har mye å velge i. Hinna idrettslag er stort og samler mye ungdom. Vi har hele tre idrettslag i   denne bydelen. Frivillige ledere gjør en fantastisk jobb. Hinna kirke samler mye ungdom, det samme gjør bydelshuset. Den som vil, finner et sted å være og noe å gjøre, mener Sverre Torgersen.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 3 - Malgruppen er bade inter nasjonale og norske turister.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:48
  SUS-modell når det står ferdig i 2023.png

  SUS2023: Nytt sykehus - arbeidet i full gang

  Tidlig i høst startet arbeidet med veier og infrastruktur til det nye sykehuset. Første byggetrinn skal være innflytningsklart i løpet av 2023. For et par uker siden ble det nye sykehuset kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.12.2018 - 10:56
  IMG_3714 2.jpg

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:39
  Nr 3 - Hinna gjengen (f.v.) Elisabeth, Oscar, Anita og Larisa (Jeanette var ikke tilstede da bilde ble tatt).jpg

  Snart 60 år med hårklipp i Hinnasvingen

  Amdal frisør het tidligere Amdalsalongen, og er «frisøren i svingen» på Hinna. Salongen ble startet i Hillevåg i 1943 av Solveig Amdal. Familien og salongen flyttet til Hinnasvingen i 1959. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 319.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2018 - 12:14
  DSC_0919.JPG

  Ei spanande og modig kvinne som vart fylkesmann

  Magnhild Meltveit Kleppa har brøyta seg rydning som kvinne i lokalpolitikken på Hjelmeland og har vore pendlar til Oslo i 20 år. Nå dreg ho snart inn årane. Og kva då – ittepå?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.12.2018 - 11:36
  Nr 2 - Lokal koordinator for årets dugnad Vibeke Lavik Bjaanes sammen med sønnen og kollegaer i Deloitte..jpg

  TV-aksjonen i Hinna bydel

  Det var god stemning blant årets bøssebærere til tross for store nedbørsmengder. Dugnaden i år gikk til Kirkens Bymisjon sitt arbeid med å forebygge ensomhet og hjelpe de som blir stående utenfor i samfunnet. Rogaland fylke kom på imponerende andre plass i landet med 25 millioner av totalt 244 millioner på landsbasis.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2018 - 11:52
  5- Kulturlab har vært en fest for hele bydelen med mange aktiviteter..jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Høsten har blitt en travel periode på Hinna bydelshus, med mange organisasjoner og lag som har valgt oss som møteplass og arena. Dessuten har manage private aktører leid lokalene til familiearrangementer. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.12.2018 - 11:05
  Nr 1 -uten tekst.jpg

  Kunstnerprofil: Helene Egeland

  Helene Egeland (28) fra Hinna er utdannet Art Director og arbeider i dag som illustratør med base i Stavanger. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 13.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken