Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 19.02.2018 kl. 12:27

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  Sverre Torgersen har snart bodd på Hinna i 84 år, bortsett fra noen år i Oslo. Han ble født i 1934 og husker Hinna fra den tiden det var gårder og marker som dominerte. Han husker også små glimt fra krigens dager i nærmiljøet.

  –Jeg var ikke så gammel, men jeg husker de tyske flyene som tok av og landet på Sola. Jeg husker også at det falt bomber på Jåttå, like ved Bryns gartneri, forteller han. Vi møter ham i leiligheten på Boganessletta, til varm gløgg, kaffe og kaker. Og en fantastisk utsikt over Gandsfjorden. Vi drøser litt om krigen, og Sverre forteller at det bodde russiske fanger på gamlehjemmet på Hinna, der folk leverte mat og byttet til seg saker og ting som fangene hadde laget. Dette falt ikke i god jord hos tyskerne, og de skjøt skremmeskudd for å hindre folk i å ha kontakt med de russiske fangene.

  -Jeg husker da freden kom. Vi hadde vært med far en tur på Sele, og da vi passerte Malmheim på vei hjem, stoppet tyske soldater oss med ordene: ”Der Führer ist tot”. Vi oppfattet at soldatene også syntes det var positivt. Aktivitetene under fredsdagene var enorme, og må bare oppleves.

   

  Telegrafist på jernbanen

  Sverre avtjente verneplikten på Befalsskolen for infanteriet i Kristiansand tidlig på 50-tallet. –Jeg jobbet på jernbanen, og var stasjonert på Ogna noen måneder. Jeg var nygift, vi hadde leilighet på Hinna, jeg hadde hybel på Ogna og kona jobbet på Sandnes. Ikke særlig romantisk for et nygift par, husker Sverre.

  Senere tok han Jernbaneskolen i Oslo, ble telegrafist, og paret flyttet til Oslo for en kort periode. Han ble stasjonert på Jernbaneskolen og senere på Statsbanens reisebyrå i Oslo. Så kom han til Sandnes og ble leder av Bennett reisebyrå noen år, før han ble ansatt i Polaris. De siste 30 yrkesaktive årene var han ansatt i Gjensidige og jobbet for en stor del med skadeforebyggende arbeid.

   

  -Jeg har vært gift to ganger. Min første kone døde på slutten i 2001 og min andre kone døde i 2011. Leiligheten jeg bor i nå, kjøpte vi da blokken var ny i 2003, og vi fikk velge hvilken leilighet vi ønsket. Jeg angrer ikke på det, sier Sverre, og legger til at etter tre drypp i fjor har han ikke lenger sertifikat. –Det er langt å gå helt opp til Viking Stadion for å komme til buss-stoppet, spesielt hvis man har knær og bein som svikter. Jeg skulle ønske bussen gikk nedover her til oss, sier han. –Jeg har kjøpt meg el-sykkel, men den kan kun brukes når veiene er frie for snø og slaps. Regn og vind er heller ikke noe trivelig på sykkel. Det har vært gruelig godt å ha bil.

   

  Politikk og reguleringsplaner

  Sverre har vært aktiv i politikken i KrF i mange år. –Jeg satt i bystyret i tre perioder, og i Jåttå bydelsutvalg. Den gangen hadde bydelene større ansvar enn i dag. Vi hadde egen administrasjonsleder, var sosialstyre, styre for Vågedalen sykehjem, skolestyre, forteller han. –Dette var det såkalte ’Frikommuneprosjektet’. Jeg mener fordelene og tankene rundt Frikommuneprosjektet burde brukes nå når Stavanger skal bli en større kommune sammen med Rennesøy/Finnøy. Det var mye positivt.

  -Det mest givende jeg har vært med på er de åtte årene som formann i Bygningsrådet i Stavanger. Mange store reguleringsplaner ble vedtatt, og spesielt reguleringsbestemmelsene for Stavanger sentrum som ble utarbeid sammen med byantikvar Einar Hedén og arkitektene Hoem og Kloster. Et interessant arbeid.

  Etter kommunesammenslåingen mellom Hetland, Madla og Stavanger, var Sverre Torgersen leder i Stavanger KrF i fem år. Deretter ledet han Rogaland KrF i tre år. –Det var en hektisk periode, men rike opplevelser og jeg fikk mange gode venner i hele fylket, sier han.

  Lokalhistorie - Jåttå og Hinna historielag

  De siste årene har Sverre sittet i redaksjonskomiteen til Hinna historielag og vært med på å skrive de seks første bøkene om Hinna. –Det har vært veldig interessant, men da arbeidet  startet på den siste boken som nettopp kom ut, trakk jeg meg. Mye forandrer seg, det går fort og vi glemmer. Jeg har gjort mitt, sier Sverre. På spørsmål om han alltid har vært interessert i historie, svarer han at det er noe som har kommet med alderen.

  Det mest sentrale

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten i bydelen vært det mest sentrale. –Jeg var med på å stifte Hinna kristelige ungdomslag i 1950 og var formann der i mange år. Der hadde vi veldig trivelige møter annenhver uke, med Yngres-aktiviteter i mellomuken.

  -Det største jeg var med på, var å sende en bygningsmann til misjonsmarken i Etiopia. Misjonærene våre hadde hendene fulle med alt fra kristelig arbeid til bygging av hus og kirker. De ønsket en person som kunne ta seg av praktiske ting. Vi fikk tak på en tømrer fra Randaberg. Han ble sendt ned og var borte i fire år. Musikklaget på Hinna reiste på turnéer og samlet inn penger til prosjektet. Ungdomslaget var ansvarlig for prosjektøkonomien, og det gikk godt. Dette var den såkalte Etiopiasaken, som mange sikkert husker.

  -I Hinna bydel har vi to bedehus; Fredheim og Betlehem. Jeg har vært aktiv og engasjert i Fredheim i mange år. Der har vi mange ukentlige aktiviteter. Generelt i kristent arbeid er det flest kvinner. På formiddagstreffet er det bra med menn. Dette blir ofte kommentert, og det er det eneste arrangementet på Fredheim der kvinnene og mennene sitter hver for seg. Årsaken vet jeg ikke, men kanskje det er det sosiale og «drøsen». Her snakker menn om sitt og kvinnene om sitt. Det er bare blitt slik.

  -Helt siden 1992 har vi hatt andakt og møter på Vågedalen sykehjem fem ganger i året. Det har vært veldig populært. Det vi merker nå er at de gamle er sykere og at det ikke blir det samme engasjementet som før. Folk bor lenger hjemme og får hjelp i egen leilighet, sier Sverre.

  Hinna og fremtiden

  Sverre vil ikke spå om fremtiden, men han mener Hinna bydel er et godt sted å bo. –For meg er de kristne aktivitetene det mest sentrale, og jeg mener generelt at ungdommene her har mye å velge i. Hinna idrettslag er stort og samler mye ungdom. Vi har hele tre idrettslag i   denne bydelen. Frivillige ledere gjør en fantastisk jobb. Hinna kirke samler mye ungdom, det samme gjør bydelshuset. Den som vil, finner et sted å være og noe å gjøre, mener Sverre Torgersen.

   

   


   

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.09.2020 - 09:13
  Bilde 160.jpg

  Fotballen har vært en trygg havn

  I 1987 ble navnet til Hans Arne Haga (37) nevnt for første gang i en årsrapport i klubben. Siden da har Hansi, som de fleste kaller ham, vært en del av Hinna fotball, som han i dag er daglig leder for.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 17.02.2020 - 10:55
  DSC_6045.JPG

  Elli på Bistroen

  I april i fjor feiret Hinna Bistro 30 år. Daglig leder, Eldbjørg (Elli) Høiland Schjølberg har vært der i alle år. Og hun er klar for flere år

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 02.12.2019 - 15:14
  DSC_6015.JPG

  Bydelsprofil: Thorbjørn Hinna (71)

  Idretten har gitt meg så mye

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 02.09.2019 - 23:56
  FOTORA~1.JPG

  Bydelsprofilen: Therese Øvstebø Markhus (41)

   

  Heddapris for originalitet og godt spill.

  The Mute - en kjælighetshistorie uten ord – bare musikk og kropp som formidler historien, fikk Heddaprisen 2019 for ”Årets forestilling”. Therese Øvstebø Markhus fra Gausel hadde ansvaret for koreografien. Janove Ottesen og Christian Eriksen skrev manus og laget musikken, Arne Nøst og Christian Eriksen hadde regien.

   

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 19.02.2018 - 12:27
  IMG_0520.jpg

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  » Les hele saken