Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 20.02.2018 kl. 10:52

  Hagespalten: Februar i hagen

  Nå kan du starte arbeidet i hagen! I februar ser vi fram til lysere tider og gleder oss over små spirer som popper opp i hagen. Snøklokker, klosterklokker og krokus spretter opp av den kalde jorda, men ellers ser hagen ganske brun og kjedelig ut på denne tiden.

  Ønsker du å tjuvstarte våren litt kan du plante løkblomster i krukker nå, perleblomster, påskelilje og anemone får du nå i knopp klare til å settes i krukkene. Fyll krukken med vårløker og vårlyng og når de er avblomstret kan du sette dem ut i hagen så vil de komme opp igjen neste vår.

  Ønsker du å bruke noen timer i hagen på denne tid er det heldigvis en del ting som kan gjøres.

  Beskjæring av busker og trær er fint å gjøre nå før buskene får blader. Plommer, kirsebær, bjørk og lind er ‘blødere’, må beskjæres før det går sevje i treet. Prydbusker og bærbusker kan beskjæres både høst og vinter. Rosene skal du derimot vente med å beskjære til over påske. Fikk du ikke fjernet visne blader i høst er det og en smart ting å gjøre før våren kommer, visne blader er en yndet plass for sneglene.

  Når du nå er i gang med beskjæring og rydding så har jeg et lite tips for å få litt vårstemning i stua. Ta inn greiner av for eksempel Forsythia/Gullbusk eller prydkirsebær og driv fram blomster. Ingenting gir vel med vårstemning enn en vase med lyserosa kirsebærblomster?

  Slik gjør du:

  -          Klipp inn greiner, og skjær de på skrå i enden med en skarp kniv.

  -          Sett de i lunkent vann, og ikke for varmt.

  -          Skift vann ofte

  -          Fjern visne blomster etter hvert.

   

  Ny versjon

   

   Planlegging av årets grønnsaker og blomster som du skal så selv kan og begynne nå. Selv har jeg tenkt å utvide grønnsakshagen litt, og sitter nå og drømmer om ferske rødbeter gulerøtter fra egen hage.

  Blomsterert er en sommerblomst jeg alltid å ha, blomstene dufter helt fantastisk og den er lett å få til, selv for de som ikke har så grønne fingre. De trenger ikke sås før i april, men det er jo så koselig å sitte inne og drømme om en blomstrende og duftende hage nå når det er kaldt ute.

  Det er jo fremdeles litt tidlig å så grønnsaker, utenom chilli og tomat som bør sås nå, men du kan starte med å så litt Spirer inne i vinduskarmen. Spirer er små, sprø og næringsrike skudd som kan dyrkes innendørs hele året. Det er et stort utvalg i spirer, mine favoritter er brokkoli og rød reddik, som har en nydelig farge, og litt skarp smak.

  Det finnes mange fine dyrkingsbokser for spirene, men du kan og bruke andre ting. Jeg har dyrket brokkolispirer i søte kaffekopper jeg har arvet etter min mormor. Dekorativt og koselig. De små spirene kan brukes i salat eller på brødskiva, men og i varmretter til fisk og kjøtt. De spirer utrolig raskt og er derfor en hyggelig aktivitet å gjøre med barna.  

  ingressbilde

  Barnas dag

  Barn syns som regel det er kjekt å få bli med på både matlaging og hagearbeid. De er nysgjerrige og lurer ofte på hvordan ting blir til, derfor syns jeg det er så kjekt med det første arrangementet vi skal ha i hagesenteret nå i vår, nemlig Barnas dag.

  I år er temaet Grønnsakshagen, og vi får besøk av Veronica Steinsholt som vil vise barna hvordan man dyrker grønnsaker. Veronica bor selv på et lite småbruk på østlandet og har mye erfaring i dyrking av grønnsaker. Hun har  to barn som hun har med i hagen, og er utrolig entusiastisk og sprudlende. Jeg ønsker alle velkommen til arrangementet lørdag den 10.mars.

   

  Følg oss gjerne på Instagram – Brynesplanter for mer inspirasjon.


   

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 3 - Malgruppen er bade inter nasjonale og norske turister.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:48
  SUS-modell når det står ferdig i 2023.png

  SUS2023: Nytt sykehus - arbeidet i full gang

  Tidlig i høst startet arbeidet med veier og infrastruktur til det nye sykehuset. Første byggetrinn skal være innflytningsklart i løpet av 2023. For et par uker siden ble det nye sykehuset kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.12.2018 - 10:56
  IMG_3714 2.jpg

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:39
  Nr 3 - Hinna gjengen (f.v.) Elisabeth, Oscar, Anita og Larisa (Jeanette var ikke tilstede da bilde ble tatt).jpg

  Snart 60 år med hårklipp i Hinnasvingen

  Amdal frisør het tidligere Amdalsalongen, og er «frisøren i svingen» på Hinna. Salongen ble startet i Hillevåg i 1943 av Solveig Amdal. Familien og salongen flyttet til Hinnasvingen i 1959. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 319.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2018 - 12:14
  DSC_0919.JPG

  Ei spanande og modig kvinne som vart fylkesmann

  Magnhild Meltveit Kleppa har brøyta seg rydning som kvinne i lokalpolitikken på Hjelmeland og har vore pendlar til Oslo i 20 år. Nå dreg ho snart inn årane. Og kva då – ittepå?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.12.2018 - 11:36
  Nr 2 - Lokal koordinator for årets dugnad Vibeke Lavik Bjaanes sammen med sønnen og kollegaer i Deloitte..jpg

  TV-aksjonen i Hinna bydel

  Det var god stemning blant årets bøssebærere til tross for store nedbørsmengder. Dugnaden i år gikk til Kirkens Bymisjon sitt arbeid med å forebygge ensomhet og hjelpe de som blir stående utenfor i samfunnet. Rogaland fylke kom på imponerende andre plass i landet med 25 millioner av totalt 244 millioner på landsbasis.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2018 - 11:52
  5- Kulturlab har vært en fest for hele bydelen med mange aktiviteter..jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Høsten har blitt en travel periode på Hinna bydelshus, med mange organisasjoner og lag som har valgt oss som møteplass og arena. Dessuten har manage private aktører leid lokalene til familiearrangementer. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.12.2018 - 11:05
  Nr 1 -uten tekst.jpg

  Kunstnerprofil: Helene Egeland

  Helene Egeland (28) fra Hinna er utdannet Art Director og arbeider i dag som illustratør med base i Stavanger. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 13.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken