Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 20.02.2018 kl. 10:52

  Hagespalten: Februar i hagen

  Nå kan du starte arbeidet i hagen! I februar ser vi fram til lysere tider og gleder oss over små spirer som popper opp i hagen. Snøklokker, klosterklokker og krokus spretter opp av den kalde jorda, men ellers ser hagen ganske brun og kjedelig ut på denne tiden.

  Ønsker du å tjuvstarte våren litt kan du plante løkblomster i krukker nå, perleblomster, påskelilje og anemone får du nå i knopp klare til å settes i krukkene. Fyll krukken med vårløker og vårlyng og når de er avblomstret kan du sette dem ut i hagen så vil de komme opp igjen neste vår.

  Ønsker du å bruke noen timer i hagen på denne tid er det heldigvis en del ting som kan gjøres.

  Beskjæring av busker og trær er fint å gjøre nå før buskene får blader. Plommer, kirsebær, bjørk og lind er ‘blødere’, må beskjæres før det går sevje i treet. Prydbusker og bærbusker kan beskjæres både høst og vinter. Rosene skal du derimot vente med å beskjære til over påske. Fikk du ikke fjernet visne blader i høst er det og en smart ting å gjøre før våren kommer, visne blader er en yndet plass for sneglene.

  Når du nå er i gang med beskjæring og rydding så har jeg et lite tips for å få litt vårstemning i stua. Ta inn greiner av for eksempel Forsythia/Gullbusk eller prydkirsebær og driv fram blomster. Ingenting gir vel med vårstemning enn en vase med lyserosa kirsebærblomster?

  Slik gjør du:

  -          Klipp inn greiner, og skjær de på skrå i enden med en skarp kniv.

  -          Sett de i lunkent vann, og ikke for varmt.

  -          Skift vann ofte

  -          Fjern visne blomster etter hvert.

   

  Ny versjon

   

   Planlegging av årets grønnsaker og blomster som du skal så selv kan og begynne nå. Selv har jeg tenkt å utvide grønnsakshagen litt, og sitter nå og drømmer om ferske rødbeter gulerøtter fra egen hage.

  Blomsterert er en sommerblomst jeg alltid å ha, blomstene dufter helt fantastisk og den er lett å få til, selv for de som ikke har så grønne fingre. De trenger ikke sås før i april, men det er jo så koselig å sitte inne og drømme om en blomstrende og duftende hage nå når det er kaldt ute.

  Det er jo fremdeles litt tidlig å så grønnsaker, utenom chilli og tomat som bør sås nå, men du kan starte med å så litt Spirer inne i vinduskarmen. Spirer er små, sprø og næringsrike skudd som kan dyrkes innendørs hele året. Det er et stort utvalg i spirer, mine favoritter er brokkoli og rød reddik, som har en nydelig farge, og litt skarp smak.

  Det finnes mange fine dyrkingsbokser for spirene, men du kan og bruke andre ting. Jeg har dyrket brokkolispirer i søte kaffekopper jeg har arvet etter min mormor. Dekorativt og koselig. De små spirene kan brukes i salat eller på brødskiva, men og i varmretter til fisk og kjøtt. De spirer utrolig raskt og er derfor en hyggelig aktivitet å gjøre med barna.  

  ingressbilde

  Barnas dag

  Barn syns som regel det er kjekt å få bli med på både matlaging og hagearbeid. De er nysgjerrige og lurer ofte på hvordan ting blir til, derfor syns jeg det er så kjekt med det første arrangementet vi skal ha i hagesenteret nå i vår, nemlig Barnas dag.

  I år er temaet Grønnsakshagen, og vi får besøk av Veronica Steinsholt som vil vise barna hvordan man dyrker grønnsaker. Veronica bor selv på et lite småbruk på østlandet og har mye erfaring i dyrking av grønnsaker. Hun har  to barn som hun har med i hagen, og er utrolig entusiastisk og sprudlende. Jeg ønsker alle velkommen til arrangementet lørdag den 10.mars.

   

  Følg oss gjerne på Instagram – Brynesplanter for mer inspirasjon.


   

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-020.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:17
  Bilde 152.jpg

  Våre lokale eksperter på lyd og bilde

  Showroom leverte lyd og bilde til super suksessen på Festplassen i Hinna Park på ettervinterens kaldeste dag. Da brølene til Dovregubben i sin hall gjallet mellom bygningen i jåttåvågen og samlet oppimot 700 for det meste barn og unge foran storskjermen deres.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 07.05.2018 - 10:09
  krydder.JPG

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:59
  Bilde 317.jpg

  Ramirent på Gausel er mer enn utleie av maskiner og stillaser

  Ramirent er representert i 10 land og har 2800 ansatte, hvorav 440 er i Norge fordelt på 40 utleiesteder. På Gausel er vi totalt 14 ansatte forteller Solveig Hellstrøm som er Regionsjef Vestlandet, det vil si en kvinnelig sjef for Ramirent sine utleiesteder i de 4 Vestlandsfylkene.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:49
  Bilde 229.jpg

  Kolumbus her og nå, og i fremtiden

  Kolumbus har som mål å få flest mulig til å sette bilen hjemme og heller reise kollektivt, sykle eller gå til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Dette er i tråd med regjeringens og fylkeskommunens nullvekstmål. For å nå dette målet har vi sett oss nødt til å gjøre til dels store justeringer i det etablerte rutetilbudet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 10:55
  Bilde 1 Hinnasenteret.jpg

  Hinnasenteret et kurs- og aktivitetssenter

  I Hinnasenteret kan man finne en rekke kurs og aktiviteter som kanskje er det rette nettopp for deg. De aller fleste man kommer i kontakt med her i bydelen tror at Hinnasenteret er et sted med kristne aktiviteter styrt av Hinna kirke. Det er en myte

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 09:57
  Bilde 226.jpg

  Jåttåvågen Båtforening 50 år

  Jåttåvågen Båtforening fyller 50 år lørdag 16 juni. På jubileumsdagen vil det bli diverse aktiviteter for å feire dagen i og omkring båthavna og klubbhuset i Jåttåvågen i kjernetiden 11 til 15 forteller, Svein Olav Joakimsen og Egil Schanche, styremedlemmer i foreningen og de to som er ansvarlig for jubileumsarrangementet 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 09.05.2018 - 10:09
  Liggende bilde.jpg

  Kongens fortjenestemedalje til Signe Godeset Figved

  Det er velkjent i hele bydelen at vår alles kjære, respekterte, omsorgsfulle og med en tanker for alle, tidligere lærer ved Jåtten skole, Signe Godeset Figved, ble tildelt Kongens fortjenestemedalje. Medaljen ble overrakt av Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa på en stor tilstelning på Jåtten skole mandag 19. februar.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.05.2018 - 18:24
  DSC_0303.JPG

  Kultur på tvers

  Det er på bydelshuset det skjer!

  Av Martine Bolognini

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 12:32
  DSC_01842.JPG

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 10:14
  Bilde113.jpg

  Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna Norgesmesteren junior i Squash

  Etter 22 år fikk Hafrsfjord squashklubb sin første norgesmester. Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna ble norgesmester under junior squash-NM i Bergen første helg etter påske.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken