Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Skoler og barnehager

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 20.02.2018 kl. 16:39

  Du høster det du sår

  Er det ok å gå på kurs allerede når man er gravid for å bli en god forelder? Styres barnas personlighet av gener eller kan vi regulere hvordan barnas fremtidige oppførsel skal bli?

  Det var fullt hus i auditoriet på Jåttå vgs da Cecilie Evertsen Stanghelle, universitetslektor på Universitetet i Stavanger, holdt foredrag om utvikling av selvregulering. Både foreldre og barnehageansatte lyttet intenst til Stanghelles råd om stimulering av barn mellom fødsel og opp til femårsalderen.

  Gullvinduet

  Cecilie Evertsen Stanghelle jobber ved læringsmiljø- og atferdsforskningssenteret på Universitetet i Stavanger og har god erfaring med barn også innen barnepsykiatrien. –Undersøkelser viser at barn fra fødsel og ut barnehagetiden utvikler seg enormt. Det er i denne perioden hjernen har best kapasitet til å ta i mot læring. Perioden mellom tre og fem år viser seg å være et ’gullvindu’ for utvikling av selvregulering, sier Stanghelle. –Det er da vi kan få maksimalt ut av potensialet.

  -Barn som klarer å regulere seg selv får et bedre arbeidsminne, de følger bedre med, har disiplin, er oppmerksomme og har god impulskontroll. Vi sier at selvregulering er viktig for den sosiale kompetansen, viktig i lek og viktig for å oppfatte felles spilleregler. Det er oftest de barna som senere fullfører videre utdanning. Mennesker med dårlig selvregulering kan i voksen alder ha et dårlig forhold til spillavhengighet, rus, utroskap, og øvrig impulskontroll.

  Omsorg har stor betydning

  -Hvis barnet møter lite emosjonelle og utilgjengelige voksne over tid, kan dette hemme barnets utvikling, mener Stanghelle og understreker at vi må bruke tid sammen med barna våre, der samspillet må preges av emosjonelt tilgjengelige, engasjerte og omsorgsfulle voksne.

  Ny versjon

  -Trassalderen (autonomiutvikling) er en utfordrende tid for både barn og foreldre. Utviklingen som skjer i denne fasen er egentlig fantastisk for barns utvikling fordi barnet har oppdaget at det kan påvirke omverden med sin atferd. Fysisk aggresjon er naturlig mellom to- til fireårsalderen. Det viktige et at de voksne hjelper barnet med å avlære og omlære de aggressive handlingene.

   

  -Barn har behov for sunne grenser, med fokus på barnets behov. Den voksne bør konsentrere seg om hva de ønsker at barnet skal endre av atferd, og ikke bare si nei eller stopp. De voksne bør spørre hvorfor barnet er sint og lei, si at de ser det er lei seg, og at dette ikke ser godt ut, oppfordrer Stanghelle.

  Dette gir mersmak

  Samlingen på Jåttå vgs kom i stand etter et FAU-møte før jul. –Vi inviterte først barnehagene i bydelen, men temaet var så spennende at vi ble enige om å invitere alle barnehager i byen i tillegg til nabokommunene, forteller Andreas Jordell som sitter i FAU i Jåttå barnehage. Han understreker at det vi sår i dag, høster vi senere. –Barnehagene er ikke lenger bare en oppbevaringsplass for våre barn, de spiller en viktig rolle i å skape framtidens voksne. -Vi har fått så mye gode tilbakemeldinger at vi må ha som mål å gjenta suksessen, sier Jordell.


   

  Skoler og barnehager

  Publisert 02.12.2019 - 19:38
  Techteens.jpg

  Hinna-talenter i verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse

  Tech Teens fra Hinna skole vant den gjeve Champions-prisen i sin region i FIRST LEGO League 2019. 

  » Les hele saken

  Skoler og barnehager

  Publisert 03.09.2019 - 17:59
  Nr 2 - MITT VALG handler om å lære å ta valg - og våge å si nei.jpg

  Hinna Lions’ forebyggende arbeid i bydelen

  Gjennom et forebyggende undervisningsprogram jobber Hinna Lions aktivt med å gi barn og unge trygghet og kompetanse til å ta selvstendige valg.

  » Les hele saken

  Skoler og barnehager

  Publisert 12.05.2019 - 21:39
  Inge Christ.png

  Ny forskningsgruppe for juniorer på Gausel

  Skolelaboratoriet ved UiS er et ressurs- og kompetansesenter for lærere og elever i grunnskolen og videregående skole og drives av Inge Christ. Sammen med Christ skal Ungdom og fritid Hinna skape en forskingsgruppe for naturfag i høsten.

  » Les hele saken

  Skoler og barnehager

  Publisert 12.05.2019 - 21:35

  Foreldrerollen: Hvordan komme på «nett» med ungdommen?

  Hvordan komme på «nett» med ungdommen? Det var temaet under folkemøtet i Fjordpiren i Hinna Park 14. mars. Mange nysgjerrige og engasjerte foreldre i bydelen var samlet på folkemøtet for å lære mer om sosiale medier og gaming blant unge.

  » Les hele saken

  Skoler og barnehager

  Publisert 12.05.2019 - 21:31
  IMG_3083.jpg

  Øker læringslysten med skolequiz i Hinna bydel

  Det var stor spenning i aulaen på Gausel skole under årets skolequiz hvor elever fra Hinna bydel konkurrerte i teoretiske skolefag.

  » Les hele saken

  Skoler og barnehager

  Publisert 12.05.2019 - 21:05
  VaulenMødre - 2.jpg

  Foreldre om ny skole på Mariero: Må tenke på de minste

  Formannskapet i Stavanger har vedtatt bygging av ny skole på Mariero. Kristin Hageland Mortensen og Melina Vartdal har barn i første klasse på Vaulen skole.

  » Les hele saken

  Skoler og barnehager

  Publisert 07.05.2018 - 18:19
  IMG_0155 Elever Godeset skole.JPG

  RYDDEAKSJONEN I HINNA BYDEL

  Den årlige ryddeaksjon i Hinna bydel ble gjennomført onsdag 25. april.

  » Les hele saken

  Skoler og barnehager

  Publisert 07.05.2018 - 18:16
  DSC_0319.JPG

  Seier til Jåtten skole

  For første gang vant Jåtten skole bydelsquizen. Nå skal pokalen skinne på rundgang i klasserommene på fjerde trinn.

  » Les hele saken