Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 09:39

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  Da Ivar Røysland bygde huset på Hinna i 1959, kunne han se over til Dale. Nå står det blokker i veien og husene ligger tett i tett. -Dette var langt ut på landsbygda da vi bygde. Her var kyr og hester. Vi bor i det eldste huset her i gaten, forteller Røysland. -Vi har hatt en fantastisk tid her på Hinna, og vi er heldige som fremdeles kan bo i vårt eget hus. Vi har flotte naboer og da vi kom hit, kjente vi halve bygda.

  Aktiv pensjonist

  Pensjonisten ligger ikke på latsiden. I kjelleren har han verksted der han driver med treskjæring og dreiing. Kona har systue på loftet. Annenhver tirsdag møter de opp på Fredheim. Der er det formiddagstreff med tale og sang, mat og kaffe. -Og utlodning, legger Røysland til.

  Det er helst Betlehem Røysland og kona går til. -Jeg har også vært prestens medhjelper i Hinna Kirke og var med i en av komitéene ved bygging av kirken for 50 år siden, sier Røysland.

  Kryssord skjerper hjernen

  -Jeg regner meg som en gammel mann. Jeg kjører fremdeles bil, men jeg liker meg ikke så godt på motorveien.

  Da vi spør om resepten på et langt og sunt liv, svarer Røysland at han tror det å løse kryssord er viktig. Det skjerper hjernen. Han leverer jevnlig inn kryssord til både Aftenbladet og Vårt Land. Kaffekoppene vi drikker av beviser at premiene har kommet tett. -Vi går også mye turer når det ikke er glatt og dårlig vær. Da har vi tredemøllen i stuen og trimsykkel i kjelleren, sier han og legger til at han ikke har problemer med hverken syn eller knær.

  -I 1987 fikk jeg hjerteproblemer og ble sendt til Glasgow for operasjon. I Stavanger var det ikke mulig å få slik behandling på sykehuset. I 2002 måtte jeg til Feiring-klinikken for ny operasjon, forteller Røysland.

  Jåtten skole

  Ivar Røysland ble født i oktober 1927 på en gård i Finsland kommune, som senere ble sammenslått med Greipstad og Øvrebø, og ble til Songdalen kommune, tre mil fra Kristiansand. -Jeg tok realskole i 1947 som privatist i Mandal, så var det to år i militæret og Befalskole. Etter et år på Gimlemoen, reiste jeg til Kristiansand på lærerskole. Der møtte jeg min kone. Hun er fra Vaulen, og det ble til at vi reiste vestover. Først hadde jeg en post i Bjerkreim, så kom jeg til Jåtten skole og var lærer der fram til 1966. Da søkte jeg på rektorstillingen, og fikk jobben. Den hadde jeg i 18 år, fram til 1984. Jeg tror det er viktig med kontinuitet i slike stillinger, mener Røysland. -Vi hadde det fantastisk på Jåtten. Flinke og fornøyde lærere og flotte elever. Jeg tror at når lærerne trives, gjør de en bedre jobb, og det gagner elevene, sier han og legger til at han også har utdannelse innen spesialpedagogikk, og underviste elever med lærevansker. Han har ellers undervist i de fleste fag, og liker best matematikk.

  Røysland tror elevene lærer mer i dag, men mener det var mer ro i klassen før. -Elevene er nok mer frimodige nå, mer ledige og ikke så bundne som før. Men de mangler den respekten vi opplevde før, sier han.

  Multiplikasjonstabellen og kristen kultur

  -Da jeg jobbet som lærer var det rene jente- og gutteklasser. Jeg mener det er en fordel å ha blandingsklasser. Det gir mer ro i klassene. Røysland har tro på at den digitale verden er kommet for å bli. Selv er han på nett og bruker PC, nettbrett, smarttelefon og Fitbit. -Men jeg er bekymret over at håndskriften kanskje forsvinner, og så hører jeg at multiplikasjonstabellen ikke lenger er så viktig. Det håper jeg er feil. Jeg synes også at kravene er for store for de som ikke får det til. Det er synd med de som faller utenfor og ikke får skolepapirer. De kan bli flinke arbeidsfolk, men kravene i arbeidslivet er store. Skolen er nok bedre i dag, likevel.

  -Jeg er uenig i enkelte skolers flukt fra vår kristne kultur. Det er viktig å ta vare på kulturen vår, den er vår identitet, mener Røysland.

  Sørlandet og ferie

  På 90-årsdagen i fjor høst kom det mange gratulasjoner. -Den beste hilsenen jeg fikk var en tidligere elev som fortalte meg at jeg hadde betydd mye for ham, og at jeg hadde lært ham mye matte. Det gjorde godt å høre, sier han.

  Hver sommer reiser Røysland og kona til Sørlandet. -Det er ikke så mange igjen i familien, men jeg har ei søster og mange onkelbarn. Vi har hytte i Finsland. Det er godt å komme dit, sier Røysland som selv er far til fire barn, bestefar til elleve og oldefar til ni. De bor alle i nærheten. Den som bor lengst borte, bor i Sandnes. På spørsmål om han har vurdert å reise til varmere strøk når vinteren kommer, er han sikker i sin sak: Nei, det frister ikke!


   
  1
  Ja akkurat sånn er onkel Ivar. Moro å lese.Helsing Wenche - Av Ditt navn 31.05 (18:24)

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 321.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:11
  Fasade_Jåttåflaten_27_DSC1907.jpg

  Wintershall - kommet for å bli

  Lengst ute i Jåttåvågen ved det skjeve tårnet ligger kontorlokalene til oljeselskapet Wintershall. Selskapet med det litt vanskelige navnet som uttales ´Vinters-hall´.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2018 - 22:49
  eplehekk.jpg

  Hagespalten: Høst i hagen

  Sensommer og høst er en fin tid å plante bærbusker og frukttrær på. Epletreet er mest populært.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 22:06
  jattavagveien10_5KA37954.jpg

  Aker BP blir på Hinna

  Ny vekst har resultert i flere ansatte. Spørsmålet om kontorbygget var stort nok, dukket opp. Nå har selskapet spredt seg i flere bygg i Hinna Park. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-014-21.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 18:10
  Bilde 1.jpg

  .....Bare en luftetur

  Nytt hefte med lufteturer for Hinna bydel kommer ut sommeren 2019. Har du gode forslag? 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 17:09
  Bilde 1 Leif Arild.jpg

  Hinna Rør - en liten bedrift med kvalifiserte rørleggere

   

  Hinna Rør har sitt kontor og et lite delelager i Liveien på sentrale Hinna og ledes av Leif Arild Michaelsen. Dette er bedriften for alle i bydelen som trenger hjelp med rørleggerarbeid. Det er et lite firma med kort reaksjonstid som er lett å tilkalle og kjøreavstanden er kort til der du bor.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:48
  DSC_0301.JPG

  Kultur på tvers

  Dette skjer på bydelshuset: 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:26
  Bilde 156.jpg

  Hinnaprisen 2017

  Hinnaprisen for 2017 ble som vanlig utdelt under 17. maifeiringen på Jåtten skole.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria2.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød4.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken