Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 09:39

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  Da Ivar Røysland bygde huset på Hinna i 1959, kunne han se over til Dale. Nå står det blokker i veien og husene ligger tett i tett. -Dette var langt ut på landsbygda da vi bygde. Her var kyr og hester. Vi bor i det eldste huset her i gaten, forteller Røysland. -Vi har hatt en fantastisk tid her på Hinna, og vi er heldige som fremdeles kan bo i vårt eget hus. Vi har flotte naboer og da vi kom hit, kjente vi halve bygda.

  Aktiv pensjonist

  Pensjonisten ligger ikke på latsiden. I kjelleren har han verksted der han driver med treskjæring og dreiing. Kona har systue på loftet. Annenhver tirsdag møter de opp på Fredheim. Der er det formiddagstreff med tale og sang, mat og kaffe. -Og utlodning, legger Røysland til.

  Det er helst Betlehem Røysland og kona går til. -Jeg har også vært prestens medhjelper i Hinna Kirke og var med i en av komitéene ved bygging av kirken for 50 år siden, sier Røysland.

  Kryssord skjerper hjernen

  -Jeg regner meg som en gammel mann. Jeg kjører fremdeles bil, men jeg liker meg ikke så godt på motorveien.

  Da vi spør om resepten på et langt og sunt liv, svarer Røysland at han tror det å løse kryssord er viktig. Det skjerper hjernen. Han leverer jevnlig inn kryssord til både Aftenbladet og Vårt Land. Kaffekoppene vi drikker av beviser at premiene har kommet tett. -Vi går også mye turer når det ikke er glatt og dårlig vær. Da har vi tredemøllen i stuen og trimsykkel i kjelleren, sier han og legger til at han ikke har problemer med hverken syn eller knær.

  -I 1987 fikk jeg hjerteproblemer og ble sendt til Glasgow for operasjon. I Stavanger var det ikke mulig å få slik behandling på sykehuset. I 2002 måtte jeg til Feiring-klinikken for ny operasjon, forteller Røysland.

  Jåtten skole

  Ivar Røysland ble født i oktober 1927 på en gård i Finsland kommune, som senere ble sammenslått med Greipstad og Øvrebø, og ble til Songdalen kommune, tre mil fra Kristiansand. -Jeg tok realskole i 1947 som privatist i Mandal, så var det to år i militæret og Befalskole. Etter et år på Gimlemoen, reiste jeg til Kristiansand på lærerskole. Der møtte jeg min kone. Hun er fra Vaulen, og det ble til at vi reiste vestover. Først hadde jeg en post i Bjerkreim, så kom jeg til Jåtten skole og var lærer der fram til 1966. Da søkte jeg på rektorstillingen, og fikk jobben. Den hadde jeg i 18 år, fram til 1984. Jeg tror det er viktig med kontinuitet i slike stillinger, mener Røysland. -Vi hadde det fantastisk på Jåtten. Flinke og fornøyde lærere og flotte elever. Jeg tror at når lærerne trives, gjør de en bedre jobb, og det gagner elevene, sier han og legger til at han også har utdannelse innen spesialpedagogikk, og underviste elever med lærevansker. Han har ellers undervist i de fleste fag, og liker best matematikk.

  Røysland tror elevene lærer mer i dag, men mener det var mer ro i klassen før. -Elevene er nok mer frimodige nå, mer ledige og ikke så bundne som før. Men de mangler den respekten vi opplevde før, sier han.

  Multiplikasjonstabellen og kristen kultur

  -Da jeg jobbet som lærer var det rene jente- og gutteklasser. Jeg mener det er en fordel å ha blandingsklasser. Det gir mer ro i klassene. Røysland har tro på at den digitale verden er kommet for å bli. Selv er han på nett og bruker PC, nettbrett, smarttelefon og Fitbit. -Men jeg er bekymret over at håndskriften kanskje forsvinner, og så hører jeg at multiplikasjonstabellen ikke lenger er så viktig. Det håper jeg er feil. Jeg synes også at kravene er for store for de som ikke får det til. Det er synd med de som faller utenfor og ikke får skolepapirer. De kan bli flinke arbeidsfolk, men kravene i arbeidslivet er store. Skolen er nok bedre i dag, likevel.

  -Jeg er uenig i enkelte skolers flukt fra vår kristne kultur. Det er viktig å ta vare på kulturen vår, den er vår identitet, mener Røysland.

  Sørlandet og ferie

  På 90-årsdagen i fjor høst kom det mange gratulasjoner. -Den beste hilsenen jeg fikk var en tidligere elev som fortalte meg at jeg hadde betydd mye for ham, og at jeg hadde lært ham mye matte. Det gjorde godt å høre, sier han.

  Hver sommer reiser Røysland og kona til Sørlandet. -Det er ikke så mange igjen i familien, men jeg har ei søster og mange onkelbarn. Vi har hytte i Finsland. Det er godt å komme dit, sier Røysland som selv er far til fire barn, bestefar til elleve og oldefar til ni. De bor alle i nærheten. Den som bor lengst borte, bor i Sandnes. På spørsmål om han har vurdert å reise til varmere strøk når vinteren kommer, er han sikker i sin sak: Nei, det frister ikke!


   
  1
  Ja akkurat sånn er onkel Ivar. Moro å lese.Helsing Wenche - Av Ditt navn 31.05 (18:24)

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-020.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:17
  Bilde 152.jpg

  Våre lokale eksperter på lyd og bilde

  Showroom leverte lyd og bilde til super suksessen på Festplassen i Hinna Park på ettervinterens kaldeste dag. Da brølene til Dovregubben i sin hall gjallet mellom bygningen i jåttåvågen og samlet oppimot 700 for det meste barn og unge foran storskjermen deres.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 07.05.2018 - 10:09
  krydder.JPG

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:59
  Bilde 317.jpg

  Ramirent på Gausel er mer enn utleie av maskiner og stillaser

  Ramirent er representert i 10 land og har 2800 ansatte, hvorav 440 er i Norge fordelt på 40 utleiesteder. På Gausel er vi totalt 14 ansatte forteller Solveig Hellstrøm som er Regionsjef Vestlandet, det vil si en kvinnelig sjef for Ramirent sine utleiesteder i de 4 Vestlandsfylkene.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:49
  Bilde 229.jpg

  Kolumbus her og nå, og i fremtiden

  Kolumbus har som mål å få flest mulig til å sette bilen hjemme og heller reise kollektivt, sykle eller gå til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Dette er i tråd med regjeringens og fylkeskommunens nullvekstmål. For å nå dette målet har vi sett oss nødt til å gjøre til dels store justeringer i det etablerte rutetilbudet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 10:55
  Bilde 1 Hinnasenteret.jpg

  Hinnasenteret et kurs- og aktivitetssenter

  I Hinnasenteret kan man finne en rekke kurs og aktiviteter som kanskje er det rette nettopp for deg. De aller fleste man kommer i kontakt med her i bydelen tror at Hinnasenteret er et sted med kristne aktiviteter styrt av Hinna kirke. Det er en myte

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 09:57
  Bilde 226.jpg

  Jåttåvågen Båtforening 50 år

  Jåttåvågen Båtforening fyller 50 år lørdag 16 juni. På jubileumsdagen vil det bli diverse aktiviteter for å feire dagen i og omkring båthavna og klubbhuset i Jåttåvågen i kjernetiden 11 til 15 forteller, Svein Olav Joakimsen og Egil Schanche, styremedlemmer i foreningen og de to som er ansvarlig for jubileumsarrangementet 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 09.05.2018 - 10:09
  Liggende bilde.jpg

  Kongens fortjenestemedalje til Signe Godeset Figved

  Det er velkjent i hele bydelen at vår alles kjære, respekterte, omsorgsfulle og med en tanker for alle, tidligere lærer ved Jåtten skole, Signe Godeset Figved, ble tildelt Kongens fortjenestemedalje. Medaljen ble overrakt av Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa på en stor tilstelning på Jåtten skole mandag 19. februar.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.05.2018 - 18:24
  DSC_0303.JPG

  Kultur på tvers

  Det er på bydelshuset det skjer!

  Av Martine Bolognini

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 12:32
  DSC_01842.JPG

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 10:14
  Bilde113.jpg

  Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna Norgesmesteren junior i Squash

  Etter 22 år fikk Hafrsfjord squashklubb sin første norgesmester. Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna ble norgesmester under junior squash-NM i Bergen første helg etter påske.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken