Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 09:39

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  Da Ivar Røysland bygde huset på Hinna i 1959, kunne han se over til Dale. Nå står det blokker i veien og husene ligger tett i tett. -Dette var langt ut på landsbygda da vi bygde. Her var kyr og hester. Vi bor i det eldste huset her i gaten, forteller Røysland. -Vi har hatt en fantastisk tid her på Hinna, og vi er heldige som fremdeles kan bo i vårt eget hus. Vi har flotte naboer og da vi kom hit, kjente vi halve bygda.

  Aktiv pensjonist

  Pensjonisten ligger ikke på latsiden. I kjelleren har han verksted der han driver med treskjæring og dreiing. Kona har systue på loftet. Annenhver tirsdag møter de opp på Fredheim. Der er det formiddagstreff med tale og sang, mat og kaffe. -Og utlodning, legger Røysland til.

  Det er helst Betlehem Røysland og kona går til. -Jeg har også vært prestens medhjelper i Hinna Kirke og var med i en av komitéene ved bygging av kirken for 50 år siden, sier Røysland.

  Kryssord skjerper hjernen

  -Jeg regner meg som en gammel mann. Jeg kjører fremdeles bil, men jeg liker meg ikke så godt på motorveien.

  Da vi spør om resepten på et langt og sunt liv, svarer Røysland at han tror det å løse kryssord er viktig. Det skjerper hjernen. Han leverer jevnlig inn kryssord til både Aftenbladet og Vårt Land. Kaffekoppene vi drikker av beviser at premiene har kommet tett. -Vi går også mye turer når det ikke er glatt og dårlig vær. Da har vi tredemøllen i stuen og trimsykkel i kjelleren, sier han og legger til at han ikke har problemer med hverken syn eller knær.

  -I 1987 fikk jeg hjerteproblemer og ble sendt til Glasgow for operasjon. I Stavanger var det ikke mulig å få slik behandling på sykehuset. I 2002 måtte jeg til Feiring-klinikken for ny operasjon, forteller Røysland.

  Jåtten skole

  Ivar Røysland ble født i oktober 1927 på en gård i Finsland kommune, som senere ble sammenslått med Greipstad og Øvrebø, og ble til Songdalen kommune, tre mil fra Kristiansand. -Jeg tok realskole i 1947 som privatist i Mandal, så var det to år i militæret og Befalskole. Etter et år på Gimlemoen, reiste jeg til Kristiansand på lærerskole. Der møtte jeg min kone. Hun er fra Vaulen, og det ble til at vi reiste vestover. Først hadde jeg en post i Bjerkreim, så kom jeg til Jåtten skole og var lærer der fram til 1966. Da søkte jeg på rektorstillingen, og fikk jobben. Den hadde jeg i 18 år, fram til 1984. Jeg tror det er viktig med kontinuitet i slike stillinger, mener Røysland. -Vi hadde det fantastisk på Jåtten. Flinke og fornøyde lærere og flotte elever. Jeg tror at når lærerne trives, gjør de en bedre jobb, og det gagner elevene, sier han og legger til at han også har utdannelse innen spesialpedagogikk, og underviste elever med lærevansker. Han har ellers undervist i de fleste fag, og liker best matematikk.

  Røysland tror elevene lærer mer i dag, men mener det var mer ro i klassen før. -Elevene er nok mer frimodige nå, mer ledige og ikke så bundne som før. Men de mangler den respekten vi opplevde før, sier han.

  Multiplikasjonstabellen og kristen kultur

  -Da jeg jobbet som lærer var det rene jente- og gutteklasser. Jeg mener det er en fordel å ha blandingsklasser. Det gir mer ro i klassene. Røysland har tro på at den digitale verden er kommet for å bli. Selv er han på nett og bruker PC, nettbrett, smarttelefon og Fitbit. -Men jeg er bekymret over at håndskriften kanskje forsvinner, og så hører jeg at multiplikasjonstabellen ikke lenger er så viktig. Det håper jeg er feil. Jeg synes også at kravene er for store for de som ikke får det til. Det er synd med de som faller utenfor og ikke får skolepapirer. De kan bli flinke arbeidsfolk, men kravene i arbeidslivet er store. Skolen er nok bedre i dag, likevel.

  -Jeg er uenig i enkelte skolers flukt fra vår kristne kultur. Det er viktig å ta vare på kulturen vår, den er vår identitet, mener Røysland.

  Sørlandet og ferie

  På 90-årsdagen i fjor høst kom det mange gratulasjoner. -Den beste hilsenen jeg fikk var en tidligere elev som fortalte meg at jeg hadde betydd mye for ham, og at jeg hadde lært ham mye matte. Det gjorde godt å høre, sier han.

  Hver sommer reiser Røysland og kona til Sørlandet. -Det er ikke så mange igjen i familien, men jeg har ei søster og mange onkelbarn. Vi har hytte i Finsland. Det er godt å komme dit, sier Røysland som selv er far til fire barn, bestefar til elleve og oldefar til ni. De bor alle i nærheten. Den som bor lengst borte, bor i Sandnes. På spørsmål om han har vurdert å reise til varmere strøk når vinteren kommer, er han sikker i sin sak: Nei, det frister ikke!


   
  1
  Ja akkurat sånn er onkel Ivar. Moro å lese.Helsing Wenche - Av Ditt navn 31.05 (18:24)

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.09.2020 - 09:13
  Bilde 160.jpg

  Fotballen har vært en trygg havn

  I 1987 ble navnet til Hans Arne Haga (37) nevnt for første gang i en årsrapport i klubben. Siden da har Hansi, som de fleste kaller ham, vært en del av Hinna fotball, som han i dag er daglig leder for.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 17.02.2020 - 10:55
  DSC_6045.JPG

  Elli på Bistroen

  I april i fjor feiret Hinna Bistro 30 år. Daglig leder, Eldbjørg (Elli) Høiland Schjølberg har vært der i alle år. Og hun er klar for flere år

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 02.12.2019 - 15:14
  DSC_6015.JPG

  Bydelsprofil: Thorbjørn Hinna (71)

  Idretten har gitt meg så mye

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 02.09.2019 - 23:56
  FOTORA~1.JPG

  Bydelsprofilen: Therese Øvstebø Markhus (41)

   

  Heddapris for originalitet og godt spill.

  The Mute - en kjælighetshistorie uten ord – bare musikk og kropp som formidler historien, fikk Heddaprisen 2019 for ”Årets forestilling”. Therese Øvstebø Markhus fra Gausel hadde ansvaret for koreografien. Janove Ottesen og Christian Eriksen skrev manus og laget musikken, Arne Nøst og Christian Eriksen hadde regien.

   

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 19.02.2018 - 12:27
  IMG_0520.jpg

  Bydelsprofilen: Sverre Torgersen

  For Sverre Torgersen har den kristne aktiviteten på Hinna vært det mest sentrale. Han mener Hinna er en god bydel å bo i.

  » Les hele saken