Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Nærmiljø

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 09:57

  Jåttåvågen Båtforening 50 år

  Jåttåvågen Båtforening fyller 50 år lørdag 16 juni. På jubileumsdagen vil det bli diverse aktiviteter for å feire dagen i og omkring båthavna og klubbhuset i Jåttåvågen i kjernetiden 11 til 15 forteller, Svein Olav Joakimsen og Egil Schanche, styremedlemmer i foreningen og de to som er ansvarlig for jubileumsarrangementet 

  Jubileumsdagen

  -Blant annet blir det bruktsalg av maritime saker og ting som er relatert til båtlivet, fiskekonkurranse for barn, og selvsagt vanlig kafe salg fra klubbhuset. Jubileumsdagen avsluttes med en fjordtur for medlemmer og innbudte om kvelden med Nattrutens dronning M/S Sandnes, der ombord blir det selvsagt festmiddag mens vi seiler gjennom Ryfylkefjordene, forteller de to styremedlemmene.

  Båtforeningen

  Foreningens WEB side: http://www.jb-forening.no/ ønsker deg velkommen på følgende måte:

  «Velkommen til Jåttåvågen Båtforening. Foreningens formål er å arbeide for en god småbåthavn med et godt båtmiljø for medlemmene, spre kunnskap og interesse for båtbruk og sjøvett og ivareta medlemmenes interesser som båtbrukere overfor myndigheter og samfunn».

  -På denne side og på deres Facebook side: https://www.facebook.com/groups/135902383093676/about/ vil det komme ytterligere kunngjøringer om jubileumsprogrammet, forteller de to båtentusiastene. Her vil også «Historien om Jåttåvågen båtforening fra 1968 til 2018» et jubileumsskrift ført i pennen av Svein Olav Joakimsen bli lagt inn til jubileumsdagen.

  Båtforeningen er ansett som en av Norges beste, noen av adjektivene er følgende;

                  -Veldrevet

                  -God økonomi

                  -Tilfredsstiller alle HMS og sikkerhetsforskrifter

                  -Har statistikk over alle feil og mangler gjennom årene på avansert datasystem

                  -Tilfredsstiller alle miljøkrav til avrenning og rensing

  Dugnader

  -Vi har store dugnader to ganger i året, dette gjelder forefallende arbeid på anlegget vårt. Vi har folk som brenner for foreningen. Noen av disse er selvsagt våre «pensjonister» som møtes på torsdag hver uke i kafferommet oppe ved siden av havnekontoret. Her sitter historiene og latteren løst og ethvert verdens-, og lokalproblem kan bli løst, forteller Joakimsen og Schanche.

  Øket kapasitet større båter

  -Vi har lenge hatt egen stor Portelkran som kan «handle», ta på land/sjøsette «store båter» i motsetning til andre småbåthavner der de bruker å leie inn mobile kraner. Men, dagens og framtidens båter ser ut til å bli litt større enn de som seiler i dag så vi har planer om å fornye kranen til en større som kan ta opptil 25 tonn til neset år. En form for jubileumsgave til oss selv.

  Noe av det mest miljøskapende med båtlivet er jo nettopp det som forgår på land nå om våren; båtpussen. Man trenger fortsatt vasking og bunnsmurning, men nye båter er som nye biler, man kan ikke lenger mekke på maskineri og elektro, det meste er elektronisk styrt og krever ekspertise. Likevel er det alltid et yrende liv her i båthavnen om våren. Båtpussen er fortsatt den ene tradisjonelle aktivitet som skaper best samhold og miljø.

  Medlemmene

  Båtforeningen er en vital organisasjon med ca. 1100 medlemmer. Vital og Vital? hoved tyngden av medlemmene er «eldre» menn. Båtlivet, det å seile mellom holmer og skjær, har vært og er tradisjonelt en mannsdominert virksomhet. Verden er blitt slik i dag at skal man drive med båtsport må man ha både tid og penger. En egnet båt å dra på langtur med koste ikke så rent lite.  Her i vårt distrikt med et noe vått normalklima, selv sommerstid er nesten kravet at man trenger tak over hodet også i båten. Av disse årsaker er det derfor ikke uvanlig at de fleste båteiere er litt opp i årene, men vi har selvsagt også endel yngre medlemmer.  I hele vår region er det veldig vanskelig å få båtplass, hos oss har vi venteliste på 6 til 7 år, så det er kanskje en ide å melde seg inn i god til før man kjøper seg båt.

  I framtiden ser vi kanskje for oss endringer i båtlivet, som kan gjøre det lettere å leie enn å eie, akkurat som på bilfronten.

  Litt historikk

  Vi kan anbefale våre lesere og logge seg inn på; http://www.jb-forening.no/index.cfm?id=439511 dersom de ønsker å lese de historiske fakta om båtforeningens første 50 år. Vi gjengir bare en liten sterkt redigert smakebit.

  «Foreningens historie kan deles inn i tre epoker.

  Den første; fra stiftelsen i 1968 da foreningen skiftet navn fra Hinna og omegn båtlag til, Jåttåvågen båtforening. Da lå havnen bak en fyllingsmolo ved det som ble kalt «skitkaien» Antall båter var ca. 60 - 70, for det meste motorbåter på 20 - 24 fot. I 1971 startet byggingen av Ekofisktanken i et basseng ved siden av havnen. Båtforeningen fikk overta dette bassenget til båthavn.

  Den andre; allerede i 1972 kunne foreningen flytte båtene over i den nye havnen som kunne romme ca. 5 - 600 båter. Da NC ønsket å utvide sin virksomhet i 1991 trengte de området vi var tildelt. Det var greit for foreningen mot at kommunen/NC skaffet en tilsvarende havn i bydelen. Det skulle vise seg å bli litt vanskelig og flere alternativer ble utredet.  Tilslutt kom man til enighet og havnen skulle bli bygget på Klubben på Boganeset, der den ligger i dag.

  Den tredje; startet den 3. april 1992 da den nye havnen ble innviet av ordfører Tore Nordtun. Steinmoloen var 450 meter lang og det gikk med 6000 lastebillass. Men det utgjorde bare ca. 40% av massen. Resten, hele 160 000 kubikkmeter ble fraktet på lektere fra Rennfast utbyggingen.»

  Klubbhuset

  I 1991 overtok foreningen administrasjonsbygget til Botne og Forsand sandtak ved innkjøringen til havnen. Dette er i dag klubbhus og møtelokale for foreningen, og det leier vi også ut som selskapslokale.

  Medlem i KNBF

  -Jåttåvågen båtforening er medlem i Kongelig Norsk Båtforening og Faglig råd for de kommunale småbåthavnene i Stavanger avslutter Svein Olav Joakimsen og Egil Schanche.

  HINNAvis ønsker båtforeningen til lykke med 50 års jubileet den 16 juni.

   

   

   


   

  Nærmiljø

  Publisert 03.09.2019 - 17:18
  Nr 115.JPG

  Drømmer om eget konditori

  Sophie Rosén (12) drømmer om å starte et eget konditori en dag.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.09.2019 - 17:14
  DSC_5893.JPG

  Lufteturen bydelsguide og fotokonkurranse

  Andreas Vollan lager bydelsguider for barnefamilier i bydelene i Stavanger. Nå er turguiden ”Hinna for kids” klar!

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 02.09.2019 - 23:41
  Nr 2 - Politisk enighet under debatten.jpg

  Slår ring om Sørmarka

  Det var et godt oppmøte i Sørmarka mandag 26. august da Sørmarkas Venner sammen med sine medarrangører inviterte til grillfest, aktiviteter, foredrag og politisk debatt rundt sikring av markagrensa i Sørmarka.

   

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:48
  Nr 110.jpg

  Frue Gamlehjem - 100 år

  Fredag 26. april var det stor festivitas på Frue Gamlehjem på Hinna. Det var 100 år siden gamlehjemmet ble bygget og stuen var fylt til renden med gjester og god mat.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:34
  IMG_6423.JPG

  Bydelspolitiker: Kristin Bade Veire (V)

  Kristin Bade Veire (75) er genuint opptatt av at barn skal ha trygg skolevei. Hun jobber også for at Hinna bydel skal få sin egen svømmehall og hun er stolt over å dele ut Hinnaprisen.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 16:23
  Nr 17.jpg

  Frue gamlehjem 100 år

  I år er det 100 år siden Frue gamlehjem ble åpnet. Det skal feires med jubileumsfest og utgivelse av jubileumsbok.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 12:15
  Ordfører Christine Helgø Sagen under åpningen av Gamleveien.jpg

  Åpning av Gamleveien på Hinna

  Etter nærmere to år med arbeid åpnet Gamleveien på Hinna 18. desember. 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 12:02
  Grethe SH.jpg

  Bydelspolitiker: Grethe Eriksen (H)

  Grethe Eriksen har vært politisk aktiv siden lokalvalget i 2003, og har i alle år vært i Hinna bydelsutvalg, en periode i Innvandrerrådet, vært fast medlem av Kommunalstyret for byutvikling og vara til bystyret i flere perioder. Nå trekker hun seg til høsten, og pensjonerer seg i april som 62-åring.

  » Les hele saken