Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 10:09

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

   

  Med en gang solen skinner tar vi på oss hansker og kravler rundt i bedene på jakt etter ugress vi kan fjerne.  Det er nemlig smart å begynne med det kjedeligste først, pleier min mor å si, da mener hun luking i bed, raking av plen og klipping av roser. Rosene klipper jeg ikke før etter påske. Rosene får kalk og gjødsel etter klipping, de  liker kalkrik jord. Litt kalk gir også sterkere blader, noe som igjen gjør plantene sterkere mot soppsykdommer. Rosene trenger mye gjødsel for å blomstre rikt, jeg gir dem rosegjødsel eller hønsegjødsel tre ganger i året, ved klipping, en gang til i starten på juni, og tilslutt en omgang i slutten på juli for å gi dem nok krefter til å blomstre lenge utover høsten.

  Plenen ser gjerne litt stusselig ut etter vinteren? For å få en frodig og grønn plen – uten for mye mose er det viktig å gjødsle. Jeg anbefaler Helgjødsel, som er en hønsegjødsel med tilsatt litt ekstra nitrogen for å gjøre plenen enda grønnere. Gjødsle hver 8.uke fram til oktober – kalking trengs stort sett ikke oftere enn hvert 5.år, det er gjødselen som hjelper på å bli kvitt mosen. Gjødsel er mat for plenen, og får gresset til å gro, og da slipper ikke mosen så godt til. Klipp plenen ofte, og still opp høyden så du ikke klipper plenen for kort – og husk jo mer du går på plenen, dess mindre liker mosen seg.

  Så tømmer jeg ut gammel jord fra krukkene , da dette ikke ble gjort i fjor høst. Når dette er gjort kan vi begynne plante nytt. Litt nye roser må jeg alltid ha – helst noen som dufter, noen stauder og ikke minst nye krydderplanter til pallekarmen er det første som blir plantet. Vi har mange forskjellige krydderplanter i pallekarmen vår, og bruker dem flittig til dressinger, pesto og kryddersmør.

  Her er oppskrift på en god urtedressing:

  Siris rømmedressing:

   

  • 1 boks lettrømme
  • Ca 2 dl forskjellige urter fint opphakket. Vi bruker ofte en blanding av gressløk, persille og koriander, men både dill og mynte er godt til denne dressingen.
  • Smak til med hvitvinseddik og sukker

   

   Pallekarmen fylles med ny, god jord og dekkes med fiberduk etter planting så ikke sneglene kommer til, dette gjør og at plantene vokser raskere. En liten stikketikett med navn på hver plante gjør det lettere for ungene å springe ut og klippe inn urter til mor.

   

   

  Så er det tid for det kjekkeste – nemlig å plante i krukkene.  Krukkene blir satt i grupper, og jo større krukkene er jo bedre – store krukker trenger å vannes sjeldnere og det er helt klart en fordel. Jeg syns det er litt greit med en blanding av sommerblomster og flerårige busker i krukkene. Hengende lerk er en favoritt, da passer det fint med noen hengende sommerblomster under og matcher i fargen med blomstene i de andre krukkene i gruppen.

  Planting i krukker:

  Legg først en liten stoffbit i bunnen av krukken som dekker hullet i bunnen, dette for at ikke lecaen skal sette seg i hullet og tette krukken. Så fyller vi på med leca – ca 10 cm før vi fyller resten av krukken med krukkejord. Krukkejord er bedre egnet til bruk i krukker da den inneholder bla langtidsvirkende gjødsel – så blomstene får mat jevnt utover sommeren, leire som holder på fuktigheten, litt sand og Rotkraft – som gjør at plantene setter bedre røtter, noe som igjen gjør at de vokser bedre og blir flotte og kraftige.

  Sommerblomster trenger god og næringsrik jord – de skal blomstre rikt hele sommeren, og til det trenger de mye mat. Busker og trær i krukker er ikke så kravstore til vekstmedium – der kan du bruke god plantejord, og heller gjødsle litt inn imellom. Har du krukker med flerårige vekster i hvor jorden har sunket litt sammen er det lurt å fylle på med kugjødselkompost på toppen, da får jorden i krukken nytt liv og blir mer næringsrik. Vet du ikke helt hva du skal plante i krukkene dine, så kom opp til oss så hjelper vi deg.  Vi vet hvilke  sommerblomster som vil passe hos deg, og nå er utvalget  på topp. Nyt våren i hagen!

  Nå er utvalget stort, kom gjerne innom og spør oss om råd.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-020.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:17
  Bilde 152.jpg

  Våre lokale eksperter på lyd og bilde

  Showroom leverte lyd og bilde til super suksessen på Festplassen i Hinna Park på ettervinterens kaldeste dag. Da brølene til Dovregubben i sin hall gjallet mellom bygningen i jåttåvågen og samlet oppimot 700 for det meste barn og unge foran storskjermen deres.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 07.05.2018 - 10:09
  krydder.JPG

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:59
  Bilde 317.jpg

  Ramirent på Gausel er mer enn utleie av maskiner og stillaser

  Ramirent er representert i 10 land og har 2800 ansatte, hvorav 440 er i Norge fordelt på 40 utleiesteder. På Gausel er vi totalt 14 ansatte forteller Solveig Hellstrøm som er Regionsjef Vestlandet, det vil si en kvinnelig sjef for Ramirent sine utleiesteder i de 4 Vestlandsfylkene.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:49
  Bilde 229.jpg

  Kolumbus her og nå, og i fremtiden

  Kolumbus har som mål å få flest mulig til å sette bilen hjemme og heller reise kollektivt, sykle eller gå til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Dette er i tråd med regjeringens og fylkeskommunens nullvekstmål. For å nå dette målet har vi sett oss nødt til å gjøre til dels store justeringer i det etablerte rutetilbudet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 10:55
  Bilde 1 Hinnasenteret.jpg

  Hinnasenteret et kurs- og aktivitetssenter

  I Hinnasenteret kan man finne en rekke kurs og aktiviteter som kanskje er det rette nettopp for deg. De aller fleste man kommer i kontakt med her i bydelen tror at Hinnasenteret er et sted med kristne aktiviteter styrt av Hinna kirke. Det er en myte

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 09:57
  Bilde 226.jpg

  Jåttåvågen Båtforening 50 år

  Jåttåvågen Båtforening fyller 50 år lørdag 16 juni. På jubileumsdagen vil det bli diverse aktiviteter for å feire dagen i og omkring båthavna og klubbhuset i Jåttåvågen i kjernetiden 11 til 15 forteller, Svein Olav Joakimsen og Egil Schanche, styremedlemmer i foreningen og de to som er ansvarlig for jubileumsarrangementet 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 09.05.2018 - 10:09
  Liggende bilde.jpg

  Kongens fortjenestemedalje til Signe Godeset Figved

  Det er velkjent i hele bydelen at vår alles kjære, respekterte, omsorgsfulle og med en tanker for alle, tidligere lærer ved Jåtten skole, Signe Godeset Figved, ble tildelt Kongens fortjenestemedalje. Medaljen ble overrakt av Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa på en stor tilstelning på Jåtten skole mandag 19. februar.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.05.2018 - 18:24
  DSC_0303.JPG

  Kultur på tvers

  Det er på bydelshuset det skjer!

  Av Martine Bolognini

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 12:32
  DSC_01842.JPG

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 10:14
  Bilde113.jpg

  Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna Norgesmesteren junior i Squash

  Etter 22 år fikk Hafrsfjord squashklubb sin første norgesmester. Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna ble norgesmester under junior squash-NM i Bergen første helg etter påske.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken