Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 10:09

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

   

  Med en gang solen skinner tar vi på oss hansker og kravler rundt i bedene på jakt etter ugress vi kan fjerne.  Det er nemlig smart å begynne med det kjedeligste først, pleier min mor å si, da mener hun luking i bed, raking av plen og klipping av roser. Rosene klipper jeg ikke før etter påske. Rosene får kalk og gjødsel etter klipping, de  liker kalkrik jord. Litt kalk gir også sterkere blader, noe som igjen gjør plantene sterkere mot soppsykdommer. Rosene trenger mye gjødsel for å blomstre rikt, jeg gir dem rosegjødsel eller hønsegjødsel tre ganger i året, ved klipping, en gang til i starten på juni, og tilslutt en omgang i slutten på juli for å gi dem nok krefter til å blomstre lenge utover høsten.

  Plenen ser gjerne litt stusselig ut etter vinteren? For å få en frodig og grønn plen – uten for mye mose er det viktig å gjødsle. Jeg anbefaler Helgjødsel, som er en hønsegjødsel med tilsatt litt ekstra nitrogen for å gjøre plenen enda grønnere. Gjødsle hver 8.uke fram til oktober – kalking trengs stort sett ikke oftere enn hvert 5.år, det er gjødselen som hjelper på å bli kvitt mosen. Gjødsel er mat for plenen, og får gresset til å gro, og da slipper ikke mosen så godt til. Klipp plenen ofte, og still opp høyden så du ikke klipper plenen for kort – og husk jo mer du går på plenen, dess mindre liker mosen seg.

  Så tømmer jeg ut gammel jord fra krukkene , da dette ikke ble gjort i fjor høst. Når dette er gjort kan vi begynne plante nytt. Litt nye roser må jeg alltid ha – helst noen som dufter, noen stauder og ikke minst nye krydderplanter til pallekarmen er det første som blir plantet. Vi har mange forskjellige krydderplanter i pallekarmen vår, og bruker dem flittig til dressinger, pesto og kryddersmør.

  Her er oppskrift på en god urtedressing:

  Siris rømmedressing:

   

  • 1 boks lettrømme
  • Ca 2 dl forskjellige urter fint opphakket. Vi bruker ofte en blanding av gressløk, persille og koriander, men både dill og mynte er godt til denne dressingen.
  • Smak til med hvitvinseddik og sukker

   

   Pallekarmen fylles med ny, god jord og dekkes med fiberduk etter planting så ikke sneglene kommer til, dette gjør og at plantene vokser raskere. En liten stikketikett med navn på hver plante gjør det lettere for ungene å springe ut og klippe inn urter til mor.

   

   

  Så er det tid for det kjekkeste – nemlig å plante i krukkene.  Krukkene blir satt i grupper, og jo større krukkene er jo bedre – store krukker trenger å vannes sjeldnere og det er helt klart en fordel. Jeg syns det er litt greit med en blanding av sommerblomster og flerårige busker i krukkene. Hengende lerk er en favoritt, da passer det fint med noen hengende sommerblomster under og matcher i fargen med blomstene i de andre krukkene i gruppen.

  Planting i krukker:

  Legg først en liten stoffbit i bunnen av krukken som dekker hullet i bunnen, dette for at ikke lecaen skal sette seg i hullet og tette krukken. Så fyller vi på med leca – ca 10 cm før vi fyller resten av krukken med krukkejord. Krukkejord er bedre egnet til bruk i krukker da den inneholder bla langtidsvirkende gjødsel – så blomstene får mat jevnt utover sommeren, leire som holder på fuktigheten, litt sand og Rotkraft – som gjør at plantene setter bedre røtter, noe som igjen gjør at de vokser bedre og blir flotte og kraftige.

  Sommerblomster trenger god og næringsrik jord – de skal blomstre rikt hele sommeren, og til det trenger de mye mat. Busker og trær i krukker er ikke så kravstore til vekstmedium – der kan du bruke god plantejord, og heller gjødsle litt inn imellom. Har du krukker med flerårige vekster i hvor jorden har sunket litt sammen er det lurt å fylle på med kugjødselkompost på toppen, da får jorden i krukken nytt liv og blir mer næringsrik. Vet du ikke helt hva du skal plante i krukkene dine, så kom opp til oss så hjelper vi deg.  Vi vet hvilke  sommerblomster som vil passe hos deg, og nå er utvalget  på topp. Nyt våren i hagen!

  Nå er utvalget stort, kom gjerne innom og spør oss om råd.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 321.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:11
  Fasade_Jåttåflaten_27_DSC1907.jpg

  Wintershall - kommet for å bli

  Lengst ute i Jåttåvågen ved det skjeve tårnet ligger kontorlokalene til oljeselskapet Wintershall. Selskapet med det litt vanskelige navnet som uttales ´Vinters-hall´.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2018 - 22:49
  eplehekk.jpg

  Hagespalten: Høst i hagen

  Sensommer og høst er en fin tid å plante bærbusker og frukttrær på. Epletreet er mest populært.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 22:06
  jattavagveien10_5KA37954.jpg

  Aker BP blir på Hinna

  Ny vekst har resultert i flere ansatte. Spørsmålet om kontorbygget var stort nok, dukket opp. Nå har selskapet spredt seg i flere bygg i Hinna Park. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-014-21.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 18:10
  Bilde 1.jpg

  .....Bare en luftetur

  Nytt hefte med lufteturer for Hinna bydel kommer ut sommeren 2019. Har du gode forslag? 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 17:09
  Bilde 1 Leif Arild.jpg

  Hinna Rør - en liten bedrift med kvalifiserte rørleggere

   

  Hinna Rør har sitt kontor og et lite delelager i Liveien på sentrale Hinna og ledes av Leif Arild Michaelsen. Dette er bedriften for alle i bydelen som trenger hjelp med rørleggerarbeid. Det er et lite firma med kort reaksjonstid som er lett å tilkalle og kjøreavstanden er kort til der du bor.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:48
  DSC_0301.JPG

  Kultur på tvers

  Dette skjer på bydelshuset: 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:26
  Bilde 156.jpg

  Hinnaprisen 2017

  Hinnaprisen for 2017 ble som vanlig utdelt under 17. maifeiringen på Jåtten skole.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria2.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød4.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken