Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 10:09

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

   

  Med en gang solen skinner tar vi på oss hansker og kravler rundt i bedene på jakt etter ugress vi kan fjerne.  Det er nemlig smart å begynne med det kjedeligste først, pleier min mor å si, da mener hun luking i bed, raking av plen og klipping av roser. Rosene klipper jeg ikke før etter påske. Rosene får kalk og gjødsel etter klipping, de  liker kalkrik jord. Litt kalk gir også sterkere blader, noe som igjen gjør plantene sterkere mot soppsykdommer. Rosene trenger mye gjødsel for å blomstre rikt, jeg gir dem rosegjødsel eller hønsegjødsel tre ganger i året, ved klipping, en gang til i starten på juni, og tilslutt en omgang i slutten på juli for å gi dem nok krefter til å blomstre lenge utover høsten.

  Plenen ser gjerne litt stusselig ut etter vinteren? For å få en frodig og grønn plen – uten for mye mose er det viktig å gjødsle. Jeg anbefaler Helgjødsel, som er en hønsegjødsel med tilsatt litt ekstra nitrogen for å gjøre plenen enda grønnere. Gjødsle hver 8.uke fram til oktober – kalking trengs stort sett ikke oftere enn hvert 5.år, det er gjødselen som hjelper på å bli kvitt mosen. Gjødsel er mat for plenen, og får gresset til å gro, og da slipper ikke mosen så godt til. Klipp plenen ofte, og still opp høyden så du ikke klipper plenen for kort – og husk jo mer du går på plenen, dess mindre liker mosen seg.

  Så tømmer jeg ut gammel jord fra krukkene , da dette ikke ble gjort i fjor høst. Når dette er gjort kan vi begynne plante nytt. Litt nye roser må jeg alltid ha – helst noen som dufter, noen stauder og ikke minst nye krydderplanter til pallekarmen er det første som blir plantet. Vi har mange forskjellige krydderplanter i pallekarmen vår, og bruker dem flittig til dressinger, pesto og kryddersmør.

  Her er oppskrift på en god urtedressing:

  Siris rømmedressing:

   

  • 1 boks lettrømme
  • Ca 2 dl forskjellige urter fint opphakket. Vi bruker ofte en blanding av gressløk, persille og koriander, men både dill og mynte er godt til denne dressingen.
  • Smak til med hvitvinseddik og sukker

   

   Pallekarmen fylles med ny, god jord og dekkes med fiberduk etter planting så ikke sneglene kommer til, dette gjør og at plantene vokser raskere. En liten stikketikett med navn på hver plante gjør det lettere for ungene å springe ut og klippe inn urter til mor.

   

   

  Så er det tid for det kjekkeste – nemlig å plante i krukkene.  Krukkene blir satt i grupper, og jo større krukkene er jo bedre – store krukker trenger å vannes sjeldnere og det er helt klart en fordel. Jeg syns det er litt greit med en blanding av sommerblomster og flerårige busker i krukkene. Hengende lerk er en favoritt, da passer det fint med noen hengende sommerblomster under og matcher i fargen med blomstene i de andre krukkene i gruppen.

  Planting i krukker:

  Legg først en liten stoffbit i bunnen av krukken som dekker hullet i bunnen, dette for at ikke lecaen skal sette seg i hullet og tette krukken. Så fyller vi på med leca – ca 10 cm før vi fyller resten av krukken med krukkejord. Krukkejord er bedre egnet til bruk i krukker da den inneholder bla langtidsvirkende gjødsel – så blomstene får mat jevnt utover sommeren, leire som holder på fuktigheten, litt sand og Rotkraft – som gjør at plantene setter bedre røtter, noe som igjen gjør at de vokser bedre og blir flotte og kraftige.

  Sommerblomster trenger god og næringsrik jord – de skal blomstre rikt hele sommeren, og til det trenger de mye mat. Busker og trær i krukker er ikke så kravstore til vekstmedium – der kan du bruke god plantejord, og heller gjødsle litt inn imellom. Har du krukker med flerårige vekster i hvor jorden har sunket litt sammen er det lurt å fylle på med kugjødselkompost på toppen, da får jorden i krukken nytt liv og blir mer næringsrik. Vet du ikke helt hva du skal plante i krukkene dine, så kom opp til oss så hjelper vi deg.  Vi vet hvilke  sommerblomster som vil passe hos deg, og nå er utvalget  på topp. Nyt våren i hagen!

  Nå er utvalget stort, kom gjerne innom og spør oss om råd.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 16.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 18.02.2019 - 13:23
  IMG_22532.jpg

  Tidlig vår i hagen

  Begynner det å krible i fingrene? Når sola først titter fram i februar og hagegleden igjen melder seg er det kjekt å få gjort litt ute.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 16:23
  Nr 17.jpg

  Frue gamlehjem 100 år

  I år er det 100 år siden Frue gamlehjem ble åpnet. Det skal feires med jubileumsfest og utgivelse av jubileumsbok.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 12:40
  DSC_0951.JPG

  Moderne gårdsdrift på Jåttå

  Torgeir Kinn driver gård på Jåttå og skal i 2019 levere 420.000 liter melk. Gården produserer strøm via solcellepaneler og melkerobot gjør bondelivet mer fleksibelt.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 12:15
  Ordfører Christine Helgø Sagen under åpningen av Gamleveien.jpg

  Åpning av Gamleveien på Hinna

  Etter nærmere to år med arbeid åpnet Gamleveien på Hinna 18. desember. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 4 - I en campervan kan man selv velge utsikten fra soverommet.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:29

  Hvem vil du foreslå til Hinnaprisen for 2018?

  Kanskje trenger du å klø deg litt i hodet, eller så ramler tanken ned med en gang: jo, han har virkelig gjort en innsats for kulturlivet og det sosiale livet i Hinna bydel i 2018.  Eller hun? Eller de?

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:06
  bilde 232.jpg

  Kultur på tvers

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2019 - 16:14
  DSC_57092.jpg

  Norges beste orienteringsløpere til Gausel!

  Lørdag 30. mars arrangerer Stavanger orienteringsklubb første dag av Sprintliga 2019 på Gausel.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken