Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Næringsliv

Print
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 10:49

  Kolumbus her og nå, og i fremtiden

  Kolumbus har som mål å få flest mulig til å sette bilen hjemme og heller reise kollektivt, sykle eller gå til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Dette er i tråd med regjeringens og fylkeskommunens nullvekstmål. For å nå dette målet har vi sett oss nødt til å gjøre til dels store justeringer i det etablerte rutetilbudet.

   

  HINNAvis har stilt Kolumbus en del spørsmål om vi kan se forbedringer i rutenettet i vår bydel med det første. Dette er hva selskapets nye Kommunikasjonssjef Grethe Skundberg svarte.  Dessuten lover hun «Vi kan gjerne ta en oppfølging ved en senere anledning»

  Planlegging

   -Når vi planlegger og administrerer kollektivtrafikk finnes det derfor noen prinsipper vi har valgt å følge, som skal gjøre det enklere å ta vanskelig valg.

  En  oversikt over disse prinsippene kan du lese mer om her: https://www.kolumbus.no/globalassets/articles/faktahefte-prinsipper-for-kollektivtrafikken-i-rogaland.pdf

  Hva betyr dette for oss som bor på Hinna?

  -For mange betyr det at de har buss tilgjengelig døgnet rundt ettersom rute 2 går mellom Tananger – Stavanger – Sandnes hele døgnet. For noen betyr det at det blir like raskt eller raskere å benytte seg av andre transportformer enn bilen. For noen betyr det at sykkel/el-sykkel blir mer aktuelt for korte reisestrekninger. For noen betyr det at det blir noe lenger å gå til holdeplassen, og for noen betyr det at bilen fortsatt er mest hensiktsmessig.

   Hva betyr det for Kolumbus?

  -Utfordringene med å nå målet er blant annet at kollektivtrafikken i dag ikke alltid har konkurransedyktig reisetid ettersom fremkommeligheten er for dårlig. Nye, spredte byområder krever nye tilbud, og gjør det vanskelig å optimalisere ressursutnyttelsen. Arealbruk, velstandsnivå og tilrettelegging for biltrafikken har over lang tid undergravet kollektivtrafikkens kundegrunnlag og konkurransefordeler. For å få til den ønskede utviklingen er det derfor politisk bestemt at en Bussvei på Nord-Jæren skal styrke fremkommeligheten for kollektivtrafikken på en måte som ikke er gjort tidligere. Denne endringen er så omfattende at den vil få konsekvenser for mange. Blant annet i form av endringer i infrastruktur og ruteplan.

  I juli 2016 gjorde Kolumbus rutejusteringer for å tilpasse seg fremtiden med både Jærbanen og Bussveien som ryggrad for transport i regionen vår. Bussveien utvikles fortløpende og skal etter planen stå ferdig i 2023.

  -Kolumbus er som sagt opptatt av at flest mulig skal få mulighet til å reise i regionen vår uten bil. Vi har derfor fått en utvidet rolle som mobilitetsselskap slik at vi kan se flere reisemåter i sammenheng. Kolumbus planlegger, tilrettelegger og samarbeider med andre offentlige og private aktører for at alle som bor i Rogaland skal få et så enkelt og sømløst tilbud som mulig når det gjelder både buss, båt, tog, sykkel og gåing. Dette gjelder også for Hinna bydel, men her gjenstår det fortsatt mer planlegging og politiske prosesser før vi kan gi et endelig svar på hvilket tilbud bydelen vil få. Vi setter pris på alle konstruktive tilbakemeldinger og vil ta de med oss i den videre planleggingsprosessen.

  -Som HINNAvis viser til har det skjedd store endringer i kollektivtrafikken de siste årene. Kolumbus har blant annet:

   

  • ·   I   I januar 2016 forenklet vi hele billett- og sonesystemet for buss i Rogaland. Vi gikk for eksempel fra å ha 136 til 5 soner.
  • ·         I juli 2016 gjorde vi en stor ruteendring på Nord-Jæren for å tilpasse rutene til den fremtidige Bussveien som skal stå ferdig i 2023. Her fikk vi flere døgnåpne ruter. Blant annet rute 2 som går langs FV 44 via Hinna til Sandnes.
  • ·         I juli 2016 fikk vi ca. 400 helt nye busser og Nordens største, miljøvennlige bussdepot.
  • ·         I 2016 lanserte vi bedriftsavtalen HjemJobbHjem for å tilby et bedre samarbeid med næringslivet.
  • ·         Kolumbus var først i Norge med elektriske busser, og får etter all sannsynlighet også Norges første selvkjørende buss i rute.
  • ·         I juni 2017 gikk vi fra å være et kollektivselskap med ansvar for buss og båt i Rogaland, til å bli Norges første mobilitetsselskap med ansvar for både buss, båt, tog, sykkel og gåing.
  • ·         I 2016 startet prøveprosjektet Forus Shuttle og vi blir nå de første i landet til å teste neste fase i trafikk på Forus. Lovverket har åpnet opp for å teste denne med sjåfør, men har ikke åpnet opp for å erstatte supplere enda.

   

  Forklare engasjere motivere

  -Det viktigste for Kolumbus er alltid kunden, og dersom vi lykkes med å forklare, motivere og engasjerer de som har mulighet til å reise uten bilen tror vi at det vil gjøre Rogaland til et bedre sted å leve. Vi tror at noen justeringer er nødvendige for at vi som region skal kunne fortsette å blomstre, at byene våre skal bli triveligere, og for at barna våre skal kunne fortsette å vokse opp i et like friskt og godt tilrettelagt miljø som det vi selv har hatt avslutter Grethe Skundberg.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 16.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 18.02.2019 - 13:23
  IMG_22532.jpg

  Tidlig vår i hagen

  Begynner det å krible i fingrene? Når sola først titter fram i februar og hagegleden igjen melder seg er det kjekt å få gjort litt ute.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 16:23
  Nr 17.jpg

  Frue gamlehjem 100 år

  I år er det 100 år siden Frue gamlehjem ble åpnet. Det skal feires med jubileumsfest og utgivelse av jubileumsbok.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 12:40
  DSC_0951.JPG

  Moderne gårdsdrift på Jåttå

  Torgeir Kinn driver gård på Jåttå og skal i 2019 levere 420.000 liter melk. Gården produserer strøm via solcellepaneler og melkerobot gjør bondelivet mer fleksibelt.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 12:15
  Ordfører Christine Helgø Sagen under åpningen av Gamleveien.jpg

  Åpning av Gamleveien på Hinna

  Etter nærmere to år med arbeid åpnet Gamleveien på Hinna 18. desember. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 4 - I en campervan kan man selv velge utsikten fra soverommet.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:29

  Hvem vil du foreslå til Hinnaprisen for 2018?

  Kanskje trenger du å klø deg litt i hodet, eller så ramler tanken ned med en gang: jo, han har virkelig gjort en innsats for kulturlivet og det sosiale livet i Hinna bydel i 2018.  Eller hun? Eller de?

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:06
  bilde 232.jpg

  Kultur på tvers

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2019 - 16:14
  DSC_57092.jpg

  Norges beste orienteringsløpere til Gausel!

  Lørdag 30. mars arrangerer Stavanger orienteringsklubb første dag av Sprintliga 2019 på Gausel.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken