Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 12:32

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  Rogaland Rideklubb feiret 50 år i fjor med jubileumsstevne og formell markering som ble åpnet av leder av kommunalstyre for kultur og idrett, Annamaria Gutierrez. I løpet av fjoråret ble det arrangert åtte klubbmesterskap, cuper, lands- og distriktstevner. I tillegg ble det arrangert familiedag med oppvisning i sprang av privatryttere og rideskoleelever, dressuroppvisning, høydehopping, voltige og ponnikjøring for de minste.

  Stor vekst i medlemstall

  Rogaland Rideklubb ble stiftet i 1967. Men for over 60 år siden, i 1936, møttes en håndfull heste- og rideinteresserte på Sola Strand Hotell for å stifte Stavanger Rideklubb med det formål ”å samle rideinteresserte damer og herrer for dyrking av ridesporten.” Klubben var aktiv frem til krigen og hadde så et opphold frem til 1948. Rideaktivitetene kom deretter i gang igjen og Rogaland Rideklubb ble etterhvert stiftet i 1967. På begynnelsen av 70-tallet var det aktiviteter av typen ”Ridetreff i Njåskogen” og ”Galoppløp” som foregikk. Medlemstallet vokste og allerede i 1972 var medlemstallet 165. I 1971 ble det leid en gård som Rogaland Fylkeskommune stilte til disposisjon. Det var Jonas Hinnas gård på Grannes som nå kalles for Ryttergården.

  Medlemstallet var i 1974 vokst til 250 og klubben fikk nye bokser og tre luftegårder. Mange barn og unge tilbrakte ungdomstiden på Ryttergården. De fikk et eget rom i ”Huset” som ble kalt ”Rommet”. Der var det kiosk, telefonautomat og sofakrok. Når stalltjeneste og ridning var unnagjort, spiltes det kort og hestepraten gikk ofte til langt på kveld. ”Rommet” ble senere flyttet til det nyoppussede Eldhuset.

  Endelig stod ridehallen ferdig

  Norges første ridehall med internasjonale mål ble reist i 1973 ved Sandnes og Jæren Rideklubb på Foss-Eikeland. På Ryttergården ble ønsket om ridehall nevnt allerede i 1970, men det skulle gå nesten syv år før hallen stod ferdig innviet. I 1976 ble bygget godkjent i Bystyret og høsten 1977 stod ridehallen ferdig. For å finansiere bygget, ble det leid ut til Skrettings ”Sommermarked” hele sommerhalvåret.

  Et stort ponnimijlø

  På 80-tallet satset klubben som aldri før innenfor konkurranseriding, spesielt innenfor sprang. Det ble også drevet fram et stort og aktivt ponni-miljø i løpet av kort tid. En periode hadde klubben rundt 10 svært gode ponnier som konkurrerte på nasjonalt nivå.

  Klubben hadde rideskoleundervisning for de uten egen hest og oppstalling og trening for ryttere med egen hest. Det er nå to store ridehaller og utendørsbaner på området.

  Den beste rideskolen

  Rideklubben ligger like ved Sørmarka med ridestien og optimale forhold for hest og rytter. Klubben har nettopp bygget ny stall med plass til 38 hester. Der er til enhver tid mellom 40 og 50 private der flesteparten er aktive konkurranseryttere som trener flere timer i uken. Instruktørene underviser rundt 180 rideskoleelever i uken.

  Flere Norgesmestere, Nordiskmestere, deltakelser i EM og andre internasjonale stevner har sitt opphav i Rogaland Rideklubb. De har også hvert år ryttere som er med på satsningsrupper og landslag.

  Målet er å være den beste rideklubben både på rideskole, rekruttering og sportslige resultater.

  Jobber med dyr og mennesker

  -Ungene kommer fra hele regionen, både fra Randaberg, Jørpeland og sørover, forteller James Baker, som har vært instruktør på rideskolen i flere år. Han synes han har en spennende og givende jobb. –Her jobber jeg med dyr og mennesker, ikke maskiner, sier han. Baker fikk sin første hest da han var 12 år. Han er utdannet smed, noe som har kommet godt med når det gjelder å sko hestene.

  En livsstil

  –Ridning er en fin og god aktivitet for barn og ungdom. Det er generelt en dyr sport, spesielt utstyret som brukes. Men man får så mye igjen. Ungdommene lærer å ha orden og ansvar og vi ser at når folk søker jobb i næringslivet og har hatt ridning som hobby, blir det sett på som veldig positivt, sier Baker. -De yngste er 9-10 år og rider på ponnier. Vi har i det siste fått flere voksne tilbake i hallene som hadde hest da de var ungdommer, men som har vært borte fra det en stund.

  Å drive med hester blir en livsstil. Hestefamilier legger som regel ferien sin til hestestevner og treffer andre med samme interesse.

  Tar hensyn

  -Området i Sørmarka er helt perfekt. Her beiter hestene og ungene rir på turer. Hestene får vanligvis god oppmerksomhet, folk er hyggelige og smilende. Vi har hatt en del problemer med hunder som ikke går i bånd og ikke minst offroadsyklistene. Når det er regn og mye nedbør, blir det ingen riding. Vi tar hensyn til skogen. Det gjør dessverre ikke offroadsyklistene, sier Baker.

  -Vi oppfordrer rytterne våre til å vise hensyn, være oppmerksomme på hestene i forhold til kjøretøy, trafikken og ikke ri på sykkel- og gangstier.

  Ingen tippemidler

  Selve Rogaland Rideklubb eies av medlemmene. Tomten eies av Fylkeskommunen og leie av grunnen skjer på 1-års kontrakter. Slik har det vært i 50 år. -Dette betyr at vi ikke får tildelt tippemidler. Der er regelen at man må ha minimum 10 års kontrakter. Nå er vi veldig spente på hvordan det blir med veien som skal bygges i forbindelse med det nye sykehuset på Ullandhaug. Vi har hørt at det skal lages en bussoppstillingsplass under motorveien. Det betyr at deler av vårt område må fjernes, sier Baker.

  Trenger nye medlemmer

  -Vi har 10 ukers kurs som koster 2.200,-. Det inkluderer to timer i stallen der de jobber med børsting, foring og rengjøring av boksen, så får de dra ut på tur.

  Rytterne kan ta Grønt kort som betyr at man er kvalifisert til å dra på stevner.

  Rideklubben er helt avhengige av sponsorer. -Vi lager arrangementer for sponsorene der ansatte får ri, vi har oppvisninger med rytmisk sportsgym på hesteryggen, sier Baker og understreker at de har veldig gode avtaler med eksisterende sponsorer.

  Savner bedre bussruter

  -Det har blitt mer komplisert å ta buss ut hit. Før gikk det en buss i timen som stoppet ved rideskolen. Nå blir det mye henting og bringing med privatbiler, sier Baker og legger til at han ønsker seg bussruter som er mer tilrettelagt for aktiviteter etter skoletid.

  Gode konkurranseryttere

  -Vi har gode ryttere og flere vinnere i feks NM. Vi rekrutterer til private staller, bygger ryttere som etterhvert får egne hester. Noen deltar på stevner for Rogaland Rideklubb. Mange blir kun på rideskolen og har det som fritidsaktivitet og hobby. Vi har folk som deltar med kiosksalg, baker kaker og mye annet.

   

  Voksne ryttere

  Fra venstre: Kristin Bærem, Merethe Hjelmervik, Bente Jamtli og Ingunn Furre Haaland.

  En gang hestejente – alltid hestejente

   

  Flere og flere voksne tar opp igjen hesteinteressen sin. HINNAvis traff tre voksne damer i en av hallene på Rogaland Rideklubb.

  Merethe Hjelmervik er lærer på Gand videregående skole i Sandnes. Hun har gått på rideskole fra hun var 10 år. –Jeg var på rideskolen på Foss-Eikeland til jeg var 21 år. Så hadde jeg et opphold og kom tilbake da jeg var 31 år. Nå har jeg vært på Rogaland Rideskole i 10 år. De siste fem årene som instruktør hver onsdag, forteller hun.

  -En gang hestejente – alltid hestejente. Da ungene flyttet ut, kjøpte jeg meg egen hest. Det tar hele tiden din. Jeg strever med leddgikt og dårlig rygg, men hesten holder meg i form. Det er viktig å være i bevegelse.- 

  -Jeg storkoser meg. Vi er en fin gjeng. Det er jekt å treffe folk med samme interesse, sier Hjelmervik og oppfordrer andre voksne til å ta opp igjen interessen for riding og hestestell. –Menn er også hjertelig velkomne, sier hun.

   

  På hesten

  Marielle Yrke Lerøen på hesten Bambi.

  Hestene tar aldri ferie

  På Rogaland Rideklubb er det full aktivitet uansett høytider. Hver dag må hestene stelles, boksene må gjøres rene og de må ha fór.

  Marielle Yrke Lerøen (15) har alltid likt hester, men det var først i fjor sommer hun virkelig startet med riding. –Jeg elsker hester, sier Marielle. Vi møter henne i stallen hos Rogaland Rideklubb i den stille påskeuken. Hester tar ikke ferie, og trenger stell hver dag. –Jeg møkker boksen til hesten min, Bambi, gjør ’sengen’ hans ren og fin, strigler ham og ordner hovene hans. Det blir en del grus i hovene etter rideturer. Når boksen hans er ren og han har fått nytt spon til å ligge på, saler jeg på ham og skritter en ridetur før jeg trener med ham på ridebanen med forskjellig utstyr, forteller hun. Da rir hun enten en kort tur til Hinna gravlund eller opp i Sørmarka. Rideskolen har også et stort treningsområde i tillegg til de store hallene.

  Marielle går på rideskolen på kurs hver tirsdag. –Når jeg har gått gjennom de kursene jeg trenger, får jeg det grønne kortet som kvalifiserer til å delta på ridestevner, sier hun. -Det er målet. Jeg startet med å ri litt for sent, så jeg blir nok ingen profesjonell rytter, men det er dette jeg synes er kjekt. Det er aldri for sent å begynne å ri, og man må aldri gi opp drømmen sin. Hvis jeg virkelig satser, kan jeg bli god. Vi har et kjempegodt miljø her, og får lære alt om stell av hester, og riding. Hester er noen flotte dyr.

   Hesteboks

  Marielle møkker boksen til Bambi. 

   


   

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-020.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.05.2018 - 09:39
  DSC_0331.JPG

  Bydelsprofil: Ivar Røysland (90)

  Vi møter en høyreist, staut og ungdommelig nittiåring på Hinna. Ivar Røysland og kona Johanna trives godt i bydelen der de har bodd i 60 år.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:17
  Bilde 152.jpg

  Våre lokale eksperter på lyd og bilde

  Showroom leverte lyd og bilde til super suksessen på Festplassen i Hinna Park på ettervinterens kaldeste dag. Da brølene til Dovregubben i sin hall gjallet mellom bygningen i jåttåvågen og samlet oppimot 700 for det meste barn og unge foran storskjermen deres.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 07.05.2018 - 10:09
  krydder.JPG

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:59
  Bilde 317.jpg

  Ramirent på Gausel er mer enn utleie av maskiner og stillaser

  Ramirent er representert i 10 land og har 2800 ansatte, hvorav 440 er i Norge fordelt på 40 utleiesteder. På Gausel er vi totalt 14 ansatte forteller Solveig Hellstrøm som er Regionsjef Vestlandet, det vil si en kvinnelig sjef for Ramirent sine utleiesteder i de 4 Vestlandsfylkene.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.05.2018 - 10:49
  Bilde 229.jpg

  Kolumbus her og nå, og i fremtiden

  Kolumbus har som mål å få flest mulig til å sette bilen hjemme og heller reise kollektivt, sykle eller gå til jobb, skole og fritidsaktiviteter. Dette er i tråd med regjeringens og fylkeskommunens nullvekstmål. For å nå dette målet har vi sett oss nødt til å gjøre til dels store justeringer i det etablerte rutetilbudet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 10:55
  Bilde 1 Hinnasenteret.jpg

  Hinnasenteret et kurs- og aktivitetssenter

  I Hinnasenteret kan man finne en rekke kurs og aktiviteter som kanskje er det rette nettopp for deg. De aller fleste man kommer i kontakt med her i bydelen tror at Hinnasenteret er et sted med kristne aktiviteter styrt av Hinna kirke. Det er en myte

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.05.2018 - 09:57
  Bilde 226.jpg

  Jåttåvågen Båtforening 50 år

  Jåttåvågen Båtforening fyller 50 år lørdag 16 juni. På jubileumsdagen vil det bli diverse aktiviteter for å feire dagen i og omkring båthavna og klubbhuset i Jåttåvågen i kjernetiden 11 til 15 forteller, Svein Olav Joakimsen og Egil Schanche, styremedlemmer i foreningen og de to som er ansvarlig for jubileumsarrangementet 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 09.05.2018 - 10:09
  Liggende bilde.jpg

  Kongens fortjenestemedalje til Signe Godeset Figved

  Det er velkjent i hele bydelen at vår alles kjære, respekterte, omsorgsfulle og med en tanker for alle, tidligere lærer ved Jåtten skole, Signe Godeset Figved, ble tildelt Kongens fortjenestemedalje. Medaljen ble overrakt av Fylkesmann Magnhild Meltveit Kleppa på en stor tilstelning på Jåtten skole mandag 19. februar.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.05.2018 - 18:24
  DSC_0303.JPG

  Kultur på tvers

  Det er på bydelshuset det skjer!

  Av Martine Bolognini

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 12:32
  DSC_01842.JPG

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.05.2018 - 10:14
  Bilde113.jpg

  Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna Norgesmesteren junior i Squash

  Etter 22 år fikk Hafrsfjord squashklubb sin første norgesmester. Mathias Grøsfjeld (14) fra Hinna ble norgesmester under junior squash-NM i Bergen første helg etter påske.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken