Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 12:32

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  Rogaland Rideklubb feiret 50 år i fjor med jubileumsstevne og formell markering som ble åpnet av leder av kommunalstyre for kultur og idrett, Annamaria Gutierrez. I løpet av fjoråret ble det arrangert åtte klubbmesterskap, cuper, lands- og distriktstevner. I tillegg ble det arrangert familiedag med oppvisning i sprang av privatryttere og rideskoleelever, dressuroppvisning, høydehopping, voltige og ponnikjøring for de minste.

  Stor vekst i medlemstall

  Rogaland Rideklubb ble stiftet i 1967. Men for over 60 år siden, i 1936, møttes en håndfull heste- og rideinteresserte på Sola Strand Hotell for å stifte Stavanger Rideklubb med det formål ”å samle rideinteresserte damer og herrer for dyrking av ridesporten.” Klubben var aktiv frem til krigen og hadde så et opphold frem til 1948. Rideaktivitetene kom deretter i gang igjen og Rogaland Rideklubb ble etterhvert stiftet i 1967. På begynnelsen av 70-tallet var det aktiviteter av typen ”Ridetreff i Njåskogen” og ”Galoppløp” som foregikk. Medlemstallet vokste og allerede i 1972 var medlemstallet 165. I 1971 ble det leid en gård som Rogaland Fylkeskommune stilte til disposisjon. Det var Jonas Hinnas gård på Grannes som nå kalles for Ryttergården.

  Medlemstallet var i 1974 vokst til 250 og klubben fikk nye bokser og tre luftegårder. Mange barn og unge tilbrakte ungdomstiden på Ryttergården. De fikk et eget rom i ”Huset” som ble kalt ”Rommet”. Der var det kiosk, telefonautomat og sofakrok. Når stalltjeneste og ridning var unnagjort, spiltes det kort og hestepraten gikk ofte til langt på kveld. ”Rommet” ble senere flyttet til det nyoppussede Eldhuset.

  Endelig stod ridehallen ferdig

  Norges første ridehall med internasjonale mål ble reist i 1973 ved Sandnes og Jæren Rideklubb på Foss-Eikeland. På Ryttergården ble ønsket om ridehall nevnt allerede i 1970, men det skulle gå nesten syv år før hallen stod ferdig innviet. I 1976 ble bygget godkjent i Bystyret og høsten 1977 stod ridehallen ferdig. For å finansiere bygget, ble det leid ut til Skrettings ”Sommermarked” hele sommerhalvåret.

  Et stort ponnimijlø

  På 80-tallet satset klubben som aldri før innenfor konkurranseriding, spesielt innenfor sprang. Det ble også drevet fram et stort og aktivt ponni-miljø i løpet av kort tid. En periode hadde klubben rundt 10 svært gode ponnier som konkurrerte på nasjonalt nivå.

  Klubben hadde rideskoleundervisning for de uten egen hest og oppstalling og trening for ryttere med egen hest. Det er nå to store ridehaller og utendørsbaner på området.

  Den beste rideskolen

  Rideklubben ligger like ved Sørmarka med ridestien og optimale forhold for hest og rytter. Klubben har nettopp bygget ny stall med plass til 38 hester. Der er til enhver tid mellom 40 og 50 private der flesteparten er aktive konkurranseryttere som trener flere timer i uken. Instruktørene underviser rundt 180 rideskoleelever i uken.

  Flere Norgesmestere, Nordiskmestere, deltakelser i EM og andre internasjonale stevner har sitt opphav i Rogaland Rideklubb. De har også hvert år ryttere som er med på satsningsrupper og landslag.

  Målet er å være den beste rideklubben både på rideskole, rekruttering og sportslige resultater.

  Jobber med dyr og mennesker

  -Ungene kommer fra hele regionen, både fra Randaberg, Jørpeland og sørover, forteller James Baker, som har vært instruktør på rideskolen i flere år. Han synes han har en spennende og givende jobb. –Her jobber jeg med dyr og mennesker, ikke maskiner, sier han. Baker fikk sin første hest da han var 12 år. Han er utdannet smed, noe som har kommet godt med når det gjelder å sko hestene.

  En livsstil

  –Ridning er en fin og god aktivitet for barn og ungdom. Det er generelt en dyr sport, spesielt utstyret som brukes. Men man får så mye igjen. Ungdommene lærer å ha orden og ansvar og vi ser at når folk søker jobb i næringslivet og har hatt ridning som hobby, blir det sett på som veldig positivt, sier Baker. -De yngste er 9-10 år og rider på ponnier. Vi har i det siste fått flere voksne tilbake i hallene som hadde hest da de var ungdommer, men som har vært borte fra det en stund.

  Å drive med hester blir en livsstil. Hestefamilier legger som regel ferien sin til hestestevner og treffer andre med samme interesse.

  Tar hensyn

  -Området i Sørmarka er helt perfekt. Her beiter hestene og ungene rir på turer. Hestene får vanligvis god oppmerksomhet, folk er hyggelige og smilende. Vi har hatt en del problemer med hunder som ikke går i bånd og ikke minst offroadsyklistene. Når det er regn og mye nedbør, blir det ingen riding. Vi tar hensyn til skogen. Det gjør dessverre ikke offroadsyklistene, sier Baker.

  -Vi oppfordrer rytterne våre til å vise hensyn, være oppmerksomme på hestene i forhold til kjøretøy, trafikken og ikke ri på sykkel- og gangstier.

  Ingen tippemidler

  Selve Rogaland Rideklubb eies av medlemmene. Tomten eies av Fylkeskommunen og leie av grunnen skjer på 1-års kontrakter. Slik har det vært i 50 år. -Dette betyr at vi ikke får tildelt tippemidler. Der er regelen at man må ha minimum 10 års kontrakter. Nå er vi veldig spente på hvordan det blir med veien som skal bygges i forbindelse med det nye sykehuset på Ullandhaug. Vi har hørt at det skal lages en bussoppstillingsplass under motorveien. Det betyr at deler av vårt område må fjernes, sier Baker.

  Trenger nye medlemmer

  -Vi har 10 ukers kurs som koster 2.200,-. Det inkluderer to timer i stallen der de jobber med børsting, foring og rengjøring av boksen, så får de dra ut på tur.

  Rytterne kan ta Grønt kort som betyr at man er kvalifisert til å dra på stevner.

  Rideklubben er helt avhengige av sponsorer. -Vi lager arrangementer for sponsorene der ansatte får ri, vi har oppvisninger med rytmisk sportsgym på hesteryggen, sier Baker og understreker at de har veldig gode avtaler med eksisterende sponsorer.

  Savner bedre bussruter

  -Det har blitt mer komplisert å ta buss ut hit. Før gikk det en buss i timen som stoppet ved rideskolen. Nå blir det mye henting og bringing med privatbiler, sier Baker og legger til at han ønsker seg bussruter som er mer tilrettelagt for aktiviteter etter skoletid.

  Gode konkurranseryttere

  -Vi har gode ryttere og flere vinnere i feks NM. Vi rekrutterer til private staller, bygger ryttere som etterhvert får egne hester. Noen deltar på stevner for Rogaland Rideklubb. Mange blir kun på rideskolen og har det som fritidsaktivitet og hobby. Vi har folk som deltar med kiosksalg, baker kaker og mye annet.

   

  Voksne ryttere

  Fra venstre: Kristin Bærem, Merethe Hjelmervik, Bente Jamtli og Ingunn Furre Haaland.

  En gang hestejente – alltid hestejente

   

  Flere og flere voksne tar opp igjen hesteinteressen sin. HINNAvis traff tre voksne damer i en av hallene på Rogaland Rideklubb.

  Merethe Hjelmervik er lærer på Gand videregående skole i Sandnes. Hun har gått på rideskole fra hun var 10 år. –Jeg var på rideskolen på Foss-Eikeland til jeg var 21 år. Så hadde jeg et opphold og kom tilbake da jeg var 31 år. Nå har jeg vært på Rogaland Rideskole i 10 år. De siste fem årene som instruktør hver onsdag, forteller hun.

  -En gang hestejente – alltid hestejente. Da ungene flyttet ut, kjøpte jeg meg egen hest. Det tar hele tiden din. Jeg strever med leddgikt og dårlig rygg, men hesten holder meg i form. Det er viktig å være i bevegelse.- 

  -Jeg storkoser meg. Vi er en fin gjeng. Det er jekt å treffe folk med samme interesse, sier Hjelmervik og oppfordrer andre voksne til å ta opp igjen interessen for riding og hestestell. –Menn er også hjertelig velkomne, sier hun.

   

  På hesten

  Marielle Yrke Lerøen på hesten Bambi.

  Hestene tar aldri ferie

  På Rogaland Rideklubb er det full aktivitet uansett høytider. Hver dag må hestene stelles, boksene må gjøres rene og de må ha fór.

  Marielle Yrke Lerøen (15) har alltid likt hester, men det var først i fjor sommer hun virkelig startet med riding. –Jeg elsker hester, sier Marielle. Vi møter henne i stallen hos Rogaland Rideklubb i den stille påskeuken. Hester tar ikke ferie, og trenger stell hver dag. –Jeg møkker boksen til hesten min, Bambi, gjør ’sengen’ hans ren og fin, strigler ham og ordner hovene hans. Det blir en del grus i hovene etter rideturer. Når boksen hans er ren og han har fått nytt spon til å ligge på, saler jeg på ham og skritter en ridetur før jeg trener med ham på ridebanen med forskjellig utstyr, forteller hun. Da rir hun enten en kort tur til Hinna gravlund eller opp i Sørmarka. Rideskolen har også et stort treningsområde i tillegg til de store hallene.

  Marielle går på rideskolen på kurs hver tirsdag. –Når jeg har gått gjennom de kursene jeg trenger, får jeg det grønne kortet som kvalifiserer til å delta på ridestevner, sier hun. -Det er målet. Jeg startet med å ri litt for sent, så jeg blir nok ingen profesjonell rytter, men det er dette jeg synes er kjekt. Det er aldri for sent å begynne å ri, og man må aldri gi opp drømmen sin. Hvis jeg virkelig satser, kan jeg bli god. Vi har et kjempegodt miljø her, og får lære alt om stell av hester, og riding. Hester er noen flotte dyr.

   Hesteboks

  Marielle møkker boksen til Bambi. 

   


   

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 16.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 18.02.2019 - 13:23
  IMG_22532.jpg

  Tidlig vår i hagen

  Begynner det å krible i fingrene? Når sola først titter fram i februar og hagegleden igjen melder seg er det kjekt å få gjort litt ute.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 16:23
  Nr 17.jpg

  Frue gamlehjem 100 år

  I år er det 100 år siden Frue gamlehjem ble åpnet. Det skal feires med jubileumsfest og utgivelse av jubileumsbok.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 12:40
  DSC_0951.JPG

  Moderne gårdsdrift på Jåttå

  Torgeir Kinn driver gård på Jåttå og skal i 2019 levere 420.000 liter melk. Gården produserer strøm via solcellepaneler og melkerobot gjør bondelivet mer fleksibelt.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 12:15
  Ordfører Christine Helgø Sagen under åpningen av Gamleveien.jpg

  Åpning av Gamleveien på Hinna

  Etter nærmere to år med arbeid åpnet Gamleveien på Hinna 18. desember. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 4 - I en campervan kan man selv velge utsikten fra soverommet.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:29

  Hvem vil du foreslå til Hinnaprisen for 2018?

  Kanskje trenger du å klø deg litt i hodet, eller så ramler tanken ned med en gang: jo, han har virkelig gjort en innsats for kulturlivet og det sosiale livet i Hinna bydel i 2018.  Eller hun? Eller de?

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:06
  bilde 232.jpg

  Kultur på tvers

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2019 - 16:14
  DSC_57092.jpg

  Norges beste orienteringsløpere til Gausel!

  Lørdag 30. mars arrangerer Stavanger orienteringsklubb første dag av Sprintliga 2019 på Gausel.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken