Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 12:32

  ROGALAND RIDEKLUBB: Aktiv siden 1967

  Lengst vest i Hinna bydel ligger Rogaland Rideklubb. Klubben har rundt 320 medlemmer, 13 hester i rideskolen og 32 privateide hester som leier plass.

  Rogaland Rideklubb feiret 50 år i fjor med jubileumsstevne og formell markering som ble åpnet av leder av kommunalstyre for kultur og idrett, Annamaria Gutierrez. I løpet av fjoråret ble det arrangert åtte klubbmesterskap, cuper, lands- og distriktstevner. I tillegg ble det arrangert familiedag med oppvisning i sprang av privatryttere og rideskoleelever, dressuroppvisning, høydehopping, voltige og ponnikjøring for de minste.

  Stor vekst i medlemstall

  Rogaland Rideklubb ble stiftet i 1967. Men for over 60 år siden, i 1936, møttes en håndfull heste- og rideinteresserte på Sola Strand Hotell for å stifte Stavanger Rideklubb med det formål ”å samle rideinteresserte damer og herrer for dyrking av ridesporten.” Klubben var aktiv frem til krigen og hadde så et opphold frem til 1948. Rideaktivitetene kom deretter i gang igjen og Rogaland Rideklubb ble etterhvert stiftet i 1967. På begynnelsen av 70-tallet var det aktiviteter av typen ”Ridetreff i Njåskogen” og ”Galoppløp” som foregikk. Medlemstallet vokste og allerede i 1972 var medlemstallet 165. I 1971 ble det leid en gård som Rogaland Fylkeskommune stilte til disposisjon. Det var Jonas Hinnas gård på Grannes som nå kalles for Ryttergården.

  Medlemstallet var i 1974 vokst til 250 og klubben fikk nye bokser og tre luftegårder. Mange barn og unge tilbrakte ungdomstiden på Ryttergården. De fikk et eget rom i ”Huset” som ble kalt ”Rommet”. Der var det kiosk, telefonautomat og sofakrok. Når stalltjeneste og ridning var unnagjort, spiltes det kort og hestepraten gikk ofte til langt på kveld. ”Rommet” ble senere flyttet til det nyoppussede Eldhuset.

  Endelig stod ridehallen ferdig

  Norges første ridehall med internasjonale mål ble reist i 1973 ved Sandnes og Jæren Rideklubb på Foss-Eikeland. På Ryttergården ble ønsket om ridehall nevnt allerede i 1970, men det skulle gå nesten syv år før hallen stod ferdig innviet. I 1976 ble bygget godkjent i Bystyret og høsten 1977 stod ridehallen ferdig. For å finansiere bygget, ble det leid ut til Skrettings ”Sommermarked” hele sommerhalvåret.

  Et stort ponnimijlø

  På 80-tallet satset klubben som aldri før innenfor konkurranseriding, spesielt innenfor sprang. Det ble også drevet fram et stort og aktivt ponni-miljø i løpet av kort tid. En periode hadde klubben rundt 10 svært gode ponnier som konkurrerte på nasjonalt nivå.

  Klubben hadde rideskoleundervisning for de uten egen hest og oppstalling og trening for ryttere med egen hest. Det er nå to store ridehaller og utendørsbaner på området.

  Den beste rideskolen

  Rideklubben ligger like ved Sørmarka med ridestien og optimale forhold for hest og rytter. Klubben har nettopp bygget ny stall med plass til 38 hester. Der er til enhver tid mellom 40 og 50 private der flesteparten er aktive konkurranseryttere som trener flere timer i uken. Instruktørene underviser rundt 180 rideskoleelever i uken.

  Flere Norgesmestere, Nordiskmestere, deltakelser i EM og andre internasjonale stevner har sitt opphav i Rogaland Rideklubb. De har også hvert år ryttere som er med på satsningsrupper og landslag.

  Målet er å være den beste rideklubben både på rideskole, rekruttering og sportslige resultater.

  Jobber med dyr og mennesker

  -Ungene kommer fra hele regionen, både fra Randaberg, Jørpeland og sørover, forteller James Baker, som har vært instruktør på rideskolen i flere år. Han synes han har en spennende og givende jobb. –Her jobber jeg med dyr og mennesker, ikke maskiner, sier han. Baker fikk sin første hest da han var 12 år. Han er utdannet smed, noe som har kommet godt med når det gjelder å sko hestene.

  En livsstil

  –Ridning er en fin og god aktivitet for barn og ungdom. Det er generelt en dyr sport, spesielt utstyret som brukes. Men man får så mye igjen. Ungdommene lærer å ha orden og ansvar og vi ser at når folk søker jobb i næringslivet og har hatt ridning som hobby, blir det sett på som veldig positivt, sier Baker. -De yngste er 9-10 år og rider på ponnier. Vi har i det siste fått flere voksne tilbake i hallene som hadde hest da de var ungdommer, men som har vært borte fra det en stund.

  Å drive med hester blir en livsstil. Hestefamilier legger som regel ferien sin til hestestevner og treffer andre med samme interesse.

  Tar hensyn

  -Området i Sørmarka er helt perfekt. Her beiter hestene og ungene rir på turer. Hestene får vanligvis god oppmerksomhet, folk er hyggelige og smilende. Vi har hatt en del problemer med hunder som ikke går i bånd og ikke minst offroadsyklistene. Når det er regn og mye nedbør, blir det ingen riding. Vi tar hensyn til skogen. Det gjør dessverre ikke offroadsyklistene, sier Baker.

  -Vi oppfordrer rytterne våre til å vise hensyn, være oppmerksomme på hestene i forhold til kjøretøy, trafikken og ikke ri på sykkel- og gangstier.

  Ingen tippemidler

  Selve Rogaland Rideklubb eies av medlemmene. Tomten eies av Fylkeskommunen og leie av grunnen skjer på 1-års kontrakter. Slik har det vært i 50 år. -Dette betyr at vi ikke får tildelt tippemidler. Der er regelen at man må ha minimum 10 års kontrakter. Nå er vi veldig spente på hvordan det blir med veien som skal bygges i forbindelse med det nye sykehuset på Ullandhaug. Vi har hørt at det skal lages en bussoppstillingsplass under motorveien. Det betyr at deler av vårt område må fjernes, sier Baker.

  Trenger nye medlemmer

  -Vi har 10 ukers kurs som koster 2.200,-. Det inkluderer to timer i stallen der de jobber med børsting, foring og rengjøring av boksen, så får de dra ut på tur.

  Rytterne kan ta Grønt kort som betyr at man er kvalifisert til å dra på stevner.

  Rideklubben er helt avhengige av sponsorer. -Vi lager arrangementer for sponsorene der ansatte får ri, vi har oppvisninger med rytmisk sportsgym på hesteryggen, sier Baker og understreker at de har veldig gode avtaler med eksisterende sponsorer.

  Savner bedre bussruter

  -Det har blitt mer komplisert å ta buss ut hit. Før gikk det en buss i timen som stoppet ved rideskolen. Nå blir det mye henting og bringing med privatbiler, sier Baker og legger til at han ønsker seg bussruter som er mer tilrettelagt for aktiviteter etter skoletid.

  Gode konkurranseryttere

  -Vi har gode ryttere og flere vinnere i feks NM. Vi rekrutterer til private staller, bygger ryttere som etterhvert får egne hester. Noen deltar på stevner for Rogaland Rideklubb. Mange blir kun på rideskolen og har det som fritidsaktivitet og hobby. Vi har folk som deltar med kiosksalg, baker kaker og mye annet.

   

  Voksne ryttere

  Fra venstre: Kristin Bærem, Merethe Hjelmervik, Bente Jamtli og Ingunn Furre Haaland.

  En gang hestejente – alltid hestejente

   

  Flere og flere voksne tar opp igjen hesteinteressen sin. HINNAvis traff tre voksne damer i en av hallene på Rogaland Rideklubb.

  Merethe Hjelmervik er lærer på Gand videregående skole i Sandnes. Hun har gått på rideskole fra hun var 10 år. –Jeg var på rideskolen på Foss-Eikeland til jeg var 21 år. Så hadde jeg et opphold og kom tilbake da jeg var 31 år. Nå har jeg vært på Rogaland Rideskole i 10 år. De siste fem årene som instruktør hver onsdag, forteller hun.

  -En gang hestejente – alltid hestejente. Da ungene flyttet ut, kjøpte jeg meg egen hest. Det tar hele tiden din. Jeg strever med leddgikt og dårlig rygg, men hesten holder meg i form. Det er viktig å være i bevegelse.- 

  -Jeg storkoser meg. Vi er en fin gjeng. Det er jekt å treffe folk med samme interesse, sier Hjelmervik og oppfordrer andre voksne til å ta opp igjen interessen for riding og hestestell. –Menn er også hjertelig velkomne, sier hun.

   

  På hesten

  Marielle Yrke Lerøen på hesten Bambi.

  Hestene tar aldri ferie

  På Rogaland Rideklubb er det full aktivitet uansett høytider. Hver dag må hestene stelles, boksene må gjøres rene og de må ha fór.

  Marielle Yrke Lerøen (15) har alltid likt hester, men det var først i fjor sommer hun virkelig startet med riding. –Jeg elsker hester, sier Marielle. Vi møter henne i stallen hos Rogaland Rideklubb i den stille påskeuken. Hester tar ikke ferie, og trenger stell hver dag. –Jeg møkker boksen til hesten min, Bambi, gjør ’sengen’ hans ren og fin, strigler ham og ordner hovene hans. Det blir en del grus i hovene etter rideturer. Når boksen hans er ren og han har fått nytt spon til å ligge på, saler jeg på ham og skritter en ridetur før jeg trener med ham på ridebanen med forskjellig utstyr, forteller hun. Da rir hun enten en kort tur til Hinna gravlund eller opp i Sørmarka. Rideskolen har også et stort treningsområde i tillegg til de store hallene.

  Marielle går på rideskolen på kurs hver tirsdag. –Når jeg har gått gjennom de kursene jeg trenger, får jeg det grønne kortet som kvalifiserer til å delta på ridestevner, sier hun. -Det er målet. Jeg startet med å ri litt for sent, så jeg blir nok ingen profesjonell rytter, men det er dette jeg synes er kjekt. Det er aldri for sent å begynne å ri, og man må aldri gi opp drømmen sin. Hvis jeg virkelig satser, kan jeg bli god. Vi har et kjempegodt miljø her, og får lære alt om stell av hester, og riding. Hester er noen flotte dyr.

   Hesteboks

  Marielle møkker boksen til Bambi. 

   


   

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:58
  Nr 1 - (f.v.) Melina Samsonsen, Jakob Gjerde og Tiril Thorbjørnsen. Melina fikk 1. plass, Tiril 2. plass og Jakob 5. plass i NM..jpg

  Melina fra Jåttå ble norgesmester i bryting

  Melina Falkeid Samsonsen (12) fra Jåttå har blitt norgesmester i bryting for piker 15 år. I fjor ble hun landsmester for piker 12 år, og i år dro hun til Tromsø hvor hun tok medalje i norgesmesterskapet.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:53
  Nr 3 - Hinna HU lag 1.JPG

  Hinna HU lag på avslutningsturnering i Hetlandshallen

  HINNAvis møter en glad og sporty gjeng fra Hinna HU-lag i Hetlandshallen. De feirer avslutningen på en god håndballsesong med glitter og stas.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2019 - 16:14
  DSC_5709.jpg

  Norges beste orienteringsløpere til Gausel!

  Lørdag 30. mars arrangerer Stavanger orienteringsklubb første dag av Sprintliga 2019 på Gausel.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 11.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød2.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 03.09.2018 - 22:54
  HL Bilde 2.jpg

  Høstens tur i Sørmarka

  Hinnaløpet har lange tradisjoner, både som lagkonkurranse og som mosjonsløp. Hinnakvartetten er for de yngstre og legger vekt idrettsglede, ikke prestasjoner. 

  » Les hele saken