Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 04.09.2018 kl. 17:58

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

   

  Begge ble tatt ut til det norske landslaget for å delta på Nordisk Mesterskap, i Margaretehof i Sør-Sverige i august. Også der gjorde de det stort. 

  HINNAvis møtte de to jentene som det er all grunn til å være skikkelig stolt av. Verken Maria eller Lotte er fylt 15 år Begge fikk med seg en rekke medaljer av edleste sort i Nordisk og NM.

   

  -Vi begynte begge med Islandshester på Vikinghest, der gikk vi på rideskole og lærte oss å stelle hester, og fikk etterhvert hest på halv- og helfor, inntil vi fikk egne hester. Dessverre har de lagt ned rideskolen der, det er synd, mener de begge. Jeg begynte å ri Islandshest i 2014, sier Lotte og Maria istemmer, og jeg i 2013.

  Begge har egne hester

  Maria Gjellestad Bosvik fikk hesten «Djass fra Røysland» i 2016, og Lotte Thoresen fikk sin hest «Salmur fra Pulu» vår.

  -Litt rare navn syns de fleste som ikke er i Islandshest miljøet. Men, ifølge tradisjonen skal en islandshest ha et islandsk navn som også sier hvor den stammer fra, forklarer jentene.  Min hest er født på Island derfor er Salmur fra Pulu sier Lotte, og min er født i Norge derfor er altså Djass fra Røysland, kommer det fra Maria.

  Trener dere mye for å bli så god?

  -Vi trener hver dag, kommer det unisont, det gjelde jo både oss og hesten. Skal du få en god hest må man trene den variert. Det er viktig at den ikke går lei men er motivert, og så må hesten alltid få oppmuntring når den gjør det bra. Da forstår den at den har gjort noe riktig.

  Og dere selv da, styrketrening, utholdenhet?

  Maria og Lotte ser på meg med vantro eller som om jeg er fra en annen planet – Det er jo super trening i seg selv for hele kroppen og hodet å ri hest! Og, så har vi alt arbeidet med at hesten skal være stelt, trives og føle seg bra. Å måke hestemøkk er også bra trening.

  Maria og Djass              Lotte og Salmur

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass                                            Lotte Thoresen og Salmur 

  Ansvar og tilhørighet

  -Alle vet jo at det følger mye ansvar med å ta vare på et dyr. Vi syns vi har lært mye av akkurat det også, som vi vil ta med oss videre i livet. Skal man få en god hest som jobber for deg må kjemien mellom deg og hesten stemme. Du må bygge opp en god relasjon til hesten din ellers funker det ikke.

  -Heldigvis er de fleste Islandshester sosiale, men selvsagt er det noen som er vare eller redde. Da er det viktig å skape tillit mellom hest og rytter. Det skapes jo sterke bånd, hesten kjenner deg igjen, ja de kjenner også igjen motorduren av bilen du kommer med og den vet at det er deg før den ser deg. Hesten din kjenner igjen ansikt og den merker det dersom du ha dag. Da blir den mer avmålt.

  Maria og Lotte er skikkelig varm i trøya nå, jeg avbryter og spør om dette er en dyr sport. Venninnene er ikke i tvil.

  -Ja, det er en dyr sport, men fantastisk flott å holde på med. Vi vet ikke hva vi skulle gjort uten.  Spesielt når man kjøper egen hest er det dyrt. Vi er begge så glad og takknemlig for at vi har så snille og oppofrende foreldre som støtter oss. Vi bruker det meste av egne penger, bursdagsgaver og julegaver til å kjøpe utstyr og klær. Når vi var yngre kjøpte vi kanskje billigere klær, barn vokser jo raskt. De fleste kjøper kvalitet som varer lengre, men er litt dyrere. 

  Har dere gode trenere?

  -Vi har begge Mari Soot Kristiansen. Henne har vi lært veldig mye av og hun har vært av stor betydning for oss..

  Kan det ikke være farlig, man kan jo ramle av hesten?

  Begge svarer at de har ramlet av. -Det var ikke for at hesten kastet oss av, slike hendelser skyldes uhell at hesten snubler eller lignende. Jeg datt jo av hesten på nordisk men det var fordi de var et hull i bakken som verken jeg eller hesten så sier Lotte.

  Konkurranse med Islandshest

  En islandshest konkurrerer som 4 eller 5-gjenger i ulike disipliner. Forskjellen på en 4 og 5-gjenger er at 4-gjengeren har skritt, trav, galopp og tølt og en 5-gjenger har de samme gangartene, men pass i tillegg.

  Medaljene kom slik

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass fra Røysland tok gull og ble Nordisk Mester i 4-gang. Sølv i firgangskombinasjon og 4. plass i tølt.  I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 4-gang, tølt, og firgangskombinasjonen.

  Lotte Thoresen og Salmur fra Pulu tok sølv i stilpas, bronse i tølt på løse tøyler, i Nordisk. I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 250 meter pass, speedpass og 5-gangskombinasjonen, i tillegg til 3 sølv i 5-gang, tølt på løse tøyler og stilpass.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 3 - Malgruppen er bade inter nasjonale og norske turister.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:48
  SUS-modell når det står ferdig i 2023.png

  SUS2023: Nytt sykehus - arbeidet i full gang

  Tidlig i høst startet arbeidet med veier og infrastruktur til det nye sykehuset. Første byggetrinn skal være innflytningsklart i løpet av 2023. For et par uker siden ble det nye sykehuset kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.12.2018 - 10:56
  IMG_3714 2.jpg

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:39
  Nr 3 - Hinna gjengen (f.v.) Elisabeth, Oscar, Anita og Larisa (Jeanette var ikke tilstede da bilde ble tatt).jpg

  Snart 60 år med hårklipp i Hinnasvingen

  Amdal frisør het tidligere Amdalsalongen, og er «frisøren i svingen» på Hinna. Salongen ble startet i Hillevåg i 1943 av Solveig Amdal. Familien og salongen flyttet til Hinnasvingen i 1959. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 319.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2018 - 12:14
  DSC_0919.JPG

  Ei spanande og modig kvinne som vart fylkesmann

  Magnhild Meltveit Kleppa har brøyta seg rydning som kvinne i lokalpolitikken på Hjelmeland og har vore pendlar til Oslo i 20 år. Nå dreg ho snart inn årane. Og kva då – ittepå?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.12.2018 - 11:36
  Nr 2 - Lokal koordinator for årets dugnad Vibeke Lavik Bjaanes sammen med sønnen og kollegaer i Deloitte..jpg

  TV-aksjonen i Hinna bydel

  Det var god stemning blant årets bøssebærere til tross for store nedbørsmengder. Dugnaden i år gikk til Kirkens Bymisjon sitt arbeid med å forebygge ensomhet og hjelpe de som blir stående utenfor i samfunnet. Rogaland fylke kom på imponerende andre plass i landet med 25 millioner av totalt 244 millioner på landsbasis.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2018 - 11:52
  5- Kulturlab har vært en fest for hele bydelen med mange aktiviteter..jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Høsten har blitt en travel periode på Hinna bydelshus, med mange organisasjoner og lag som har valgt oss som møteplass og arena. Dessuten har manage private aktører leid lokalene til familiearrangementer. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.12.2018 - 11:05
  Nr 1 -uten tekst.jpg

  Kunstnerprofil: Helene Egeland

  Helene Egeland (28) fra Hinna er utdannet Art Director og arbeider i dag som illustratør med base i Stavanger. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 13.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken