Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 04.09.2018 kl. 17:58

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

   

  Begge ble tatt ut til det norske landslaget for å delta på Nordisk Mesterskap, i Margaretehof i Sør-Sverige i august. Også der gjorde de det stort. 

  HINNAvis møtte de to jentene som det er all grunn til å være skikkelig stolt av. Verken Maria eller Lotte er fylt 15 år Begge fikk med seg en rekke medaljer av edleste sort i Nordisk og NM.

   

  -Vi begynte begge med Islandshester på Vikinghest, der gikk vi på rideskole og lærte oss å stelle hester, og fikk etterhvert hest på halv- og helfor, inntil vi fikk egne hester. Dessverre har de lagt ned rideskolen der, det er synd, mener de begge. Jeg begynte å ri Islandshest i 2014, sier Lotte og Maria istemmer, og jeg i 2013.

  Begge har egne hester

  Maria Gjellestad Bosvik fikk hesten «Djass fra Røysland» i 2016, og Lotte Thoresen fikk sin hest «Salmur fra Pulu» vår.

  -Litt rare navn syns de fleste som ikke er i Islandshest miljøet. Men, ifølge tradisjonen skal en islandshest ha et islandsk navn som også sier hvor den stammer fra, forklarer jentene.  Min hest er født på Island derfor er Salmur fra Pulu sier Lotte, og min er født i Norge derfor er altså Djass fra Røysland, kommer det fra Maria.

  Trener dere mye for å bli så god?

  -Vi trener hver dag, kommer det unisont, det gjelde jo både oss og hesten. Skal du få en god hest må man trene den variert. Det er viktig at den ikke går lei men er motivert, og så må hesten alltid få oppmuntring når den gjør det bra. Da forstår den at den har gjort noe riktig.

  Og dere selv da, styrketrening, utholdenhet?

  Maria og Lotte ser på meg med vantro eller som om jeg er fra en annen planet – Det er jo super trening i seg selv for hele kroppen og hodet å ri hest! Og, så har vi alt arbeidet med at hesten skal være stelt, trives og føle seg bra. Å måke hestemøkk er også bra trening.

  Maria og Djass              Lotte og Salmur

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass                                            Lotte Thoresen og Salmur 

  Ansvar og tilhørighet

  -Alle vet jo at det følger mye ansvar med å ta vare på et dyr. Vi syns vi har lært mye av akkurat det også, som vi vil ta med oss videre i livet. Skal man få en god hest som jobber for deg må kjemien mellom deg og hesten stemme. Du må bygge opp en god relasjon til hesten din ellers funker det ikke.

  -Heldigvis er de fleste Islandshester sosiale, men selvsagt er det noen som er vare eller redde. Da er det viktig å skape tillit mellom hest og rytter. Det skapes jo sterke bånd, hesten kjenner deg igjen, ja de kjenner også igjen motorduren av bilen du kommer med og den vet at det er deg før den ser deg. Hesten din kjenner igjen ansikt og den merker det dersom du ha dag. Da blir den mer avmålt.

  Maria og Lotte er skikkelig varm i trøya nå, jeg avbryter og spør om dette er en dyr sport. Venninnene er ikke i tvil.

  -Ja, det er en dyr sport, men fantastisk flott å holde på med. Vi vet ikke hva vi skulle gjort uten.  Spesielt når man kjøper egen hest er det dyrt. Vi er begge så glad og takknemlig for at vi har så snille og oppofrende foreldre som støtter oss. Vi bruker det meste av egne penger, bursdagsgaver og julegaver til å kjøpe utstyr og klær. Når vi var yngre kjøpte vi kanskje billigere klær, barn vokser jo raskt. De fleste kjøper kvalitet som varer lengre, men er litt dyrere. 

  Har dere gode trenere?

  -Vi har begge Mari Soot Kristiansen. Henne har vi lært veldig mye av og hun har vært av stor betydning for oss..

  Kan det ikke være farlig, man kan jo ramle av hesten?

  Begge svarer at de har ramlet av. -Det var ikke for at hesten kastet oss av, slike hendelser skyldes uhell at hesten snubler eller lignende. Jeg datt jo av hesten på nordisk men det var fordi de var et hull i bakken som verken jeg eller hesten så sier Lotte.

  Konkurranse med Islandshest

  En islandshest konkurrerer som 4 eller 5-gjenger i ulike disipliner. Forskjellen på en 4 og 5-gjenger er at 4-gjengeren har skritt, trav, galopp og tølt og en 5-gjenger har de samme gangartene, men pass i tillegg.

  Medaljene kom slik

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass fra Røysland tok gull og ble Nordisk Mester i 4-gang. Sølv i firgangskombinasjon og 4. plass i tølt.  I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 4-gang, tølt, og firgangskombinasjonen.

  Lotte Thoresen og Salmur fra Pulu tok sølv i stilpas, bronse i tølt på løse tøyler, i Nordisk. I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 250 meter pass, speedpass og 5-gangskombinasjonen, i tillegg til 3 sølv i 5-gang, tølt på løse tøyler og stilpass.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 16.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 18.02.2019 - 11:45
  IMG_5239.JPG

  Bydelsprofil: Harald Krohn-Pettersen

  Harald Krohn-Pettersen har bodd på Hinna siden har var 7 år. Han er utdannet ved Hotellfagskolen og drev innen hotellfaget i mange år. De siste årene har han undervist på Jåttå vgs innen reiseliv etter å ha tatt PPU (praktisk-pedagogisk utdanning) ved UiS. Da han fylte 70 år var det tid for å pensjonere seg. Nå er han aktiv som styrer i velforeningen i Laberget 50 i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 18.02.2019 - 13:23
  IMG_22532.jpg

  Tidlig vår i hagen

  Begynner det å krible i fingrene? Når sola først titter fram i februar og hagegleden igjen melder seg er det kjekt å få gjort litt ute.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 16:23
  Nr 17.jpg

  Frue gamlehjem 100 år

  I år er det 100 år siden Frue gamlehjem ble åpnet. Det skal feires med jubileumsfest og utgivelse av jubileumsbok.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 12:40
  DSC_0951.JPG

  Moderne gårdsdrift på Jåttå

  Torgeir Kinn driver gård på Jåttå og skal i 2019 levere 420.000 liter melk. Gården produserer strøm via solcellepaneler og melkerobot gjør bondelivet mer fleksibelt.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2019 - 12:15
  Ordfører Christine Helgø Sagen under åpningen av Gamleveien.jpg

  Åpning av Gamleveien på Hinna

  Etter nærmere to år med arbeid åpnet Gamleveien på Hinna 18. desember. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 4 - I en campervan kan man selv velge utsikten fra soverommet.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:29

  Hvem vil du foreslå til Hinnaprisen for 2018?

  Kanskje trenger du å klø deg litt i hodet, eller så ramler tanken ned med en gang: jo, han har virkelig gjort en innsats for kulturlivet og det sosiale livet i Hinna bydel i 2018.  Eller hun? Eller de?

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2019 - 16:06
  bilde 232.jpg

  Kultur på tvers

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2019 - 16:14
  DSC_57092.jpg

  Norges beste orienteringsløpere til Gausel!

  Lørdag 30. mars arrangerer Stavanger orienteringsklubb første dag av Sprintliga 2019 på Gausel.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken