Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 04.09.2018 kl. 17:58

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

   

  Begge ble tatt ut til det norske landslaget for å delta på Nordisk Mesterskap, i Margaretehof i Sør-Sverige i august. Også der gjorde de det stort. 

  HINNAvis møtte de to jentene som det er all grunn til å være skikkelig stolt av. Verken Maria eller Lotte er fylt 15 år Begge fikk med seg en rekke medaljer av edleste sort i Nordisk og NM.

   

  -Vi begynte begge med Islandshester på Vikinghest, der gikk vi på rideskole og lærte oss å stelle hester, og fikk etterhvert hest på halv- og helfor, inntil vi fikk egne hester. Dessverre har de lagt ned rideskolen der, det er synd, mener de begge. Jeg begynte å ri Islandshest i 2014, sier Lotte og Maria istemmer, og jeg i 2013.

  Begge har egne hester

  Maria Gjellestad Bosvik fikk hesten «Djass fra Røysland» i 2016, og Lotte Thoresen fikk sin hest «Salmur fra Pulu» vår.

  -Litt rare navn syns de fleste som ikke er i Islandshest miljøet. Men, ifølge tradisjonen skal en islandshest ha et islandsk navn som også sier hvor den stammer fra, forklarer jentene.  Min hest er født på Island derfor er Salmur fra Pulu sier Lotte, og min er født i Norge derfor er altså Djass fra Røysland, kommer det fra Maria.

  Trener dere mye for å bli så god?

  -Vi trener hver dag, kommer det unisont, det gjelde jo både oss og hesten. Skal du få en god hest må man trene den variert. Det er viktig at den ikke går lei men er motivert, og så må hesten alltid få oppmuntring når den gjør det bra. Da forstår den at den har gjort noe riktig.

  Og dere selv da, styrketrening, utholdenhet?

  Maria og Lotte ser på meg med vantro eller som om jeg er fra en annen planet – Det er jo super trening i seg selv for hele kroppen og hodet å ri hest! Og, så har vi alt arbeidet med at hesten skal være stelt, trives og føle seg bra. Å måke hestemøkk er også bra trening.

  Maria og Djass              Lotte og Salmur

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass                                            Lotte Thoresen og Salmur 

  Ansvar og tilhørighet

  -Alle vet jo at det følger mye ansvar med å ta vare på et dyr. Vi syns vi har lært mye av akkurat det også, som vi vil ta med oss videre i livet. Skal man få en god hest som jobber for deg må kjemien mellom deg og hesten stemme. Du må bygge opp en god relasjon til hesten din ellers funker det ikke.

  -Heldigvis er de fleste Islandshester sosiale, men selvsagt er det noen som er vare eller redde. Da er det viktig å skape tillit mellom hest og rytter. Det skapes jo sterke bånd, hesten kjenner deg igjen, ja de kjenner også igjen motorduren av bilen du kommer med og den vet at det er deg før den ser deg. Hesten din kjenner igjen ansikt og den merker det dersom du ha dag. Da blir den mer avmålt.

  Maria og Lotte er skikkelig varm i trøya nå, jeg avbryter og spør om dette er en dyr sport. Venninnene er ikke i tvil.

  -Ja, det er en dyr sport, men fantastisk flott å holde på med. Vi vet ikke hva vi skulle gjort uten.  Spesielt når man kjøper egen hest er det dyrt. Vi er begge så glad og takknemlig for at vi har så snille og oppofrende foreldre som støtter oss. Vi bruker det meste av egne penger, bursdagsgaver og julegaver til å kjøpe utstyr og klær. Når vi var yngre kjøpte vi kanskje billigere klær, barn vokser jo raskt. De fleste kjøper kvalitet som varer lengre, men er litt dyrere. 

  Har dere gode trenere?

  -Vi har begge Mari Soot Kristiansen. Henne har vi lært veldig mye av og hun har vært av stor betydning for oss..

  Kan det ikke være farlig, man kan jo ramle av hesten?

  Begge svarer at de har ramlet av. -Det var ikke for at hesten kastet oss av, slike hendelser skyldes uhell at hesten snubler eller lignende. Jeg datt jo av hesten på nordisk men det var fordi de var et hull i bakken som verken jeg eller hesten så sier Lotte.

  Konkurranse med Islandshest

  En islandshest konkurrerer som 4 eller 5-gjenger i ulike disipliner. Forskjellen på en 4 og 5-gjenger er at 4-gjengeren har skritt, trav, galopp og tølt og en 5-gjenger har de samme gangartene, men pass i tillegg.

  Medaljene kom slik

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass fra Røysland tok gull og ble Nordisk Mester i 4-gang. Sølv i firgangskombinasjon og 4. plass i tølt.  I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 4-gang, tølt, og firgangskombinasjonen.

  Lotte Thoresen og Salmur fra Pulu tok sølv i stilpas, bronse i tølt på løse tøyler, i Nordisk. I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 250 meter pass, speedpass og 5-gangskombinasjonen, i tillegg til 3 sølv i 5-gang, tølt på løse tøyler og stilpass.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 321.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.09.2018 - 22:34
  DSC_0432.JPG

  Bydelsprofil: Veronica Simoné Fjeld - Tenk mindre - lev mer!

  Småbarnsmor, samboer, søster, tante, venn, strikkekåna, rå på kryssord og hekta på sosiale medier. Og så er hun medlem i Norske Kvinners Sanitetsforening.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:11
  Fasade_Jåttåflaten_27_DSC1907.jpg

  Wintershall - kommet for å bli

  Lengst ute i Jåttåvågen ved det skjeve tårnet ligger kontorlokalene til oljeselskapet Wintershall. Selskapet med det litt vanskelige navnet som uttales ´Vinters-hall´.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2018 - 22:49
  eplehekk.jpg

  Hagespalten: Høst i hagen

  Sensommer og høst er en fin tid å plante bærbusker og frukttrær på. Epletreet er mest populært.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 22:06
  jattavagveien10_5KA37954.jpg

  Aker BP blir på Hinna

  Ny vekst har resultert i flere ansatte. Spørsmålet om kontorbygget var stort nok, dukket opp. Nå har selskapet spredt seg i flere bygg i Hinna Park. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 09.05.2018 - 10:30
  20064524-014-21.jpg

  Attende: Verdifull jobb til alle

  Flotte og flinke arbeidstakere gjør en fremragende jobb på Attende. Bedriften konkurrerer på lik linje med andre produksjonsbedrifter i et krevende marked. Nå ønsker de flere samarbeidsbedrifter.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 18:10
  Bilde 1.jpg

  .....Bare en luftetur

  Nytt hefte med lufteturer for Hinna bydel kommer ut sommeren 2019. Har du gode forslag? 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 04.09.2018 - 17:09
  Bilde 1 Leif Arild.jpg

  Hinna Rør - en liten bedrift med kvalifiserte rørleggere

   

  Hinna Rør har sitt kontor og et lite delelager i Liveien på sentrale Hinna og ledes av Leif Arild Michaelsen. Dette er bedriften for alle i bydelen som trenger hjelp med rørleggerarbeid. Det er et lite firma med kort reaksjonstid som er lett å tilkalle og kjøreavstanden er kort til der du bor.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:48
  DSC_0301.JPG

  Kultur på tvers

  Dette skjer på bydelshuset: 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 04.09.2018 - 17:26
  Bilde 156.jpg

  Hinnaprisen 2017

  Hinnaprisen for 2017 ble som vanlig utdelt under 17. maifeiringen på Jåtten skole.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:58
  Bilde Lotte og Maria2.jpg

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 04.09.2018 - 17:21
  Pinnebrød4.jpg

  Den STORE familiedagen

  For alle turvenner i Hinna bydel, medlemmer av Stavanger Turistforening og ellers alle friluftsmennesker og de som liker å gå på tur.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken