Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 04.09.2018 kl. 17:58

  Nordisk- og norgesmestere i riding av islandshest

  Under Norgesmesterskapet for islandshest i Grimstad i juli gikk Maria Gjellestad Bosvik fra Vaulen og Lotte Thoresen fra Hinna til topps i flere disipliner. 

   

  Begge ble tatt ut til det norske landslaget for å delta på Nordisk Mesterskap, i Margaretehof i Sør-Sverige i august. Også der gjorde de det stort. 

  HINNAvis møtte de to jentene som det er all grunn til å være skikkelig stolt av. Verken Maria eller Lotte er fylt 15 år Begge fikk med seg en rekke medaljer av edleste sort i Nordisk og NM.

   

  -Vi begynte begge med Islandshester på Vikinghest, der gikk vi på rideskole og lærte oss å stelle hester, og fikk etterhvert hest på halv- og helfor, inntil vi fikk egne hester. Dessverre har de lagt ned rideskolen der, det er synd, mener de begge. Jeg begynte å ri Islandshest i 2014, sier Lotte og Maria istemmer, og jeg i 2013.

  Begge har egne hester

  Maria Gjellestad Bosvik fikk hesten «Djass fra Røysland» i 2016, og Lotte Thoresen fikk sin hest «Salmur fra Pulu» vår.

  -Litt rare navn syns de fleste som ikke er i Islandshest miljøet. Men, ifølge tradisjonen skal en islandshest ha et islandsk navn som også sier hvor den stammer fra, forklarer jentene.  Min hest er født på Island derfor er Salmur fra Pulu sier Lotte, og min er født i Norge derfor er altså Djass fra Røysland, kommer det fra Maria.

  Trener dere mye for å bli så god?

  -Vi trener hver dag, kommer det unisont, det gjelde jo både oss og hesten. Skal du få en god hest må man trene den variert. Det er viktig at den ikke går lei men er motivert, og så må hesten alltid få oppmuntring når den gjør det bra. Da forstår den at den har gjort noe riktig.

  Og dere selv da, styrketrening, utholdenhet?

  Maria og Lotte ser på meg med vantro eller som om jeg er fra en annen planet – Det er jo super trening i seg selv for hele kroppen og hodet å ri hest! Og, så har vi alt arbeidet med at hesten skal være stelt, trives og føle seg bra. Å måke hestemøkk er også bra trening.

  Maria og Djass              Lotte og Salmur

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass                                            Lotte Thoresen og Salmur 

  Ansvar og tilhørighet

  -Alle vet jo at det følger mye ansvar med å ta vare på et dyr. Vi syns vi har lært mye av akkurat det også, som vi vil ta med oss videre i livet. Skal man få en god hest som jobber for deg må kjemien mellom deg og hesten stemme. Du må bygge opp en god relasjon til hesten din ellers funker det ikke.

  -Heldigvis er de fleste Islandshester sosiale, men selvsagt er det noen som er vare eller redde. Da er det viktig å skape tillit mellom hest og rytter. Det skapes jo sterke bånd, hesten kjenner deg igjen, ja de kjenner også igjen motorduren av bilen du kommer med og den vet at det er deg før den ser deg. Hesten din kjenner igjen ansikt og den merker det dersom du ha dag. Da blir den mer avmålt.

  Maria og Lotte er skikkelig varm i trøya nå, jeg avbryter og spør om dette er en dyr sport. Venninnene er ikke i tvil.

  -Ja, det er en dyr sport, men fantastisk flott å holde på med. Vi vet ikke hva vi skulle gjort uten.  Spesielt når man kjøper egen hest er det dyrt. Vi er begge så glad og takknemlig for at vi har så snille og oppofrende foreldre som støtter oss. Vi bruker det meste av egne penger, bursdagsgaver og julegaver til å kjøpe utstyr og klær. Når vi var yngre kjøpte vi kanskje billigere klær, barn vokser jo raskt. De fleste kjøper kvalitet som varer lengre, men er litt dyrere. 

  Har dere gode trenere?

  -Vi har begge Mari Soot Kristiansen. Henne har vi lært veldig mye av og hun har vært av stor betydning for oss..

  Kan det ikke være farlig, man kan jo ramle av hesten?

  Begge svarer at de har ramlet av. -Det var ikke for at hesten kastet oss av, slike hendelser skyldes uhell at hesten snubler eller lignende. Jeg datt jo av hesten på nordisk men det var fordi de var et hull i bakken som verken jeg eller hesten så sier Lotte.

  Konkurranse med Islandshest

  En islandshest konkurrerer som 4 eller 5-gjenger i ulike disipliner. Forskjellen på en 4 og 5-gjenger er at 4-gjengeren har skritt, trav, galopp og tølt og en 5-gjenger har de samme gangartene, men pass i tillegg.

  Medaljene kom slik

  Maria Gjellestad Bosvik og Djass fra Røysland tok gull og ble Nordisk Mester i 4-gang. Sølv i firgangskombinasjon og 4. plass i tølt.  I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 4-gang, tølt, og firgangskombinasjonen.

  Lotte Thoresen og Salmur fra Pulu tok sølv i stilpas, bronse i tølt på løse tøyler, i Nordisk. I NM ble ekvipasjen 3x Norgesmester med gull i 250 meter pass, speedpass og 5-gangskombinasjonen, i tillegg til 3 sølv i 5-gang, tølt på løse tøyler og stilpass.

   


   

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 09:02
  HinnaU15_v1.JPG

  Hinna Volleyball

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 08:52
  22.jpg

  Nye Hinnahuset nærmer seg ferdigstillelse

  Om noen måneder skal det nye «Hinnahuset» stå ferdig, og det er ikke i nærheten av det man forbinder med det gamle klubbhuset. Dette blir et flott flerbrukshus for alle i bydelen.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 02.12.2019 - 19:19
  Hinna lag.jpg

  Hinna i 3. divisjon

  Da er det offisielt klart at Hinna rykker opp og spiller i 3. divisjon neste år

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:58
  Nr 1 - (f.v.) Melina Samsonsen, Jakob Gjerde og Tiril Thorbjørnsen. Melina fikk 1. plass, Tiril 2. plass og Jakob 5. plass i NM..jpg

  Melina fra Jåttå ble norgesmester i bryting

  Melina Falkeid Samsonsen (12) fra Jåttå har blitt norgesmester i bryting for piker 15 år. I fjor ble hun landsmester for piker 12 år, og i år dro hun til Tromsø hvor hun tok medalje i norgesmesterskapet.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:53
  Nr 3 - Hinna HU lag 1.JPG

  Hinna HU lag på avslutningsturnering i Hetlandshallen

  HINNAvis møter en glad og sporty gjeng fra Hinna HU-lag i Hetlandshallen. De feirer avslutningen på en god håndballsesong med glitter og stas.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2019 - 16:14
  DSC_5709.jpg

  Norges beste orienteringsløpere til Gausel!

  Lørdag 30. mars arrangerer Stavanger orienteringsklubb første dag av Sprintliga 2019 på Gausel.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 11.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken