Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 03.12.2018 kl. 10:56

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

   

  Løkblomster som Amaryllis og Svibler skal ha lite vann, de strekker seg mer om de får mye vann. Sett de gjerne kaldt om kvelden så varer de lengre. Svibler er også kjempefine å ha ute i krukker sammen med litt vintergrønt, mose og kongler. Jeg liker da å drive dem inne litt først så det er litt farge på blomstene. Svibler dufter en del, og er du av dem som syns det kan bli litt for mye er det et godt alternativ å ha dem ute. Julestjernen liker ikke å stå for kaldt derimot, og skal ha passelig med vann - kan gjerne tørke bittelitt. En som absolutt ikke må tørke er Azalea - den skal ha rikelig med vann. Jeg setter den i vasken og lar den trekke skikkelig en til to ganger i uken - og setter den inn på et kaldt rom om kvelden dersom jeg husker det.

  Passer du godt på Azaleaen kan du bli belønnet med blomstring helt til våren - vi har mange flotte sorter og størrelser nå. En av de siste års favoritter til jul er nok julerosen. Julerosen kommer i mange varianter, med blader og uten blader, i ren hvit og over til rosa og burgunder. Julerosen er jo en hardfør og vintergrønn staude. Den står fint i krukka på trappen hele vinteren igjennom. Blir det skikkelig kaldt vil den nok henge litt med blomstene, men de strekker seg fint igjen når det tiner. Det er de senere år kommet flere sorter uten blader, og disse står fint inne i stuetemperatur. Julerosen liker ikke å tørke – så husk å vanne den godt så får du mye glede av denne vakre blomsten. Når den er avblomstret tar du vare på den til frosten i bakken har gitt seg og planter den ut i hagen så kommer den med nye blomster neste vinter.

  Et hyggelig inngangsparti

  Det er koselig å gjøre det litt fint i inngangspartiet nå før jul. En hyggelig velkomst for gjester, og ikke minst for oss selv når vi kommer hjem etter en lang dag på jobb. Det er mange planter som er fine nå om vinteren. Buksbom og Skimmia er vintergrønne og hardføre busker som egner seg godt for krukker. Jeg har pyntet med julerose pakket i mose, gaultheria med røde bær og en liten gran. Granen er en spansk en som ikke tåler frost, så om det blir kaldt må den tas inn, men den er like fin inne så det er ikke et problem. En fin dørkrans med forskjellig vintergrønt og lys har også kommet opp. Kransen binder jeg selv – det er ingen kunst.

  Binde en dørkrans

  Det du trenger for å binde din egen krans er: forskjellig vintergrønt, en halmring, vikletråd, saks og et sløyfebånd.

  Jeg klipper først opp alt det grønne i små greiner på ca 10 cm, klipper du større greiner vil kransen bli litt mer fyldig og luftig. Så fester jeg vikletråden rundt halmringen og begynner å binde. Jeg legger da små buketter med den ene typen først, vikler ståltråd rundt, pass på at du får dekket både innsiden og ytterkanten av kransen.

  Når du har bundet grønt rundt hele kransen, fester du ståltråden godt – tvinn den gjerne gjennom en av rundene på baksiden. Hold opp kransen for å se hvor sløyfen passer best. Tvinn båndet to ganger rundt kransen og knytt en fin sløyfe. Oppheng lager du enkelt med å lage et feste på baksiden. Jeg syns det er koselig med litt lys og på kransen og fester da batteriboksen på baksiden der hvor opphenget er, og legger lyslenken litt snirklete over kransen. Lenken festes med ståltråd/hårnåler så den sitter godt.

  Alt materiell du trenger til kransebinding finner du i hagesenteret og har du ikke egne busker du kan klippe vintergrønt fra så har vi kortreist grønt fra egen produksjon. Der har vi og kongler, stjerner, og annet dekorasjonsmateriell til både krans og juledekorasjoner.

  Spør oss selvfølgelig om det er noe du lurer på. Hver lørdag setter vi fram kaffe, gløgg og pepperkaker så kom gjerne innom oss for å komme i julestemning.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 21:19
  DSC_58021.JPG

  Nytt apotek i Hinnakrossen

  Det er ikke til å unngå å legge merke til at det bygges og utvides under REMA-butikken i Hinnakrossen. Vi møtte Arild Nygård i Nygård Næringsutvikling.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 20:53
  DSC_57851.JPG

  Valpehagen - et godt sted å være

  14. mai feirer Valpehagen på Forus ett år og vi gratulerer! Monika Hovland Berg realiserte drømmen sin etter 25 år i salgsbransjen.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 12.05.2019 - 20:58
  syring_stamme.jpg

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:48
  Nr 110.jpg

  Frue Gamlehjem - 100 år

  Fredag 26. april var det stor festivitas på Frue Gamlehjem på Hinna. Det var 100 år siden gamlehjemmet ble bygget og stuen var fylt til renden med gjester og god mat.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 14.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:34
  IMG_6423.JPG

  Bydelspolitiker: Kristin Bade Veire (V)

  Kristin Bade Veire (75) er genuint opptatt av at barn skal ha trygg skolevei. Hun jobber også for at Hinna bydel skal få sin egen svømmehall og hun er stolt over å dele ut Hinnaprisen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:44
  Gausel logo square.jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Hinna bydel er en veldig aktiv og flerkulturell bydel. Gausel bydelshus representerer en viktig møteplass på tvers av generasjoner hvor organisasjoner og privat næringsliv skaper et levende hus fullt med aktiviteter, feiringer, samlinger og mye mer.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:26
  Nr 1 - Leder i Hinna Sanitetsforening (f.v.) Mia Hetland og Marianne Osland finner frem Maiblomstene.jpg

  Hinna Sanitetsforening ringer våren inn med Maiblomster

  På Idunhuset på Hinna samles ukentlig medlemmer fra Hinna Sanitetsforening for møter og aktiviteter. Tirsdag 9. april var det Kløvertur og strikkekafé som står på agendaen, i tillegg skal det forberedes til salg av Maiblomster.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:58
  Nr 1 - (f.v.) Melina Samsonsen, Jakob Gjerde og Tiril Thorbjørnsen. Melina fikk 1. plass, Tiril 2. plass og Jakob 5. plass i NM.2.jpg

  Melina fra Jåttå ble norgesmester i bryting

  Melina Falkeid Samsonsen (12) fra Jåttå har blitt norgesmester i bryting for piker 15 år. I fjor ble hun landsmester for piker 12 år, og i år dro hun til Tromsø hvor hun tok medalje i norgesmesterskapet.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:53
  Nr 1 - Hinna HU lag 21.JPG

  Hinna HU lag på avslutningsturnering i Hetlandshallen

  HINNAvis møter en glad og sporty gjeng fra Hinna HU-lag i Hetlandshallen. De feirer avslutningen på en god håndballsesong med glitter og stas.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken