Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 03.12.2018 kl. 10:56

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

   

  Løkblomster som Amaryllis og Svibler skal ha lite vann, de strekker seg mer om de får mye vann. Sett de gjerne kaldt om kvelden så varer de lengre. Svibler er også kjempefine å ha ute i krukker sammen med litt vintergrønt, mose og kongler. Jeg liker da å drive dem inne litt først så det er litt farge på blomstene. Svibler dufter en del, og er du av dem som syns det kan bli litt for mye er det et godt alternativ å ha dem ute. Julestjernen liker ikke å stå for kaldt derimot, og skal ha passelig med vann - kan gjerne tørke bittelitt. En som absolutt ikke må tørke er Azalea - den skal ha rikelig med vann. Jeg setter den i vasken og lar den trekke skikkelig en til to ganger i uken - og setter den inn på et kaldt rom om kvelden dersom jeg husker det.

  Passer du godt på Azaleaen kan du bli belønnet med blomstring helt til våren - vi har mange flotte sorter og størrelser nå. En av de siste års favoritter til jul er nok julerosen. Julerosen kommer i mange varianter, med blader og uten blader, i ren hvit og over til rosa og burgunder. Julerosen er jo en hardfør og vintergrønn staude. Den står fint i krukka på trappen hele vinteren igjennom. Blir det skikkelig kaldt vil den nok henge litt med blomstene, men de strekker seg fint igjen når det tiner. Det er de senere år kommet flere sorter uten blader, og disse står fint inne i stuetemperatur. Julerosen liker ikke å tørke – så husk å vanne den godt så får du mye glede av denne vakre blomsten. Når den er avblomstret tar du vare på den til frosten i bakken har gitt seg og planter den ut i hagen så kommer den med nye blomster neste vinter.

  Et hyggelig inngangsparti

  Det er koselig å gjøre det litt fint i inngangspartiet nå før jul. En hyggelig velkomst for gjester, og ikke minst for oss selv når vi kommer hjem etter en lang dag på jobb. Det er mange planter som er fine nå om vinteren. Buksbom og Skimmia er vintergrønne og hardføre busker som egner seg godt for krukker. Jeg har pyntet med julerose pakket i mose, gaultheria med røde bær og en liten gran. Granen er en spansk en som ikke tåler frost, så om det blir kaldt må den tas inn, men den er like fin inne så det er ikke et problem. En fin dørkrans med forskjellig vintergrønt og lys har også kommet opp. Kransen binder jeg selv – det er ingen kunst.

  Binde en dørkrans

  Det du trenger for å binde din egen krans er: forskjellig vintergrønt, en halmring, vikletråd, saks og et sløyfebånd.

  Jeg klipper først opp alt det grønne i små greiner på ca 10 cm, klipper du større greiner vil kransen bli litt mer fyldig og luftig. Så fester jeg vikletråden rundt halmringen og begynner å binde. Jeg legger da små buketter med den ene typen først, vikler ståltråd rundt, pass på at du får dekket både innsiden og ytterkanten av kransen.

  Når du har bundet grønt rundt hele kransen, fester du ståltråden godt – tvinn den gjerne gjennom en av rundene på baksiden. Hold opp kransen for å se hvor sløyfen passer best. Tvinn båndet to ganger rundt kransen og knytt en fin sløyfe. Oppheng lager du enkelt med å lage et feste på baksiden. Jeg syns det er koselig med litt lys og på kransen og fester da batteriboksen på baksiden der hvor opphenget er, og legger lyslenken litt snirklete over kransen. Lenken festes med ståltråd/hårnåler så den sitter godt.

  Alt materiell du trenger til kransebinding finner du i hagesenteret og har du ikke egne busker du kan klippe vintergrønt fra så har vi kortreist grønt fra egen produksjon. Der har vi og kongler, stjerner, og annet dekorasjonsmateriell til både krans og juledekorasjoner.

  Spør oss selvfølgelig om det er noe du lurer på. Hver lørdag setter vi fram kaffe, gløgg og pepperkaker så kom gjerne innom oss for å komme i julestemning.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 05.12.2018 - 11:44
  Nr 3 - Malgruppen er bade inter nasjonale og norske turister.JPG

  Kameratgjeng fra Hinna bak ny turist-trend

  I mai 2018 startet tre kamerater fra Hinna selskapet Cabin Campers sammen med en campervan-entusiast og handyman fra Hillevåg. 

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 03.12.2018 - 10:34
  DSC_0898.JPG

  Bydelsprofil: Berit Hinna Sørås - Sterkt engasjement for barn og unge

  ”Berit på Sporen” er et begrep som de eldste på Hinna kjenner godt. Berit Hinna Sørås har bodd på Hinna hele sitt liv – eller på Sporen, som familiegården het. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:48
  SUS-modell når det står ferdig i 2023.png

  SUS2023: Nytt sykehus - arbeidet i full gang

  Tidlig i høst startet arbeidet med veier og infrastruktur til det nye sykehuset. Første byggetrinn skal være innflytningsklart i løpet av 2023. For et par uker siden ble det nye sykehuset kåret til verdens beste digitale byggeprosjekt.

   

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.12.2018 - 10:56
  IMG_3714 2.jpg

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.12.2018 - 10:39
  Nr 3 - Hinna gjengen (f.v.) Elisabeth, Oscar, Anita og Larisa (Jeanette var ikke tilstede da bilde ble tatt).jpg

  Snart 60 år med hårklipp i Hinnasvingen

  Amdal frisør het tidligere Amdalsalongen, og er «frisøren i svingen» på Hinna. Salongen ble startet i Hillevåg i 1943 av Solveig Amdal. Familien og salongen flyttet til Hinnasvingen i 1959. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2018 - 23:24
  Bilde 319.jpg

  Byggmester BOB tar tak og samfunnsansvar

  -Det begynner å haste for dere som tar tenkt å bytte tak i høst. Vi kommer på gratis befaring og gir deg det råd du trenger for å bestemme deg, sier daglig leder Bernt Morten Birkedal.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 05.12.2018 - 12:14
  DSC_0919.JPG

  Ei spanande og modig kvinne som vart fylkesmann

  Magnhild Meltveit Kleppa har brøyta seg rydning som kvinne i lokalpolitikken på Hjelmeland og har vore pendlar til Oslo i 20 år. Nå dreg ho snart inn årane. Og kva då – ittepå?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.12.2018 - 11:36
  Nr 2 - Lokal koordinator for årets dugnad Vibeke Lavik Bjaanes sammen med sønnen og kollegaer i Deloitte..jpg

  TV-aksjonen i Hinna bydel

  Det var god stemning blant årets bøssebærere til tross for store nedbørsmengder. Dugnaden i år gikk til Kirkens Bymisjon sitt arbeid med å forebygge ensomhet og hjelpe de som blir stående utenfor i samfunnet. Rogaland fylke kom på imponerende andre plass i landet med 25 millioner av totalt 244 millioner på landsbasis.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 05.12.2018 - 11:52
  5- Kulturlab har vært en fest for hele bydelen med mange aktiviteter..jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Høsten har blitt en travel periode på Hinna bydelshus, med mange organisasjoner og lag som har valgt oss som møteplass og arena. Dessuten har manage private aktører leid lokalene til familiearrangementer. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.12.2018 - 11:05
  Nr 1 -uten tekst.jpg

  Kunstnerprofil: Helene Egeland

  Helene Egeland (28) fra Hinna er utdannet Art Director og arbeider i dag som illustratør med base i Stavanger. 

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:27

  Hinna Miniputturnering – OBOS Cup

  Helgen 20-21. oktober deltok over 492 fotballag og 3300 fotballspillere i en alder fra 6-12 år på Hinna Miniputturneringen på Hinna Stadion. Turneringen er en del av OBOS cupen, som er en av landets største barnefotballturneringer.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 05.12.2018 - 12:21
  Nr 13.jpg

  Hinnaløpet 2018

  Sola skinte og gradestokken viste kun 5 grader under Hinnaløpet i år, lørdag 27. oktober. I etterkant av løpet var det servering på Hinnahuset med blant annet loddtrekning og utdeling av to ansiennitetsutmerkelser for 30 og 25 års deltakelse.

   

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken