Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Næringsliv

Print
Av Admin Hinnavis 18.02.2019 kl. 12:40

  Moderne gårdsdrift på Jåttå

  Torgeir Kinn driver gård på Jåttå og skal i 2019 levere 420.000 liter melk. Gården produserer strøm via solcellepaneler og melkerobot gjør bondelivet mer fleksibelt.

  For to år siden monterte Torgeir Kinn solcellepaneler på låvetaket på gården på Jåttå.

  –Det lønte seg fra første dag, sier Kinn. –Vi vurderte vindmøller på grunn av vindforholdene generelt på Vestlandet. Da jeg undersøkte ble jeg fortalt at solceller var mer gunstig, men det var fremdeles for dyrt for fem år siden. Etter tre år var prisene gått så mye ned at regnestykket gikk i pluss. Det har vi ikke angret på. Solcellene produserer årlig omlag 50.000 kwt. Det er under halvparten av det vi bruker på årsbasis, men likevel lønner dette seg. På sommerstid produserer vi mer enn vi bruker, så da selger vi direkte inn til nettet, forteller han, og legger til at de nye målerne styrer all informasjon.

  –Jeg kan følge strømproduksjonen på en App på mobilen, sier han. På spørsmål om det er mulig å lagre elektrisitet for senere bruk, svarer Kinn at det kan gjøres ved bruk av batterier, men er ikke lønnsomt i dag.

  Kinn mener landbruket er godt egnet for å produsere strøm via solcellepaneler. –Låvene har store takflater og man betaler verken nettleie eller avgifter på det man produserer. Derfor bruker jeg det jeg produserer selv. Været i fjor resulterte i svært god strømproduksjon og det ble overproduksjon som ble solgt til nettet, sier han.

  Teknologi og inseminasjon

  Det er ikke bare solcellepaneler og melkerobot som er moderne på Jåttågården. På dagens gårder blir kuene drektige ved hjelp av inseminasjon.

  –Dette har foregått siden etter krigen her i landet og er for såvidt ikke noe nytt. Det nye er vel at vi i dag velger oksene fra en database på nettet. Der velger vi okse ut fra kriterier som passer til kua. Har kua ikke sterke føtter, velger vi en okse som har sterke føtter, forteller han. Selv får han oksesæd til sine kuer fra Hamar.

  -Det er viktig å passe på at det ikke skjer innavl. Databasen holder orden på dette, sier han. Inseminøren bor på Sola og reiser rundt på gårdene i distriktet for å gjøre kuene drektige. Kua går drektig i ni måneder og en uke og får vanligvis kun én kalv. Kviga blir inseminert første gang når den er 15 måneder, får sin første kalv og begynner å melke når den er rundt to år. Melkeroboten registrerer når kua er brunstig igjen.

  Drikker mindre melk

  -For tiden drikker folk mindre melk, og vi må tilpasse oss at det finnes mer allergier enn tidligere, sier Kinn og legger til at det produseres mer ost. –Der har vi stor konkurranse fordi det imponeres mye ost fra andre land.

  Nordmenn konsumerte i overkant av 435 millioner liter melk i 2018, mot 441 millioner liter i 2017. Selv om vi drikker mindre melk, ser opplysningskontoret for Meieriprodukter lyst på det, så lenge melk fortsatt er en viktig del av det norske kostholdet.

  Tine og Melk.no har nylig signert en internasjonal erklæring på vegne av meieribransjen. Erklæringen sier at de vil jobbe videre mot bærekraftig utvikling. Landene som har signert avtalen har en intensjon om å jobbe sammen med både miljø, økonomi og helse i tillegg til klima. Muligheten til å få inntekt på smågårder nevnes som eksempel. Man er opptatt av å støtte små familiegårder som det finnes mange av i Norge. Erklæringen vil styrke samarbeidet om bærekraftig produksjon med andre land.

  -Vi må ta vare på jorda!

  Omlag 3 prosent av Norges areal er dyrket jord. –Det er viktig at vi har nok areal, ikke bare til dyrefór, men også til dyrking av poteter, grønnsaker og ikke minst matkorn her i landet. Mange bønder legger ned sine bruk og vi som driver videre leier mar- kene til de nedlagte gårdene.

  Her i Hinna bydel er vi kun to gårder igjen som produserer melk og arealet blir mindre og mindre fordi kommunen bruker områdene til hus- og veibygging, forteller Kinn og legger til at han selv har mistet areal til sykkelstamvei og utvidelse av motorveien.

  –I 2005 gjorde vi et jordskifte på grunn av behovet for næringsareal på Forus. I bytte fikk jeg jord på den andre siden av motorveien. Det som nå går til sykkelstamvei og motorvei får vi ikke erstattet med ny jord. Jorda rundt byene er god, men den forsvinner først, sier han.

  Melk og kjøtt

  Torgeir Kinn kommer fra gård i Marker kommune i Indre Østfold, like ved svenskegrensen. Han traff kona Oddny som kommer fra gården på Jåttå som de overtok etter hennes foreldre i 2005. Gården har 60 produserende kuer og ca 100 ungdyr. I tillegg til melkekvoten på 420.000 liter i året leverer de 70-80 ungdyr til kjøttproduksjon.

  -Oksekalvene slaktes når vekten ligger i underkant av 300 kilo. Kvigekalvene blir til voksne melkekuer og får et lengre liv, men blir slaktet før eller siden, de også.

  –Vi driver kun med melke- og kjøttproduksjon. Gårdene i dag er mer spesialiserte enn de var før, sier Kinn. Han har 250 mål dyrka jord og driver gården på full tid. Melkeroboten gjør at tiden er mer fleksibel enn før. -Jeg kan bruke mer tid på stell og foring. I tillegg kommer ad- ministrasjon og kontorarbeid som regnskap. Det er også behov for reparasjoner, hogst, steinplukking. Og så har jeg pusset opp hovedhuset.

  Kinn dyrker gressfóret selv og kjøper inn kraftfór. –Vi leier inn folk til gressinnhøsting. Det er folk som leier seg ut til å ta slåtten for bøndene. Derfor har jeg ikke innhøstingsutstyr selv på gården, sier han.

  Gårdsdrift og fellesskap

  Familien har to barn i barneskolealder. Oppdras barna til å overta gården? –Vi har odelsrett i Norge, men ikke odelsplikt. Det er viktig å oppmuntre ungene til gårds- drift og hjelpe dem til å forstå hva det innebærer, men vi kan ikke kreve at de en dag skal overta, sier Kinn. Selv drives han av å være sin egen sjef og styre dagen selv. –Jeg liker praktisk arbeid, og gårdsdrift er en viktig næring. Vi produserer mat, sier han og legger til at han har en variert jobb. 

  Kinn har et godt fellesskap med andre bønder i distriktet. –Vi som er medlem i Stavanger bondelag møtes jevnlig til kurs og møter. Vi bygger hverandre opp. Vi har våre kvoter, så vi er ikke konkurrenter i den forstand, sier han og mener at det er helt nødvendig med markedsreguleringer. Melkekvoten ble innført på 80-tallet. På denne måten blir det ikke overproduksjon.


   

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 21:19
  DSC_58021.JPG

  Nytt apotek i Hinnakrossen

  Det er ikke til å unngå å legge merke til at det bygges og utvides under REMA-butikken i Hinnakrossen. Vi møtte Arild Nygård i Nygård Næringsutvikling.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 20:53
  DSC_57851.JPG

  Valpehagen - et godt sted å være

  14. mai feirer Valpehagen på Forus ett år og vi gratulerer! Monika Hovland Berg realiserte drømmen sin etter 25 år i salgsbransjen.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 12.05.2019 - 20:58
  syring_stamme.jpg

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:48
  Nr 110.jpg

  Frue Gamlehjem - 100 år

  Fredag 26. april var det stor festivitas på Frue Gamlehjem på Hinna. Det var 100 år siden gamlehjemmet ble bygget og stuen var fylt til renden med gjester og god mat.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 14.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:34
  IMG_6423.JPG

  Bydelspolitiker: Kristin Bade Veire (V)

  Kristin Bade Veire (75) er genuint opptatt av at barn skal ha trygg skolevei. Hun jobber også for at Hinna bydel skal få sin egen svømmehall og hun er stolt over å dele ut Hinnaprisen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:44
  Gausel logo square.jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Hinna bydel er en veldig aktiv og flerkulturell bydel. Gausel bydelshus representerer en viktig møteplass på tvers av generasjoner hvor organisasjoner og privat næringsliv skaper et levende hus fullt med aktiviteter, feiringer, samlinger og mye mer.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:26
  Nr 1 - Leder i Hinna Sanitetsforening (f.v.) Mia Hetland og Marianne Osland finner frem Maiblomstene.jpg

  Hinna Sanitetsforening ringer våren inn med Maiblomster

  På Idunhuset på Hinna samles ukentlig medlemmer fra Hinna Sanitetsforening for møter og aktiviteter. Tirsdag 9. april var det Kløvertur og strikkekafé som står på agendaen, i tillegg skal det forberedes til salg av Maiblomster.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:58
  Nr 1 - (f.v.) Melina Samsonsen, Jakob Gjerde og Tiril Thorbjørnsen. Melina fikk 1. plass, Tiril 2. plass og Jakob 5. plass i NM.2.jpg

  Melina fra Jåttå ble norgesmester i bryting

  Melina Falkeid Samsonsen (12) fra Jåttå har blitt norgesmester i bryting for piker 15 år. I fjor ble hun landsmester for piker 12 år, og i år dro hun til Tromsø hvor hun tok medalje i norgesmesterskapet.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:53
  Nr 1 - Hinna HU lag 21.JPG

  Hinna HU lag på avslutningsturnering i Hetlandshallen

  HINNAvis møter en glad og sporty gjeng fra Hinna HU-lag i Hetlandshallen. De feirer avslutningen på en god håndballsesong med glitter og stas.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken