Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 18.02.2019 kl. 13:23

  Tidlig vår i hagen

  Begynner det å krible i fingrene? Når sola først titter fram i februar og hagegleden igjen melder seg er det kjekt å få gjort litt ute.

  Prydbusker, frukttrær og høstblomstrende klematis kan beskjæres nå, vårblomstrende prydbusker som Forsythia, blomstrende rips og spirea beskjæres etter blomstring. Klipp enkelte greiner helt ned til bakken så får du luft og lys inn, og bedre fornying av busken.

  Roser klippes når det ikke er fare for frost lengre, som regel er det rett etter påske. Stilkroser og klatreroser klippes kraftig tilbake, gjerne så mye at det står igjen 30-40 cm. Buskroser og klatreroser klippes godt de første 2-3 årene, og etter det er det mer forming og tynning som gjelder.  Det er også smart å rake vekk løv og kvister i bedd og plen. Visne blader og annet rusk er som kjent yndet yngleplass for snegler. Plenen kan og snart gjødsles med hønsegjødsel, men klipping kan vente til den er i god vekst igjen.

  Nå kan du og plante en krukke med masse skjønne vårblomster. Løkblomster som perleblomst, iris, påskelilje og Crocus kan fint plantes ut nå. Stemor tåler og en del frost så den kan og settes ut. En fargerik og frodig sammenplanting er hyggelig å pynte med i inngangspartiet. Plantene vokser sakte nå når det er så kaldt så du kan fint plante riktig så tett. Krukken du planter i må ha hull i bunnen, om den ikke står under tak. Fyll på et lag med leca før du bruker god jord. Husk å vanne litt av og til – plantene trenger litt vann selv om det er vinter.

  Dersom været er litt dårlig, og du trenger en inne-aktivitet kan vårpuss av potteplantene være tingen. De trenger nå litt ny jord og kanskje en litt større potte.

  Pill visne blomster og blader og tørk av bladene med en fuktig klut. Du kan og begynne å gjødsle de litt igjen. Har du tatt livet av potteplantene i løpet av vinteren? Fortvil ikke – kom innom oss så hjelper vi deg å finne noen som passer dine behov. Grønne planter inne gir økt trivsel og flere av dem har luftrensende egenskaper.

  Camellia

  Camellia er en flott vintergrønn busk med blanke blader og nydelige blomster. De fleste sortene blomstrer i februar – april. Det er utrolig mange forskjellige sorter, og de fås med enkle blomster eller fylte, alt fra rent hvite til forskjellige rosa og rødtoner og striper. Denne litt eksotiske plantene trives veldig godt i en inn glasset terrasse nå om vinteren, men tåler også en normal norsk vinter ute. Plasser den lunt, og ikke i direkte sol. De første vintrene kan det være lurt å dekke den med strie, og det gjør man for å beskytte mot kulde, men også for å beskytte mot vind og den sterke solen som skinner i mars. Det er en surjordsplante som Rhododendron, og den liker ikke å tørke noe særlig. Gjødsles med surjordsgjødsel etter blomstring.

  Grønnsakshagen

  Februar er måneden hvor jeg planlegger hva jeg har tenkt å så, og i år har vi store planer for kjøkkenhagen. Det er fremdeles en stor trend å lage sin egen mat, og vi har lyst å ta med barna på å så forskjellige grønnsaker samt sette poteter.  Barna har lyst å så brokkoli, så det vil vi prøve på samt rødbeter, salat og sukkererter. Jeg syns det er viktig at ungene får bli med i hagen og lære å dyrke spiselige vekster. Vi har allerede et stort utvalg av frukttrær og bærbusker som vi nyter godt av sommer og høst. Nå håper jeg grønnsakplantene blir like populære for det er jo kjekt å kunne gå ut i hagen og plukke med seg litt forskjellige bær, krydder og grønnsaker – ferskt og kortreist.

  Ønsker du å lære mer om å dyrke grønnsaker i egen hage?

  Lørdag 9.mars arrangerer vi Barnas dag i hagesenteret, og i år kommer Margunn Ueland. Margunn har nettopp gitt ut boken ‘Margunns kjøkkenhage’. Hun har god erfaring med både dyrking av et stort utvalg grønnsaker, og å så med barn. Dette tror vi blir veldig kjekt og håper å se mange av dere da. Det blir forskjellige aktiviteter for barna, og vi tror både barn og voksne vil bli inspirert av Margunn.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 21:19
  DSC_58021.JPG

  Nytt apotek i Hinnakrossen

  Det er ikke til å unngå å legge merke til at det bygges og utvides under REMA-butikken i Hinnakrossen. Vi møtte Arild Nygård i Nygård Næringsutvikling.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 20:53
  DSC_57851.JPG

  Valpehagen - et godt sted å være

  14. mai feirer Valpehagen på Forus ett år og vi gratulerer! Monika Hovland Berg realiserte drømmen sin etter 25 år i salgsbransjen.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 12.05.2019 - 20:58
  syring_stamme.jpg

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:48
  Nr 110.jpg

  Frue Gamlehjem - 100 år

  Fredag 26. april var det stor festivitas på Frue Gamlehjem på Hinna. Det var 100 år siden gamlehjemmet ble bygget og stuen var fylt til renden med gjester og god mat.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 14.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:34
  IMG_6423.JPG

  Bydelspolitiker: Kristin Bade Veire (V)

  Kristin Bade Veire (75) er genuint opptatt av at barn skal ha trygg skolevei. Hun jobber også for at Hinna bydel skal få sin egen svømmehall og hun er stolt over å dele ut Hinnaprisen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:44
  Gausel logo square.jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Hinna bydel er en veldig aktiv og flerkulturell bydel. Gausel bydelshus representerer en viktig møteplass på tvers av generasjoner hvor organisasjoner og privat næringsliv skaper et levende hus fullt med aktiviteter, feiringer, samlinger og mye mer.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:26
  Nr 1 - Leder i Hinna Sanitetsforening (f.v.) Mia Hetland og Marianne Osland finner frem Maiblomstene.jpg

  Hinna Sanitetsforening ringer våren inn med Maiblomster

  På Idunhuset på Hinna samles ukentlig medlemmer fra Hinna Sanitetsforening for møter og aktiviteter. Tirsdag 9. april var det Kløvertur og strikkekafé som står på agendaen, i tillegg skal det forberedes til salg av Maiblomster.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:58
  Nr 1 - (f.v.) Melina Samsonsen, Jakob Gjerde og Tiril Thorbjørnsen. Melina fikk 1. plass, Tiril 2. plass og Jakob 5. plass i NM.2.jpg

  Melina fra Jåttå ble norgesmester i bryting

  Melina Falkeid Samsonsen (12) fra Jåttå har blitt norgesmester i bryting for piker 15 år. I fjor ble hun landsmester for piker 12 år, og i år dro hun til Tromsø hvor hun tok medalje i norgesmesterskapet.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:53
  Nr 1 - Hinna HU lag 21.JPG

  Hinna HU lag på avslutningsturnering i Hetlandshallen

  HINNAvis møter en glad og sporty gjeng fra Hinna HU-lag i Hetlandshallen. De feirer avslutningen på en god håndballsesong med glitter og stas.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken