Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Nærmiljø

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 18.02.2019 kl. 16:23

  Frue gamlehjem 100 år

  I år er det 100 år siden Frue gamlehjem ble åpnet. Det skal feires med jubileumsfest og utgivelse av jubileumsbok.

  Kjører du Grannesveien mot Hinna Gravlund, vil du på høyre side se et stort hvitt hus inne i en nydelig hage med 15 småhus foran – det er Frue Gamlehjem. I år er det 100 år siden gamlehjemmet ble etablert, og det skal feires med jubileumsfest og utgivelse av bok.

  «En liten landsby» på Hinna

  Torhild Holter Larsson (77) er utdannet sykepleier og har alltid trivdes i eldreomsorgen, og spesielt på Frue Gamlehjem. Hun begynte å jobbe på Frue Gamlehjem i januar 1999 og jobbet som virksomhetsleder i 8 år før hun ble styreleder. Hun har nå vært styreleder i nærmere 12 år og forteller om en fantastisk kjekk tid som ansatt på gamlehjemmet. Hun er fremdeles innom gamlehjemmet støtt og stadig, og bruker da god tid på å sette seg ned og snakke med de eldre. Torhild beskriver Frue Gamlehjem som et ettertraktet gamlehjem av flere grunner.

  - Det er så hjemlig og koselig på gamlehjemmet. Varmen slår deg med en gang du kommer inn i huset. Det er et veldig fint personale som jobber på hjemmet og er dedikerte til de eldre. Ute er det en stor flott hage hvor beboerne kan sitte ute fra tidlig vår til sen høst. Vi har også en veldig flink aktivitør på huset som arrangerer turer, aktiviteter og underholdning. Hver fredag er det bingo. I tillegg er det et veldig sosialt og trivelig miljø på Frue Gamlehjem, jeg kaller det for «en liten landsby». På trivselsundersøkelsene er vi alltid helt på topp, både blant beboerne og pårørende.

  Historien til Frue Gamlehjem 

  På slutten av 1800-tallet var det mye tanker om hva man skulle gjøre for de syke, gamle og enslige i bygda i Hetland kommune. Hetland kommune var den gang Hinna, Hillevåg, Hetland, Tjensvoll, Tasta og Hundvåg. Det fantes ikke gamlehjem, og de eldre bodde hos familiene. Søndag 11. november 1917 innkalte herr og fru Helliesen til Hindal Gård for å drøfte mulighetene for å opprette et pleiehjem for gamle og syke i menigheten. På møtet var det full enighet om behovet for et slikt hjem i bydelen. Gamlehjemmet skulle ikke være et stort hjem, da de ønsket flere småhjem i Hetland kommune langs strekningen Gausel, Hinna, Mariero og Tasta.

  På møtet ble de også enige den gang om at gamlehjemmet skulle være en menighetssak. Det skulle ikke være kommunalt, men privat. Navnet frue, kommer fra «vår frue» med henvisning til Jomfru Maria. Frue Gamlehjem var tidligere tilknyttet menigheten «Frue Sogn» som tilhørte Hetlandskirken, tidligere «Vår frue kirke». I dag er det en stiftelse som eier Frue Gamlehjem.

  I februar 1918 ble det besluttet å kjøpe en tomt av Hinna vannverk. Tomten var på 3,5 mål og kostet kr 7000,-, og man startet opp byggingen med det samme. Det skulle brukes egne lånemidler, legater og kommunale tilskudd som finansiering.

  27. april 1919 ble det holdt innvielsesfest på Frue Gamlehjem. Først i 1920 sto huset helt ferdig. Da var det blant annet sentralvarme i huset, noe som var veldig spesielt på den tiden. Helt ferdig kostet huset kr 81 000,-, og det kostet kr 50,- i året for beboerne som bodde på Frue Gamlehjem den gang. De som ikke hørte til Frue Sogn betalte kr 65,- i året. Hjemmet hadde plass til 20 personer. Den gangen var det nesten aldri fullt, mens nå er det lange ventelister på det 20 plassene. I tillegg til huset ble det bygget 15 aldersboliger rundt gamlehjemmet i 1978. Aldersboligene er private, men beboerne kan delta på aktiviteter og spise middag på Frue Gamlehjem.

  100 års jubileum

  I år fyller Frue Gamlehjem 100 år, og i den anledning er det skrevet en jubileumsbok om historien til gamlehjemmet. Fredag den 26. april skal 100 års-jubileet feires i stuen på Frue Gamlehjem med beboerne, styret og 95 inviterte gjester. Her vil boken selges, Espen Hana skal opptre, det blir mat og en hilsen fra varaordfører i Stavanger kommune, Bjørg Tysdal Moe.

   

   


   

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2020 - 08:56
  14.jpg

  Sanitetskvinnene er klar for årets begivenhet

  I disse dager gjør damene i Hinna Sanitetsforening seg klar for årets store hendelse; salg av bjørkeris. De velkjente bukettene med bjørkeris skal klargjøres for salg i februar.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 17.02.2020 - 14:12
  Geir.JPG

  Kommunedelspolitiker: Geir Støle (61)

  Geir Støle har jobbet mange år i oljeindustrien som geofysiker. Han brenner for frivilligheten og har nå slått seg på politikken. De neste fire årene skal han lede Hinna kommunedelsutvalg.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 17.02.2020 - 11:00
  21.jpg

  «Still Crazy» after all these years

  Meldodi Grand Prix på Hinna Bistro:

  De har blitt refusert i 15 år av juryen i den norske juryen i Melodi Grand Prix – Eurovision Song Contest. Nå lager makkerne i det lokale bandet fra Vaulen «Still Crazy Unlimited» sin egen Melodi Grand Prix på Hinna Bistro.

   

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 02.12.2019 - 19:32
  Nr 124.jpg

  PANGSTART PÅ JÅTTEN SKOLE!

  Det ble en pangstart på skoleåret 2019-2020 på Jåtten skole hvor stolte elever og lærere kunne markere det nye skoleåret med splitter ny skolegård.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 02.12.2019 - 19:15
  TV-aksjonen.jpg

  Rogaland på andre plass under årets TV-aksjon

  Det var stor innsats fra både frivillige og bøssebærere under årets TV-aksjon søndag 20. oktober.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.09.2019 - 17:18
  Nr 115.JPG

  Drømmer om eget konditori

  Sophie Rosén (12) drømmer om å starte et eget konditori en dag.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.09.2019 - 17:14
  DSC_5893.JPG

  Lufteturen bydelsguide og fotokonkurranse

  Andreas Vollan lager bydelsguider for barnefamilier i bydelene i Stavanger. Nå er turguiden ”Hinna for kids” klar!

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 02.09.2019 - 23:41
  Nr 2 - Politisk enighet under debatten.jpg

  Slår ring om Sørmarka

  Det var et godt oppmøte i Sørmarka mandag 26. august da Sørmarkas Venner sammen med sine medarrangører inviterte til grillfest, aktiviteter, foredrag og politisk debatt rundt sikring av markagrensa i Sørmarka.

   

  » Les hele saken