Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 12.05.2019 kl. 20:58

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

   

  Jeg liker godt planter og blomster som dufter. Nelliker blomstrer hele sommeren, og dufter herlig på en varm sommerdag. De fås i sarte pasteller, som jeg liker godt, og friske farger som rødt og lilla. En annen duftende blomst er Sjokoladecosmos, som navnet sier dufter den svakt av sjokolade. Den har flotte mørkburgunder til brunlige blomster og blomstrer rikt hele sommeren. Ønsker du å ta vare på den til neste år tar du den inn før frosten kommer. Blomsterert er en annen sommerblomst som virkelig dufter, en klatreplante som er fin i krukker med et lite kjegleespalie eller i bed langs husveggen. Klipp inn små buketter av den og sett rundt omkring så dufter hele huset herlig. Planten vil og blomstre mer jo mer du klipper. Duftpelargonia er en lettstelt plante du kan ha både inne og ute, det finnes mange forskjellige sorter med forskjellige dufter som appelsin og sitron – ja, til og med en med som lukter cola. Pelargonia har og andre gode egenskaper – de skal holde både mygg og knott borte, og hverken snegler eller lus er særlig begeistret for denne planten. Løvemunn dufter og godt, og sneglene liker ikke disse.

  De nydelige duftrosene er en annen stor favoritt – et godt gavetips om du skal gi bort en liten blomst. De blomstrer rikt hele sommeren, og passer ypperlig i krukke. Roser liker godt sol, og ikke å tørke så du må passe litt på den, gi den gjødsel og klippe bort visne blomster. Til gjengjeld får du nyte de lenge.

  Alle de nevnte blomstene trives godt  i krukker på terrasse. Har du hage og litt større plass er det også flere prydbusker som dufter av sommer. Min favoritt er duftskjærsmin som dufter av markjordbær og blomstrer med hvite blomster i slutten av juni. Vi må ikke glemme syrinen heller – den blomstrer i mai – juni. Syriner kommer i hvitt og flere nyanser av lilla. I min hage har jeg dvergsyrin på stamme, den blomstrer i juni og kommer som regel med nye blomster igjen i august. Et passe stort tre til en liten hage. (bilde av syrin)

  Duftende hageroser har vi mange av – her er det bare å velge den fargen og størrelsen du ønsker. Noen favoritter her er klaserosen Augusta Luise, den nydelige stilkrosen Aphrodite eller den mørkerøde buskrosen Capricia Rennaissance. Roser passer jo utrolig godt sammen med lavendel, som sies å holde lus borte. Det er nå ikke bevist noen plass, men for å forebygge lus på roser er det viktig å vanne dem godt. Når roser tørker dannes nemlig et sukker i bladene som lusa tiltrekkes av. Det er og viktig å gjødsle rosene godt – gjerne tre ganger i løpet av sesongen så får du frodige roser som blomstrer rikt. Mitt tips er å bruke Gro Green på rosene en gang i uken for å  holde rosene friske.

  Vi har mange andre duftende blomster i hagesenteret nå – kom innom oss og opplev både duft og vakker blomstring.

  Spiselige blomster er en trend nå. Det finnes mange forskjellige blomster som er spiselige, det eneste du skal være litt obs på er at de du kjøper i hagesenteret kan være sprøytet. Du bør derfor la de stå noen uker før du bruker de i mat. Blomstrende krydderplanter som lakristagetes, appelsintagetes, sitronverbena og agurkurt er økologisk dyrket – og er da ikke sprøytet.

  Ekspempler på spiselige blomster er Fuchsia, kornblomst, ringblomst, blomkarse, syrin, daglilje, erteblomst, roser, stemor, sitronverbena for å nevne noen. Blomstene er fine å pynte både kaker og salater med.

  Da ønsker jeg alle en blomstrende mai!

   

   

   

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2019 - 18:04
  24294371_1804293116272259_3481416086812323099_n2.jpg

  Blodbank til Forus

  Sykehuset i våre hender (SIVH) har samlet inn penger til blodbuss i Stavanger-regionen.

  Så snart den er ferdig bygget vil bussen være tilgjengelig på Forus.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 02.09.2019 - 23:56
  FOTORA~1.JPG

  Bydelsprofilen: Therese Øvstebø Markhus (41)

   

  Heddapris for originalitet og godt spill.

  The Mute - en kjælighetshistorie uten ord – bare musikk og kropp som formidler historien, fikk Heddaprisen 2019 for ”Årets forestilling”. Therese Øvstebø Markhus fra Gausel hadde ansvaret for koreografien. Janove Ottesen og Christian Eriksen skrev manus og laget musikken, Arne Nøst og Christian Eriksen hadde regien.

   

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 03.09.2019 - 00:02
  Nr 2 - Elin var ikke i tvil om hvor hun ønsket å starte strikkebutikken.jpg

  Elin ønsker å etablere et strikkemiljø

  Elins Strikkeri åpnet 23. november i fjor på Stadionparken og har allerede klart å etablere et godt strikkemiljø på senteret med spennende arrangementer og god service.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 03.09.2019 - 00:14
  eplehekk3.jpg

  Nå er det tid for å plante vårens blomsterflor

  Ikke mye kan måle seg med gleden over å se de små løkspirene som titter opp av jorda tidlig om våren. En liten innsats nå på høsten vil gi stor blomsterglede til våren.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.09.2019 - 17:18
  Nr 115.JPG

  Drømmer om eget konditori

  Sophie Rosén (12) drømmer om å starte et eget konditori en dag.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.09.2019 - 23:51
  Nr 113.jpg

  Stadionparken satser på nisjebutikker

  Stadionparken er én av få kjøpesentre med et flertall av nisjebutikker, og senterleder Inger Egeland mener dette er en bevisst strategi fra deres side.

   

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 03.09.2019 - 17:14
  DSC_5893.JPG

  Lufteturen bydelsguide og fotokonkurranse

  Andreas Vollan lager bydelsguider for barnefamilier i bydelene i Stavanger. Nå er turguiden ”Hinna for kids” klar!

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.09.2019 - 23:43
  Forusbeen_fas 1.jpg

  Forusbeen 35 blir leiligheter og næringsbygg

  Målet er å starte første byggetrinn våren 2020.

   

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.09.2019 - 17:53
  Siren 1.jpg

  Ny leder på Step in fritidsklubb

  Siren Helberg Rong er 26 år og utdannet barnevernspedagog med en mastergrad i sosialfag.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.09.2019 - 17:49
  Daniel Roux.jpg

  Aktivitetsdagen 2019: møt vår vert Daniel Egge Roux

  Daniel Egge Roux, 37 år, er daglig leder på Forus & Gausel IL, ble ansatt i Juni 2009 og har i år 10 års jubileum.  For han er det svært viktig at jobben de legger ned i denne klubben, skal komme barna og ungdommene til gode.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:58
  Nr 1 - (f.v.) Melina Samsonsen, Jakob Gjerde og Tiril Thorbjørnsen. Melina fikk 1. plass, Tiril 2. plass og Jakob 5. plass i NM.2.jpg

  Melina fra Jåttå ble norgesmester i bryting

  Melina Falkeid Samsonsen (12) fra Jåttå har blitt norgesmester i bryting for piker 15 år. I fjor ble hun landsmester for piker 12 år, og i år dro hun til Tromsø hvor hun tok medalje i norgesmesterskapet.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:53
  Nr 1 - Hinna HU lag 21.JPG

  Hinna HU lag på avslutningsturnering i Hetlandshallen

  HINNAvis møter en glad og sporty gjeng fra Hinna HU-lag i Hetlandshallen. De feirer avslutningen på en god håndballsesong med glitter og stas.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken