Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 12.05.2019 kl. 20:58

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

   

  Jeg liker godt planter og blomster som dufter. Nelliker blomstrer hele sommeren, og dufter herlig på en varm sommerdag. De fås i sarte pasteller, som jeg liker godt, og friske farger som rødt og lilla. En annen duftende blomst er Sjokoladecosmos, som navnet sier dufter den svakt av sjokolade. Den har flotte mørkburgunder til brunlige blomster og blomstrer rikt hele sommeren. Ønsker du å ta vare på den til neste år tar du den inn før frosten kommer. Blomsterert er en annen sommerblomst som virkelig dufter, en klatreplante som er fin i krukker med et lite kjegleespalie eller i bed langs husveggen. Klipp inn små buketter av den og sett rundt omkring så dufter hele huset herlig. Planten vil og blomstre mer jo mer du klipper. Duftpelargonia er en lettstelt plante du kan ha både inne og ute, det finnes mange forskjellige sorter med forskjellige dufter som appelsin og sitron – ja, til og med en med som lukter cola. Pelargonia har og andre gode egenskaper – de skal holde både mygg og knott borte, og hverken snegler eller lus er særlig begeistret for denne planten. Løvemunn dufter og godt, og sneglene liker ikke disse.

  De nydelige duftrosene er en annen stor favoritt – et godt gavetips om du skal gi bort en liten blomst. De blomstrer rikt hele sommeren, og passer ypperlig i krukke. Roser liker godt sol, og ikke å tørke så du må passe litt på den, gi den gjødsel og klippe bort visne blomster. Til gjengjeld får du nyte de lenge.

  Alle de nevnte blomstene trives godt  i krukker på terrasse. Har du hage og litt større plass er det også flere prydbusker som dufter av sommer. Min favoritt er duftskjærsmin som dufter av markjordbær og blomstrer med hvite blomster i slutten av juni. Vi må ikke glemme syrinen heller – den blomstrer i mai – juni. Syriner kommer i hvitt og flere nyanser av lilla. I min hage har jeg dvergsyrin på stamme, den blomstrer i juni og kommer som regel med nye blomster igjen i august. Et passe stort tre til en liten hage. (bilde av syrin)

  Duftende hageroser har vi mange av – her er det bare å velge den fargen og størrelsen du ønsker. Noen favoritter her er klaserosen Augusta Luise, den nydelige stilkrosen Aphrodite eller den mørkerøde buskrosen Capricia Rennaissance. Roser passer jo utrolig godt sammen med lavendel, som sies å holde lus borte. Det er nå ikke bevist noen plass, men for å forebygge lus på roser er det viktig å vanne dem godt. Når roser tørker dannes nemlig et sukker i bladene som lusa tiltrekkes av. Det er og viktig å gjødsle rosene godt – gjerne tre ganger i løpet av sesongen så får du frodige roser som blomstrer rikt. Mitt tips er å bruke Gro Green på rosene en gang i uken for å  holde rosene friske.

  Vi har mange andre duftende blomster i hagesenteret nå – kom innom oss og opplev både duft og vakker blomstring.

  Spiselige blomster er en trend nå. Det finnes mange forskjellige blomster som er spiselige, det eneste du skal være litt obs på er at de du kjøper i hagesenteret kan være sprøytet. Du bør derfor la de stå noen uker før du bruker de i mat. Blomstrende krydderplanter som lakristagetes, appelsintagetes, sitronverbena og agurkurt er økologisk dyrket – og er da ikke sprøytet.

  Ekspempler på spiselige blomster er Fuchsia, kornblomst, ringblomst, blomkarse, syrin, daglilje, erteblomst, roser, stemor, sitronverbena for å nevne noen. Blomstene er fine å pynte både kaker og salater med.

  Da ønsker jeg alle en blomstrende mai!

   

   

   

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 11:05

  Det nye sykehuset er i rute

  Ullandhaug: SUS2023

  I løpet av 2023 skal første byggetrinn på det nye sykehuset på Ullandhaug være klart. Da er fem bygg, to garasjeanlegg og infrastrukturen på plass.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 17.02.2020 - 10:55
  DSC_6045.JPG

  Elli på Bistroen

  I april i fjor feiret Hinna Bistro 30 år. Daglig leder, Eldbjørg (Elli) Høiland Schjølberg har vært der i alle år. Og hun er klar for flere år

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 10:50
  3.jpg

  Stadionparken i endring

  Gjennom 15 år har Stadionparken levert et fullverdig handelstilbud for bydelens beboere og dem som jobber her. I dag er konkurransen med netthandelen stor og marginene blir mindre. Dette ønsker senterleder Inger Ognedal Egeland å gjøre noe med.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 17.02.2020 - 11:08
  IMG_6171 kopi.jpg

  Vinter eller vår i hagen?

  Tidenes varmeste og våteste vinter så langt. I hagen finner vi spirer og til og med krokuser i blomst. Hvordan forbereder vi oss på en eventuell kald mars og april? Eller en fortsatt mild og varm vår?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2020 - 08:56
  14.jpg

  Sanitetskvinnene er klar for årets begivenhet

  I disse dager gjør damene i Hinna Sanitetsforening seg klar for årets store hendelse; salg av bjørkeris. De velkjente bukettene med bjørkeris skal klargjøres for salg i februar.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.12.2019 - 19:03
  DSC_6003.JPG

  Scandic Stavanger Forus - et hotell med mening

  Da årets TV-aksjon presenterte sine tre ”Med mening-konsepter”, tok Scandic Stavanger Forus alle tre konseptene på strak arm.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 17.02.2020 - 14:12
  Geir.JPG

  Kommunedelspolitiker: Geir Støle (61)

  Geir Støle har jobbet mange år i oljeindustrien som geofysiker. Han brenner for frivilligheten og har nå slått seg på politikken. De neste fire årene skal han lede Hinna kommunedelsutvalg.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.12.2019 - 15:27
  Nr 2 - Gjenbruk er et viktig tiltak for miljøet.jpg

  Gjenbruksdager på Stadionparken

  Det var stor pågang under Stadionparkens gjenbruksdager 21. og 28. september.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:11
  24.jpg

  Guggen og juniorklubbene på Gausel og Hinna

  Tirsdag 14. januar og torsdag 16. januar var Guggen og Grethe på besøk i juniorklubbene på Gausel og Hinna med filmformidling og filmfortelling.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:07
  15.JPG

  Kultur på tvers

  Julen er forbi og på Gausel Bydelshus er vi i full gang med mange bursdager, kurs og aktiviteter.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 09:02

  Hinna Volleyball

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 08:52

  Nye Hinnahuset nærmer seg ferdigstillelse

  Om noen måneder skal det nye «Hinnahuset» stå ferdig, og det er ikke i nærheten av det man forbinder med det gamle klubbhuset. Dette blir et flott flerbrukshus for alle i bydelen.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken