Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 12.05.2019 kl. 20:58

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

   

  Jeg liker godt planter og blomster som dufter. Nelliker blomstrer hele sommeren, og dufter herlig på en varm sommerdag. De fås i sarte pasteller, som jeg liker godt, og friske farger som rødt og lilla. En annen duftende blomst er Sjokoladecosmos, som navnet sier dufter den svakt av sjokolade. Den har flotte mørkburgunder til brunlige blomster og blomstrer rikt hele sommeren. Ønsker du å ta vare på den til neste år tar du den inn før frosten kommer. Blomsterert er en annen sommerblomst som virkelig dufter, en klatreplante som er fin i krukker med et lite kjegleespalie eller i bed langs husveggen. Klipp inn små buketter av den og sett rundt omkring så dufter hele huset herlig. Planten vil og blomstre mer jo mer du klipper. Duftpelargonia er en lettstelt plante du kan ha både inne og ute, det finnes mange forskjellige sorter med forskjellige dufter som appelsin og sitron – ja, til og med en med som lukter cola. Pelargonia har og andre gode egenskaper – de skal holde både mygg og knott borte, og hverken snegler eller lus er særlig begeistret for denne planten. Løvemunn dufter og godt, og sneglene liker ikke disse.

  De nydelige duftrosene er en annen stor favoritt – et godt gavetips om du skal gi bort en liten blomst. De blomstrer rikt hele sommeren, og passer ypperlig i krukke. Roser liker godt sol, og ikke å tørke så du må passe litt på den, gi den gjødsel og klippe bort visne blomster. Til gjengjeld får du nyte de lenge.

  Alle de nevnte blomstene trives godt  i krukker på terrasse. Har du hage og litt større plass er det også flere prydbusker som dufter av sommer. Min favoritt er duftskjærsmin som dufter av markjordbær og blomstrer med hvite blomster i slutten av juni. Vi må ikke glemme syrinen heller – den blomstrer i mai – juni. Syriner kommer i hvitt og flere nyanser av lilla. I min hage har jeg dvergsyrin på stamme, den blomstrer i juni og kommer som regel med nye blomster igjen i august. Et passe stort tre til en liten hage. (bilde av syrin)

  Duftende hageroser har vi mange av – her er det bare å velge den fargen og størrelsen du ønsker. Noen favoritter her er klaserosen Augusta Luise, den nydelige stilkrosen Aphrodite eller den mørkerøde buskrosen Capricia Rennaissance. Roser passer jo utrolig godt sammen med lavendel, som sies å holde lus borte. Det er nå ikke bevist noen plass, men for å forebygge lus på roser er det viktig å vanne dem godt. Når roser tørker dannes nemlig et sukker i bladene som lusa tiltrekkes av. Det er og viktig å gjødsle rosene godt – gjerne tre ganger i løpet av sesongen så får du frodige roser som blomstrer rikt. Mitt tips er å bruke Gro Green på rosene en gang i uken for å  holde rosene friske.

  Vi har mange andre duftende blomster i hagesenteret nå – kom innom oss og opplev både duft og vakker blomstring.

  Spiselige blomster er en trend nå. Det finnes mange forskjellige blomster som er spiselige, det eneste du skal være litt obs på er at de du kjøper i hagesenteret kan være sprøytet. Du bør derfor la de stå noen uker før du bruker de i mat. Blomstrende krydderplanter som lakristagetes, appelsintagetes, sitronverbena og agurkurt er økologisk dyrket – og er da ikke sprøytet.

  Ekspempler på spiselige blomster er Fuchsia, kornblomst, ringblomst, blomkarse, syrin, daglilje, erteblomst, roser, stemor, sitronverbena for å nevne noen. Blomstene er fine å pynte både kaker og salater med.

  Da ønsker jeg alle en blomstrende mai!

   

   

   

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 21:19
  DSC_58021.JPG

  Nytt apotek i Hinnakrossen

  Det er ikke til å unngå å legge merke til at det bygges og utvides under REMA-butikken i Hinnakrossen. Vi møtte Arild Nygård i Nygård Næringsutvikling.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 12.05.2019 - 21:12
  Nr 2 - (f.v.) Morten, Kjetil og Anders Fevang. Foto Natalia Pipkina©2018.jpg

  Brenner for menns psykiske helse

  Kjetil Fevang (29) fra Hinna er en etablert bedriftseier og barberer. Sammen med brødrene sine startet og driver han i dag Brødrene Fevangs Barberstue i Stavanger, og jobber aktivt med å bedre menns psykiske helse.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 12.05.2019 - 20:53
  DSC_57851.JPG

  Valpehagen - et godt sted å være

  14. mai feirer Valpehagen på Forus ett år og vi gratulerer! Monika Hovland Berg realiserte drømmen sin etter 25 år i salgsbransjen.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 12.05.2019 - 20:58
  syring_stamme.jpg

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:48
  Nr 110.jpg

  Frue Gamlehjem - 100 år

  Fredag 26. april var det stor festivitas på Frue Gamlehjem på Hinna. Det var 100 år siden gamlehjemmet ble bygget og stuen var fylt til renden med gjester og god mat.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:15
  Nr 14.jpg

  Gunhild startet blogg for egen terapi - og for å inspirere andre

  Gunhild Næss (30) kommer fra Lura i Sandnes. Her hadde hun en trygg og god oppvekst med mor, far og to yngre søsken. Da moren døde, for 5 år siden, flyttet familien til Gausel. Som 24-åring ble Gunhild selv ved en tilfeldighet diagnostisert med underlivskreft. Grunnet tilbakefall høsten 2017 er hun nå kreft-kroniker, og må leve med sykdommen resten av livet.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 12.05.2019 - 20:34
  IMG_6423.JPG

  Bydelspolitiker: Kristin Bade Veire (V)

  Kristin Bade Veire (75) er genuint opptatt av at barn skal ha trygg skolevei. Hun jobber også for at Hinna bydel skal få sin egen svømmehall og hun er stolt over å dele ut Hinnaprisen.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 18.02.2019 - 13:08
  46388984_1325432210966057_7111500355002695680_n.jpg

  Cadell Design - unike møbler i Godesetdalen 10

  I 2015 bestemte Cathrine B. Andersen (49) seg for å forlate den trygge jobben for å satse på møbel- og interiørdrømmen med egen butikk. Sammen med datteren har hun nå drevet Cadell Design i snart fire år.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:44
  Gausel logo square.jpg

  Det er på Gausel bydelshus det skjer!

  Hinna bydel er en veldig aktiv og flerkulturell bydel. Gausel bydelshus representerer en viktig møteplass på tvers av generasjoner hvor organisasjoner og privat næringsliv skaper et levende hus fullt med aktiviteter, feiringer, samlinger og mye mer.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 12.05.2019 - 21:26
  Nr 1 - Leder i Hinna Sanitetsforening (f.v.) Mia Hetland og Marianne Osland finner frem Maiblomstene.jpg

  Hinna Sanitetsforening ringer våren inn med Maiblomster

  På Idunhuset på Hinna samles ukentlig medlemmer fra Hinna Sanitetsforening for møter og aktiviteter. Tirsdag 9. april var det Kløvertur og strikkekafé som står på agendaen, i tillegg skal det forberedes til salg av Maiblomster.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:58
  Nr 1 - (f.v.) Melina Samsonsen, Jakob Gjerde og Tiril Thorbjørnsen. Melina fikk 1. plass, Tiril 2. plass og Jakob 5. plass i NM.2.jpg

  Melina fra Jåttå ble norgesmester i bryting

  Melina Falkeid Samsonsen (12) fra Jåttå har blitt norgesmester i bryting for piker 15 år. I fjor ble hun landsmester for piker 12 år, og i år dro hun til Tromsø hvor hun tok medalje i norgesmesterskapet.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 12.05.2019 - 21:53
  Nr 1 - Hinna HU lag 21.JPG

  Hinna HU lag på avslutningsturnering i Hetlandshallen

  HINNAvis møter en glad og sporty gjeng fra Hinna HU-lag i Hetlandshallen. De feirer avslutningen på en god håndballsesong med glitter og stas.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken