Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 02.09.2019 kl. 23:56

  Bydelsprofilen: Therese Øvstebø Markhus (41)

   

  Heddapris for originalitet og godt spill.

  The Mute - en kjælighetshistorie uten ord – bare musikk og kropp som formidler historien, fikk Heddaprisen 2019 for ”Årets forestilling”. Therese Øvstebø Markhus fra Gausel hadde ansvaret for koreografien. Janove Ottesen og Christian Eriksen skrev manus og laget musikken, Arne Nøst og Christian Eriksen hadde regien.

   

   

  -Det var stort! Vi gjorde noe helt nytt – laget teater i en konsertsal. Forestillingen ble satt opp i Fartein Valen i Stavanger konserthus. Vi laget en liten, rund scene der publikum satt på den ene siden og Stavanger Symfoniorkester spilte på den andre siden. Det var helt magisk! forteller Therese Øvstebø Markhus, utdannet danser og koreograf, og oppvokst på Gausel.

  Heddajuryens begrunnelse for prisen: ”Godt teater er et fint samspill mellom flere kunstarter. Sesongen 2018-2019 har bydd på flere oppsetninger hvor forholdet mellom de ulike elementene er godt balansert, og hvert og ett av dem hvor forholdet mellom de ulike elementene er godt balansert, og hvert og ett av dem får komme til uttrykk uten å dominere, men i stedet bygger opp under helheten. Den produksjonen juryen særlig har festet seg ved, utmerker seg ved stor originalitet og godt spill, ved å utnytte scenerommet på en særegen måte, ved en helt spesiell scenografi, virkningsfull lyssetting, en svært gjennomtenkt bruk av video og en musikk som står perfekt til forestillingens tematikk og visuelle stil.”

  Therese Øvstebø Markhus er utdannet ved London Contemporary Dance School og School for New Dance Development (SNDO) og har blant annet jobbet som danser for Hooman Sharifi, norsk koreograf med røtter i Iran. Hun tiltrådte som kunstnerisk leder for Regional arena for samtidsdans (RAS) i mars 2011 og jobber nå som freelance for flere prosjekter.  

  I 13 år jobbet Therese Øvstebø Markhus over hele verden før hun kom tilbake til røttene. Hun har familie på begge sider på Jåttå. Nå bor hun på Gausel med samboer, to barn på tre og fem år og en hund. –Livet kan bli så kort, vi må ta sjanser og leve til fulle hver dag, sier Therese. Hun har dessverre god erfaring. Bare 10 år gammel mistet hun sin far som druknet i en dykkerulykke, og i fjor døde hennes mor av kreft. – Det er litt rart å ikke ha foreldre når man bare er rundt 40 år. Jeg tar ingenting for gitt lenger. Livet har lært meg å se alt i perspektiv. I kunsten oppleves tiden annerledes, den forsvinner på en måte, mener hun. 

  London, Amsterdam, Beirut, Brasil, Berlin, Barcelona. I alle disse byene jobbet hun med dans og koreografi. –Jeg er enebarn og min reiseglade mor besøkte meg og fulgte med på jobben min i alle byer jeg drog til i verden. Jeg savner henne veldig. Hun ville likt å se oss motta Heddaprisen, sier Therese, og legger til: -Hun ser det nok på en eller annen måte.

  -Jeg håper The Mute blir satt opp igjen i Stavanger. Det var veldig vellykket med kvalitet i alle ledd og mange kunstformer; dans, skuespill, scenografi og 60 musikere fra Stavanger symfoniorkester (SSO). Det var fantastisk å samarbeide med SSO. De tør å gjøre annerledes ting – og de tenker ulike samarbeidsformer. 

  I år fikk hun 450.000 kroner fra Kulturrådet. Pengene skal brukes til samarbeidet med billedkunstner Ingrid Toogood. I november skal de lage en performance til Stavanger museum. Produksjonsarbeidet startet i august.

  –Forestillingen er et visuelt-performativt kunstprosjekt som handler om det å miste noe eller noen. Billedkunstner Ingrid Toogood vil skape fem ulike skulpturer hvor dansere vil bevege seg rundt og inni skulpturene, forteller Therese, som skal koreografere danserne. –Siden forestillingen handler om tap, vil vi utforske det å skape en ramme for et tomrom og vise hvordan man kan fylle et tomrom.

  Kulturrådets prosjektstøtte gjennom Norsk kulturfond har som formål å stimulere og styrke kunstnerisk utvikling og produksjon av profesjonell dans, teater og annen scenekunst i det frie scenekunstfeltet.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 11:05

  Det nye sykehuset er i rute

  Ullandhaug: SUS2023

  I løpet av 2023 skal første byggetrinn på det nye sykehuset på Ullandhaug være klart. Da er fem bygg, to garasjeanlegg og infrastrukturen på plass.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 17.02.2020 - 10:55
  DSC_6045.JPG

  Elli på Bistroen

  I april i fjor feiret Hinna Bistro 30 år. Daglig leder, Eldbjørg (Elli) Høiland Schjølberg har vært der i alle år. Og hun er klar for flere år

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 10:50
  3.jpg

  Stadionparken i endring

  Gjennom 15 år har Stadionparken levert et fullverdig handelstilbud for bydelens beboere og dem som jobber her. I dag er konkurransen med netthandelen stor og marginene blir mindre. Dette ønsker senterleder Inger Ognedal Egeland å gjøre noe med.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 17.02.2020 - 11:08
  IMG_6171 kopi.jpg

  Vinter eller vår i hagen?

  Tidenes varmeste og våteste vinter så langt. I hagen finner vi spirer og til og med krokuser i blomst. Hvordan forbereder vi oss på en eventuell kald mars og april? Eller en fortsatt mild og varm vår?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2020 - 08:56
  14.jpg

  Sanitetskvinnene er klar for årets begivenhet

  I disse dager gjør damene i Hinna Sanitetsforening seg klar for årets store hendelse; salg av bjørkeris. De velkjente bukettene med bjørkeris skal klargjøres for salg i februar.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.12.2019 - 19:03
  DSC_6003.JPG

  Scandic Stavanger Forus - et hotell med mening

  Da årets TV-aksjon presenterte sine tre ”Med mening-konsepter”, tok Scandic Stavanger Forus alle tre konseptene på strak arm.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 17.02.2020 - 14:12
  Geir.JPG

  Kommunedelspolitiker: Geir Støle (61)

  Geir Støle har jobbet mange år i oljeindustrien som geofysiker. Han brenner for frivilligheten og har nå slått seg på politikken. De neste fire årene skal han lede Hinna kommunedelsutvalg.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.12.2019 - 15:27
  Nr 2 - Gjenbruk er et viktig tiltak for miljøet.jpg

  Gjenbruksdager på Stadionparken

  Det var stor pågang under Stadionparkens gjenbruksdager 21. og 28. september.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:11
  24.jpg

  Guggen og juniorklubbene på Gausel og Hinna

  Tirsdag 14. januar og torsdag 16. januar var Guggen og Grethe på besøk i juniorklubbene på Gausel og Hinna med filmformidling og filmfortelling.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:07
  15.JPG

  Kultur på tvers

  Julen er forbi og på Gausel Bydelshus er vi i full gang med mange bursdager, kurs og aktiviteter.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 09:02

  Hinna Volleyball

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 08:52

  Nye Hinnahuset nærmer seg ferdigstillelse

  Om noen måneder skal det nye «Hinnahuset» stå ferdig, og det er ikke i nærheten av det man forbinder med det gamle klubbhuset. Dette blir et flott flerbrukshus for alle i bydelen.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken