Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 02.12.2019 kl. 15:19

  Jul i hagen

   

  Snart er det jul igjen, og juleblomstene kan vare helt til påske.

   

   

  Førjulstiden er kanskje den koseligste tiden i året. Vi baker julekaker og lager konfekt, koser oss med å pynte huset til jul og gjøre det hyggelig for de som kommer på besøk for å smake på julebaksten.  Jeg liker å pynte både inne og ute med blomster – er ikke så glad i nisser og engler over alt. Steller man godt med juleblomstene holder de hele førjulstiden og kanskje til og med ut i januar.

   

  Her er et par tips til deg:

  Azalea: En flott og veldig holdbar blomst, enkel å få til, men den skal ha mye vann. Jeg pleier sette den i vasken en til to ganger i uken og la den trekke godt med vann før jeg setter den tilbake i potteskjuleren. Et annet godt råd for å få Azalean til å blomstre lenge er å sette den kjølig om kvelden, men den tåler ikke frost. Azalean fås i hvitt, rosa, rødt og lilla og den hvite er min favoritt – like fin etter jul også. 

  Alpefiol: dette er kanskje ikke den første blomsten en tenker på til jul, men den er utrolig søt og passer fint for de som er allergisk mot julestjerner. Alpefiolen liker ikke vann fra toppen så den får du best til dersom du fyller vann på skåla og lar den trekke før du heller av. Alpefiolen er også veldig holdbar, og kan stå ute om det ikke blir for kaldt. Den fås i forskjellige røde og rosatoner samt hvitt. 

  Amaryllis: Den vakre løkblomsten med de store flotte klokkene liker best å tørke mellom hver vanning. Den skal stå lyst og må ofte støttes opp med en blomsterpinne el. Utvalget av Amaryllis er stort – fra de små kolibrisortene med små blomster, og lavere vekst til de store kraftige løkene med flere flotte blomsterstilker på en løk. Fargene kan variere fra rødt til rosatoner, gule, stripete og med fylt blomst. Amaryllis er en blomst alle bør ha til jul. 

  Svibel: Duftende løkblomst som mange nok mener er penest i knopp da duften kan bli litt intens. Søt å sette i litt store kaffekopper eller skåler i vinduskarmen, men kan og plantes ute i krukka på trappa. Vannes sparsomt.   

  St.Pauli: Dette er en koselig bestemorsblomst som kommer igjen. Den er holdbar, liker som alpefiolen vann på skålen og ikke i toppen. Blomstene fås i alle slags lilla, hvitt og rosatoner. Mini-utgaven er kjempefin å ha på lysfatet som en liten fargeklatt.

  Juleglede: Julegleden er en litt glemt juleblomst. Den liker det gjerne litt kjølig, og skal ikke tørke så altfor mye. Nostalgisk blomst som kun er i rosa. 

  Julestjernen: Julestjernen var juleblomst nr1 i mange år, nå er den nesten borte. Mange er allergiske mot denne klassiske juleblomsten, men for de som ikke er det så er den skikkelig julete. Liker å tørke litt opp mellom hver vanning, og bør ikke vannes for mye når du vanner.

  Julerose: En nyere juleblomst som kan stå både inne og ute. Bør ikke tørke og har du den inne kan du med fordel sette den ut, eller i hvert fall kjølig om kvelden.

  Cymbidium: Dette er en flott og ekskusiv orkide. Den blomstrer lenge, og skal ha en del mer vann en den vanlige Phalaenopsisen. Jeg setter den i vann en gang i uken og lar den trekke skikkelig. Tåler ikke trekk.

  Ønsker du flere tips til stell av potteplanter kom gjerne innom oss på Jåttå her er butikken fylt opp med alle disse juleblomstene samt mye annet spennende.

   

   


   

  Næringsliv

  Publisert 11.05.2020 - 08:39
  Toyota12.jpg

  Med hjerte for Hinna

  Tre generasjoner Oftedal har solgt Toyota siden tidlig på 1970-tallet. I dag har de butikk både på Mariero og Forus, og åpner på Bryne til neste år.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 17.02.2020 - 10:55
  DSC_6045.JPG

  Elli på Bistroen

  I april i fjor feiret Hinna Bistro 30 år. Daglig leder, Eldbjørg (Elli) Høiland Schjølberg har vært der i alle år. Og hun er klar for flere år

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 11.05.2020 - 08:31
  20200421_103959.jpg

  Store ting på gang på Ullandhaug

  I slutten av mai får vi et inntrykk av hvor høyt det nye sykehuset på Ullandhaug blir.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 11.05.2020 - 08:57
  krydderplanter.JPG

  Hagespalten: Litt hagetips i mai

  De fleste av oss har gjerne hatt litt bedre tid den siste tiden til å fikse opp både ute og inne. 

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 11.05.2020 - 09:19
  2020-04-24 12.51.39.jpg

  Ny velforening på øvre Hinna

  I slutten av januar hadde det som skal bli øvre Hinna velforening sitt første møte i speiderhuset. Oppmøtet var stort, og det var mange som så nytten i å etablere en egen velforening for den øvre delen av Hinnas beboere.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 11:05
  DJI_0940.JPG

  Det nye sykehuset er i rute

  Ullandhaug: SUS2023

  I løpet av 2023 skal første byggetrinn på det nye sykehuset på Ullandhaug være klart. Da er fem bygg, to garasjeanlegg og infrastrukturen på plass.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 11.05.2020 - 08:48
  image.jpg

  Kommunedelspolitiker: Ingvild Sørensen (37), MDG

  Ingvild Sørensen, kommunedelspolitiker fra MDG ønsker seg flere benker å sitte på. Hun jobber for at både unge og gamle skal ha nok møteplasser. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 10:50
  3.jpg

  Stadionparken i endring

  Gjennom 15 år har Stadionparken levert et fullverdig handelstilbud for bydelens beboere og dem som jobber her. I dag er konkurransen med netthandelen stor og marginene blir mindre. Dette ønsker senterleder Inger Ognedal Egeland å gjøre noe med.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 11.05.2020 - 10:37
  Bilde 159.jpg

  Påskekino i Hinna Park

  Skjærtorsdag var det duket for drive-in kino i Hinna Park. Tre forskjellige filmer for alle aldersgrupper ble vist denne dagen, og arrangementet ble ifølge gjester og arrangør en suksess.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:11
  24.jpg

  Guggen og juniorklubbene på Gausel og Hinna

  Tirsdag 14. januar og torsdag 16. januar var Guggen og Grethe på besøk i juniorklubbene på Gausel og Hinna med filmformidling og filmfortelling.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 11.05.2020 - 10:40
  IMG_99052.jpg

  Vi gratulerer!

  Under NM i Sarpsborg, lørdag 29. februar, ble Britt Eli Pedersen fra Godeset tildelt Norges Bryteforbund sitt store diplom for sin innsats for brytingen i Norge.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 09:02

  Hinna Volleyball

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken