Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 17.02.2020 kl. 11:08

  Vinter eller vår i hagen?

  Tidenes varmeste og våteste vinter så langt. I hagen finner vi spirer og til og med krokuser i blomst. Hvordan forbereder vi oss på en eventuell kald mars og april? Eller en fortsatt mild og varm vår?

  Vi har tatt turen opp til Siri Bryne Ringstad hos Brynes planter der butikken bugner av grønne inneplanter og vårplanter for utplanting.

  Hva kan vi hage-entusiaster gjøre i februar? -Det er bare å fortsette med beskjæring av frukttrær.  Plommer, kirsebær og andre blødere må testes først. Klipp av en grein og se om sevjen har gått opp. Hvis sevjen renner, må man ikke klippe mer, sier Siri. 

  Rosene kan klippes

  Klase- og stilkroser kan nå klippes ned til ca 30-40 cm, mens busk- og klatreroser kun skal tynnes ut og klippes vekk stygge greiner. –Husk at god klipping av roser gir finere og tettere busker. Klipp gjerne ned til 20 cm hvis du vil ha en finere busk, sier Siri.

  Start gjødsling

  Gjødsling av bed og plen kan starte nå. –Bruk naturgjødsel – helgjødsel av høns. Den binder seg bedre til jorden. Kunstgjødselen renner fort vekk når det er så mye regn, sier Siri, og legger til at det er viktig å fjerne løv og greiner i hagen nå. –Det er der sneglene liker seg best. Skift gjerne jord og legg på ny bark.

  Pynt inne

  Februar er tiden for å ta inn greiner av kirsebær, Forsythia og gjerne Spirea. De pynter godt opp i stuen eller i en vase ved inngangsdøren.

  Vær din egen bie

  -Ved tidlig vår og tidlig blomstring må vi ofte hjelpe frukttrærne ved å være ’bie’ selv. Insektene kommer gjerne senere enn plomme- og epleblomstringen. Da må man ut med en pensel og pensle fra blomst til blomst slik insektene gjør.

  Plant vårblomster

  Vårblomstene kan plantes ut nå. –Både primula, tusenfryd og andre ferdigspirte vårplanter kan plantes ut nå. Det er alltid fint å pynte med vårplanter i en krukke utenfor inngangen, sier Siri.

  Klipp hekken

  Alle hekker kan klippes nå. Hvis du ønsker å klippe Rhododenron-buskene, kan du klippe halve busken i år og halve neste år. Da unngår du at busken står helt uten blomster. Det samme gjelder Hortensia.

  På tide å så

  Nå kan du starte å så tomater, paprika, chili og planlegge kjøkkenhagen. Forspiringen starter inne og plantes ut senere i vår. 

  Inneplanter = ny trend

  Gjødsling av inneplanter kan starte nå. –Det er viktig å potte om, mange inneplanter trenger ny jord og større potter. Grønne planter er i skuddet nå. Vi har merket den nye trenden med grønne, stor planter inne, sier Siri.

  Bruk mindre plast

  Nytt av året er biopotter. De brukes både inne og ute. Biopottene er laget av nedbrytbare plantefibre som kaffeskall, bambus, nøtteskall, mais og halm. Fibrene knuses til pulver som blandes med naturlig farge og presses under stort trykk i former. –Produktene har en levetid på fem år innendørs og tre år utendørs. Da kan de komposteres, forteller Siri.

   


   

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 11:05

  Det nye sykehuset er i rute

  Ullandhaug: SUS2023

  I løpet av 2023 skal første byggetrinn på det nye sykehuset på Ullandhaug være klart. Da er fem bygg, to garasjeanlegg og infrastrukturen på plass.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 17.02.2020 - 10:55
  DSC_6045.JPG

  Elli på Bistroen

  I april i fjor feiret Hinna Bistro 30 år. Daglig leder, Eldbjørg (Elli) Høiland Schjølberg har vært der i alle år. Og hun er klar for flere år

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 17.02.2020 - 10:50
  3.jpg

  Stadionparken i endring

  Gjennom 15 år har Stadionparken levert et fullverdig handelstilbud for bydelens beboere og dem som jobber her. I dag er konkurransen med netthandelen stor og marginene blir mindre. Dette ønsker senterleder Inger Ognedal Egeland å gjøre noe med.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 17.02.2020 - 11:08
  IMG_6171 kopi.jpg

  Vinter eller vår i hagen?

  Tidenes varmeste og våteste vinter så langt. I hagen finner vi spirer og til og med krokuser i blomst. Hvordan forbereder vi oss på en eventuell kald mars og april? Eller en fortsatt mild og varm vår?

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 18.02.2020 - 08:56
  14.jpg

  Sanitetskvinnene er klar for årets begivenhet

  I disse dager gjør damene i Hinna Sanitetsforening seg klar for årets store hendelse; salg av bjørkeris. De velkjente bukettene med bjørkeris skal klargjøres for salg i februar.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.12.2019 - 19:03
  DSC_6003.JPG

  Scandic Stavanger Forus - et hotell med mening

  Da årets TV-aksjon presenterte sine tre ”Med mening-konsepter”, tok Scandic Stavanger Forus alle tre konseptene på strak arm.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 17.02.2020 - 14:12
  Geir.JPG

  Kommunedelspolitiker: Geir Støle (61)

  Geir Støle har jobbet mange år i oljeindustrien som geofysiker. Han brenner for frivilligheten og har nå slått seg på politikken. De neste fire årene skal han lede Hinna kommunedelsutvalg.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 02.12.2019 - 15:27
  Nr 2 - Gjenbruk er et viktig tiltak for miljøet.jpg

  Gjenbruksdager på Stadionparken

  Det var stor pågang under Stadionparkens gjenbruksdager 21. og 28. september.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:11
  24.jpg

  Guggen og juniorklubbene på Gausel og Hinna

  Tirsdag 14. januar og torsdag 16. januar var Guggen og Grethe på besøk i juniorklubbene på Gausel og Hinna med filmformidling og filmfortelling.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:07
  15.JPG

  Kultur på tvers

  Julen er forbi og på Gausel Bydelshus er vi i full gang med mange bursdager, kurs og aktiviteter.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 09:02

  Hinna Volleyball

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 18.02.2020 - 08:52

  Nye Hinnahuset nærmer seg ferdigstillelse

  Om noen måneder skal det nye «Hinnahuset» stå ferdig, og det er ikke i nærheten av det man forbinder med det gamle klubbhuset. Dette blir et flott flerbrukshus for alle i bydelen.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken