Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.09.2020 kl. 09:19

  Høsttips til hagen

  Nå begynner kanskje hagen å se litt stusselig ut og det kan være fint å plante litt nytt. Det er flere stauder og busker som blomstrer nå om høsten. Jeg skal gi dere mine favoritter her.

   

  Først noen stauder:

   

  Høstanemone er en staude fra oldemorshage. En vakker plante med hvite eller rosa blomster, lettstelt og villig med lang blomstringstid. Denne stauden passer godt litt bak i bedet da den har litt høyde, avhengig av sort. 

  Solhatt er en skikkelig fargeklatt i staudebedet, store prestekragelignende blomster i sterke farger som gul, oransje og rosa. Den kan være noe vanskelig å få til da den ikke liker å stå for fuktig, så et tips er å legge litt sand rundt den og la den stå i godt drenert jord.

  Crocosmia er også en staude fra oldemorshage med sine lysende røde, oransje og gule blomster er den et skikkelig blikkfang i staudebedet nå om høsten.  Som med Anemone er dette en av de litt høyere staudene, ca 80 cm høy. Denne stauden er også ganske villig og nøysom.

  Den siste jeg vil nevne er Kinasøte. Dette er en lav staude, nesten krypende med nydelige kongeblå klokkeformede blomster. Kinasøte er en litt mer krevende staude, men med den flotte fargen er det virkelig verdt den ekstra omtanken. Den liker å stå godt drenert, men ikke tørt i tillegg tåler den ikke kalk. Blomstrer fra slutten av august og nesten til frosten kommer så den gir mye glede utover høsten.

  De blomstrende buskene om høsten som er mine favoritter er Syrinhortensia med sine store flotte hvite til rosa blomster, Sommerfuglbusken med fargesterke lilla og cerissfargede blomster, en busk som sommerfuglene virkelig svermer for. Den siste er en busk som kanskje ikke er så kjent, men allikevel verdt å nevne – Hypericum. En busk på ca 1 meter med store gule blomster, lyser virkelig opp på regntunge høstdager. Alle de nevnte buskene er lettstelte og tåler vanlig hagejord. De beskjæres om våren og kan få helt vanlig hagegjødsel.

  Mange busker får flotte bær eller fargerike blader om høsten, og kan være like fine som blomster. Lønn, Vingebeinved og hjertetre er gode eksempler på dette, alle disse får fantastiske lysende røde blader. Ønsker dere å bli litt inspirert anbefaler jeg alle å legge en søndagstur opp til Rogaland Arboret og gå en runde for å se på alle de flotte rognebær og lønne-artene som er plantet der. Arboretet har natursti som er kjekk både for små og store, samt en liten klatrepark rett ved parkeringsplassen. Dette flotte turområdet er godt tilrettelagt for barnefamilier med gode stier til barnevogn, og stier på kryss og tvers så en kan velge hvor langt en ønsker å gå. Det er benker og bordet satt opp flere steder i parken. 

  Til slutt nevner jeg bare at blomsterløken nå er kommet i butikk, så nå bør du stikke innom ditt nærmeste hagesenter og få kjøpt inn løker. Det er enda for tidlig å sette den, men de mest populære løkene blir fort utsolgt. Løken trenger ikke komme i jorda før i oktober – og da kan den med fordel legges oppå et lag med beinmel. Beinmel er en organisk gjødsel som både blomsterløk og stauder trives godt med, du finner den i hagesenteret.

  Da ønsker jeg alle en skikkelig fin høst i hagen!

   


   

  Næringsliv

  Publisert 07.09.2020 - 09:36
  Nr 12.png

  Ønsker å skape byens beste nabolag på Jåtun

  I 2018 kjøpte Base Bolig og Ineo Eiendom Jåttå Utviklingsselskap, og utbyggingsprosjektet på Jåtun er allerede godt i gang med boligprosjektet Husene i Skogen.

  » Les hele saken

  Bydelsprofilen

  Publisert 07.09.2020 - 09:13
  Bilde 160.jpg

  Fotballen har vært en trygg havn

  I 1987 ble navnet til Hans Arne Haga (37) nevnt for første gang i en årsrapport i klubben. Siden da har Hansi, som de fleste kaller ham, vært en del av Hinna fotball, som han i dag er daglig leder for.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 07.09.2020 - 09:32
  Skjermbilde 2020-09-01 kl. 09.26.34.png

  Kai Hansen 50 år - vil gi kunden den gode trykkeopplevelsen

  Kai Hansen trykkeri på Forus feirer 50 år. Fra én ansatt i 1970 til konsern og 100 ansatte i 2020 har de utviklet en trykkeribedrift som leverer kortreiste produkter og er totalleverandør på trykkeritjenester.

  » Les hele saken

  Hagespalten

  Publisert 07.09.2020 - 09:19
  syrinhortensia.jpg

  Høsttips til hagen

  Nå begynner kanskje hagen å se litt stusselig ut og det kan være fint å plante litt nytt. Det er flere stauder og busker som blomstrer nå om høsten. Jeg skal gi dere mine favoritter her.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.09.2020 - 09:26
  Nr 125.jpg

  Hinnasenteret rammet av korona-restriksjoner

  Hinnasenteret er i ferd med å starte opp igjen etter å ha vært nedstengt siden 12. mars. Nå starter bridgespilling, bridgekurs, hverdangstanker, turgruppe, husflidgruppe og sosialt treff for aleneboende. 

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 11.05.2020 - 08:39
  Toyota1.jpg

  Med hjerte for Hinna

  Tre generasjoner Oftedal har solgt Toyota siden tidlig på 1970-tallet. I dag har de butikk både på Mariero og Forus, og åpner på Bryne til neste år.

  » Les hele saken

  Nærmiljø

  Publisert 07.09.2020 - 09:16
  Oversikt Parken 2021.png

  Snart klart for åpning av Gapahuk og aktivitetspark i Hinna Park

  Velforeningen i Hinna Park har siden 2018 stått i spissen for å få opparbeidet en aktivitetspark for kommunedelens beboere. Nå står en helt ny gapahuk på plass, og i løpet av nærmeste framtid kommer det både bocciabaner og utendørs bowlingbaner på høyden i Hinna Park.

  » Les hele saken

  Næringsliv

  Publisert 11.05.2020 - 08:31
  20200421_103959.jpg

  Store ting på gang på Ullandhaug

  I slutten av mai får vi et inntrykk av hvor høyt det nye sykehuset på Ullandhaug blir.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.09.2020 - 10:21
  gettyimages-748355965-steve-de-neef-skra-strek-getty-imagesjpg.jpg

  TV-aksjonen blir digital

  I år går TV-aksjonen av stabelen søndag 18. oktober, og det blir ikke en dør til dør aksjon, på grunn av koronasituasjonen. I år skal vi være digitale bøssebærere. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.09.2020 - 10:07
  Bilde.jpg

  OBOS har skapt økonomisk jubel for Jåtten skolekorps

  Som en del av OBOS sitt samfunnsbidrag, har de på landsbasis satt av 40 millioner kroner som skal gå til organisasjoner som har fått ekstra utfordringer etter koronautbruddet. Av disse fikk Jåtten skolekorps 60.000 tiltrengte kroner.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.09.2020 - 10:14
  Jenter1.jpg

  Full aktivitet i Vaulen IL

  Vaulenbanen er full av ivrige barn, i full kamp om ballen. Vaulen IL har i sommer arrangert fotballskole i uke 26 og 33, med god oppslutning.

  » Les hele saken

  Sport og natur

  Publisert 07.09.2020 - 10:11
  Bilde 240.jpg

  Åpent klubbhus på Hinna i sommer

  I løpet av juli har det vært åpent klubbhus på det nye «Hinnahuset». Dette har vært et tilbud for barn og unge, med finansiell støtte fra Stavanger kommune, for å lage et samlingspunkt i løpet av juli måned.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:52
  _MG_5020.JPG

  Drømmer om å brygge øl på fulltid

  I januar gikk høringsfristen ut for et forslag som vil redusere alkoholavgiften på øl produsert hos mindre bryggerier. Det kan få stor betydning for Jåttå Gårdsbryggeri.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 19:45
  Bilde elevråd - Justyna 3MFB.jpg

  På Jåtten er refleksvest kult

  På Jåtten skole er ikke elevene flaue over å gå med refleks i den mørke årstiden. For å motivere elevene til å gå med refleks arrangerer FAU og elevrådet reflekskonkurranse.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:37
  Kampsport2.jpg

  Kampsporthuset under nytt tak

  Det ble en annerledes sesongstart for Kampsporthusets medlemmer etter nyttårsbrannen på Boganes. 8. januar flyttet de inn i nye lokaler i Hinnatrekanten.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:33

  Full fart i Jåttåhallen

  Det er fredagskveld og ungdommer heier og jubler i Jåttåhallen. Det lukter svette, støynivået er høyt og en gjeng med jenter løper rundt og roper tikken.

  » Les hele saken

  Elevarbeid Hetland VGS

  Publisert 20.02.2018 - 17:25

  Skoleutbygging lagt på is

  Etter at prognosene for elevtallsøkningen ble endret i 2016, har politikerne kommet fram til at Jåtten skole ikke blir utvidet før tidligst 2022.

  » Les hele saken