Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av root root 07.09.2020 kl. 10:21

  TV-aksjonen blir digital

  I år går TV-aksjonen av stabelen søndag 18. oktober, og det blir ikke en dør til dør aksjon, på grunn av koronasituasjonen. I år skal vi være digitale bøssebærere. 

  -Ja, det betyr ekstra kreativitet og aktivitet i alle kommunedelene i Stavanger kommune og over hele landet, sier nestleder i TV-aksjonen Rogaland, Anders Dahle Vedholm. Han oppfordrer alle til å følge med på hjemmesiden www.blimed.no og Facebooksiden til TV-aksjonen Rogaland. -Her kommer all informasjon om årets aksjon og eventuelle endringer. Vi må planlegge for situasjonen slik den er i dag og ha en back-up i tilfelle situasjonen skulle endre seg i oktober.  

  Rundt 15. september vil registreringen åpnes og ca. 5. oktober blir de digitale bøssene åpnet. -Da kan du sende din digitale bøsse som en lenke til nettverket ditt, utfordre familie og venner, kolleger og kontakter. Det gjøres via sosiale nettverk som Facebook og Instagram eller på epost og sms, forklarer Vedholm. -Du vil hele tiden kunne følge med på hvor mye penger som er kommet inn på din digitale bøsse. Din digitale bøsse er som en Spleis. Når du har registrert deg som digital bøssebærer i TV-aksjonen, får du automatisk tilsendt en Spleis og en lenke. 

  -Vi håper skolene arrangerer skoleløp slik som tidligere år. Det skal kunne gå an i år også innenfor gjeldende smittevernregler.  Disse skoleløpene har vi sett engasjerer foreldre og besteforeldre som sponsorer av barnas løp. Det er kjekt for både liten og stor, sier Vedholm og viser til TV-aksjonens undervisningsopplegg, Salaby.no, som er et gratis opplegg for alle skoler i Norge, tilpasset læreplanen. I undervisningsopplegget finnes forslag til aktiviter som rebusløp, skoleløp og mye annet.

  For mer informasjon om lokale aktiviteter, kontakt Einar Sanstøl. Han er ansvarlig for TV-aksjonen i Hinna kommunedel.

  Ann Sesilie Tekfeldt er politisk oppnevnt som ansvarlig for byaksjonskomitéen i Stavanger. -Vi oppfordrer innbyggerne til å være med på det som jeg kaller for høstens fineste eventyr og håper på stor kreativitet fra alle kommunedelene i Stavanger, sier hun. 

  -Hinna kommunedel har en nydelig kystlinje, og siden bekjempelse av plast i havet er årets tema, oppfordrer vi folk til å ta med seg en søppelsekk for å samle plast og annet søppel langs turstiene og ved badeplassene. Kanskje foreldre eller besteforeldre vil "kjøpe" søppelsekken og gi pengene til TV-aksjonen?

  -Vi oppfordrer også næringslivet til å være med å bidra og bekjempe plast i havet ved å gi selv, men også engasjere ansatte til å være med å gi eller registrere seg som digitale bøssebærere. 

  Kafe- og restaurantliv kan delta på den nasjonale kampanjen "Mat med mening". Der kan donere en viss prosent av omsetning i tiden rundt TV-aksjonen eller sette opp egne TV-aksjonsretter på menyen, der for eksempel 20 eller 50 kroner av det retten koster går direkte til TV-aksjonen. 

  -Frisørbransjen kan melde seg på "Klipp med mening"  der de bestemmer seg for å donere en del av omsetningen en spesiell dag eller uke.  

  -Man kan selv invitere til lunsj eller middag - der gjester gir et beløp til TV-aksjonen. Det kan arrangeres auksjoner, garasjesalg etc - det er fortsatt mye som kan gjennomføres av aktiviteter, men som mye annet dette året, er det opp til folk å arrangere dette selv - og i små grupper - med god avstand - innenfor gjeldende smittevernregler., sier Tekfeldt. 

  -Hva med å hoppe i havet og få noen til å donere penger for høstbadingen din? Eller gå en søndagstur og doner en sum basert på den. Det er bare kreativiteten som setter begrensninger (samt smittevernregler), men dersom det er noen i Storhaug bydel som har gode ideer for aktiviteter de har lyst å gjøre eller som de gjør til inntekt for TV-aksjonen, vil vi gjerne høre om dem og skrive om dem i TV-aksjonens kanaler, lokalt og også nasjonalt.

  -I Byaksjonskomiteen møtes representanter fra de ni kommunedelene i Stavanger. Der skal vi diskutere og idemyldre videre om hva mer som kan la seg gjøre for å samle inn til TV-aksjonen i år.

   

  Årets TV-aksjon går til WWF Norge som jobber for å bekjempe plast i havet. 

  Innsamlingen skal ta plasten ved roten, og starte der behovet er størst; i sørøst-Asia og landene Thailand, Indonesia, Vietnam og Filippinene.

  Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss mennesker. Med konkrete tiltak skal årets aksjon redusere plastutslippene og ta vare på verdenshavene. 

  Mer enn 900.000 mennesker skal få nye og forbedrede avfallssystemer. I samarbeid med myndigheter, lokalbefolkning og næringsliv skal bruken av unødvendig plast reduseres. 

  Plasten truer dyreliv og mennesker

  Med pengene fra årets TV-aksjon starter vi der problemet er størst; i Sør-Øst Asia og landene Thailand, Vietnam, Filippinene og Indonesia. 

  Årets TV-aksjon skal bekjempe plast i havet gjennom å etablere og forbedre avfallssystemer for mer enn 900.000 mennesker. 

  I samarbeid med lokalbefolkning, myndigheter og næringsliv skal vi redusere bruken av unødvendig plast. Det skal samles inn og resirkuleres søppel som i dag ender opp i naturen. 

  Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss mennesker. Sammen skal vi redusere plastutslippene og ta vare på verdenshavene. 

  Gode avfallssystemer kan bidra til å endre lokalsamfunn og gjøre mennesker mer knyttet til sitt nærområde. Konkrete planer for bruk av innsamlede midler:

  Thailand

  I kystbyene Hat Yai, Surat Thani og Songkhia og på øya Koh Samui blir over en fjerdedel av avfallet dårlig håndtert eller havner i naturen. I mangel på avfallshåndtering er det mange som brenner søppelet. Vi skal gi 310.000 mennesker et søppelhåndteringstilbud og hindre at ca 3200 tonn plast havner i naturen. 

  Ca 360 offentlig ansatte og 200 ledere i lokale lag og foreninger skal få opplæring i teknologi og effektiv renovasjon, og minst 100 bedrifter skal få bistand til å erstatte engangsplast med mer miljøvennlige materialer.

  Vietnam

  I byen Hué kastes mer enn 28 tonn søppel ut i naturen hver dag. Av dette er rundt 2,26 tonn plastsøppel. Hué er allerede i gang med en storstilt innsats for en grønnere by og vi skal gi 76.000 mennesker muligheten til å kildesortere avfallet sitt. 

  Lærere og elever ved 90 skoler skal læres opp i avfallshåndtering og konsekvensene plast på avveie har for helse og miljø. 

  Filippinene

  I Manila havner 214 tonn søppel i gater, elver og kanaler hver dag. Avløps- og dreneringssystemer blir blokkert, noe som skaper oversvømmelser og forurensing av fisk og drikkevann. 

  TV-aksjonens midler skal bidra til at ca 500.000 mennesker får tilgang til lokale gjenvinningsanlegg, lære 100.000 elever om hvordan de kan bidra til å kartlegge avfallsdata i Manila, samarbeide med 3400 lokale bedrifter med mål om å fase ut engangsplast og erstatte med miljøvennlige alternativer.

  Indonesia

  Ciliwung-elven er en av Indonesias viktigste elver og en av verdens mest forurensede elver. 

  Forurensingen truer artsmangfoldet i elven og både mennesker og dyr mister gradvis livsgrunnlaget. 

  Hvert år transporteres tusen tonn plast ut i havet, blant annet på grunn av manglende søppelhåndtering langs elven. 

  TV-aksjonens midler skal hjelpe til med å finne løsninger for innhenting, sortering og resirkulering som vil stoppe plastforsøplingen langs 35 kilometer av Ciliwung-elven, sørge for at 53.000 får søppelhåndteringstilbud, og dermed redusere mengden plastforsøpling til naturen med nesten 530 tonn i året. 

  Les mer om aksjonen på www.blimed.no og følg aktivitetene på Facebook og Instagram – TV-aksjonen Rogaland.

   


   

  Kultur og fritid

  Publisert 07.09.2020 - 10:21
  gettyimages-748355965-steve-de-neef-skra-strek-getty-imagesjpg.jpg

  TV-aksjonen blir digital

  I år går TV-aksjonen av stabelen søndag 18. oktober, og det blir ikke en dør til dør aksjon, på grunn av koronasituasjonen. I år skal vi være digitale bøssebærere. 

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 07.09.2020 - 10:07
  Bilde.jpg

  OBOS har skapt økonomisk jubel for Jåtten skolekorps

  Som en del av OBOS sitt samfunnsbidrag, har de på landsbasis satt av 40 millioner kroner som skal gå til organisasjoner som har fått ekstra utfordringer etter koronautbruddet. Av disse fikk Jåtten skolekorps 60.000 tiltrengte kroner.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 11.05.2020 - 10:37
  Bilde 159.jpg

  Påskekino i Hinna Park

  Skjærtorsdag var det duket for drive-in kino i Hinna Park. Tre forskjellige filmer for alle aldersgrupper ble vist denne dagen, og arrangementet ble ifølge gjester og arrangør en suksess.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:11
  24.jpg

  Guggen og juniorklubbene på Gausel og Hinna

  Tirsdag 14. januar og torsdag 16. januar var Guggen og Grethe på besøk i juniorklubbene på Gausel og Hinna med filmformidling og filmfortelling.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 18.02.2020 - 09:07
  15.JPG

  Kultur på tvers

  Julen er forbi og på Gausel Bydelshus er vi i full gang med mange bursdager, kurs og aktiviteter.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 02.12.2019 - 19:49
  IMG_0340.jpg

  Besøk til Stavangers vennskapsby Nablus, Palestina

  Delegasjon fra Stavanger til Nablus i Palestina med t-skjorter fra Forus og Gausel idrettslag.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 02.12.2019 - 19:25
  Nr 122.jpg

  Lokal forfatter med ny krimroman

  Forfatter Lars Helle fra Hinna er ute med en ny krimroman, Når stormen aldri løyer, hvor store deler av handlingen er lagt til Stavanger.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.09.2019 - 17:53
  Siren 1.jpg

  Ny leder på Step in fritidsklubb

  Siren Helberg Rong er 26 år og utdannet barnevernspedagog med en mastergrad i sosialfag.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.09.2019 - 17:49
  Daniel Roux.jpg

  Aktivitetsdagen 2019: møt vår vert Daniel Egge Roux

  Daniel Egge Roux, 37 år, er daglig leder på Forus & Gausel IL, ble ansatt i Juni 2009 og har i år 10 års jubileum.  For han er det svært viktig at jobben de legger ned i denne klubben, skal komme barna og ungdommene til gode.

  » Les hele saken

  Kultur og fritid

  Publisert 03.09.2019 - 17:08
  Gausel bydelshus.jpg

  Kultur på tvers – september 2019

  Det skjer på bydelshuset!

  » Les hele saken