Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com
Publisert 09.12.2011
img_1055 - kopi.jpg img_0960-1 - kopi.jpg
img_1080 - kopi.jpg img_1035 - kopi.jpg

Velkommen til Gausel fritidsgård 

Tekst og foto: Stig Erlend Midtgård 

Med sine mange dyr, lekeplass, grøntområder med benker og grillhus, lavo og natursti, er Gausel Fritidsgård et populært treffsted for både barn og voksne.Gården har en flott beliggenhet på toppen av Husaberget, som er Gausels høyeste punkt. Området er over 61 dekar stort og har et spesielt rikt jordsmonn. Dette er nok grunnen til at det har vært jordbruk her helt siden bronsealderen (1800-500 f.kr).  I området er det også blitt gjort flere arkeologiske funn, blant annet av gravstedet til Gauseldronningen.

 På midten av 80-tallet ble det etablert fritidsgård på Gausel og i 1989 overtok Stavanger kommune  garden. Gausel fritidsgård ble etter hvert en del av Stavanger Friluftssenter som også omfatter avdelingen Dyrsnes naturlåve på Stokka. Fritidsgården har omlag 100.000 besøkende per år.

 Undervisning og opplevelserPå gården kan man bli nærmere kjent med to hester, geiter, sauer, ku og kalv, høns, kalkuner, påfugler, griser, kaniner, ender og to gårdskatter. Det dyrkes ulike grønnsaker, korn og urter her og Fritidsgården tilbyr undervisning til barnehager og skoler hvor barna får lære om dyrene på gården, natur og gårdsdrift. Barn får også ta del i unike opplever som når det blir født lam eller grisunger på gården og da brukes det god tid rundt disse begivenhetene.

 Barna stortrivesHvis man tar en tur til Fritidsgården på dagtid eller i helgene, er det lett å se at dette er et sted hvor barna trives. I ukedagene kommer mange barn fra barnehager på besøk og spesielt fra de barnehagene som ligger like ved gården. Bamsefaret barnehage for eksempel kommer minst en gang i uken. På lørdager og søndager er det omvisning hos dyrene som er åpen for publikum mellom kl 13.00 og 14.00. Ellers kan grupper ringe for å bestille tilrettelagt opplegg.

 Alternativ skolehverdagStavanger Friluftssenter har også et skoletilbud for enkeltelever som trenger en alternativ mestringsarena en eller flere dager i uken. Her vil elevene blant annet kunne jobbe med og lære om husdyr, hunder, fjøsstell, praktiske prosjekter, og skogsarbeid.

 Grønt arbeidGården har et arbeidstreningstilbud kalt "Grønt arbeid" som er for personer med psykiske lidelser fra 18 år og oppover. Det er plass til 10 personer og for å få plass må en søke via Nav. I november 2011 er det 9 personer som har arbeidstrening på gården, og den 10. er snart på vei. Målet med arbeidstreningen er å komme ut i arbeid eller studier etter å ha vært på gården i inntil 10 måneder. Arbeidstreningen skjer i ukedagene og deltakerne er med og driver gården. De gjør mye av gårdsarbeidet som stell av dyr, vedlikehold, matlaging og skogsarbeid. Det er også fire ansatte på fritidsgården i

 HittehundmottakI samarbeid med Rogaland politidistrikt har fritidsgården et hittehundmottak med plass til 7 hunder. Fra hundene kommer til hittehundmottaket kan de være i 7 dager etter at det har blitt annonsert i avisen. Da har eieren fått tid på seg til å hente tilbake hunden. Hvis hunden ikke blir hentet av eier blir den levert til Trekanten hundesenter på Bryne som omplasser hundene. Cirka 50 hunder kommer til mottaket i året og mange kommer samtidig med at fellesferien begynner. Da hender det dessverre at eierne som ikke vil ha hundene sine lenger, slipper dem ut.

 Døren smilerNytt av året er kafeen "Døren smiler" som leier lokaler hos Stavanger friluftssenter.  Dette er et annerledes kafe rom med sjel og humor som har åpent i helgene. Her får man kjøpt kaffe og kaker, samt at man har eget verksted og utsalg av  kunsthåndverk og gaver. "Døren smiler" arrangerer også kurs i kunsthåndverk.

Fakta om Gausel fritidsgård Adresse: Kjerramikkveien 36

Telefon: 51 57 60 20

Vakttelefon: 905 43 226

 Åpningstider:

Mandag-fredag: 08.00-15.30,

Lørdag-søndag: 10.00-15.30

OmvisningLørdag og søndag kl 13.00-14.00 ellers etter avtale.

Barn kr 30,

Voksne kr 40

Familie kr 100

 Salg av

Poteter, gulrøtter, kålrot og egg

Kafé "Døren smiler"

Åpningstider

Lørdag og søndag kl 11.00-16.00