Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com
Publisert 29.11.2014

magnar birkeland - kopi-1.jpg

(Ungdomslederen Magnar Birkeland)

En multikunstner fra Sauda 

Da Magnar Birkeland reiste fra Sauda som ung mann var drømmen å bli fotballproff. Fotballskoene er lagt på hyllen og er byttet ut med ungdomsarbeid og revy. 

Han er i dag 43 år og er ansatt som ungdomsleder ved Gausel bydelshus. Her har han arbeidet siden 2004, men begynte i Ungdom og fritid i 1999.


- Jeg stortrives i jobben. Det er en drømmejobb som gir meg sjansen til å få jobbe tett på ungdom og ikke minst jobbe for nærmiljøet. Et bydelshus er mer enn bare ungdom, forteller Birkeland. 

Ungdomsarbeideren 

Han forteller om et levende bydelshus som er veldig populært. Særlig blant de yngste. Det arrangeres blant annet rusfrie helgearrangement. I de siste årene har Gausel bydelshus hatt et godt samarbeid med Gautesete skole. Hver dag klokken elleve kommer det ungdommer fra 8-10 klasse. Tilbudet er ment som et pustehull i skolehverdagen. Ungdommene skal ha noe å glede seg til.

 

- Dette er noe av det beste som har vært på bydelshuset. Det er givende å se hva det betyr for ungdommen; de har det bra. Her kan de sitte i en sofa, spille bordtennis eller tv-spill. De kan være her i timevis.

 

For Birkeland er det viktig å skape god kontakt med ungdommene. Han mener arbeidet bidrar til å skape trygghet mellom elever og ledere. Det har aldri vært noe tull eller problemer. Han gir en stor honnør til lærerne ved Gautesete som gir elevene denne muligheten.


- Arbeidet med ungdommen på bydelshuset gir meg mye. Ungdom har blitt noe jeg kan. Det er gøy å skape noe sammen med dem, enten det er diskotek eller konserter. Jeg har et stort fokus på at de skal få prøve seg; det gir en form for mestringsfølelse. Troen er at hvis de har det bra her og nå, så får de en bra fremtid. 


Fotballproffen 

I ung alder delte Magnar Birkeland, i likhet medmange andre ungdommer en drøm; drømmen  om å en dag bli fotballproff. Han var såpass talentfull at han undertegnet en proffkontrakt med A-laget til Bryne. Her spilte han i to sesonger før storebror Viking ønsket hans tjenester.

 

- Jeg fikk tilbud fra Viking, men ble ikke lenge i klubben. Jeg gikk litt lei og kunne i realiteten komme og gå når jeg ville. For meg er det enten eller. Enten gir jeg 100 prosent eller så gidder jeg ikke. Halvveis er ikke godt nok.

 

I senere tid har Birkeland vært aktiv i lokalfotballen, både som spiller og trener. Han har blant annet vært trener i Hinna Fotball og hjelpetrener i Vaulen IL. 


magnar og valen-1.jpg

(Artisten Magnar - her med Kristian Valen til venstre.)

Revyartisten 

Siden år 2000 har han hatt et suksessfullt samarbeid med komikeren Kristian Valen. Det første møtet husker Valen godt.

 

- Første gang jeg traff Magnar var på en pianobar i Pedersgata i Stavanger. Det var musiker- og standupkveld. Jeg hadde lenge vært på søken etter en pianist til showet mitt. Det var Vigdis Eidsvåg som introduserte oss. Magnar skulle senere vise seg å være «lett å holde rein».

 

Derfra har samarbeidet bare utviklet seg. Valen beskriver Magnar som godheten selv og en trygg person å ha med på laget.

 

- Magnar er proff hvis noe går galt, han stikker aldri av. For å bruke en fotballterm; han er klippen i midtforsvaret. Ofte er man engstelig for å slå en støttepasning tilbake til forsvaret fordi man er redd at motstanderen skal snappe opp ballen. Det er ikke tilfellet med Magnar på laget.

 

Nylig kunne man lese at Kristian Valen hadde solgt flere billetter enn noen revyartister i Skandinavia, inkludert komikerbautaen Leif Juster. Over 700 000 solgte. Birkeland synes det er helt uvirkelig, men gleder seg over at han har fått blitt med på den fantastiske reisen. Selv har han beina godt plantet på jorden.

 

- Jeg vet min plass i gruppen. Litt flåsete sagt; jeg er Saudabu, og er klar over min rolle. Det er Kristian som er stjernen i showet. At jeg er meg selv, ser jeg på som en styrke og har intet behov for all oppmerksomheten. Jeg kan være seriøs når det trengs, og klovn når det behøves.

 

Valen på sin side er ikke i tvil om at Magnar skal ha sin del av æren for suksessen. Neste år feirer de 15 års-jubileum for samarbeidet.

 

- Underholdningsbransjen kan være en iskald bransje, skitten til tider. Mange har kommet til meg og sagt at jeg burde finne meg en bedre pianist eller gitarist, men det er ikke det som betyr noe. Vi er her for å ha det gøy. Det finnes også bedre vokalister enn meg, men vi utfyller hverandre på scenen.

 

- Under alle disse årene har det blitt mye reising. Det seneste showet «Fra Hillevåg til Hollywood» har blitt spilt i to år. Nylig hadde de fem utsolgte show i Drammen og fem utsolgte i Bodø. Snart skal de spille i Tromsø for andre gang på to år, her er det allerede åtte utsolgte show. All reisingen har til tider vært travel.

 

- Jeg har måttet jobbe veldig mye i perioder, noe som betyr at jeg må være strukturert. Jeg har jobbet søndager og kvelder for å kunne ligge i forkant. Artistlivet hadde ikke vært mulig uten en så snill arbeidsgiver som har gitt meg muligheten til å ta fri, sier Birkeland.


Han synes han lever et perfekt liv, men det er ikke alltid like kjekt å komme på kontoret tidlig en mandagsmorgen når han vet at de andre i gruppen har to dager fri.


Begge to er enige om at samarbeidet dem i mellom fungerer bra og peker på at kjemien må stemme for å kunne levere godt til publikum. Kristian Valen forteller at kollegaen er betegnelsen på godheten selv.

 

- Skal det være noe å pirke på må det være at han til tider kan være litt lat og bedagelig.

 

- Magnar er positiv til det meste og det er aldri nei i hans munn, foruten når det er Tour de France på tv. Han sier han trener, men det tror jeg ikke. Han er veldig glad i godteri. Noen artister forlanger å bli servert alt mellom himmel og jord når de skal på scenen. Vi klarer oss med en flaske hvitvin, fire pils og en pose bamsemums til Magnar.

 

Valen forteller at Magnar bærer preg av å være fra en liten bygd.

 

- Han er ikke så stødig i engelsk og heller ikke særlig bevandret i matveien. En gang var vi på sushirestaurant i Los Angeles. Magnar er mest glad i mors hjemmelagde mat og han hadde aldri smakt sushi før. Alle koste seg med den råe fisken. Da vi var ferdige så jeg at Magnar ikke hadde rørt maten, og spurte om han ikke skulle spise. Hvorpå han svarer at han sitter å venter på potetene og den brune sausen. Vi holdt på å le oss i hjel.


Låtskriver og produsent 

Magnar Birkeland har mange strenger å spille på. Han har også laget en del egenkomponert musikk. Musikkinteressen kom i ung alder ettersom moren var pianolærer i Sauda.

 

- Det har vært mye musikk i hjemmet vårt. Jeg begynte å spille piano i en alder av 14 år. Tidligere var det mye idrett, men plutselig fikk jeg en interesse for musikk.

 

Hans bror drev med musikk sammen med kompiser, og unge Magnar ble inspirert. Han og en kompisgjeng dannet band og laget til sammen fem album. Senere begynte han å samarbeide med Vigdis Eidsvåg og flyttet etterhvert til Stavanger.

- Da jeg kom til Stavanger ble det naturlig å fortsette med musikken. Jeg liker godt norsk musikk, visesanger og pop. Mitt store musikalske idol er Prince.


Som profesjonell musiker og produsent har han laget fire album. Han har foruten Vigdis Eidsvåg samarbeidet med Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft og Randi Tytingvåg. Kristian Valen har også bidratt. Nå for tiden legger han siste hånd på verket på et nytt album.


- Det viktigste for meg er å ha det gøy, jeg har ingen ambisjoner om å bli popstjerne. Jeg føler meg svært heldig som har fått arbeide med så gode musikere. Musikk er en viktig del av meg og jeg tar den også med inn i jobben med barn og ungdom.


Kristian Valen ser på Magnar Birkeland som en av sine beste venner, en som er god å ha nær seg når man trenger det. Han beskriver ham som en mann som bryr seg om alle mennesker. En Saudabu med gode verdier.

- Hadde jeg hatt en ungdomsleder som Magnar når jeg vokste opp, hadde nok sjansen vært større for at jeg hadde tatt den rette vei, i stedet for den brede.

 

Tekst og foto: Jone Lindanger