Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com
Publisert 30.04.2015

birkeland - kopi.jpg

Bilde: Magnar Eikeland

Magnar Birkeland bytter beite

Etter ti år takker Magnar Birkeland for seg som ungdomsleder ved Gausel bydelshus. Nå venter arbeid med ungdom i hjembygden Sauda.

For 25 år siden tok Magnar Birkeland med seg fotballskoene og flyttet fra Sauda til Bryne. Han hadde da undertegnet en proffkontrakt. Her spilte han i to år, før Viking fikk øynene opp for hans kvaliteter.

Etter hvert var det andre ting som fristet. Han utdannet seg til barne- og ungdomsarbeider og fikk i 1999 jobb i Ungdom og Fritid. I 2004 ble han ansatt som ungdomsleder ved Gausel bydelshus. Her har han sammen med Elsie Steinsvik bygget opp en aldri så liten suksesshistorie.

«Jeg er stolt av den jobben vi har gjort. Vi har løftet opp bydelshuset til å bli et meget populært hus med nesten 100.000 brukere i året, hvorav 50.000 blant annet er ungdommer», forteller Magnar Birkeland.

Han forteller at arbeidet med ungdommene har gitt han masse. Det har vært viktig for ham å skape god kontakt og trygghet.

«Noe av det jeg kommer til å savne mest av alt er ungdommene jeg treffer hver dag, og ikke minst det gode samarbeidet med Gautesete skole. Det må være noe av det beste tilbudet som kan finnes, en utrolig fin atmosfære blant både ungdommene og de voksne. Rett og slett magisk, jeg kan knapt huske en negativ hendelse når jeg tenker tilbake.»

Hjem til Sauda

Det er ikke uvanlig at fotballspillere som drar utenbys, en dag vender hjem. Magnar Birkeland flytter hjem til Sauda for å jobbe med bygdas ungdom. Han skal jobbe i næringslivsselskapet Sauda Vekst.

«Jeg skal blant annet arbeide med ungdom, ferie og fritid, konserter og idrettslag. Det skal bli spennende å starte på noe nytt. Det er en jobb hvor jeg kan bruke meg selv, på det jeg kan en del om.»

Birkeland erkjenner at han drar fra Stavanger med en liten bismak. Han forteller at Stavanger kommune og Ungdom og Fritid har vært en super arbeidsplass, men at det går litt i en annen retning enn hva han ønsker.

«Det har blitt litt for mye fokus på detaljer, byråkrati og administrasjon. Fokuset på førstelinjetjenesten har blitt mindre. Vi bruker altfor mye tid på rutiner og skjema. Dette går utover det som i min jobb er det viktigste, nemlig miljøarbeid og skape aktiviteter.»

Foruten den nye jobben i Sauda, vil han også i fremtiden turnere sammen med komikeren Kristian Valen. Det suksessfulle ensemblet har høstet stor suksess og solgt rekordmange billetter rundt om i landet og spilt forestillinger fra nord til sør. Valen beskriver Magnar Birkeland som de aller fleste;

«Hadde jeg hatt en ungdomsleder som Magnar når jeg vokste opp, hadde nok sjansen vært større for at jeg hadde tatt den rette vei, i stedet for den brede.»

Godt samarbeid

Birkelands kollega gjennom ti år, Elsie Steinsvik har bare gode ord å si; «Det er med blandede følelser jeg ønsker Magnar lykke til videre i livet. I over ti år har vi jobbet tett sammen. Magnar er en gladgutt, en humørspreder, og en til å stole på. Vi har begge vært opptatte av å skape et levende hus, møte brukerne med respekt og et smil. Den egenskapen tar nok Magnar med seg i sin nye jobb. Heldige Sauda.»

Gjennom ti år har duoen, sammen med mange deltidsansatte arbeidet for å skape et tilholdssted for barn og unge i bydelen. Gausel bydelshus har blitt et ankerpunkt i bydelen, et sted som har betydd og betyr mye for nærmiljøet.

«Det er smått utrolig, når en tenker på at hundrevis av barn og ungdommer bruker dette huset daglig. Jeg har truffet så mange kjekke folk her i bydelen, i minst min kjære kollega Elsie, vi utfyller hverandre på alle måter», forteller Birkeland.

Lykke til videre, Magnar Birkeland.

Tekst og foto:

Jone Lindanger