Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com
Publisert 30.04.2016

Syk i Syden

- Hinna-boere med ny reiseerfaring

For seksti år siden skrev jeg en fantasi-stil på skolen: «Dagen da alt gikk galt». Det skulle gå alle disse årene før det skjedde meg i virkeligheten, at alt gikk galt - ikke på én dag, men i løpet av en treukers ferie til Spania.

Tekst og foto:

Axel Helgeland Leversen

bilde 16.jpg

Reuma-Sol, et flott anlegg (Foto: Asbjørg Haraldsen)

Trening og sol

Etter at jeg hadde hatt en del helsebesvær over tid, bestemte min kone og jeg oss for å ta et kombinert ferie- og treningsopphold i sol og varme på vinterstid, og valgte oss Reuma-Sol i Alfaz del Pi i Spania. Reisen frem gikk prikkfritt, og vi ble vel installert. Her skulle vi få trening i basseng og sal, være i friluft og la oss skjemme bort. Men alt dette skulle bli helt snudd på hodet.

Motgangen begynner

Andre natten fikk jeg pustebesvær, og da det ikke ville gi seg ut på morgenen, ringte vi resepsjonen. I løpet av en snau time var jeg hentet av ambulanse og ankommet pasientmottaket på et privatsykehuset, Imed, i Benidorm som Reuma-Sol hadde samarbeid med. Der ble det konstatert lungebetennelse, og jeg ble innlagt.

Rommet (enerom - intet mindre) minnet mer om et flere-stjerners hotellrom. Det var bare selve sengen og alle mine tilførte slanger som brakte fokuset tilbake til min situasjon og virkeligheten. (Det var endatil en sovesofa slik at pårørende kunne overnatte på rommet.)

All innskriving tok kona seg av, og gjett om jeg var glad for at reiseforsikringen i Europeiske var i orden! Stell, oppfølging og forpleining var i særklasse. Det skal de ha. Legevisitten var sporadisk og på engelsk. Verken legen eller jeg har engelsk som hovedmål - ei heller behersker jeg medisinske ord og uttrykk på engelsk i særlig grad. Men det fantes en tolk der (dansk), så når hun og legen kom samtidig, gikk det nokså greit, selv om hun heller ikke var særlig bevandret innen medisin, - så det ble en del gjetting og antagelser. Den beste informasjonen fikk jeg imidlertid via Europeiske Reiseforsikring i København som ringte meg daglig. Helt topp!

Virus eller ei

At det kan ha vært et virus som hadde forårsaket lungeproblemet, fikk jeg bekreftelse på telefonen med Stavanger av en god venn, som selv hadde hatt dette. Så jeg hadde nok hatt smitten i meg «i bagasjen» hjemmefra.

Nåvel, antibiotikaen lot ikke til å ha noen effekt, men jeg ble allikevel så god etter tre dager at jeg kunne skrives ut. Men nei, - da hadde de funnet noen høye verdier på en prøve, så de kunne ikke slippe meg ut. Mer medisinering, og dagene gikk mens sola utfor vinduet skinte.+

Tilbake på Reuma-Sol overtok helseapparatet der - norsk lege og sykepleier. Dagene gikk, og jeg var fremdeles slakk i form - med «avanserte» hosterier. Men etterhvert ble det sånn småningom anledning til å starte trening i basseng og sal. Herlig!

Pest - eller kolera?

Men uhellene sto i kø. For etter to dager med en tilnærmet «normal» situasjon, våknet jeg om natten med fryktelig smerter i den ene foten. Jeg tenkte på alt hva nå dette kunne være. Heldigvis slapp jeg kjapt til hos lege/pleier igjen, på en søndag til og med, og det viste seg å være et anfall av urinsyregikt, fremkommet av overmedisinering. De som har hatt slikt anfall, vet akkurat hvordan jeg led. Men sykepleier Edel fra Haugesund ordnet opp med timeavtaler og medisiner.

2-sykepleier edel.jpg

Sykepleier Edel fra Haugesund ordnet opp for syke gjester

Så - etter tre uker og etter å ha gått glipp av all helsebringende opptrening - kom hjemreisedagen. Beskjed fra forsikringsselskapet om at det ville komme en lege (intet mindre) som skulle ledsage meg hjem med medisinsk assistanse på reisen. Helt hjem - og inn. Fantastisk! Og en særs hyggelig fyr var han òg.

Men vi måtte la den planlagte turen hjem med Norwegian fare fordi man der ikke kunne ta med pasienter som trengte oksygentilslutning. Dermed ble vil booket om til SAS, via Gardermoen - og det er jo noe for seg selv. Vi brukte ett kvarter ekstra i sikkerhetskontrollen - og rakk ikke flyet til Stavanger, som vi skulle tatt. Men taxien sto med ventetaksten på Sola da vi landet der to timer senere enn planlagt, så vi kom oss velberget hjem etter en strabasiøs tur - som ble opplevd helt opp-ned i forhold til hva vi hadde planlagt og forventet. Brunfargen og «fornyet helse» uteble, men vi gir ikke opp!

Aldri så galt

Full ros til Reuma-Sol og alle de som fulgte meg opp som best, og som hjalp meg nærmest før jeg selv visste at jeg trengte hjelp. Kommunikasjonen fungerte fantastisk - jeg hadde følelsen av at «hele Spania» visste at jeg var på sykehuset og kom på visitt, - blant annet ble jeg «fôret» med alskens aviser og norsk-spansk informasjon av representant fra Den norske sjømannskirken.

Jeg dro altså hjem med uforrettet sak, noe jeg må få rettet opp ved en senere anledning. Reuma-Sol tilbyr noe til kranke gjester så vel som til friske. Sentral beliggenhet gjør at alle turistmuligheter ligger i god nærhet. Vakkert er det også der. Jo, jeg må ned igjen.

3-treningssal.jpg

Treningshallen inneholdt all mulige apparater,og den var til gratis avbenyttelse for alle utenom de faste trenings- og behandlingstidene.

Epilog

Det er trygt å bli «syk i Syden» (for eksempel Spania). Husk bare på å ha reiseforsikringen og -detaljene i orden før avreise. Legene kan sine ting der, og pleien er utmerket. Det kan imidlertid være lurt å holde et øye med hva slags medisiner som blir gitt. Selv sto jeg i kontakt med fastlegen hjemme for sikkerhets skyld, og i tillegg passet forsikringsselskapet på meg hele tiden.