Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 14.05.2017 kl. 11:06

  Kom mai, du skjønne milde

  I HINNAvis sin hagespalte, vil du som leser få råd og tips om hage- og plantestell, samt gode oppskrifter fra vår planteekspert, Siri Bryne Ringstad. 

   

  Fra hagen til magen

  En stor trend nå er å dyrke sin egen mat. Vi planter bærbusk- er og frukttrær og sår gulrøtter, reddik og andre grønnsaker som aldri før. Vi ønsker å lære barna våre hvor maten kommer fra, og vi ønsker ren og kortreist mat.

  De senere år er det kommet ere kasser og potter til dyrking av matnyttige vekster på balkong og terrasse, noe som gjør at selv de med liten plass kan ha en liten kjøkkenhage.

  Et godt råd når man skal gå i gang med sin første kjøkkenhage er å ikke ta munnen for full.

  Start med noen enkle sorter som rødbeter, sukkererter, reddiker og forskjellige salater. Enten du skal ha kjøkkenhagen i potter eller i pallekarmer, er jorden du dyrker i viktig.

  Bruk god plantejord, og bland den gjerne med sand – de  fleste grønnsaker liker en veldrenert jord. Pass på å luk vekk ugress etter hvert og når plantene har fått litt størrelse kan du gjødsle litt med hønsegjødsel.

  Husk å vanne om vi skulle være så heldige å få en varm og solrik sommer. Så er det bare å glede seg til sensommeren når du kan høste dine egne grønnsaker.

  Frukttrær og bærbusker trenger generelt sett mer plass, og egner seg derfor ikke så godt på balkongen, men noen bærbusker kommer nå i nye sorter som passer godt i krukker som for eksempel den nye bringebærsorten som heter «Ruby beauty» og så har vi noen amerikanske blåbær som godt kan stå i større krukker.

  Druer er en annen frukt en kan dyrke på en solrik terrasse, og denne klatrer villig opp etter veggen og gir uteplassen et frodig uttrykk.

  Både rips og solbær kan også dyrkes i store krukker, selv om de nok foretrekker å stå i jorda. Alle bærbusker er glad i sol, og bør stå på en solrik plass i hagen så du får gode og smakfulle bær.

  Er du heldig og har en liten hage, så bør du prioritere plass til et eple- eller plommetre. Epletrær trenger en bestøver sort, men her nnes det egne familietrær dersom det ikke nnes andre epletrær i området.

  Et familieepletre er noe så genialt som et epletre med ere sorter på et tre – du får da 3–4 forskjellige sorter epler på samme tre og kan høste epler fra midten av august til langt ut i oktober.

  De mest populære plommetrærne som Victoria og Opal er selvbestøvende, dvs. det pollinerer seg selv, og du trenger ikke flere trær for å få plommer. Liker du det litt mer eksotiske, så er det fullt mulig å ha fersken eller kentre i hagen. De bør da stå på en lun og solrik plass. 

  Litt krydder i hverdagen

  En kasse med krydderplanter er kjekt å ha i nærheten av kjøkkeninngangen eller utekjøkkenet. Da kan en lett klippe litt forskjellige urter og krydre maten med. I år er det kommet et nytt produkt på markedet som heter BEDD – dette er et system for plantekasser hvor en kan sette sammen forskjellige moduler og lage sin egen tilpassede kasse til terrassen. Disse er veldig kjekke til å plante urtene i. Da slipper en problemer med snegler, og krydderplantene får god plass og gode vekstvilkår. 

  skjermbilde 2017-05-14 kl. 11.04.23.png

   

  - Siri Bryne Ringstad