Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Leder

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 04.12.2017 kl. 13:29

  Julegudstjenestenes forbannelse

  Er det rett å sette egen tro øverst på prioritetslisten?

   

  Etter å ha fått med seg årets nasjonale oppstyr om Nylund skole sitt totalt umusikalske forhold til vår kristne kulturarv og feiring av julen og et par dager senere rent tilfeldig å ha zappet inn på rikskringkastingens flotte TV-sending fra den økumeniske reformasjonsgudstjeneste fra Nidarosdomen, en høytidelig affære som selv vanlige folk som ikke sliter ned dørstokken i kirken ble litt grepet av kan legfolk bli nokså forvirret.

  Begge disse hendelsene gjør at man blir inspirert til å komme med følgende uforpliktende anbefaling til de av våre lesere som har barn i skolene og barnehagene. Det være seg ateister, humanetikere, buddhister, hinduer, islamister, jøder eller enhver avskygning av kristne trosretninger. Noen nevnt, ingen glemt.

  La skolebarna og barnehagebarna få delta i den nasjonale høytideligheten som tilbys dem i skolenes julegudstjenester. La dem få være med å synge noen av de beste sangene, noen også kalt salmer, som finnes i vår kulturarv sammen med sine klassekamerater.

  Egen tro og eller ateisme er en personlig sak. Tenk etter, det er ikke sikkert det er rett og sette egen tro øverst på prioritetslisten og tvinge ditt barn til å sitte alene tilbake i et øde klasserom og tegne fjorder, fjell og daler. De vil helst delta sammen med de andre, vennene, og kameratene, men de vil heller ikke skuffe sine foreldre og foresatte. De settes i en helt unødig umulig situasjon.

  Vi slutter oss helhjertet til muslim og politiker Abid Raja sine ord: «Ingen barn blir kristnet av å synge, Deilig er jorden.»  Barn av familier innen enhver trosretning klarer fint å skille fellesskapet i en julegudstjeneste fra egen families religionsfeiringer og tradisjoner. Det skader dem heller ikke i sitt framtidige valg av tro å lære om og være med på nasjonens tradisjoner. Alle, uansett religion, skal vel bli opplyste og gode norske borgere.

  Vi er i prinsippet et fritt og åpent samfunn med politisk valgfrihet, trosfrihet, og ytringsfrihet for alle. Ikke la gårdagens litt loslitte tese om en ganske betydelig misforstått politisk korrekthet styre de høytidelige og givende øyeblikk som også våre barn fortjener og har krav på å få oppleve. Ikke sett helt urimelige grenser. Barn blir ikke indoktrinert eller radikalisert av en julegudstjeneste, de tenker selv, ja i dagens samfunn kanskje bedre og mer opplyst enn dere foreldre gjorde og vil helt sikkert i voksen alder ha rett til å finne sin egen nisje.