Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 20.02.2018 kl. 10:52

  Hagespalten: Februar i hagen

  Nå kan du starte arbeidet i hagen! I februar ser vi fram til lysere tider og gleder oss over små spirer som popper opp i hagen. Snøklokker, klosterklokker og krokus spretter opp av den kalde jorda, men ellers ser hagen ganske brun og kjedelig ut på denne tiden.

  Ønsker du å tjuvstarte våren litt kan du plante løkblomster i krukker nå, perleblomster, påskelilje og anemone får du nå i knopp klare til å settes i krukkene. Fyll krukken med vårløker og vårlyng og når de er avblomstret kan du sette dem ut i hagen så vil de komme opp igjen neste vår.

  Ønsker du å bruke noen timer i hagen på denne tid er det heldigvis en del ting som kan gjøres.

  Beskjæring av busker og trær er fint å gjøre nå før buskene får blader. Plommer, kirsebær, bjørk og lind er ‘blødere’, må beskjæres før det går sevje i treet. Prydbusker og bærbusker kan beskjæres både høst og vinter. Rosene skal du derimot vente med å beskjære til over påske. Fikk du ikke fjernet visne blader i høst er det og en smart ting å gjøre før våren kommer, visne blader er en yndet plass for sneglene.

  Når du nå er i gang med beskjæring og rydding så har jeg et lite tips for å få litt vårstemning i stua. Ta inn greiner av for eksempel Forsythia/Gullbusk eller prydkirsebær og driv fram blomster. Ingenting gir vel med vårstemning enn en vase med lyserosa kirsebærblomster?

  Slik gjør du:

  -          Klipp inn greiner, og skjær de på skrå i enden med en skarp kniv.

  -          Sett de i lunkent vann, og ikke for varmt.

  -          Skift vann ofte

  -          Fjern visne blomster etter hvert.

   

  Ny versjon

   

   Planlegging av årets grønnsaker og blomster som du skal så selv kan og begynne nå. Selv har jeg tenkt å utvide grønnsakshagen litt, og sitter nå og drømmer om ferske rødbeter gulerøtter fra egen hage.

  Blomsterert er en sommerblomst jeg alltid å ha, blomstene dufter helt fantastisk og den er lett å få til, selv for de som ikke har så grønne fingre. De trenger ikke sås før i april, men det er jo så koselig å sitte inne og drømme om en blomstrende og duftende hage nå når det er kaldt ute.

  Det er jo fremdeles litt tidlig å så grønnsaker, utenom chilli og tomat som bør sås nå, men du kan starte med å så litt Spirer inne i vinduskarmen. Spirer er små, sprø og næringsrike skudd som kan dyrkes innendørs hele året. Det er et stort utvalg i spirer, mine favoritter er brokkoli og rød reddik, som har en nydelig farge, og litt skarp smak.

  Det finnes mange fine dyrkingsbokser for spirene, men du kan og bruke andre ting. Jeg har dyrket brokkolispirer i søte kaffekopper jeg har arvet etter min mormor. Dekorativt og koselig. De små spirene kan brukes i salat eller på brødskiva, men og i varmretter til fisk og kjøtt. De spirer utrolig raskt og er derfor en hyggelig aktivitet å gjøre med barna.  

  ingressbilde

  Barnas dag

  Barn syns som regel det er kjekt å få bli med på både matlaging og hagearbeid. De er nysgjerrige og lurer ofte på hvordan ting blir til, derfor syns jeg det er så kjekt med det første arrangementet vi skal ha i hagesenteret nå i vår, nemlig Barnas dag.

  I år er temaet Grønnsakshagen, og vi får besøk av Veronica Steinsholt som vil vise barna hvordan man dyrker grønnsaker. Veronica bor selv på et lite småbruk på østlandet og har mye erfaring i dyrking av grønnsaker. Hun har  to barn som hun har med i hagen, og er utrolig entusiastisk og sprudlende. Jeg ønsker alle velkommen til arrangementet lørdag den 10.mars.

   

  Følg oss gjerne på Instagram – Brynesplanter for mer inspirasjon.