Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Leserbrev

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 20.02.2018 kl. 17:06

  Hinnas voldelige ungdommer

  Er ungdommene våre her på Hinna preget av slåsskamper, voldsepisoder, skaper de økt frykt og utrygghet? Har vår lokale hverdag endret seg dramatisk?

  Som FAU-representant ved Jåtten skole og vara til bydelsutvalget er jeg en av de som har fått en del henvendelser fra bekymrede foreldre på Hinna den siste tiden.

  Derfor valgte jeg å delta på åpent møte i regi av kommunalstyret for oppvekst forrige torsdag. Tonen her opplevde jeg som ganske annerledes fra det man kan få inntrykk av gjennom ryktebørs og medieoppslag med sitater om «dramatisk forverring» av ungdomsmiljøet.

  Det er ikke verre på Hinna enn i andre bydeler, og litt trøbbel i tenårene må man regne med.

  Jeg har selv en liten skolejente på seks år som hver dag går sammen med sine klassekamerater, og det er ikke kjekt å høre om utrygg skolevei og vakthold langs ruten. Det er klart at det skaper en viss uro å høre om dette, det tror jeg vil være naturlig for alle foreldre. Samtidig har jeg store deler av min arbeidserfaring fra kommunikasjonsfaget, og vet hvor mye ord, uttrykk og vår arvelige disposisjon former vår oppfattelse av risiko og av virkeligheten.

  Man kan lett tenke at en basehopper som kaster seg av fjelltopper mangler forstand, mens man selv kanskje scroller Facebook eller sender en rask SMS mens man sitter bak rattet. Hvilken aktivitet tror du er farligst? Selv oppfatter vi oss som trygge sjåfører, men risikoen for å dø i trafikken er ikke ubetydelig.

  Det poenget jeg prøver å få fram her, er at livet innebærer en form for risiko uansett hvordan vi lever og ter oss. Selv om vi skulle ønske at vi kunne garantere en trygg og komfortabel hverdag for våre elskede små, så er det en illusjon å tro at det er mulig å oppnå en risikofri sone når de blir større. De skal få røtter og vinger, som det heter. La oss heller vise dem at vi bryr oss ved å være fysisk tilstede der de er, gjennom natteravner eller annen frivillighet.

  Det jeg oppfatter som den gjennomgående tonen fra de miljøene som kjenner helheten i ungdomsmiljøet godt, er at Hinna har flotte ungdommer som for det aller meste oppfører seg fint. Jeg tror også de har godt av å bli oppfattet slik. Det kan fort bli en selvoppfyllende profeti om vi går rundt og mistror de unge til enhver tid, og ser dem som skumle bråkebøtter.

  Hvis du lurer på om ungdommen din røyker hasj, er det bare å lukte på fingre og klær, slik politiet sier. Jeg kan love deg at du ikke er i tvil når du først har luktet det.

   

  Charlotte Sørås

  FAU-representant ved Jåtten skole og vara i Hinna bydelsutvalg (Ap)