Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 07.05.2018 kl. 10:09

  Hagespalten: Mai i hagen

  Etter en lang og kald vår har endelig temperaturen steget såpass at det er kjekt å jobbe i hagen.

   

  Med en gang solen skinner tar vi på oss hansker og kravler rundt i bedene på jakt etter ugress vi kan fjerne.  Det er nemlig smart å begynne med det kjedeligste først, pleier min mor å si, da mener hun luking i bed, raking av plen og klipping av roser. Rosene klipper jeg ikke før etter påske. Rosene får kalk og gjødsel etter klipping, de  liker kalkrik jord. Litt kalk gir også sterkere blader, noe som igjen gjør plantene sterkere mot soppsykdommer. Rosene trenger mye gjødsel for å blomstre rikt, jeg gir dem rosegjødsel eller hønsegjødsel tre ganger i året, ved klipping, en gang til i starten på juni, og tilslutt en omgang i slutten på juli for å gi dem nok krefter til å blomstre lenge utover høsten.

  Plenen ser gjerne litt stusselig ut etter vinteren? For å få en frodig og grønn plen – uten for mye mose er det viktig å gjødsle. Jeg anbefaler Helgjødsel, som er en hønsegjødsel med tilsatt litt ekstra nitrogen for å gjøre plenen enda grønnere. Gjødsle hver 8.uke fram til oktober – kalking trengs stort sett ikke oftere enn hvert 5.år, det er gjødselen som hjelper på å bli kvitt mosen. Gjødsel er mat for plenen, og får gresset til å gro, og da slipper ikke mosen så godt til. Klipp plenen ofte, og still opp høyden så du ikke klipper plenen for kort – og husk jo mer du går på plenen, dess mindre liker mosen seg.

  Så tømmer jeg ut gammel jord fra krukkene , da dette ikke ble gjort i fjor høst. Når dette er gjort kan vi begynne plante nytt. Litt nye roser må jeg alltid ha – helst noen som dufter, noen stauder og ikke minst nye krydderplanter til pallekarmen er det første som blir plantet. Vi har mange forskjellige krydderplanter i pallekarmen vår, og bruker dem flittig til dressinger, pesto og kryddersmør.

  Her er oppskrift på en god urtedressing:

  Siris rømmedressing:

   

  • 1 boks lettrømme
  • Ca 2 dl forskjellige urter fint opphakket. Vi bruker ofte en blanding av gressløk, persille og koriander, men både dill og mynte er godt til denne dressingen.
  • Smak til med hvitvinseddik og sukker

   

   Pallekarmen fylles med ny, god jord og dekkes med fiberduk etter planting så ikke sneglene kommer til, dette gjør og at plantene vokser raskere. En liten stikketikett med navn på hver plante gjør det lettere for ungene å springe ut og klippe inn urter til mor.

   

   

  Så er det tid for det kjekkeste – nemlig å plante i krukkene.  Krukkene blir satt i grupper, og jo større krukkene er jo bedre – store krukker trenger å vannes sjeldnere og det er helt klart en fordel. Jeg syns det er litt greit med en blanding av sommerblomster og flerårige busker i krukkene. Hengende lerk er en favoritt, da passer det fint med noen hengende sommerblomster under og matcher i fargen med blomstene i de andre krukkene i gruppen.

  Planting i krukker:

  Legg først en liten stoffbit i bunnen av krukken som dekker hullet i bunnen, dette for at ikke lecaen skal sette seg i hullet og tette krukken. Så fyller vi på med leca – ca 10 cm før vi fyller resten av krukken med krukkejord. Krukkejord er bedre egnet til bruk i krukker da den inneholder bla langtidsvirkende gjødsel – så blomstene får mat jevnt utover sommeren, leire som holder på fuktigheten, litt sand og Rotkraft – som gjør at plantene setter bedre røtter, noe som igjen gjør at de vokser bedre og blir flotte og kraftige.

  Sommerblomster trenger god og næringsrik jord – de skal blomstre rikt hele sommeren, og til det trenger de mye mat. Busker og trær i krukker er ikke så kravstore til vekstmedium – der kan du bruke god plantejord, og heller gjødsle litt inn imellom. Har du krukker med flerårige vekster i hvor jorden har sunket litt sammen er det lurt å fylle på med kugjødselkompost på toppen, da får jorden i krukken nytt liv og blir mer næringsrik. Vet du ikke helt hva du skal plante i krukkene dine, så kom opp til oss så hjelper vi deg.  Vi vet hvilke  sommerblomster som vil passe hos deg, og nå er utvalget  på topp. Nyt våren i hagen!

  Nå er utvalget stort, kom gjerne innom og spør oss om råd.