Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Sport og natur

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 04.09.2018 kl. 18:10

  Bare en liten luftetur...

  Andreas Vollan har gitt ut turhefter for Storhaug og Hillevåg bydel. Nå står Hinna bydel for tur! I 2019 kan vi lese om kjente og ukjente turområder i bydelen vår.

  For mange barnefamilier kan dagene bli travle, og det blir liten tid til å komme seg ut på tur med barna. Trenger det egentlig å ta så lang tid? Trenger turene å være så lange?

  Andreas Vollan, som selv har vokst opp på Vaulen, ønsker å gi inspirasjon til små og spennende turer i ditt eget nabolag. Lufteturhefter for Storhaug, Hillevåg, Hundvåg, Tasta og Eiganes/Våland er allerede gitt ut, og planen er å komme med et hefte for Hinna bydel sommeren 2019.

  Lufteturen

  For fem år siden gav han ut heftet "Lufteturen - turer og aktiviteter for barn og småbarnsfamilier" for Storhaug bydel. Dette var et prøveprosjekt, men allerede året etter kom tilsvarende hefte for Hillevåg. Målet hans nå er å få gitt ut Luftetur-hefter for samtlige syv bydeler i Stavanger. Hinna står for tur i 2019. Heftene deles ut gratis til alle barn fra 0-10 år i bydelene via helsestasjoner, barnehager og skoler.

  Bakgrunn

  Andreas har selv to barn - og det var først på trilleturer rundt i nærområdet der han bor på Storhaug at han la merke til at det nesten ikke var unger ute i gater og friområder. Han tok initiativ til å treffe andre og til å ta felles turer med barna - noe som var veldig vellykket. Små turer ble sosiale, samtidig som familien kom seg ut i aktivitet. Dette ville han gjerne spre til flere - og dermed kom ideen om tur-heftet. Park & vei i Stavanger kommune tente på ideen.Til daglig arbeider Andreas Vollan som lærer, så dette er et prosjekt han jobber med på fritiden.

  Økonomisk støtte

  Prosjektet har fått støtte fra Stavanger kommune og Rogaland fylkeskommune, i tillegg til bydelsutvalg og noen få private sponsorer som Sparebankstiftelsen SR-BANK. Nå prøver han å finne bidragsytere for Hinna bydel. 

  -Jeg har dratt rundt i bydelene, ofte sammen med egne unger, og registrert, fotografert og skrevet om plasser det er fint å ta seg en tur. Jeg har også fått tips fra venner, andre turgåere og ikke minst fra lokalkjente og barnehager i bydelene.

  Oppgaver, rebuser og bilder

  Dette er først og fremst laget på barnas premisser, sier Andreas Vollan.

  - I heftet er det derfor oppgaver, rebuser og ikke minst mange bilder. Allerede fra toårsalderen kan barna kikke på bildene i heftet. Der ser de kanskje steder de har vært og steder som ser fristende ut å besøke. De litt eldre barna kan også lese og gjøre oppgaver. Samtidig er det fint om foreldrene blir inspirerte. Det er derfor spedd på med kart, fakta og historie.

  Hjelp og maskot

  Hjelp til å finne informasjon har Andreas Vollan fått fra mange hold. Mye er hentet fra lokalbøker og kommunale skrifter, og mange har bidratt med bilder, kart og illustrasjoner.

  Med på turene - og i heftene - er også maskoten Viggo Voff. Det har vært veldig stas for barnehage-barn å få treffe maskoten som de hadde sett i turheftet.

  - Dette dreier seg om folkehelse i praksis, fortsetter Andreas. Kan man bare komme seg ut på en liten tur av og til, kan dette bidra til bedre helse og humør for hele familien. Samtidig sørger man for at barna får inn gode vaner mens de er små.

  Sosialt er det også og man kan oppleve mange små øyeblikk av hverdagsmagi sammen med barna. Man “tar nabolaget tilbake” og blir bedre kjent med sin egen bydel. Det er mange perler rundt oss! Mottoet er "Lev livet lokalt".

  -Målet er altså å inspirere til mer uteliv der folk bor, og få flere til å se de mulighetene som finnes – helt uten stress og prestasjonskrav.

  Fotokonkurranse og tips

  Har du lyst til å bidra? Andreas Vollan er i gang med å lage et Lufteturen-hefte for Hinna bydel, og du kan bidra! I samarbeid med HINNAvis utlyses en fotokonkurranse, der dere inviteres til å sende inn bilder fra de små turene i nabolaget.

  Bildene sendes til hinnavis@gemail.com og lufteturen@gmail.com, se annonse i avisen. Bilder som sendes inn må kunne brukes i heftet som han lager og i HINNAvis.


  I tillegg ønsker han tips om turer dere gjerne vil dele med oss andre i bydelen. Turbeskrivelsen sendes på mail til 
  lufteturen@gmail.com - eller skrive inn på “Lufteturen” sin Facebook-side. Mer info finner du på www.lufteturen.no.

  Eiganes

   

  Tasta

   

  Byhaugen