Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 03.12.2018 kl. 10:56

  Hagespalten: Jul i hagesenteret

  Julen nærmer seg, og julens blomster har ankommet hagesenteret. Lurer du litt på hvordan de vanligste juleblomstene skal stelles for å få dem til å vare julen igjennom? 

   

  Løkblomster som Amaryllis og Svibler skal ha lite vann, de strekker seg mer om de får mye vann. Sett de gjerne kaldt om kvelden så varer de lengre. Svibler er også kjempefine å ha ute i krukker sammen med litt vintergrønt, mose og kongler. Jeg liker da å drive dem inne litt først så det er litt farge på blomstene. Svibler dufter en del, og er du av dem som syns det kan bli litt for mye er det et godt alternativ å ha dem ute. Julestjernen liker ikke å stå for kaldt derimot, og skal ha passelig med vann - kan gjerne tørke bittelitt. En som absolutt ikke må tørke er Azalea - den skal ha rikelig med vann. Jeg setter den i vasken og lar den trekke skikkelig en til to ganger i uken - og setter den inn på et kaldt rom om kvelden dersom jeg husker det.

  Passer du godt på Azaleaen kan du bli belønnet med blomstring helt til våren - vi har mange flotte sorter og størrelser nå. En av de siste års favoritter til jul er nok julerosen. Julerosen kommer i mange varianter, med blader og uten blader, i ren hvit og over til rosa og burgunder. Julerosen er jo en hardfør og vintergrønn staude. Den står fint i krukka på trappen hele vinteren igjennom. Blir det skikkelig kaldt vil den nok henge litt med blomstene, men de strekker seg fint igjen når det tiner. Det er de senere år kommet flere sorter uten blader, og disse står fint inne i stuetemperatur. Julerosen liker ikke å tørke – så husk å vanne den godt så får du mye glede av denne vakre blomsten. Når den er avblomstret tar du vare på den til frosten i bakken har gitt seg og planter den ut i hagen så kommer den med nye blomster neste vinter.

  Et hyggelig inngangsparti

  Det er koselig å gjøre det litt fint i inngangspartiet nå før jul. En hyggelig velkomst for gjester, og ikke minst for oss selv når vi kommer hjem etter en lang dag på jobb. Det er mange planter som er fine nå om vinteren. Buksbom og Skimmia er vintergrønne og hardføre busker som egner seg godt for krukker. Jeg har pyntet med julerose pakket i mose, gaultheria med røde bær og en liten gran. Granen er en spansk en som ikke tåler frost, så om det blir kaldt må den tas inn, men den er like fin inne så det er ikke et problem. En fin dørkrans med forskjellig vintergrønt og lys har også kommet opp. Kransen binder jeg selv – det er ingen kunst.

  Binde en dørkrans

  Det du trenger for å binde din egen krans er: forskjellig vintergrønt, en halmring, vikletråd, saks og et sløyfebånd.

  Jeg klipper først opp alt det grønne i små greiner på ca 10 cm, klipper du større greiner vil kransen bli litt mer fyldig og luftig. Så fester jeg vikletråden rundt halmringen og begynner å binde. Jeg legger da små buketter med den ene typen først, vikler ståltråd rundt, pass på at du får dekket både innsiden og ytterkanten av kransen.

  Når du har bundet grønt rundt hele kransen, fester du ståltråden godt – tvinn den gjerne gjennom en av rundene på baksiden. Hold opp kransen for å se hvor sløyfen passer best. Tvinn båndet to ganger rundt kransen og knytt en fin sløyfe. Oppheng lager du enkelt med å lage et feste på baksiden. Jeg syns det er koselig med litt lys og på kransen og fester da batteriboksen på baksiden der hvor opphenget er, og legger lyslenken litt snirklete over kransen. Lenken festes med ståltråd/hårnåler så den sitter godt.

  Alt materiell du trenger til kransebinding finner du i hagesenteret og har du ikke egne busker du kan klippe vintergrønt fra så har vi kortreist grønt fra egen produksjon. Der har vi og kongler, stjerner, og annet dekorasjonsmateriell til både krans og juledekorasjoner.

  Spør oss selvfølgelig om det er noe du lurer på. Hver lørdag setter vi fram kaffe, gløgg og pepperkaker så kom gjerne innom oss for å komme i julestemning.