Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 12.05.2019 kl. 20:58

  En duftende terrasse

  Kom innom og opplev både duft og vakker blomstring!

   

  Jeg liker godt planter og blomster som dufter. Nelliker blomstrer hele sommeren, og dufter herlig på en varm sommerdag. De fås i sarte pasteller, som jeg liker godt, og friske farger som rødt og lilla. En annen duftende blomst er Sjokoladecosmos, som navnet sier dufter den svakt av sjokolade. Den har flotte mørkburgunder til brunlige blomster og blomstrer rikt hele sommeren. Ønsker du å ta vare på den til neste år tar du den inn før frosten kommer. Blomsterert er en annen sommerblomst som virkelig dufter, en klatreplante som er fin i krukker med et lite kjegleespalie eller i bed langs husveggen. Klipp inn små buketter av den og sett rundt omkring så dufter hele huset herlig. Planten vil og blomstre mer jo mer du klipper. Duftpelargonia er en lettstelt plante du kan ha både inne og ute, det finnes mange forskjellige sorter med forskjellige dufter som appelsin og sitron – ja, til og med en med som lukter cola. Pelargonia har og andre gode egenskaper – de skal holde både mygg og knott borte, og hverken snegler eller lus er særlig begeistret for denne planten. Løvemunn dufter og godt, og sneglene liker ikke disse.

  De nydelige duftrosene er en annen stor favoritt – et godt gavetips om du skal gi bort en liten blomst. De blomstrer rikt hele sommeren, og passer ypperlig i krukke. Roser liker godt sol, og ikke å tørke så du må passe litt på den, gi den gjødsel og klippe bort visne blomster. Til gjengjeld får du nyte de lenge.

  Alle de nevnte blomstene trives godt  i krukker på terrasse. Har du hage og litt større plass er det også flere prydbusker som dufter av sommer. Min favoritt er duftskjærsmin som dufter av markjordbær og blomstrer med hvite blomster i slutten av juni. Vi må ikke glemme syrinen heller – den blomstrer i mai – juni. Syriner kommer i hvitt og flere nyanser av lilla. I min hage har jeg dvergsyrin på stamme, den blomstrer i juni og kommer som regel med nye blomster igjen i august. Et passe stort tre til en liten hage. (bilde av syrin)

  Duftende hageroser har vi mange av – her er det bare å velge den fargen og størrelsen du ønsker. Noen favoritter her er klaserosen Augusta Luise, den nydelige stilkrosen Aphrodite eller den mørkerøde buskrosen Capricia Rennaissance. Roser passer jo utrolig godt sammen med lavendel, som sies å holde lus borte. Det er nå ikke bevist noen plass, men for å forebygge lus på roser er det viktig å vanne dem godt. Når roser tørker dannes nemlig et sukker i bladene som lusa tiltrekkes av. Det er og viktig å gjødsle rosene godt – gjerne tre ganger i løpet av sesongen så får du frodige roser som blomstrer rikt. Mitt tips er å bruke Gro Green på rosene en gang i uken for å  holde rosene friske.

  Vi har mange andre duftende blomster i hagesenteret nå – kom innom oss og opplev både duft og vakker blomstring.

  Spiselige blomster er en trend nå. Det finnes mange forskjellige blomster som er spiselige, det eneste du skal være litt obs på er at de du kjøper i hagesenteret kan være sprøytet. Du bør derfor la de stå noen uker før du bruker de i mat. Blomstrende krydderplanter som lakristagetes, appelsintagetes, sitronverbena og agurkurt er økologisk dyrket – og er da ikke sprøytet.

  Ekspempler på spiselige blomster er Fuchsia, kornblomst, ringblomst, blomkarse, syrin, daglilje, erteblomst, roser, stemor, sitronverbena for å nevne noen. Blomstene er fine å pynte både kaker og salater med.

  Da ønsker jeg alle en blomstrende mai!