Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Skoler og barnehager

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 12.05.2019 kl. 21:39

  Ny forskningsgruppe for juniorer på Gausel

  Skolelaboratoriet ved UiS er et ressurs- og kompetansesenter for lærere og elever i grunnskolen og videregående skole og drives av Inge Christ. Sammen med Christ skal Ungdom og fritid Hinna skape en forskingsgruppe for naturfag i høsten.

   

  Forskningsgruppen skal gjennomføre forskjellige eksperimenter, og Inge skal vise barna hvordan å bruke hverdagsting som papir, vann og sugerør til forskjellige eksperimenter. 

  Inge Chris sier: «Min jobb på Universitetet i Stavanger handler om å fremme interessen for realfag blant både studenter, fremtidige lærere, og folk flest. Jeg leder Skolelaboratoriet i realfag, så min jobb består av å lage eksperimenter og demonstrere dette».

  Inge Christ mener at naturfag handler om å finne forklaringer på alle fenomener i naturen, forsøke å forstå hva som skjer rundt oss. Mange betrakter naturfag som et tørt skolefag, men det er kjempespennende å eksperimentere f.eks. med raketter eller kjemiske reaksjoner. Det handler om å pirre nysgjerrigheten, skape interesse. Forskningsgruppen kommer til å møtes på juniorklubb, på Gausel bydelshus.

  Dette blir en forskningsklubb for alle

  Det er ingen grense for hva barn i alle aldre kan få til om eksperimentene blir tilrettelagt, og forklart slik at barn skjønner hva som skjer. Alt kan læres, og det er mye lettere å lære noe dersom du starter med et eksperiment. Deretter forklarer man hva som skjer, slik at alle barn kan forstå og lærer av eksperimentet.

  Hensikten med forskergrupper for barn, er å bli kjent med enkle eksperimenter, kjenne begeistringen ved å få til et eksperiment, for på den måten å skjønne mer av det som skjer rundt oss. Christ har holdt på med eksperimenter så lenge han kan huske.

  «Jeg tror dette vil føre til større interesse for skolearbeid for barn, ikke minst i naturfag!» fortalt Inge Christ til Hinnavis.

   «Jeg fikk tidlig tilgang på forskjellige stoffsom vi lagde smell og salutter med, både til 17.mai og nyttårsaften. Siden har det bare fortsatt! Jeg må nok innrømme at det nesten har gått galt noen ganger, f.eks. når vi brukte en stor blomsterkrukke med tulipaner som utskytningsrampe til raketter. All mold og blomster lå strødd inne i gangen, det ble litt styr av det. Men jeg lærte av den episoden, og nå er sikkerhet og forberedelser viktig», forteller han med en smil.

  I hans jobb møter han mange tidligere elever og studenter, i alle mulige jobber. Veldig mange husker ulike eksperimenter de har vært med på, og som har påvirket både skolevalg og interesser. Og som har endt opp med spennende jobber, både i skoleverket, ved universiteter og høgskoler, eller i næringslivet. «Det er alltid kjekt å møte igjen tidligere bekjente, og høre deres historie gjennom skolegang og utdanning!» konkluderer Inge.

  For å lansere initiativet, skal vi ha en forsmak av aktivitetene, 21. mai på Gausel bydelshus. Da skal 25 barn, prøve seg på 3 eksperimenter som omhandler hvordan ting kan fly, med «Rakettkurs», og vann- og lufteksperimenter.