Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 02.09.2019 kl. 23:56

  Bydelsprofilen: Therese Øvstebø Markhus (41)

   

  Heddapris for originalitet og godt spill.

  The Mute - en kjælighetshistorie uten ord – bare musikk og kropp som formidler historien, fikk Heddaprisen 2019 for ”Årets forestilling”. Therese Øvstebø Markhus fra Gausel hadde ansvaret for koreografien. Janove Ottesen og Christian Eriksen skrev manus og laget musikken, Arne Nøst og Christian Eriksen hadde regien.

   

   

  -Det var stort! Vi gjorde noe helt nytt – laget teater i en konsertsal. Forestillingen ble satt opp i Fartein Valen i Stavanger konserthus. Vi laget en liten, rund scene der publikum satt på den ene siden og Stavanger Symfoniorkester spilte på den andre siden. Det var helt magisk! forteller Therese Øvstebø Markhus, utdannet danser og koreograf, og oppvokst på Gausel.

  Heddajuryens begrunnelse for prisen: ”Godt teater er et fint samspill mellom flere kunstarter. Sesongen 2018-2019 har bydd på flere oppsetninger hvor forholdet mellom de ulike elementene er godt balansert, og hvert og ett av dem hvor forholdet mellom de ulike elementene er godt balansert, og hvert og ett av dem får komme til uttrykk uten å dominere, men i stedet bygger opp under helheten. Den produksjonen juryen særlig har festet seg ved, utmerker seg ved stor originalitet og godt spill, ved å utnytte scenerommet på en særegen måte, ved en helt spesiell scenografi, virkningsfull lyssetting, en svært gjennomtenkt bruk av video og en musikk som står perfekt til forestillingens tematikk og visuelle stil.”

  Therese Øvstebø Markhus er utdannet ved London Contemporary Dance School og School for New Dance Development (SNDO) og har blant annet jobbet som danser for Hooman Sharifi, norsk koreograf med røtter i Iran. Hun tiltrådte som kunstnerisk leder for Regional arena for samtidsdans (RAS) i mars 2011 og jobber nå som freelance for flere prosjekter.  

  I 13 år jobbet Therese Øvstebø Markhus over hele verden før hun kom tilbake til røttene. Hun har familie på begge sider på Jåttå. Nå bor hun på Gausel med samboer, to barn på tre og fem år og en hund. –Livet kan bli så kort, vi må ta sjanser og leve til fulle hver dag, sier Therese. Hun har dessverre god erfaring. Bare 10 år gammel mistet hun sin far som druknet i en dykkerulykke, og i fjor døde hennes mor av kreft. – Det er litt rart å ikke ha foreldre når man bare er rundt 40 år. Jeg tar ingenting for gitt lenger. Livet har lært meg å se alt i perspektiv. I kunsten oppleves tiden annerledes, den forsvinner på en måte, mener hun. 

  London, Amsterdam, Beirut, Brasil, Berlin, Barcelona. I alle disse byene jobbet hun med dans og koreografi. –Jeg er enebarn og min reiseglade mor besøkte meg og fulgte med på jobben min i alle byer jeg drog til i verden. Jeg savner henne veldig. Hun ville likt å se oss motta Heddaprisen, sier Therese, og legger til: -Hun ser det nok på en eller annen måte.

  -Jeg håper The Mute blir satt opp igjen i Stavanger. Det var veldig vellykket med kvalitet i alle ledd og mange kunstformer; dans, skuespill, scenografi og 60 musikere fra Stavanger symfoniorkester (SSO). Det var fantastisk å samarbeide med SSO. De tør å gjøre annerledes ting – og de tenker ulike samarbeidsformer. 

  I år fikk hun 450.000 kroner fra Kulturrådet. Pengene skal brukes til samarbeidet med billedkunstner Ingrid Toogood. I november skal de lage en performance til Stavanger museum. Produksjonsarbeidet startet i august.

  –Forestillingen er et visuelt-performativt kunstprosjekt som handler om det å miste noe eller noen. Billedkunstner Ingrid Toogood vil skape fem ulike skulpturer hvor dansere vil bevege seg rundt og inni skulpturene, forteller Therese, som skal koreografere danserne. –Siden forestillingen handler om tap, vil vi utforske det å skape en ramme for et tomrom og vise hvordan man kan fylle et tomrom.

  Kulturrådets prosjektstøtte gjennom Norsk kulturfond har som formål å stimulere og styrke kunstnerisk utvikling og produksjon av profesjonell dans, teater og annen scenekunst i det frie scenekunstfeltet.