Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Bydelsprofilen

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 02.12.2019 kl. 15:14

  Bydelsprofil: Thorbjørn Hinna (71)

  Idretten har gitt meg så mye

   

  Thorbjørn Hinna brenner for idretten. Det har han gjort hele livet. I over 50 år har han vært en del av Hinna Idrettslag, enten som utøver eller i den administrative delen.

  Allerede som barn var Thorbjørn Hinna engasjert i fotball. Med en far som var fotballdommer, var det kanskje ikke så rart. –Det ligger nok i genene, jeg ble flasket opp på fotball via far min, Karsten Hinna, medgir Thorbjørn og avslører at det ikke bare er fotballen som har ligget ham nært på hjertet. –Jeg har vært med på å starte opp håndballen, har sittet i styret i Hinna håndball, fotball og friidrett.

  Nå har han planer om å trappe litt ned. Men først skal han gjennomføre en del arrangementer for kretsen. Og så spiller han litt fotball fremdeles. Har han plager etter mange år på fotballbanen? –Joda, litt vonde knær, men legen sier det er bare å ta en smertestillende og komme seg ut på banen, ler han og legger til at det sosiale ved idretten er utrolig viktig.

  -Det har vært en kjekk reise å være med på. Hinna håndball spilte seg opp til eliteserien i 1988. De var der riktignok bare en sesong, men veldig kjekt var det, sier Thorbjørn og forteller at på 1950-60-tallet var det stort sett bare menn som spilte håndball. Damene kom til etterhvert. Nå sliter de med å rekruttere menn til håndballen. –Det har litt å gjøre med hvordan landslagene gjør det. Damehåndballen har fått masse drahjelp fra et landslag på topp, mener Thorbjørn og legger til at det er viktig å legge til rette for at både kvinner og menn kan delta med like muligheter. Hinna håndball har også et lag for utviklingshemmede. –Det er utrolig givende å være med på å legge til rette for at ungdom og voksne med spesielle behov skal få drive med idrett, sier han og legger til at han er leder for landsturneringen på regionsplan og ansvarlig for landstureringen i Kristiansand til sommeren. 

  I Hinna bydel har Hinna IL vært paraplyorganisasjonen for flere lag. Nå har det fleste lagene egne bein å stå på. Thorbjørn ser for seg at Hinna IL etterhvert fases ut og at hvert idrettslag driver for seg selv.

  Thorbjørn Hinna har reist verden rundt med håndballen. Han var på OL i Seoul i 1988, og ble leder av Håndballens Venner som ble etablert etter OL. Så gikk det slag i slag med OL til Barcelona, Atlanta, Sydney, Athen og Beijing. –Idretten har gitt meg så mye. Jeg har vært engasjert og brukt hele min fritid på idretten, men jeg har fått mangfold tilbake, sier Thorbjørn. Han synes ungdommen i bydelen er engasjerte og fine ungdommer. –Mange mener det er dyrt å være med i idretten, men jeg mener kontingenten ikke er for høy. Det som koster er alle turneringene og reisene som alle skal være med på. Hinna fotball har et fond som man kan søke om tilskudd fra. I tillegg har kommunen midler det går an å søke på. Alle klubbene er klar over dette og det er bare å søke. Vi kan ikke ha gode spillere som ikke har råd til å være med, mener Thorbjørn og oppfordrer også klubbene til å invitere ungdom som ikke er med i organisert trening til aktiviteter på klubbhusene. Der har idrettslagene et godt samarbeid med ungdomsskolen. 

  I jubileumboken Hinna Idrettslag 100 år, leser vi at Thorbjørn Hinna har fått fortjenestemedalje i håndballkretsen i 1989, æresmedlem i Hinna i 1992, æresmedalje i håndballkretsen i 1996, Rogalandsidrettens ærespris i 2001, æresmedalje i Region Sørvest i 2008 og Håndballforbundets merke med forgylt krans i 2011.

  Hvordan har han fått tid til alt dette? Har hans døgn flere timer? Han studerte på BI i Oslo og jobbet i Elf/Total i over 30 år. Senere førte han regnskap for Hinna fotball i mange år. –Jeg giftet meg ikke før jeg var 50 år. Derfor har jeg kunnet bruke livet på idretten. Så traff jeg ungdomskjæresten min igjen, og hun har barn. Nå har vi også barnebarn. Heldigvis er hun også interessert i idrett, sier en fornøyd Thorbjørn Hinna, før vi tar turen opp til Hinna-huset der det nå bygges nytt klubbhus. –Det ser enormt stort ut, kommenterer Thorbjørn før han tar byggverket i nærmere øyesyn. Nå gleder han seg til bygget er ferdig og kan tas i bruk.