Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 02.12.2019 kl. 15:19

  Jul i hagen

   

  Snart er det jul igjen, og juleblomstene kan vare helt til påske.

   

   

  Førjulstiden er kanskje den koseligste tiden i året. Vi baker julekaker og lager konfekt, koser oss med å pynte huset til jul og gjøre det hyggelig for de som kommer på besøk for å smake på julebaksten.  Jeg liker å pynte både inne og ute med blomster – er ikke så glad i nisser og engler over alt. Steller man godt med juleblomstene holder de hele førjulstiden og kanskje til og med ut i januar.

   

  Her er et par tips til deg:

  Azalea: En flott og veldig holdbar blomst, enkel å få til, men den skal ha mye vann. Jeg pleier sette den i vasken en til to ganger i uken og la den trekke godt med vann før jeg setter den tilbake i potteskjuleren. Et annet godt råd for å få Azalean til å blomstre lenge er å sette den kjølig om kvelden, men den tåler ikke frost. Azalean fås i hvitt, rosa, rødt og lilla og den hvite er min favoritt – like fin etter jul også. 

  Alpefiol: dette er kanskje ikke den første blomsten en tenker på til jul, men den er utrolig søt og passer fint for de som er allergisk mot julestjerner. Alpefiolen liker ikke vann fra toppen så den får du best til dersom du fyller vann på skåla og lar den trekke før du heller av. Alpefiolen er også veldig holdbar, og kan stå ute om det ikke blir for kaldt. Den fås i forskjellige røde og rosatoner samt hvitt. 

  Amaryllis: Den vakre løkblomsten med de store flotte klokkene liker best å tørke mellom hver vanning. Den skal stå lyst og må ofte støttes opp med en blomsterpinne el. Utvalget av Amaryllis er stort – fra de små kolibrisortene med små blomster, og lavere vekst til de store kraftige løkene med flere flotte blomsterstilker på en løk. Fargene kan variere fra rødt til rosatoner, gule, stripete og med fylt blomst. Amaryllis er en blomst alle bør ha til jul. 

  Svibel: Duftende løkblomst som mange nok mener er penest i knopp da duften kan bli litt intens. Søt å sette i litt store kaffekopper eller skåler i vinduskarmen, men kan og plantes ute i krukka på trappa. Vannes sparsomt.   

  St.Pauli: Dette er en koselig bestemorsblomst som kommer igjen. Den er holdbar, liker som alpefiolen vann på skålen og ikke i toppen. Blomstene fås i alle slags lilla, hvitt og rosatoner. Mini-utgaven er kjempefin å ha på lysfatet som en liten fargeklatt.

  Juleglede: Julegleden er en litt glemt juleblomst. Den liker det gjerne litt kjølig, og skal ikke tørke så altfor mye. Nostalgisk blomst som kun er i rosa. 

  Julestjernen: Julestjernen var juleblomst nr1 i mange år, nå er den nesten borte. Mange er allergiske mot denne klassiske juleblomsten, men for de som ikke er det så er den skikkelig julete. Liker å tørke litt opp mellom hver vanning, og bør ikke vannes for mye når du vanner.

  Julerose: En nyere juleblomst som kan stå både inne og ute. Bør ikke tørke og har du den inne kan du med fordel sette den ut, eller i hvert fall kjølig om kvelden.

  Cymbidium: Dette er en flott og ekskusiv orkide. Den blomstrer lenge, og skal ha en del mer vann en den vanlige Phalaenopsisen. Jeg setter den i vann en gang i uken og lar den trekke skikkelig. Tåler ikke trekk.

  Ønsker du flere tips til stell av potteplanter kom gjerne innom oss på Jåttå her er butikken fylt opp med alle disse juleblomstene samt mye annet spennende.