Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Kultur og fritid

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 02.12.2019 kl. 19:25

  Lokal forfatter med ny krimroman

  Forfatter Lars Helle fra Hinna er ute med en ny krimroman, Når stormen aldri løyer, hvor store deler av handlingen er lagt til Stavanger.

   

   «Who-dunnit»-krim

  Lars Helle arbeider som førstelektor i pedagogikk ved Universitetet i Stavanger. Han har gitt ut en rekke fagbøker og sju kriminalromaner. Den første på Kagge Forlag i 2004. De øvrige på Wigestrand Forlag. Hans forrige bok, Ingenting å skamme seg over vant «Sølvkniven» i 2018. I begynnelsen av oktober komme Helle ut med en ny kriminalroman Når stormen aldri løyer, det er Helles første bok for LIV Forlag. 

  -Boka spenner over 30 år og i tillegg til å være en skikkelig «who-dunnit»-krim, gjør den et beskjedent forsøk på å skildre hvordan Stavanger har utviklet seg i disse årene, forteller Helle.

  Om boka

  Når stormen aldri løyer handler om Kurt, en nyskilt, ung politimann og krimforfatter som blir involvert i drapet på̊ en atten år gammel jente. Da drapet skjedde, var hun barnevakt. Med andre ord står de ovenfor et mulig dobbeltdrap eller et potensielt drap og en kidnapping. Åstedet er Smaløy, en fiktiv øy i Stavangers skjærgård. Ti år senere, midt under Lillehammer-OL, blir Kurt oppmerksom på̊ at en ny attenåring med forbindelse til Smaløy er drept. Umiddelbart vender han tilbake til Stavanger og etterforsker saken videre - jakten på gjerningspersonen fortsetter.

  Store deler av handlingen er lagt til Stavanger. Torget er et sentreringspunkt man stadig kommer tilbake til. I tillegg besøker man både Dickens, Kontoret, Tango og diverse andre utesteder i sentrum.

  - Handlingen er rett og slett lagt til Stavanger fordi jeg bor her, forteller Helle og legger til:

  - Jeg har fått såpass mye positiv respons på grepet i forbindelse med de andre krimbøkene mine. Folk liker å kjenne seg igjen. De synes det er kult når jeg skriver om steder de de selv har vært. En annen grunn er selvsagt at det er lettere å drive research i byen der du selv bor. Da er det lettere å få fram stemninger, lukter, inntrykk etc.

    

  Et avsnitt fra boka:

   Å besøke sin egen by er som å få en ørefik av sin egen fortid. Alle feil du har gjort, kommer ubedt tilbake. Men Stavanger hadde endret seg såpass at møtet ikke ble noe annet enn et sobert klaps på kinnet. Ved Arkaden kjøpesenter sto et forelsket par. Senteret hadde kommet etter at jeg forlot byen. Steen & Strøm hadde sett Stavangers potensial og spredt fangarmene sine vestover. For drøye hundre år siden lå det faktisk et bibliotek her, og da jeg var gutt, hadde stedet stått for meg som selveste symbolet på Stavangers sjel. Misjonshallen lå nemlig på eksakt samme sted. Sjelden har uttrykket børs og katedral vært mer passende

   

  - Tittelen Når stormen aldri løyer har flere betydninger. Hovedkarakteren Kurt Stille er krimforfatter og han skrev en bok om det første drapet som forekommer i boka. Den het "I stormens øye". Så tittelen spiller bevisst på det. Dessuten gjentar forbrytelsen seg omtrent hvert tiende år. Med andre ord er det en drapsmann som ikke stanser. 


  Inspirert av italiensk krim 

  Krimforfatter Helle innrømmer at han lar seg gjerne inspirere av andre forfattere, men presiserer at det alltid er flere ting man blir inspirert av når man skriver bøker. 

  - Denne gangen leste jeg en italiensk krim, Du er ondskap av Roberto Constantini. Den ga meg ideen om å la en forbrytelse gjenta seg etter flere år. Denne ideen passet ikke til min tidligere helt, Gunnar Holt, siden jeg hadde gitt leserne alt for mye informasjon om ham. Derfor utviklet jeg et nytt konsept med en ny helt, Kurt Stille.