Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Nærmiljø

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 17.02.2020 kl. 11:00

  «Still Crazy» after all these years

  Meldodi Grand Prix på Hinna Bistro:

  De har blitt refusert i 15 år av juryen i den norske juryen i Melodi Grand Prix – Eurovision Song Contest. Nå lager makkerne i det lokale bandet fra Vaulen «Still Crazy Unlimited» sin egen Melodi Grand Prix på Hinna Bistro.

   

   

  Etter 55 år som bandpartnere og kompiser holder Kristian Røre og Christian Backe fremdeles sammen, og makkerskapet er sterke enn noen gang. For 15 år siden sendte de inn sitt første bidrag til juryen i den norske Melodi Grand Prix konkurransen. Hvert år har de blitt refusert, men det har ikke vært forgjeves; I februar holder de sin egen versjon av «Melodi Grand Prix» på Hinna Bistro.

  Livslangt vennskap

  I 1965, for 55 år siden, bodde de hundre meter fra hverandre på Vaulen. Begge var lidenskapelig opptatt av musikk, spesielt The Beatles. Guttene hadde hver sin gitar som de lærte seg noter, akkorder og besifring på. Organisert gitarundervisning fantes ikke den gang. For å lære seg gitarspillet tok de opp på bånd «Ti i skuddet», som ble sendte på NRK radio en gang i uken. Gjennom dette programmet lærte de seg både melodi og tekster som tidvis ikke ble gjengitt helt korrekt, siden engelsken ikke var helt stødig hos de 13 år gamle guttene.

  Popmusikk var ikke stuerent på den tiden, så de møtte mye motbør. Drivkraften var at det ble et opprør mot datidens etablerte musikknorm.

  -Lykken ved det første utstyret, som var så simpelt, kan ikke beskrives. Vi hadde gull i hendene, men det var skikkelig møkkautstyr, og det knakte og bråkte. Det var mye selvsnekring av utstyr forteller Kristian Røre.

  -Vi bygget vår egen høytalersøyle, og selv den første gitaren var sjølsnekret, spraymalt blå i garasjen til foreldrene til Røre, sier Christian Backe.

  Gjennom årene har de to kompisene hatt med seg flere trommiser og andre musikere, men Kristian Røre og Backen, som Kristian kaller makkeren, har alltid vært den harde kjernen. De har alltid spilt bass, gitar og hatt vokalen selv.

  Inspirert av 60-tallet

  Fra 18-19 års alderen dro gutta i militæret, de fikk seg kjærester og etablerte familier. Dette tok størsteparten av tiden, så bandet var litt til og fra hverandre i en periode. For 20 år siden etablerte de igjen bandet for alvor. Kompisene var snart 50 år, så da lurte de på hva de skulle kalle seg. Navnet «Still Crazy» var passende da gleden ved å spille fremdeles var så stor. Favorittene er Rolling Stones og The Beatles, og det er denne musikken de fremdeles spiller mest av i dag.

  - Det som er interessant er at de står unge mennesker, i midten av 20 årene, når vi spiller, som kan alle tekstene til sangene fra 60-tallet. The Beatles må ha gjort noe med andre enn bare oss sier Røre.  

  Fra hjemmesnekring til avansert studio

  Da de tok opp kontakten igjen hadde Kristian Røre gått til anskaffelse av det første studioutstyret.

  - I dag kan man manipulere musikken og ta opp flere spor samtidig, såkalt multitracking, men dette måtte vi lære fra bunnen. Det digitale utstyret har en fantastisk mulighet på editering sier Røre. Musikkproduksjonen hadde gått fra dem med mange år, så da måtte de fordype seg i den digitale verdenen. Dette endte opp med at Kristian Røre tok et årsstudium på musikkproduksjon og opptaksteknikk i en alder av 55 år, sammen med alle 22 åringene, og reiste land og strand og perfeksjonerte seg. I dag spiller de fast sammen en gang i uken i studioet 

  MGP på hjemmebane

  Like etter «Still Crazy» tok opp kontakten igjen begynte de å spille på Hinna Bistro. Her har de spilt et par ganger i året i 20 år.

  - Dette er hjemmebanen vår, men vi skal rigge opp og ned utstyr, som krever mye, derfor spiller vi ikke mer enn et par ganger i året.

  Studioet hjemme hos Røre har bidratt til at de har levert bidrag til MGP i 15 år. De stiller seg undrende til at de aldri har kommet videre.  

  – Vi liker å tro at det er noen som har forkjøpsrett inn i systemet, sier de med glimt i øyet.

  Etter mange år med refusjoner fant de ut at de skulle lage sin egen variant av MGP på Hinna Bistro. På laget har de fått med lokale artister som skal synge sangene deres, og hvor publikum skal være dommere. Publikum tåler ikke 15 originale sanger fra «Still Crazy», så da blir det seks refuserte sanger de har sendt inn til MGP-juryen som skal stemmes over, forteller de.

  I løpet av en spillekveld gjør de 40-50 sanger, så de synes det blir fint å la andre også slippe til på vokalen, men med dem som band. Musikken de skal spille på MGP på Hinna Bistro er produsert i studio, så de mener det blir en interessant opplevelse å skulle spille musikken live.

  -Når du er i studio kan du legge på 12 gitarer og ha et mannskor i bakgrunnen, men når en er fire mann live blir en mer sårbar, sier Røre.

  Til vanlig har bandet fire faste medlemmer. Forutenom Kristian Røre (gitar/vokal) og Christian Backe (bass/gitar) er også sønnen til Kristian, Anders Røre (gitar/vokal) og Einar Gilje (keyboard/vokal). Under MGP-konserten på Bistroen har de også med seg Endre Røre, som også er også sønnen til Kristian, på akustisk gitar.

  Ivrig publikum

  Når de spiller på Hinna Bistro lager de teksthefter som de legger ut på bordene, slik at alle kan være med å synge de sangene man nødvendigvis ikke kan den hele og fulle teksten på. Dette gjør at publikum blir involvert og blir delaktige i det som foregår.

  Publikum består ofte av mange kjente ansikter. Det går en del gamle Hinna og Vaulen folk for å høre på dem, men også for å treffe gamle venner og kjente.

  Motivasjon på topp

  -Hva motiverer dere?

  -Kombinasjonen av et veldig nært og godt vennskap, musikken og historikken. Vi har slitt på hverandre i 50 år, og er som et gammelt ektepar sier Backe.

  -I den rekkefølgen, sier Røre. Når vi har kjent hverandre i over 50 år, kjenner vi hverandre utrolig godt, opp og ned, og vi har det sinnsykt kjekt når vi holder på sammen.

  Alt de skriver av egen musikk skaper de helt parallelt, som et tomt lerret de fyller inn sammen. All musikken gir de ut sammen under «Still Crazy»-paraplyen, helt uavhengig av hvem som har skrevet eller komponert hva.

  -Skal dere fortsette å sende inn bidrag til Melodi Grand Prix?

  -Når vi spiller opp under at vi har blitt refusert så mange ganger, ligger det mye humor i det. Det er gleden av å lage musikk som er viktig sier Backe. Hadde vi blitt antatt hadde det vært fantastisk, men jeg kan ikke si at jeg har søvnløse netter for ikke å ha blitt antatt i Melodi Grand Prix.