Tips oss: Send e-post til Send e-post hinnavis@gmail.com

Hagespalten

Print Tips en venn
Av Admin Hinnavis 17.02.2020 kl. 11:08

  Vinter eller vår i hagen?

  Tidenes varmeste og våteste vinter så langt. I hagen finner vi spirer og til og med krokuser i blomst. Hvordan forbereder vi oss på en eventuell kald mars og april? Eller en fortsatt mild og varm vår?

  Vi har tatt turen opp til Siri Bryne Ringstad hos Brynes planter der butikken bugner av grønne inneplanter og vårplanter for utplanting.

  Hva kan vi hage-entusiaster gjøre i februar? -Det er bare å fortsette med beskjæring av frukttrær.  Plommer, kirsebær og andre blødere må testes først. Klipp av en grein og se om sevjen har gått opp. Hvis sevjen renner, må man ikke klippe mer, sier Siri. 

  Rosene kan klippes

  Klase- og stilkroser kan nå klippes ned til ca 30-40 cm, mens busk- og klatreroser kun skal tynnes ut og klippes vekk stygge greiner. –Husk at god klipping av roser gir finere og tettere busker. Klipp gjerne ned til 20 cm hvis du vil ha en finere busk, sier Siri.

  Start gjødsling

  Gjødsling av bed og plen kan starte nå. –Bruk naturgjødsel – helgjødsel av høns. Den binder seg bedre til jorden. Kunstgjødselen renner fort vekk når det er så mye regn, sier Siri, og legger til at det er viktig å fjerne løv og greiner i hagen nå. –Det er der sneglene liker seg best. Skift gjerne jord og legg på ny bark.

  Pynt inne

  Februar er tiden for å ta inn greiner av kirsebær, Forsythia og gjerne Spirea. De pynter godt opp i stuen eller i en vase ved inngangsdøren.

  Vær din egen bie

  -Ved tidlig vår og tidlig blomstring må vi ofte hjelpe frukttrærne ved å være ’bie’ selv. Insektene kommer gjerne senere enn plomme- og epleblomstringen. Da må man ut med en pensel og pensle fra blomst til blomst slik insektene gjør.

  Plant vårblomster

  Vårblomstene kan plantes ut nå. –Både primula, tusenfryd og andre ferdigspirte vårplanter kan plantes ut nå. Det er alltid fint å pynte med vårplanter i en krukke utenfor inngangen, sier Siri.

  Klipp hekken

  Alle hekker kan klippes nå. Hvis du ønsker å klippe Rhododenron-buskene, kan du klippe halve busken i år og halve neste år. Da unngår du at busken står helt uten blomster. Det samme gjelder Hortensia.

  På tide å så

  Nå kan du starte å så tomater, paprika, chili og planlegge kjøkkenhagen. Forspiringen starter inne og plantes ut senere i vår. 

  Inneplanter = ny trend

  Gjødsling av inneplanter kan starte nå. –Det er viktig å potte om, mange inneplanter trenger ny jord og større potter. Grønne planter er i skuddet nå. Vi har merket den nye trenden med grønne, stor planter inne, sier Siri.

  Bruk mindre plast

  Nytt av året er biopotter. De brukes både inne og ute. Biopottene er laget av nedbrytbare plantefibre som kaffeskall, bambus, nøtteskall, mais og halm. Fibrene knuses til pulver som blandes med naturlig farge og presses under stort trykk i former. –Produktene har en levetid på fem år innendørs og tre år utendørs. Da kan de komposteres, forteller Siri.